Tochitura de porc reteta traditionala moldoveneasca
Tochitura de porc moldoveneasca – o reteta traditionala veche preparata la ceaun. Reteta taraneasca sau cum se face cea mai buna tochitura moldoveneasca. Ce tipuri de carne si ce condimente se folosesc? Reteta scrisa si video pas cu pas.
Tochitura moldoveneasca traditionala, de fapt este traditionala peste tot in Romania si se face in diverse moduri, simpla cu totul topit in untura (in dialectul moldovenesc tochit inseamna topit), la foc moale sau cu diverse adaosuri ca ceapa, bulion (dar nu e tochitura, e mai mult spre tocana)…
Tochitura moldoveneasca
Tochitura traditionala este cea facuta din carne si carnati, slanina de casa, nu din acelea din comert, asa cum se pregateste la multe restaurante si pensiuni, chipurile traditionale. Nimic nu e mai rau decat o tochitura in care gasesti carnati, salam sau crenvursti din comert – strica absolut tot!
Acestea fiind spuse, sa va spun cum se face o tochitura de porc de sa te lingi pe degete! Cea mai buna tochitura este cea facuta la ceaun de tuci, la soba sau pirostrie si obligatoriu cu untura!
Cand se taie porcul, gospodarii fac Pomana porcului. E acelasi lucru cu TOCHITURA MOLDOVENEASCA TRADITIONALA.
Cum se transeaza un porc, vedeti un mic video dedesubt:
Daca nu agreati carnea de porc sau vreti sa mai schimbati, va recomand si alte retete de tochitura, din pui, ciuperci sau ficatei, dar sa nu uitam si carnea prajita in untura, la garnita, asa cum faceu bunicile noastre.
Va las si retetele:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de tochitura moldoveneasca la ceaun?
Cantitati pentru 20-25 de portii
Rating
Portii: 20
- -1 kg carne de porc, ceafa (sa nu fie foarte slaba, altfel iese uscata)
- - 1 kg burta de porc, fleica, sa fie din aceea cu fasii de carne si grasime, da dulceata si fragezime tochiturii
- -1 kg piept de porc cu os (va da un gust fantastic de bun)
- -1 kg pulpa de porc
- -250 g untura
- -1 kg carnati de casa proaspeti sau/si afumati
- -sare - 1 lingura
- -1 lingurita rasa piper
- -1 ardei iute
- -1 lingurita cu varf cimbru
- - slanina proaspata, afumata sau kaizer de casa - cam 250 g
- -1 capatana mare de usturoi.
Cum se face tochitura moldoveneasca la ceaun?
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti la reteta video dedesubt.
Se pune untura in ceaun sa se incinga, se adauga slanina taiata felii si se lasa sa se topeasca la foc potrivit.
Carnea se spala si se taie cuburi potrivite, cam de 3 cm, nu prea mari, dar nici marunte, pieptul se taie felii si apoi bucati.
Se adauga carnurile si pieptul cu os, se acopera cu capac si se lasa la foc potrivit, acoperit cu capac.
Se amesteca din cand in cand, se adauga sare, piper,ardei iute si cimbru si se mai lasa pana cand scade apa lasata de carne.
Acum se pun carnatii si se acopera iar. Se amesteca usor, des, acum se poate arde rapid.
Carnati, kaizer, slanina, untura si tot felul de afumaturi si preparate din carne le facem acasa.
Nu cumparam decat carnea din comert, iar rezultatul e fabulos de bun. Asa arata preparatele noastre, recomand sa rasfoiti retetele cu o apasare pe poza.
Unele gospodine mai adauga apa, dar carnea devine sfaramicioasa. Cel mai bine este sa fie totul topit incet, la foc mic. In felul acesta carnea va ramane intreaga, va avea culoarea aceea auriu-maronie si va fi absolut delicioasa.
Este gata cand carnea este bine patrunsa, rumena si frageda.
Cand este gata, se da deoparte de pe foc si se adauga usturoi pisat marunt, se amesteca si se lasa acoperit 10 minute inainte de servire.
Mod de prezentare si servire pentru tochitura de porc
Se serveste cu mamaliguta calda (facuta cu zeama de carne), oua ochiuri si branza de oaie – vedeti aici cum se pastreaza la borcan, alaturi de mujdei de usturoi si diferite muraturi ,dupa preferinta si priceperea gospodarilor.
Minunata e si o ulcica dolofana cu vin rosu, natural, cum au bunicii mei, din acela negru ca cerneala, sa spele grasimea tochiturii.
Iar cu niste muraturi alaturi, castraveti sau gogosari, chiar ca e regal gasronomic! Va recomand sa rasfoiti si retetele mele de muraturi, am tot felul de bunatati traditionale 🙂
Pofta buna si spor la gatit gustos si romaneste!
Reteta video de tochitura o puteti urmari aici:
Pofta Buna!
28 COMENTARII
arata senzational iar eu o ador <3
si va arat si ce a realizat sotul meu …doar el e moldovean hi hi 😀
sper sa va placa ce a realizat 🙂
varianta lui de tochitura moldoveneasca
Ei , Doamne, cum sa nu-ti placa asa ceva?
in zona nostra e putin diferita tochitura cand se tae porcu se ia guleru( partea dintre cap si muschi, pulpa cam 8, 10 cm ) se tae bucati potrivit de mari se dau in ceaun cu putina untura ca restu lasa ia cand e aproape facuta se adauga 5 6 cepe tocate marunt 5,,6 linguri bulion facut in casa 2,,3 catei usturoi cimbru si un pahar 2 de vin si se lasa la foc econom . se serveste cu mamaliguta si muraturi sau varza murata .pofta buna trebue incercat..
E o bunatate, da! Asa se face in Bucovina si Dobrogea 🙂
Tochitura moldoveneasca e cea mai buna si cea mai corecta tochitura in comparatie cu tochiturile din alte regiuni care seamana mai mult cu o tocana iar ce ai facut tu e fara comentarii!!
Bravo!!
Asa este 🙂
Perfect adevărat ! Le-am încercat pe toate și la restaurant și făcute acasă și m-am oprit la tochitura moldovenească tradițională pe care o ”execut” în toate cele trei anotimpuri friguroase, adică aceea pe sufletul TUTUROR ROMÂNILOR.
Tochitura Moldoveneasca este cea mai buna de pe globul pamintesc
Era sa mor proasta! Am o prietena de prin zona Constanta. Si tot pomeneste de tochitura. Eu sunt din MM. Eu nu am auzit de tochitura niciodata. Acum ca am citit reteta imi dau seama ca am crescut cu asa ceva. Ha…nostim.
Draga mea, pana cand nu esti prost, nu poti fi destept-asa zice o vorba din batrani 😀 . Intreaba-ma, oricat de stupida poate parea o intrebare, exista o logica. Radem impreuna, dar vom gasi un raspuns. Sunt multe mancaruri care se pregatesc asemanator peste tot, cu mici-mari diferente, difera denumirile. Le dam noi de capat.
Buna!
Reteta suna excelent si hotarat sa actionez, dar ce fac cu coriandru, ienibahar, anason, cuisoare, scortisoara??
Multam fain!
Sunt condimente si le pui la carne, daca vrei. Poti face tochitura doar cu sare, piper si cimbru 🙂
la noi se face numai la pomana porcului di carne proaspata cu muraturi si usturoi
Este o bunatate. O sa incerc si eu. Multumesc pentru reteta! O zi buna va doresc!
reteta traditionala exact cum gatea bunica acum 40 de ani, cum mie-mi place ficatul il adaug la urma apoi urmeaza o mare batalie in familie, intingand cu mamaliga in putinul sos rezultat apoi cu varza murata si vin rosu cat se poate de sec. mancarea preferata in familie de la bunica incoace, FELICITARI
Au!!! 🙂
Bunica o facea de nevoie dupa ce taia porcul, pentru ca ramanea multa slanina – o punea la tochit – dar mai arunca si cateva bucati de carne macra si cativa carnati mai la urma, cand slanina era aproape jumari – nu mai tin minte ce mirodenii folosea. Apoi punea „grosul” intr-un chiup pana se umplea si turna untura pana acoperea jumarile. Toata iarna, cand avea nevoie, lua cu lingura din chiup si punea in tigaie pana se topea untura, scotea „grosul” intr-o farfurie, iar in untura ramasa-n tigaie ne facea ochiurile. Nu lipsea niciodata branza de oaie (framantata si pusa peste iarna la borcan) si mamaliga – uneori coapta pe plita ori chiar prajita in untura! La ce se manca cu branza de oi, nu ne dadea niciodata muraturi – eventual o ceapa sfaramata . . . Multumesc! 🙂
Am copilarit impreuna cumva! La mine era exact la fel!
Mie îmi place tare mult tochitura sa o fac cu măruntaie de porc,cum ar fi ficat,rinichi,plămân și inima,costiță,o bucata de carne macra și acea bucata de pe burta,e nemaipomenit de buna. Chiar săptămână trecuta am făcut și o parte am pus în congelator. Va recomand sa o încercați. Eu folosesc doar sare,piper,mult usturoi și foi de dafin
Cum se face TOCHIRURA cu ficat de porc,carne,rinichi ??Am mancat undeva–-GROZAVA!!!
La fel ca cea din carne. Pui organele taiate cuburi in ceaun, cu untura si ulei si le lasi la foc mic sa se inmoaie. Adaugi aceleasi condimente.
Asta maica mancare,o prefer iarna.Dar cu asta te scoli din morti.Nu mult,dar o data de doua ori pe iarna daca mananci nu protesteaza colesterolul:))
Merge oricand, eu nu refuz asa ceva 🙂
Dai in prosteala-nebuneala-o iei razna dupa ce mananci ceva atat de bun.
Tochitura moldoveneasca @ Distribuim…peste tot,Pasinea mea bucataria,gustosel,fan club retete pofta buna cu gina bradea…
Lacra Corduneanu
Nu una,nu doua…patru ( zeci si nouaaa ) :))
Bună! Mulțumim mult pentru rețetă! Promite!😊 Nu sunt prea pricepută în ale bucătăriei, aș vrea să fac rețeta dumneavoastră și mi-ar fi de ajutor să îmi spuneți pentru câte porții sunt cantitățile din rețetă. Mulțumesc frumos! Un An Nou binecuvântat!
Super reteta.Am facut de f multe ori si e foarte delicioasa.cu siguranta mai fac alaturi de mamaliguta,muraturi,branza
Intr-un cuvânt tote calitățile intr-un singur om.!!!!!!!😆