Drob in foietaj
Drobul este o reteta extrem de apreciata de Pasti sau de Craciun, nelipsita pe mesele festive ale romanilor, in aceste zile de sarbatoare. Se face in multe feluri si va voi prezenta cateva variante.
INGREDIENTE pentru un drob de foietaj perfect:
- -500 g maruntaie (de miel, porc, pasare, vitel)
- -2 oua
- -sare, piper, ardei iute, nucsoara
- -2 cepe mari uscate si/sau 1 legatura ceapa verde
- -2 catei de usturoi sau 1 legatura usturoi verde
- -marar si patrunjel verde - cate 1 legatura
- -1 morcov
- -1 frunza de dafin
- - 50 ml vin alb
- -50 ml ulei
- -1 lingura unt
- -1 pachet aluat foietaj mare, de 1 kilogram
- -1 lingura faina alba
- - 100 g smantana groasa
Cum se prepara reteta de drob in foietaj?
Maruntaiele se curata de pielite si cheaguri de sange, se taie in bucati potrivite, sa incapa in oala, se spala bine cu apa rece, pana nu mai lasa sange. Se pun la fiert intr-o oala incapatoare, in apa cu 2-3 linguri de sare. Dupa ce da in clocot, se lasa 5 minute sa clocoteasca, apoi se arunca apa, se clatesc bine organele de spuma adunata, se spala bine oala si se pun din nou la fiert, in apa cu putina sare. In felul acesta se scot cele mai multe impuritati. Dupa ce da in clocot, se mai aduna spuma si se adauga un ardei iute, frunza de dafin, ceapa si morcovul. Se lasa sa fiarba la foc potrivit, in oala acoperita cu capac.Din cand in cand, se mai completeaza cu apa fierbinte, daca e nevoie (nu rece, pentru ca se intaresc maruntaiele).
Cand sunt bine fierte, se scot si se lasa la racit. Se pastreaza zeama in care au fiert.
Separat se pun intr-o tigaie untul si uleiul, ceapa si usturoiul, taiate marunt. Se inabusa, picurand cate putina apa fierbinte, pana cand sunt inmuiate. Se lasa la racit.
Se dau prin robot sau masina de tocat maruntaiele, ceapa si morcovul fierte, ceapa si usturoiul inabusite.
Verdeata proaspata se taie marunt sau se da prin masina de tocat.
Se amesteca acum toate, se adauga ouale, nucsoara, vinul, faina, smantana, se potriveste gustul de sare si piper si se adauga zeama ramasa de la fiert, putin cate putin, cam 100-200 ml, sa fie ca o crema groasa. Nu-mi place sa pun multe oua in interior, pentru ca devine prea tare, uscat si innecacios. Cand mananci drob, intotdeauna e bine sa ai alaturi ceva de baut. 🙂 Facut in felul acesta este cremos, mai putin innecacios.
Pentru un aspect frumos, se pot pune in interior oua fierte (intregi, jumatati, sferturi sau cubulete), morcov fiert, ardei gras de diferite culori etc.
In tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt/ulei si tapetata cu faina, se pune o foaie de foietaj (prapur, aluat fraged, foaie de placinta – dupa preferinta), se toarna compozitia de drob, acum se pot pune oua fierte, morcov fiert intreg (cand se taie sa se vada bucati frumos colorate), apoi deasupra se pune alta foaie de aluat. Se unge cu ou batut si se inteapa din loc in loc, sa nu se umfle foietajul. Se poate presara deasupra cu mac, susan, se poate face un model din aluat (frunze, flori, miel, iepuras etc).
Eu am facut drobul simplu, imi place mai mult asa. Il gatesc in mod deosebit cand am musafiri.
Se coace la 190-200 de grade. Se verifica dupa 40 de minute cu scobitoarea si se mai lasa in functie de cat are nevoie ca sa se coaca bine.
Se serveste simplu sau alaturi de salata sau/si garnitura. Poate fi aperitiv sau fel principal, este foarte gustos si cremos.
Va invit sa mai incercati si alte retete, la fel de gustoase:
- reteta de tarta-drob cu organe;
- reteta de briose drob cu oua de prepelita;
- reteta (traditionala) de drob de miel (puteti vedea preparatul in poza de mai sus);
- coronita de drob in bacon afumat.
Spor la gatit si POFTA BUNA!
Reteta aceasta a fost incercata si de catre cititorii nostri:
2 COMENTARII
Cat timp se coace si la ce temperatura?
Se coace la 190 de grade aproximativ. Pana e copt.
Nu pot da un timp exact, depinde cat de gros e stratul, ce fel de organe folosesti etc. Verifica dupa 40 de minute cu scobitoarea.