Varza calita reteta traditionala
Varza calita reteta traditionala, asa cum se face in satele moldovenesti: cu multa untura, cu sau fara carne, scazuta incet, cu rabdare, in ceaun de tuci sau la cuptor. Parca-i unt! Reteta video pas cu pas.
Varza calita este o mancare de iarna, o mancare pentru vremea rece. Se pregateste dupa ce se mureaza varza (curechi). In familiile moldovenesti de la tara, se face cam 1 data pe saptamana.
Se poate face si simpla, cu untura sau cu ulei, daca este de post. Se poate face cu carne proaspata, sau cu afumatura (rasol, coaste, oase, slanina, kaizer) sau cu ceva carne prajita de la garnita sau cu carnati, sau chiar cu carne de pasare (ideal o pasare grasa gen rata, gasca). Minunat de buna iese si varza calita facuta cu peste: se face la cuptor, iar spre final se pun deasupra bucatile de peste. Mie-mi place cu macrou.
Varza calita cu pulpe de gasca afumate e fantastic de buna. Eu fac mancarea de varza dulce ca pe o tocana, asa cum am vazut acum multi ani la o matusa a sotului, moldoveanca de pe langa Vaslui.
Obligatoriu se serveste cu ardei iute la otet sau proaspat si cu mamaliga calda sau paine proaspata.
Ce ne trebuie pentru reteta traditionala de varza calita?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 6
- -1,5 kg afumatura sau carne proaspata
- -4 kg varza murata
- -3-4 linguri untura
- -1 ceapa mare
- -1 morcov
- -1 ardei gras (optional
- -1 varf de cutit piper macinat
- -1 lingurita cimbru uscat
- -2 linguri pasta de tomate sau 200 g rosii in bulion
- -boia de ardei dulce sau iute (optional)
Cum se face reteta de varza calita?
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti dedesubt la reteta video 🙂
O sa va spun mai intai cum se face la tara, reteta traditionala, apoi cum fac eu, la oras, reteta mai usoara, mai lighit 😛 😀
La tara, varza calita se face saptamanal, in ceaune mari de tuci, pe plita sau la pirostrie. Cu cat familia e mai numeroasa, cu atat ceaunul cu varza e mai mare. Se face mai multa mancare, cand e gata se mai da de pomana si la familiile nevoiase din mahala. Uneori se face si in ceaune de 30 l.
- Se pun intrun ceaun de tuci 3-4 linguri generoase de untura sau ulei, daca este post. Untura folosita este in general de la garnita, cea in care se tin carnea si carnatii. Doamneeee, cat de buna poate fi pe o felie de paine de casa!!! Se mai pot ,,scapa” si o mana, doua de jumari de porc sau jumari de pasare. Cand se topeste untura, se adauga ceapa taiata felii, morcovul si se lasa cateva minute, pana devine ceapa sticloasa. Se amesteca repede cu linguroiul de lemn. Toata minunatia asta se face pe plita sau la pirostrie. Doamne, cum miroase!!! Inchid ochii si simt mirosul acela!
- Se adauga acum carneturile: carne proaspata sau afumata, taiate bucati. Daca se foloseste carne de la garnita, se pune la urma, nu acum. Se rumenesc usor carnurile, apoi se adauga bulionul sau rosiile in bulion, „storcite” cu lingura. Se lasa cateva minute.
Varza calita reteta
3. Varza murata se lasa in apa rece ca sa se desareze, apoi se scurge bine si se taie fideluta. Se foloseste miezul de varza si foi, cotoare, ramase de la sarmale. Se adauga peste carneturi si se lasa totul la foc mic.
- Se adauga putina apa fierbinte, dar foarte putina, totul trebuie sa se caleasca in untura.
- Se lasa pe plita sau in cuptor, acoperit cu un capac, timp de cateva ore, pana cand varza se inmoaie bine de tot.
- La final, acum se adauga carne la garnita sau carnati – retetele aici daca se folosesc si se baga la cuptor, fara capac, sa se rumeneasca putin deasupra.
- Cand e gata, se taie cu ata si mamaliga vartoasa, aburinda, care a fiert cel putin o ora pe plita si apoi a fost rasturnata pe fundul urias de lemn. Se duc portii generoase de varza cu mamaliga si ardei iuti si vecinilor necajiti din mahala. Mai sunt batrani singuri, bolnavi, sau familii cu multi copii. Abia dupa ce se da de pomana, se asaza si familia la masa 🙂
Asa se face in sat la bunica mea. Multi ani, bunica a gatit si a dus de pomana vecinilor. Acum, la aproape 90 de ani, desi e inca in putere, bunicuta mea nu mai are pentru cine sa mai gateasca asa cantitati mari. Acum, ii aduc rubedeniile, nepotii si vecinii de pomana si au grija de ea. Pana ajungem noi, nepotii de la oras sau de prin tari straine, vecinii ii sunt mereu alaturi.
Asa e la sat, oamenii au grija unii de ceilalti. 🙂
Cum se face varza calita in mod mai light, mai sanatos?
Am pus in tava coasta afumata facuta de noi, apoi am adaugat deasupra totul: ceapa, morcovul, ardeiul gras si iute, rosiile, piper si cimbru din belsug, varza murata si 1 lingura generoasa de untura de pasare. Atat am pus, doar 1 lingura, pentru gust, ca fierea mea e tare suparacioasa 🙂
Am adaugat si cam 500 ml de apa, am acoperit tava cu folie de aluminiu si am bagat totul la cuptor. Am „uitat” de varza cam 4 ore. Am verificat din cand in cand, ca sa vad cum este. Bine, tropaiam de pofta si am degustat de zor, Doamne fereste, daca varza sau carnea sunt mucegaite… Pai, nu? 😛 😀
Dupa 4 ore, varza mea era moale, untoasa, senzationala pur si simplu 😀
Varza calita este aproape gata…
Am scos folia si am lasat sa se rumeneasca putin deasupra. Am pus repede mamaliga la foc. Bine, eu fac mamaliguta pripita, rapida ca la oras, nu vartoasa ca la tara. Off!
Nu vreti sa stiti cum miroase la mine in bucatarie acum. Pur si simplu, Dumnezeieste!!!
Am folosit cimbrisor de camp, cules de noi asta vara de pe munte. Are un parfum fantastic!!
Am rasturnat mamaliga exact cand sotul si baiatul au venit de la munca, parcau masinile in curte. Cand urcau scarile spre bucatarie, am scos si tava din cuptor: era bine rumenita varza mea!
Sa va mai spun cat s-au bucurat si ca fiecare s-a servit de cate 2 ori? M-au felicitat si m-au pupat, iar eu mi-am pupat manutele astea harnice si indemanatice, ca tare multe bunatati mai stiu sa pregateasca! <3
Va invit sa gatiti si voi reteta aceasta si sa reveniti cu impresii.
Pofta buna!
Va invit sa urmariti si reteta video. Aici am pregatit varza cu ciolan afumat – facut de noi.
Si cititorii blogului Pofta Buna! au incercat aceasta reteta de varza calitate, va asteptam si pe voi sa o incercati:
14 COMENTARII
n-am auzit sa pui morcovi la varza, dar precis se pune si boia dulce si o foaie de dafin, niste marar uscat si cimbru. e o nebunie !
De ce nu incercati sa probati reteta cum am scris-o eu? S-ar putea sa va placa 😀
M-ati innebunit. Cred ca nu o sa dorm la noapte. Exact cum o facea mama, parca ii simt mirosul.
Te invit sa probezi reteta. E delicioasa 🙂
Excelentă rețetă 😜. Felicitări, a ieșit SUPER !
Multumesc, Ovidiu!
O fac si eu duminica cu niste pulpe de rata!!!
[…] o nebunie! Din carne de porc, pasare, vita, peste sau de post, reteta una si una 🙂 Dar si varza calita ne place enorm, la fel si salata din varza murata […]
De mult timp caut reteta traditionala de varza murata calita din zona Moldovei. Cred ca este acea reteta cu grasimea de la vasul cu carne pt iarna si varza murata. Are un gust extraordinar. Am incercat si eu cu ce am gasit in comert. Am fost departe de acel gust. M-am intrebat unde gresesc. Acum imi dau seama ca secretul era acea grasime de la acei porci crescuti in curtea taranului. Multumesc!
[…] varza murata mai fac si varza calita cu mamaliga calda, pe care o mancam cu ardei iuti in otet. Fac varza calita de post sau cu […]
”Nu vreti sa stiti cum miroase la mine in bucatarie acum.” Total gresit chiar imi doresc sa stiu cum miroase la tine in bucatarie in ciuda faptului ca am sa stau cu extraveralul in buzunar 🙂
Multumesc mult 😀 Surprinzator pentru multi, dar eu nu gatesc zilnic, dar mai ales, la noi se mananca mancaruri simple, nu sofisticate. Acum, iarna, avem mereu o ciorba, un felul 2 si paine de casa sau mamaliguta. Dulce facem rar, nu ne omoram dupa dulciuri.
In general suntem doar eu si sotul, cat putem manca?
Uite, de exemplu azi: am o ciorba de pastai cu smantana si afumatura. Trebuie sa fac paine, am framantat aluatul. Si mai fac o omleta la pranz, si scot niste varza sau muraturi. Iar pentru cina, probabil fac niste paste cu sos sau cu branza, fara carne – ne plac mult.
Dimineata am baut cafea si am mancat 2 banane. Asta e meniul nostru cel sofisticat 🙂
Din pacate nu am acces la varza murata.Incerc in Florida cu varza dulce si ce mai gasesc la Publix…dar sa nu coste mult.Aici ma uit la fiecare cent.In tara nu ma intereseaza cat ma costa,ma duc la piata si gasesc ce-mi tebuie si fac cam de 2 ori/luna mancare de varza acra cu codite de porc proaspete,rosii,bulion ,ceapa si piper macinat alb sau negru.Mai pun si niste vegeta….sa fie acolo.In 1997 mama era la pat si mi-a zis…fa si tu o mancare de varza ….cu untura !Am fost si am gasit o untura cu jumari in ea,am luat cartea de bucate si am respectat cele scrise acolo si pe foc de aragaz…mi-a iesit f gustoasa prima mea mancare in tuci de fonta ….pe focul mijlociu.
Pofta mare si multumim pt reteta.
Vasile
Florida
Te rog din tot sufletul sa nu mai folosesti vegeta la nimic! Respecta reteta data de mine si o sa fii surprins cat de gustoasa va iesi varza: https://pofta-buna.com/mancare-de-varza-dulce/
Chiar si cu varza dulce poti face o mancare delicioasa. Iar untura si jumari iti poti face singur acasa, chiar si acolo, departe. Gasesti sa cumperi slanina sau piept de porc?