Bors din oase de porc
Ciorba sau bors din oase de porc, acra, cu multe legume si cartofi – o reteta atat de simpla si de gustoasa! Cea mai buna ciorba iese din oase, nu din carne macra, cu legume si verdeturi din belsug, acrita cu lamaie, otet, zeama de varza sau bors, dupa preferinta.
Borsul din oase de porc (garf, coasta, rasol, adidasi-picioare) il fac mai acrisor si neaparat cu telina radacina si leustean. Cel mai mult imi place sa-l fac din coasta de porc, varfurile acelea de coasta care au si zgarciuri.
Acum 23 de ani, inainte sa nasc, aveam 1 kg de astfel de costite cu zgarci si pusesem sa fac un bors. Tare mi-era pofta, cat am fost insarcinata cu „puiu’”, mereu am poftit la bors acru si mancat cu mamaliga rece si ceapa.
Dar „puiu” s-a grabit sa vina, asa ca am stins focul si-am fugit la maternitate. Am terminat ciorba cand m-am intors acasa, cu „puiu”-n brate. Da, asa i se spune baiatului: „puiu’” sau „puiu’ lu’ ma-sa”. Fetita e „mata, pisica” sau „mata lu’ ta-su’”.
Sa trecem la reteta de bors din oase de porc 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de bors din oase de porc?
Cantitati pentru 10 portii
Rating
Portii: 10
- -1,4 kg oase de porc
- -1 ceapa mare(cam 200 g)
- --2 morcovi subtirei (200 g)
- -1 ardei gras
- -1 bucatica telina radacina(100 g)
- -100 g mazare sau fasole verde(optional)
- -1 lingura sare
- -1 ardei iute micut(optional)
- -300 g cartofi roz
- -1 l bors sau zeama de varza
- -300 ml suc de rosii sau 2 linguri pasta de tomate sau 3-4 rosii proaspete
- -leustean proaspat, patrunjel
Cum se face reteta de bors din oase de porc?
Oasele se taie bucati potrivite si se pun la fiert in apa cu sare.
Se lasa sa dea in clocot timp de 5-10 minute si cand se aduna multa spuma deasupra, se arunca apa, se spala bine bucatile de carne si oala, se pune din nou apa si se pune la fiert, atat cat sa acopere oasele.
De data aceasta fara sare. In felul acesta, sangele si spuma au iesit in prima apa, acum vom avea o ciorba limpede. 🙂
Se lasa oasele la fiert pana cand carnea e aproape fiarta. Verificati cam dupa 30-40 de minute.
Depinde cat de tanar-batran a fost porcul. Cand carnea e aproape fiarta (gustati), se pun legumele taiate cubulete (ceapa, ardeiul gras, telina, ardeiul iute, morcovul) si mazarea sau fasolea verde.
Nu sunt obligatorii mazarea sau fasolea verde, dar sunt foarte gustoase 🙂 .
Dupa 20 de minute se verifica ceapa daca e fiarta si se adauga cartofii curatati si taiati cubulete.
Se lasa sa fiarba cam 15 minute si se verifica daca sunt gata cartofii. Cand si cartofii sunt fierti, se adauga sucul de rosii (bulion sau rosii proaspete), iar dupa ce da in clocot, se adauga bors dupa gust.
Depinde cat de acru e borsul, cat de acru mancati dvstra… Daca nu aveti bors de putina, acriti cu zeama la lamaie sau zeama de varza, merge si otet. La final trebuie sa aveti 4-4,5 l de ciorba in total.
Dupa ce clocoteste cam 10 minute borsul, adaugati sarea. Gustati dupa ce fierbe si sarea, nu imediat, ca sa va dati seama de gust.
Stingeti focul si acum spalati si taiati verdeata. Verdeata se adauga in ciorba dupa 10-15 minute de cand s-a stins focul, nu imediat. In felul acesta, nu se distrug toate vitaminele, iar gustul va fi mai intens 🙂
Exact la fel se face si ciorba din oase de vita sau oaie, dar se vor fierbe mai mult timp 🙂
Cum servim borsul din oase de porc?
In momentul servirii, puteti adauga smantana sau iaurt, daca doriti. Se poate drege cu ou batut si smantana, dar eu prefer s-o las simpla. Cred ca e destul de grasa si fara smantana 🙂
Mai multe retete de ciorbe – vedeti aici . Veti gasi retete de ciorba de peste, ciorba de burta, de gaina, ciorba radauteana, supe simple sau supe crema… si multe altele.
Pofta Buna! 🙂
Aceasta reteta de bors din oase de porc a fost gatita si de catre cititorii nostri:
31 COMENTARII
Mie îmi place acrit cu moare de pe gogonele!
Cum se face borsul de casa?multumesc
Reteta este aici: http://pofta-buna.com/cum-se-umple-borsul-de-putina/
azi sunt la ciorbe…. imi aduc aminte de mama soacra, cu care m-am inteles excelent, si de ciorba ei cu coasta afumata acrita cu zeama de varza. avea mereu si vara si iarna 4-5 verze la murat, cel putin.
Cata apa se pune la cantitatile acestea ?
La fiert se pune apa atat cat sa acopere cu un deget carnea si zarzavatul, se mai completeaza daca scade. La final, dupa ce se pune totul, inclusiv rosiile si borsul, se completeaza cu apa ca sa fie 4-4,5 l in oala, adica 10 portii.
de ce ceapa nu se prajeste aici?
Pentru ca eu nu prajesc ceapa la ciorbe 🙂
greseala din intimplare
dar,totusi unde se prajeste,in ciorbe doar?
asi vrea sa ma lamuresc odata,ca permanent incurc si apoi inventezi
Se faceau odata ciorbele cu rantas, adica ceapa prajita, cu sau fara adaos de faina. Se punea rantasul asta la ciorbele de fasole, cartofi… Da, ieseau foarte gustoase, dar acum s-a renuntat la prajeli 🙂
Excelnta ciorba dupa reteta asta, o bunatate .Singura observatie este ca din punctul meu de vedere ciorba nu – mi plac decat acrita u bors de putin . Exclus sare de lamaie !
Nici eu nu folosesc sare de lamaie. Doar bors si zeama de lamaie sau otet la unele gen ciorba de burta sau de peste.
Ciorbele în care se face rântaș, ca la mâncarea gătită, sunt cele mai bune ciorbe. Toate legumele călite, cu ulei și mereu adăugând apă, aproape de 45 de minute, sunt un deliciu!
Da, sunt foarte gustoase, dar eu nu fac rantas la ciorbe deloc. 🙂
foarte bune,am intrat sa compar reteta ta vs a mea de la rude …eu calesc ceapa si neaparat acresc cu bors si iese perfect,mai mult zarzavat ca asa ne place ,suntem din iasi 🙂
Da, e foarte gustos. Eu nu calesc ceapa in general, evit prajelile.
O bunătate.Abia astept de crăciun.. ..pana atunci e post…de marti…atunci o mănânc cu mai multa pofta…multumim pt toate rețetele.. .am facut pâine neframantata…o minunăție.. ..nu este multa munca iar eu cum sunt operată si nu am voie să fac mult efort …..pupici scumpa doamna…
Multumesc frumos si eu. Multa sanatate draga mea!
Foarte personala reteta. Eu le trantesc pe toate in oala si daca oasele fierb intr-o ora opresc focul si pun verdeata. Nu mai astept sa fiarba ceapa ca oricim fierbe inaimte de cartofi! :)))
Cea mai buna reteta. Simpla si cu cel mai bun gust. Felicitari.
Ati vorbit despre țelină rădăcină la început încât am început sa ma întreb oare de obicei nu se pune țelină la ciorba?
Se pot pune roșii din conserva în loc de suc de roșii?
Multumesc!
Da, folosesti ce rosii ai.
De fiecare dată când intru pe pagina dumneavoastră pur și simplu salivez,îmi aduc aminte de copilărie și de ciorbele care le făcea și mama mea care din păcate nu mai este. Va mulțumesc mult pentru rețetă,de la dumneavoastră am învățat foarte multe. Vă salut din Italia.
Te imbratisez, Alexandra, te inteleg foarte bine. Oricand ai nevoie de un sfat, o vorba buna, sunt aici, foarte aproape, la doar 1 click distanta.
Am făcut ciorba că la tara , acum 100 de ani . Părinții mei și aia mai mari mergeau la prășit dimineață la 5 , iar baba ( străbunica) punea la fiert oasele in oala de tuci in apa putina cu ” sare treierata de cocos ” și spmuia la ea până cădea carnea de pe oaseleși coastele tăiate cu barda de ” al bătrân” . Mă chema sa gust zeama , pentru că nu mai simțea gustul mâncării ( adevărul este că eu necăjeam de aroma din din prispa casei, și ea simțea asta din experiența). Toate oasele le rodeam mai bine decât Grivei, și apoi le aruncam lui și nu le îngropăm că el. In oala mare de tuci de pe sobă oarba arunca toate legumele , toate tăiate mai mari sau mai mici , iar cepele le stivea cu linguroiul de lemn , doar așa știa că a invartit-o destul. Verdeață și ouăle bătute cu smântână le punea după ce se racorea ciorba, iar acreala o avea de la corcodușe verzi. Tata o aceea mai tare cu oțet și raci (ciușcă mica și rotunda) roși că la el în Bulgaria , iar maica-sa cu zeama de varza. Cei mai buni erau tăițeii de casa , gustoși
Am respectat cu strictete reteta. a iesit foarte buna. din pacate nu sunt un om caruia sa i placa sa gateasca si o fac doar ca trebuie. chiar ma bucur ca mi-a iesit buna. Saru`mana pentru reteta!
Buna ziua,
Pot folosi oase garf afumate la aceasta ciorba? Daca da, atunci cum procedez cu ele pana sa adaug legumele? Tot ca la oasele proaspete? Multumesc ! 🙂
Da, exact la fel se face.
[…] la final, cand toate sunt deja fierte si doar se mai da un clocot. Stiti cat de buna este iarna o ciorba din oase de porc la care adaug si un borcan de dovlecei […]
Bună ziua. Ca bucătar amator, aceasta ciorba se poate prepara în oala sub presiune? Asta presupune ca se pun toate odată și după 30 – 40 minute sunt gata fierte, apoi se lucrează la gust. Vă întreb pt că este extrem de cald,
Sigur ca da, si eu folosesc oala sub presiune. Prima data se pune carnea, se aduna spuma bine, apoi se pun legumele, inclusiv rosiile si cartofii, acum se pune capacul si se lasa sa fiarba 30 de minute de cand incepe supapa sa fasaie. La final se acreste, dupa ce se scoate capacul.