Tochitura de ficatei cu ciuperci
Tochitura de ficatei cu ciuperci este o reteta taraneasca simpla si savuroasa, un amestec de ficatei sau/si organe de pasare (porc, vita), cu ciuperci, ardei gras si usturoi din belsug.
Servita alaturi de mamaliguta si o salata de sezon, sau cu paine proaspata, ca sa aduni cu miez pufos, tot sosul acela aromat!
O mancare simpla si rapida, atat de gustoasa, ca as manca zilnic 🙂
Aceasta a fost una dintre mancarurile preferate ale copilariei mele, la bunicii moldoveni. Dupa ce ploua, ieseau ciupercile din belsug si venea bunicuta de la camp cu pestelca (sortul) plina cu ciuperci.
Doamne, ce gust si ce parfum aveau ciupercile acelea! Ne facea bunicuta cateva pe plita presarata cu sare, alaturi de cate un ousor proaspat si apoi facea o tocana sau o tochitura de ficatei cu ciuperci.
Mai multe retete cu ciuperci – vedeti aici.
Reteta este extrem de simpla si de rapida, exact asa cum v-am spus.
Ce ne trebuie pentru reteta de tochitura de ficatei cu ciuperci?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 5
- -1 kg ficatei
- -1 kg ciuperci
- -1 ardei gras
- -2 linguri untura sau 3 linguri ulei
- -1 lingurita sare
- -cateva felii ardei iute
- -un varf de cutit piper proaspat macinat
- -1 lingurita rasa cimbru sau o crenguta
- -a capatana usturoi
Cum se face reteta de tochitura de ficatei cu ciuperci?
1. Se curata ficateii de pielite si se verifica sa nu aiba punga cu fiere.
Daca gasiti punguta cu fiere (lichid verde). taiati cu grija in jur si indepartati-o.
Daca se sparge, sau daca este deja sparta (ficatul este verde), mai bine aruncati bucata respectiva de ficat.
Se mai intampla la ficatul din comert si decat sa stricati toata mancarea, care va fi extrem de amara, mai bine aruncati doar 1 bucata de ficat.
2. Ciupercile
Se taie codita cu pamant si se spala ciupercile foarte bine, la jet de apa, ca sa se indeparteze orice urma de pamant sau nisip. Daca sunt micute, lasati ciupercile intregi, daca sunt mai mari, se taie in 2-4, cum doriti.
Se pot folosi orice fel de ciuperci, proaspete, congelate sa conservate. Eu am avut ciuperci champignons maronii, micute, asa ca le-am lasat intregi.
3. Intr-o cratita se pune untura(eu am folosit untura de gasca) si se lasa la incins, apoi se adauga ciupercile bine scurse, ficateii, ardeiul iute si ardeiul gras taiat felii fine.
Se presara acum cu sare, piper si cimbru, se amesteca usor si se acopera cu un capac.
Se lasa la foc potrivit spre mare. Din cand in cand se scutura usor cratita, cam la fiecare 5 minute.
Dupa 10 minute, se verifica. Ciupercile isi lasa apa, asa ca se va face o inabusire in untura si apa ciupercilor. Sarea pusa de la inceput, va face ca ciupercile sa lase mai multa zeama.
Se amesteca usor, cu o lingura mare, de lemn, sa nu se sfarame ficateii. Se continua gatirea cu capacul pus, pana cand scade tot lichidul. Se ia capacul si se mai lasa cateva minute, sa se rumeneasca usor, apoi se stinge focul.
4. Usturoiul
Acum se curata si se piseaza usturoiul si se adauga in tochitura, la 5 minute dupa ce s-a stins focul. Se pune capacul din nou si se ,,salta” cratita de cateva ori, pentru ca usturoiul sa intre cu obraznicie in toate ungherele. Se lasa 10 minute acoperit, apoi se poate servi.
In felul acesta, daca usturoiul este nefiert, ci adaugat la urma, nu-si va pierde din proprietati, iar gustul va fi intens 🙂
5. Mod de prezentare si servire la reteta de tochitura de ficatei cu ciuperci:
Se aseaza pe farfurie, alaturi de mamaliguta fierbinte sau rece, cu o salata de sezon. Se mai poate servi si cu paine proaspata, ca sa intingeti cu miez in sosul acela dulce-usturoiat, sa nu mai ramana nici o picatura pe farfurie… ahh, ce pofta!!!
Truc pentru tochitura de ficatei cu ciuperci:
Se poate servi alaturi si un ou ochi sau posat, sau pur si simplu facut pe plita sau in tigaie, fara grasime.
Minunata mancare si multumesc mult, Simona Callas ca mi-ai amintit de ea 🙂
Mai multe retete cu ficat – vedeti aici 🙂
Pofta Buna cu Gina Bradea!
10 COMENTARII
Tu zici că ai mânca zilnic, dar eu zic că aş mânca de trei ori pe zi. 😀 Îmi place tare mult atât prezentarea cât şi modul de preparare, cu ingredientele folosite cu tot. Fain!
Buna combinatie, le-am mai mancat impreuna dar gatite separat,munca dubla. Multumesc de idee ☺ si de reteta, bineinteles !
Minunata reteta 🙂
Mai buna as zice decat tochitura simpla
O rețetă fantastică ,aidoma celei care a postat-o și căreia îi transmit pe acestă cale toată stima pentru ceea ce face și toată dragostea pentru omul,Gina Bradea !
Iti multumesc mult, Ana!
Te invit sa mai incerci si alte retete de-ale mele. Pup!
dna Gina, daca notele ar fi pina la o mie, asta ar fi din partea mea…..va felicit pt. tot, sunt tot moldoveanca, asadar RETELE SUNT EXTRAORDINARE SI DE SUFLET…..TOTUSI, URASC BUCATARIA din toti rarunchii, nu-mi place sa fac nimic….totusi am facut si mai fac, am avut un sot, fac diferite mincari cind vine fiul cu familia in vacanta, vara….nu sunt facuta pt.bucatarie, sora mea este ca dv….. ea, din nimic face ceva….ori eu si din ceva nu pot face nimic……
FELICITARI de mii de ori, va urmaresc cu drag, totusi……sa fiti sanatoasa….
Multumesc frumos. Te imbratisez cu drag, Elena. Te rog frumos sa-mi spui Gina.
Felicitari pentru voia buna si modul de prezentare a retetei. Sincere aprecieri! Tocmai ce am terminat mancarea, abia astept sa o gust!
Cu siguranta va fi delicioasa, Gloria! Pofta buna!