Bulgur reteta de pilaf turcesc cu rosii si ardei
Bulgur reteta de pilaf turcesc cu rosii si ardei. Ce este bulgurul si cum se prepara? Cata apa se pune, cat se fierbe? Ce condimente se folosesc? Reteta de post, scrisa si video pas cu pas.
Dobrogea este un taram magic, mai putin cunoscut (in afara de zona litoralului si partial a Deltei), unde convietuiesc in pace si armonie multe semintii. Am crescut intre romani, tatari, turci, romi, macedoneni, italieni, greci, lipoveni, ucraineni, bulgari…Le stiu unele obiceiuri, mancaruri, pe unele le gatesc si eu dintotdeauna, pe altele le descopar cu mare bucurie.
Sigur cunoasteti celebrele baclavale!
Daca mergeti pe litoral, sigur ati mancat sau auzit de șuberec/suberek, delicatele placinte cu carne. Nimeni nu le facea mai bune decat vecina noastra Yemel, abia asteptam sa ne faca!
Va mai ispitesc si cu un geantâc, portofele pufoase si dolofane din aluat dospit, cu umplutura generoasa de carne. Preferatele mele sunt cele cu carne de vitel sau pasare, mai putin cele cu oaie…
Pilaful din bulgur este o mancare extrem de apreciata in comunitatile turcesti, foarte des preparat, iar cand mergem la masa la prieteni turci sau la un restaurant turcesc, mereu abia astept sa mananc bulgurul asta. E delicios!
Noi mergem des la Constanta, avem prieteni dragi acolo si mereu mancam la un restaurant turcesc, Konak. Fiecare isi comanda cate un preparat, apoi gustam cu totii de la fiecare, toate sunt delicioase, dar eu nu renunt la bulgurul meu.
Ce este bulgurul?
„Bulgur sau burghul este un aliment din cereale obținut din crupe crăpate parțial fierte ale mai multor specii diferite de grâu, cel mai adesea din grâu dur. Își are originea în bucătăria din Orientul Mijlociu. Are o aromă ușoară, de nucă. Este un ingredient care se gătește similar cu orezul sau cușcușul”. Sursa aici.
Se gaseste in orice hypermarket sau in magazinele cu specific turcesc.
Cum se gateste bulgurul?
Bulgurul este prefiert, nu se spala, se foloseste asa, uscat si se calculeaza 1 parte de bulgur la 2-2,5 parti lichid (apa, lapte, supa). Eu aleg bulgur cu bobul mai mare, pentru ca se umfla frumos.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de bulgur – pilaf turcesc cu rosii si ardei?
Ingrediente pentru 5-6 portii.
Rating
- 500 gr de bulgur
- 2 ardei grasi verzi
- 1 ceapa mare (200 g de ceapa)
- 1 ardei iute sau pudra de ardei uscat
- 2-3 linguri de ulei de masline
- putina menta uscata
- sare
- bulion din ardei
- 4-5 rosii (jumatate de kilogram de rosii proaspete)
- apa (cam de 2 ori cat cantitatea de bulgur)
Cum se prepara reteta de bulgur, pilaf turcesc cu rosii si ardei?
Modul de preparare se vede foarte bine in reteta video aici:
Reteta video
Punem uleiul intr-o cratita incapatoare, adaugam ceapa, cateva bucatele de ardei iute proaspat sau un varf de lingurita de ardei iute uscat. Turcii folosesc o pudra de ardei iute uscat, numita pulbiber, dar eu nu mai am acum. Imi voi cumpara cand ajung iar la Coonstanta.
Dupa 3-4 minute adaugam si ardeiul gras.
Calim totul la foc rapid, timp de 3-4 minute.
Adaugam putina apa fierbinte si amestecam totul, lasam la foc iute pana se inmoaie foarte bine legumele. Daca mai e nevoie, din cand in cand mai putem adauga cate foarte putina apa. In felul acesta, ceapa se inabusa, nu se caleste.
Taiem in cruce rosiile, apoi le dam pe razatoarea mare. Daca doriti, puteti sa le decojiti si sa le tocati cubulete.
Bulgur reteta de pilaf turcesc cu rosii si ardei
Cand s-a inmuiat ceapa, adaugam rosiile,si bulionul de ardei si amestecam totul.
Punem o lingurita cu varf de sare.
Lasam apoi sosul sa fiarba.
Eu am folosit bulion de rosii si ardei kapia, facut de noi, fara aspirina sau conservant. De aceea mancarurile mele au si culoare frumoasa, de un rosu viu, nu spalacit, dar si cu un gust delicios. Nu folosesc deloc vegeta, cuburi cu gust de gaina/legume sau secretul gustului. Sunt chimicale care strica gustul mancarurilor.
Se potriveste acum gustul de sarat/iute, in functie de gustul personal. Pentru noi e suficient 1 lingurita de sare, dar noi nu mancam sarat.
Punem apa fierbinte, adaugam putina menta si adaugam bulgurul.
Amestecam totul, apoi punem capacul si lasam sa fiarba. Ce arome pot sa am in bucatarie, Doamne! Miroase a bun, abia asteptam sa fie gata, parca ne loveste foamea instant!
Sfat de la Gina Bradea
Nu se mai amesteca deloc in bulgur acum, exact ca la pilaful de orez, ca sa nu se sfarame! Recomand sa va uitati si la pilaful din orez, care la mine ramane tot asa, bob cu bob.
Dupa 10 minute s-a absorbit tot lichidul. In total am pus 1,2 litri de apa fiebinte.
Gustam bulgurul, sa fie bine fiert, vedeti ca mai are putin sos. Punem capacul si il mai lasam 10 minute sa stea, sa se mai umfle si sa absoaba lichidul ramas in tigaie.
Asa arata dupa inca 10 minute, cat s-a odihnit: bulgurul s-a umflat foarte frumos, nu mai este deloc sos.
Gustam cu nerabdare, trebuie ca boabele sa fie bine fierte. Asa arata de aproape, va dau sa gustati si dvstra:
Mod de prezentare si servire pentru Bulgur reteta de pilaf turcesc cu rosii si ardei
Pilaful acesta se serveste ca fel de baza, este o mancare delicioasa de post. Se poate servi alaturi o salata, sau pur si simplu asa cum este, e foarte hranitor.
Se poate servi si ca garnitura langa peste sau carne de orice fel. Turcii si tatarii nu mananca porc, dar au niste retete delicioase pe baza de vita si pui sau oaie/miel – pentru cine prefera oaia.
Va mai arat o data cratita, de aproape, ca prea bine arata, bulgurul a ramas bob cu bob, nu un terci cu boabele sfaramate.
Puteti pune putin patrunjel verde deasupra daca doriti, ca decor. Eu l-am lasat simplu, asa am vazut pe la prietenii turci, inclusiv in Turcia.
Nu uiatati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete.
Va imbratisez!
Pofta buna, retete cu Gina Bradea
5 COMENTARII
In urma cu o ora am deschis calculatorul, .. primul articol pe care l-am vazut a fost (re)postarea retetei de bulgur. Acum deja m-am ridicat de la masa. In timpul asta am gatit reteta – de care uitasem – rapid, bun, gustos, ieftin, de post! Saru-mana pentru masa! Si sa stii ca te imbratisez
Sa va fie de bine!
Si mie-mi place mult bulgurul si adevarul e ca-l fac des, macar la 2 saptamani. Sa-ti spun un secret: suntem 2 nebuni (eu si ursul meu) si cand ne tuna, ne urcam in masina si dam o fuga la Constanta (sunt 150 km pana acolo, facem 2 ore) si mergem la Konak – un restaurant turcesc minunat, unde mancam bulgur. Avem noi niste preparate deosebite pe care le luam mereu acolo, dar intotdeauna luam si o portie de bulgur 🙂
Am incercat reteta și a ieșit foarte gustos, in momentul de față nu mai exista rosii proaspete pe piata ( ma refer la rosia romaneasca si gustoasă, nu importurile de tot felul) asa ca am folosit suc de rosii făcut de mine și bulion de ardei capia cumparat. Cred că gustul este și mai bun daca se respecta rețeta exact asa cum este prezentata, voi incerca si la vara. Cat despre bulgur, e prima data cand mananc iar bobul are o consistență mai tare chiar si fiert, sper ca asa este el si nu am nimerit eu o calitate mai slaba a bobului. Per total mi-a plăcut reteta si recomandat cu incredere mai ales acum in post. Mulțumim!
Acum am făcut rețeta…a ieșit f bun..cum sunt în Olanda stau intr-un cartier turcesc și găsesc de toate..am mâncat la turci dar nu știam cum se prepara..a ieșit excelent..spus de un prieten turc care a gustat..îți mulțumesc…te ador și te stimez mult 😘😘😘
Multumesc frumos si eu, sa va fie de bine! Da, e reteta turceasca.