Prajitura cu mere si cacao
Prajitura cu mere si cacao este un desert simplu, delicat si savuros, unde gustul merelor razuite marunt se combina armonios cu aroma de cacao si cea de portocala. Eu am definit-o prajitura ideala pentru copiii mofturosi la mancare si spun asta in perfecta cunostinta de cauza. 🙂
Dupa nenumarate tentative, cu deserturi care de care mai sofisticate am ajuns la concluzia ca aceasta prajitura simpla, de o fragezime deosebita data de prezenta „ascunsa” a bucatelelor de mere, impaca atat gusturile adultilor dar mai ales ale copiilor si constituie solutia ideala pentru masa de pranz duminicala sau pentru oricare aniversare sau eveniment important.
Acest desert apartine categoriei „pandispan”, adica acel aluat ce are la baza zaharul si ouale batute spuma impreuna.
Aerul incorporat in timpul miscarii de rotatie a paletelor mixerului electric confera compozitiei o structura rafinata dar rezistenta, ce permite inglobarea treptata a fainii cernute si pastrata la temperatura camerei.
Nu voi zabovi mai mult asupra aspectului teoretic al categoriei pandispanului (tratat cu minutiozitate intr-un articol anume pe acest blog) ci voi trece direct la reteta mea.
De ce aceasta minunatie de desert este indragita asa de mult de copii? Fata de clasicul pandispan cu cacao, care deseori ramane uscat in interior, aspect care ne obliga la tot felul de artificii ( folosirea untului topit, a uleiului ori a siropului de zahar), acest aluat se caracterizeaza printr-o fragezime deosebita datorita prezentei merelor razuite ce mentin prajitura umeda si racoroasa in timp.
Nici urma de unt sau alte grasimi, nici vorba de siropuri aromatizate a caror pregatire ne-ar lua alt timp. Doar zahar farin la suprafata si daca dorim sa exageram putin, adaugam un strat subtire de crema de alune tip Nutella (eu am optat pentru o crema biologica fara ulei de palmier in compozitia ei).
Ingrediente (pentru 10 persoane):
Rating
Portii: 10
- oua 3
- zahar 150 g
- mere 3
- faina 150 g
- cacao 30 g
- 3-5 linguri de lapte
- o lamaie
- coaja unei portocale
- praf de copt 10 g
- crema de alune
Cum se face reteta de prajitura cu mere si cacao?
Batem spuma ouale cu zaharul pana cand compozitia isi mareste volumul initial de 2-3 ori.
E indicat ca ouale sa fie la temperatura camerei, altfel proteinele acestora vor incorpora cu greu aerul iar compozitia nu va rezulta spumoasa. In caz ca ouale noastre sunt prea reci putem sa le frecam cu zaharul „incalzind” compozitia prin tehnica „bain-marie” sau in cazul in care timpul nu ne-o permite, e suficient sa apropiem bolul nostru direct langa sursa de caldura pentru cateva secunde (cu mare grija, ca sa evitam realizarea unei omlete).
De cum observam aparitia unor bule de aer la suprafata, indepartam si continuam sa” batem “ cu telul sau mixerul electric. Este gata in momentul in care cu compozitia noastra putem “scrie”, adica, atunci cand aluatul scurs de pe paleta mixerului lasa urme asemeni unei creme spumoase.
Este randul merelor. Razuite marunt si stropite cu sucul unei lamai, acestea se adauga treptat. Faina (de tip 00) pastrata la temperatura camerei, se cerne impreuna cu cacaoa si praful de copt si se inglobeaza campozitiei initiale „in ploaie”, amestecand incontinuu, cu grija, prin miscari de jos in sus evitand formarea de cocoloase.
Concomitent cu adaugarea fainii, inglobam si laptele acordand atentie sporita densitatii aluatului final ce trebuie sa rezulte asemeni unei creme cu consistenta medie.
Aluatul nostru se toarna pe o tava unsa cu unt si presarata cu faina. Eu am folosit (si v-o recomand) o forma cu pereti detasabili cu diametrul 24 cm.
Se da la cuptorul preincalzit la foc potrivit (cca 160 °) timp de cca 40 min. E de o importanta fundamentala, in vederea reusitei acestei prajituri, sa nu deschidem cuptorul in primele 25 de min.
Cum stim cand prajitura noastra este coapta indeajuns? Exista mai multe tehnici de verificare. Intai, daca vedem ca prajitura se desprinde de la margini, este semn bun. Apoi, putem introduce o scobitoare in centrul prajiturii, iar daca extragand-o observam urme de aluat crud pe ea, inseamna ca mai avem ceva de asteptat. Putem de asemenea exercita o usoara presiune cu degetele pe suprafata prajiturii, iar daca acesta opune o anumita rezistena emitand un zgomot „sss” abia perceptibil, se zice ca prajitura noastra „canta” 🙂 si este gata.
Ca sa fim siguri ca nu dam gres, putem lasa prajitura (dupa expirarea timpului de coacere) cu cuptorul stins si intredeschis timp de alte zece minute.
Scoatem prajitura, o lasam putin sa se raceasca, o extragem din forma si o punem pe un gratar pentru cel putin 4 ore. Este si aceasta o etapa importanta in realizarea prajiturii.
Odata racita, incepem asamblarea prajiturii. In cazul nostru o taiem la mijloc si adaugam un strat de crema de alune. O presaram la suprafata cu zahar farin in abundenta (caci este deliciul copiilor) si succesul va fi garantat. 🙂 <3
Pofta Buna!
2 COMENTARII
minunata si f delicioasa iti multumesc pt reteta ,si aceasta prajitura cu mere cacao o fac destul de des ca e o bunatate si se face si rapid superrrrrrrrrrr
Multumesc din tot sufletul <3