Piftie de curcan – reteta de racitura de pasare
Piftie de curcan – reteta de racitura de pasare, sau din carne de pasare de orice fel, porc sau vita, limpede, gustoasa, aromata, o reteta explicata inclusiv video pas cu pas, cu toate secretele.
Toate se fac la fel, difera timpul de fierbere. O sa va spun cum fac eu o racitura limpede, gustoasa si aromata, cu toate secretele.
Mai multe retete de afumaturi puteti sa vedeti aici.
Am facut astazi racitura din carne de curcan, asa ca va arat poze pas cu pas.
Ce am folosit pentru reteta de racitura, piftie de curcan
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 8
- -2 picioare (gheare de curcan
- -2 aripi de curcan (minim 1 kg)
- -sare
- -ardei iute
- -usturoi
- -jumatate de ceapa
- -1 morcov mic
- -1 bucatica de telina radacina
Pentru racitura de porc, se pun 2-3 rasoale, ideal este sa aveti si 2-3 adidasi (picioare), sau se poate face din cap, cu ureche si picioare. Pentru racitura de vita aveti nevoie de carne macra (1 kg) si 3-4 kg de oase cu cartilagii.
Mod de preparare pentru reteta de racitura, piftie de curcan
Puteti citi reteta scrisa sau sa vedeti varianta video aici. Am facut video cu racitura din carne de cocos de curte.
Se parlesc si se spala bine picioarele si aripile, ca sa nu mai ramana tuleie, apoi se cresteaza pe lung si se pun in apa rece cu un pumn de sare. In felul acesta, se scoate sangele din carne. Daca apa se inroseste, se schimba cu alta apa rece cu un pumn de sare. Trebuie sa stea cam 20-30 de minute in apa cu sare, atat si nu se sareaza carnea.
Cand apa ramane curata, se spala bucatile de carne si se pun la fiert in apa rece, la care se adauga 1 lingura de sare. Se lasa sa clocoteasca bine, sa se adune spuma la suprafata si se scurge apa. Se spala bine oala si bucatile de carne si se pun din nou la fiert, in apa cat sa acopere bine carnea, se dauga 2 lingurite de sare si 1 ardei iute, rupt in 2. Acum se adauga ceapa, morcovul, telina radacina, dar nu canttitate mare, cate putin din fiecare, ca sa dea gust bun la zeama.
Atentie!
Daca se pun prea multe legume, zeama va fi inchisa la culoare. De aceea se pun legume cat mai deschise la culoare, in cantitate mica si se evita ardeiul gras rosu.
Se lasa sa dea in clocot, daca mai face spuma, se aduna si se sterge marginea oalei, sa fie curata, apoi se lasa focul mic, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se desprinde carnea de pe oase. Daca este nevoie, se mai completeaza cu putina apa calda. Se scoate carnea din zeama si se lasa totul la racit pana a doua zi. In felul acesta se verifica daca se face gelifica bine zeama.
Sfat de la Gina Bradea:
Puneti putina zeama intr-un pahar si bagati-o la frigider. Se va inchega mult mai bine.
A doua zi, se scoate carnea de pe oase si se taie bucati. Daca deasupra la supa ramasa este grasime, se curata toata si se da deoparte. Daca nu este suficient de bine inchegata (se verifica si cea din frigider), se mai fierbe sau se poate adauga gelatina (1 pliculet -1 lingura rasa). Se lasa la racit. Daca zeama este inchegata bine, doar se incalzeste putin, cat sa se topeasca. Se curata si se piseaza usturoiul si se adauga in zeama. Se gusta si daca doriti mai iute, mai adaugati acum putin piper alb. Se lasa zeama sa se odihneasca 15 minute, apoi se strecoara printr-o sita deasa, sau se pune un servet in strecuratoare. In felul acesta, zeama va ramane extrem de limpede.
Daca aveti o masa mai deosebita, puteti decora piftia cu legume fierte, felii de ou, verdeata, rondele de masline. Acum se poate decora frumos, sau se pune in castroane sau cutii de plastic, simpla. Eu pun carnea in cutii de plastic, toirn zeama, apoi asez capacul si las la frigider.
Cum procedam:
Se aleg forme frumoase, sau castronele cat pentru o portie, se aseaza prima data decorul, deasupra se pun bucatile de carne, in asa fel incat sa nu se deranjeze decorul. Se pot face decoratii simple sau mai elaborate, dupa imaginatia sau cheful fiecarei gospodine. 😀
Se toarna zeama deasupra, apoi se da totul la rece, pana a doua zi. Cand vreti sa scoateti racitura din forme, tineti putin in apa calda, 2 minute, apoi rasturnati. Daca formele sunt din silicon, se rastoarna foarte usor si nu e nevoie sa fie tinute in apa calda.
Daca doriti sa scoateti mirosul de usturoi din forme, va recomand sa le tineti 10 minute in apa cu bicarbonat si otet.
Racituri de curcan, piftie de curcan
Un extra-super-sfat din batrani:
Daca zeama nu este suficient de limpede, lasati-o sa clocoteasca, apoi bateti 2 albusuri de ou si turnati deasupra. Albusul se va coagula si va aduna toate impritatile care tulbura zeama. Se strecoara prin sita in care s-a pus un servet.
Vedeti ca racituri limpezi am eu? Sunt si foarte gustoase, va garantez.
Iar ca sa nu ma credeti pe cuvant, va invit sa probati reteta si sa-mi spuneti voi ce fel este. 😀
Extra sfat:
Daca va raman racituri care nu se mananca, incalziti-le si le transformati in alte mancaruri delicioase, care pentru familie vor parea proaspat facute:
–Ostropel alb – vedeti reteta aici
-Sau faceti ceva in genul la ciorba de burta – vedeti reteta aici. Veti avea o ciorba radauteana sau o ciorba de ciocanele excelenta, doar adaugand cateva galbenusuri, otet si smantana. 🙂
Daca doriti sa vedeti si alte retete de aperitive festive, vedeti aici.
Pofta Buna si la Piftie si la lectura :)) Va recomand cu drag sa incercati si reteta de piftie de porc, se face aproape la fel si e cel putin la fel de delicioasa.
In aceste poze este piftia de curcan, se vede ce alba si transparenta este.
Reteta de piftie de curcan a fost incercata si de catre cititorii blogului Pofta Buna (retete cu Gina Bradea):
37 COMENTARII
Abia astept sa fac si eu,nu prea sunt eu cu pusul de poze dar o sa incerc
Va recomand, cu caldura, langa aceasta piftie o crema de hrean cu: hrean proaspat ras, sfecla rosie rasa, sare, apa, otet , un fraf de zahar si putin ulei. Eu ador piftia si de cand am mancat cu hrean, la bunica sotiei care e din Ismail, Moldova, nu mai merge fara. Dar cate bordeie atatea obicee. Eu, fiind din Pitesti, mananc piftia ca fel de sine statator. La nici 30 de km, in Curtea de Arges, piftia e o garnitura langa sarmale…
Cu hrean e o minunatie! Incerca si cu mamaliga calda!
Vin sarbatorile cu nelipsita piftie.In Dobrogea piftia-racitura se serveste ca aperitiv.In Arges in zona Campulung,Curtea de Arges se serveste odata cu sarmalele si mamaliga. Surprinsa la inceput de aceasta asociere,,,acum imi place.Pana la urma fiecare cum prefera.Multumesc Gina ptr.micile trucuri si secretele fiecarui preparat.Sunt noua pe pagina ta. Sincere felicitari!
Sarumana mult 🙂 . Da, eu sunt moldo-dobrogeanca si cunosc aceste obiceiuri. In general, piftia se pune pe masa la inceput, dar sunt sate in Moldova, unde piftia-racitura, se serveste alaturi de mamaliga calda si hrean ras cu otet. O nebunie de mancare, in orice fel ar fi servita :).
suuuupeeer!!!! abia astept sa fac de craciun dupa sfaturile tale ;)te pup !
🙂
eu o prefer cu lamaie mai bine decat cu hrean 🙂
De ce nu? E interesanta combinatia, o sa incerc si eu 🙂
Toate retetele tale sunt interesante ,felicitari ! :*
Nu degeaba se spune ca omul invata cat traieste. Gatesc de vreo 50 de ani si totusi mai invat cate ceva de la Gina. Cum sa nu-i trimit eu multi pupici pupaciosi alaturi de un MULTUMESC !
Multumesc si eu si intorc pupicii pupaciosi 🙂 .
Asa este, toata viata avem ce invata unii de la ceilalti. Ce plictisitoare e viata pentru cei care le stiu pe toate, nu-i asa? 😀
ın nıma Ardealuluı pıftıa sau racıturıle se fac de porc cu mlt usturoı .Mıe ımı plac foarte mult sı daca nu sant chıar transparente1Nu se pun legume la fıert doar cımbru ,pıper sı usturoı!
Depinde de casa, de zona, de gospodina. Si mie-mi plac raciturile, dar le prefer pe cele de pasare, pasare de curte daca se poate 🙂 . Iar cu legumele, la fel, depinde… Eu le pun, imi place gustul pe care-l dau. 🙂
Va urmăresc cu interes de multă vreme,imi place bucătăria,mai ales cea practicată de dvs,va felicit ptr deschidere si umor,învăț ,învăț,deși o viața i-am învățat pe alții!cât despre racituri !la noi in Maramureș sunt nelipsite de la masa de Anul Nou ,sunt de porc cu mult usturoi,soțul e buzoian si le mănâncă cu oțet ..,de la o vreme in loc de porc tăiem curcan,asta e,si anul acesta am sa fac racituri din curcan după reteta dvs,multumec!
Multumesc si eu 🙂
Multumesc si eu pentru vizita si cuvintele frumoase 🙂
Nu le-am bibilit cu ornamente, mi-ar fi placut dar nu am avut timp,multumim de micile secrete Gina !
…de cocos …tare bune!
Cea mai buna piftie e dupa reteta ta,a fost super delicioasa si cat de curand vreau sa fac si de pui,curcan
[…] va pot spune ce piftie (racituri, cotoroage) delicioase fac eu din carne de curcan. Va las reteta, macar sa va fac pofta […]
[…] fel de gustoase sunt si raciturile din carne de pasare-vedeti reteta aici. Cand fac racituri, fac mereu si o ciorba de ciocanele-vedeti reteta aici. Tare-s […]
Gina draga, te urmaresc de mult timp,imi plac toate retele tale si foarte multe le-am probat.Excelente,acesta este cuvantulReferitor la racitura,azi am facut,dar din picioare de porc,sorici si putina carne macra.Au iesit o minune.La noi in zona se mananca cu ceapa rosie taiata pestisori,sare,otet si putin ulei.Incercati,sunt o bunatate.Multumim pentru sfaturi si retete,Sa aveti un Craciun cu bucurii si multa sanatate!
Multumesc frumos si eu, Sarbatori fericite si dvstra.
Astazi fac racituri de cocos dupa reteta ta.Iti doresc un an noou fericit cu multe realizari.
Spor! La multi ani, draga mea!
Am facut racitura de porc si nu stiu de ce la mine iese zeama alba si nu transparenta? Ma puteti ajuta ,pentru ca imi place foarte mult cum arata cele facute de dumneavoastra.
Da. Recomand sa fierbi la foc mic si apoi sa strecori zeama cum ai vazut la mine.
Tocmai am terminat piftia, am avut noroc sa gasesc la cineva la tara un curcan de curte si cand l-am transat am pastrat ghearele, aripi special pt piftie. Atat zic: DELICIOASA!!!! zeama cu un gust minunat de pasare de curte. Am pastrat reteta intocmai, am urmat toti pasii si fiind prima oara cand am facut am fost foarte impresionata de rezultat!!! Am testat si o sa mai tot testez retele, ca tare bune sunt, exact ca cele facute de bunica. Va pup mama Gina (sper ca nu e nici o suparare ca ma adresez asa) si multumesc mult pt toate delicatesele postate!
Iti multumesc si eu, Iulia! Te pup!
Te astept cu drag sa mai revii, sa mai incerci si alte retete.
Buna ziua, reteta este laborioasa. Sa nu ma intelegeti gresit , o apreciez si sunt convins ca raciturile dvs sunt foarte gustoase. Eu am elaborat insa o reteta, asa mai rapida cu rezultate foarte bune ..adica de 15 ani in 26 dec nu mai avem racituri..:-) Asadar, folosesc aripi de curcan si „adidasi” de porc. De asemenea fac sa iasa sangele din carne la fel ca dvs. Diferenta este: pun aripile cu adidasii in oala sub presiune. 40-45 min. Cand presiunea a scazut si pot scoate capacul, pun 2-3 morcovi , un patrunjel. Mai dau la clocot sub presiune inca 15min. Scot carnea separat de morcovi si patrunjel. in 10 -15 min de tinut la aer rece de decembrie, se pot dezosa aripile. Adidasii de porc – raciturile catelului. In zeama in care au fiert toate pun usturoiul, dafin si potrivesc de sare. De obicei folosesc boluri de sticla termorezistenta – carnea prima, apoi zeama strecurata si peste feliute de morcovi si feliute de ou fiert tare. Capac si la rece in camara, sau spais cum ii zice in Banat. A doua zi, cu o lingura( am lingura de racituri, un pic ascutita pe margini) „raschetez” grasimea si ornez cu patrunjel , hrean ras dupa ce o rastorn sa nu se vada urmele raschetei. Racitura iese clara si frumos colorata cu morcov, ou si patrunjel. Noi o servim cu hrean si cine vrea mai baga o lingurita de otet peste. Mamaliguta sau pita proaspat coapta sau colac de Craciun. Eu servesc cu ardei iute murat. Timp efectiv de executie( fara „plating” si stat la rece) ora si jumatate. 1 ora inainte a stat carnea la scos sangele. De obicei folosesc 6-8 aripi, 4-5 oua, 6 morcovi si 3 patrunjei. Noua ne place usturoiul asa ca min 2-3 capatani de usturoi vor fi sacrificate. Plus cca 10 foi de dafin. ies aprox 3 portii mari de racituri – in Banat le zice cotoroage.. 🙂 Pofta buna!!! Si multumim doamna Bradea!
Multumim frumos de reteta. Sarbatori fericite!
Cu multă vreme în urmă, cam prin anii ’70, erau în comerţ foi de gelatină cam cât coala A4, pentru piftie. Acum nu se găsesc decât sub formă de granule la pliculeţe mici. Dacă nu găsesc gheare de găină sau curcan pot folosi pliculeţe cu gelatină granule ? Pentru că nu ştiu în ce măsură influenţează gustul final dacă aş folosi picioare de porc.
Mulţumesc.
Da, se poate folosi gelatina, scrie pe plic ce cantitate se foloseste/la cat lichid.
Hristos a înviat!Gina vreau sa îmi dai un sfat,,ce sa fac ,??? nu s_au închegat răciturile
Adevarat a inviat!
Se rezolva foarte usor: le pui la fiert din nou, sa dea 2-3 clocote si le lasi sa se raceasca. Cand lichidul e caldut, adaugi 1-2 pliculete de gelatina (hidratata inainte in zeama de la racitura si putin incazita).
[…] Peste carne se va forma un strat de grasime, carnea se va gelifia, va semana cu o piftie. Carnea ramane rozalie, frumoasa si va fi frageda. Asa de bine arata carnea, e frageda si gustoasa, ca o piftie de pui. […]