Peste marinat, macrou, scrumbie
Peste marinat, macrou marinat, scrumbie marinata, care este reteta pescareasca, ce trucuri sunt pentru ca pestele sa fie tare si sa se pastreze mult timp? Care este cea mai buna reteta?
Voi raspunde la toate aceste intrebari si chiar mai mult de atat. 🙂
Cand eram copil, bunicul dobrogean prindea foarte mult peste (a fost pescar). Imi amintesc de sacii si cosurile cu scoici, raci si peste de tot felul, forfota femeilor in jur, care sortau si pregateau pestele.
Se facea peste afumat, marinat, uscat (se punea la sare si apoi se atarna la zvantat), la sare (in putini mari).
Mai pregateau bunica, mama si matusile zacusca de peste, marinat la otet sau prajit (se prajea putin, apoi se turna otet aromat). Si intotdeauna se alegeau pesti si se gateau ciorba, saramura, peste prajit, plachie, rasol, scordolea…
Peste marinat – Macrou marinat – Scrumbie marinata
Doamne, ce bunatati mai faceau! Am ochii in lacrimi cand scriu aceste randuri, pentru ca matusile si bunica au murit de mult, doar mama mai traieste, Dumnezeu sa-i dea sanatate si viata lunga!
Bunicuta mea draga a murit acum 40 de ani, tare de demult, imi amintesc foarte putin chipul ei, acoperit cu broboada si zambetul atat de bun. In amintirea bunicutei si a matusilor, scriu toate retetele cu peste, exact asa cum le pregateau ele.
Bunicuta a fost lipoveanca, mama a invatat tare multe retete de la bunicuta si de la matusile mele. Iar eu am invatat cat am putut de mult de la ele. 🙂 Asa ca va spun si voua retetele acestea pescaresti, de demult.
Retete cu peste vedeti aici, unde e scris cu rosu. Veti gasi multe retete pescaresti, invatate de la aceste gospodine grozave din familia mea.
Ce folosim pentru reteta de peste marinat, macrou, scrumbie?
Rating
- -2 kg peste (macrou, scrumbie, obleti, caras etc)
- -2 cepe
- -3 morcovi subtiri
- -50 g boabe de mustar
- -3 frunze de dafin
- -3-4 catei de usturoi
- -sare mare, de muraturi
- -500 ml otet de 6 grade sau 250 ml otet de 9 grade
- -500 ml apa
- -piper boabe
- -ienibahar
- -coriandru boabe
- -ardei iute
Se alege peste cat mai proaspat posibil, sa aiba ochii limpezi, bulbucati, burta sa fie tare, sa nu fie moale si cu oasele iesite in afara.
Cum se pregateste reteta de peste marinat, macrou, scrumbie?
Fiind in Italia, eu am pregatit macrou.
Puteti citi reteta scrisa sau treceti direct la reteta video:
1. Se curata pestele de solzi si intestine (se eviscereaza), se taie capul, coada si aripioarele.
Se spala foarte bine, la jet de apa rece, se insista pe sira spinarii, sa ramana perfect curat si in interior.
2. Se taie pestele felii cam de 1-1,5 cm maxim, apoi se pune in apa rece. Se schimba apa, pana cand ramane curata, fara urme de sange.
Safaturi de la Gina Bradea pentru reteta de Peste marinat, macrou marinat, scrumbie marinata
-se adauga putina sare in apa, in felul acesta, sangele va iesi mai repede.
3. Se scurge pestele de apa, intr-o strecuratoare, se amesteca acum cu sare (se pot pune lejer 50 g de sare) si se lasa la rece pana a doua zi (minimum 12 ore).
Nu va fi foarte sarat, nu va temeti, pestele isi va lua sare atat cat are nevoie.
3. Se spala pestele de sare si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Se pune apoi pe servetele absorbante, sa nu aiba apa deloc.
4. Se pregatesc borcane de 400-800 g, in care se va aseza pestele. Pot fi si borcane mai mari, putini, bidoane, daca pregatiti cantitati mai mari.
Se curata ceapa si morcovul si se taie felii.
Peste marinat, macrou marinat sau scrumbie marinata
5. In fiecare borcan se aseaza la fund felii de ceapa, morcov, ardei iute si usturoi, bucatele de frunza de dafin.
Nu se pune mult usturoi, ca sa nu influenteze gustul, ci doar 1-2 feliute subtiri, cat sa dea o aroma placuta.
6. Otetul se pune la fiert cu apa, frunzele de dafin, boabe de piper, coriandru, ienibahar si se lasa sa dea in clocot, apoi se lasa la racit.
7. Se aseaza feliile de peste in borcane, alternand cu felii de ceapa si de morcov.
Deasupra se pun seminte de mustar, cam jumatate de lingurita la un borcan de 400 g, o lingurita la un borcan de 800 g.
Boabele de mustar vor da si gust placut, dar vor ajuta si la intarirea pestelui.
8. Se toarna otetul rece peste peste, se capseaza borcanele si se lasa la rece. Se pot tine in frigider.
9. Dupa 3 zile se verifica. Este gata de consum cam intr-o saptamana. 🙂
Sunt gospodine care sterilizeaza borcanele, sau care oparesc pestele inainte. Nu este gresit nici asa.
Eu fac asa cum am reteta din familie, cu otetul rece.
Otetul va macera oasele si va inmuia pestele, in asa fel incat carnea va fi tare, iar oasele moi, ca firele de ata.
Se mentine mult timp, pestele ramane la fel de tare si cu un gust grozav de bun. Nu stiu cat se pastreaza, pentru ca la mine se mananca repede. Rareori am ajuns in primavara cu borcanele de marinata.
Amintiri…
Am fost in Romania in aprilie, de Pasti, si am avut o surpriza tare neplacuta: balta de la Revarsarea a fost secata aproape in totalitate, se face agricultura acum.
Cherhanaua veche nu mai exista, cea invelita cu stuf pe care o stiam de cand m-am nascut, cica a ars… Cica… Acum este o cladire moderna, oribila.
De la mine din curte am privit balta pana departe, spre Dunare. Am vazut cu inima si cu ochii mintii, cherhanaua veche, am vazut pescarii batrani, morti demult, cu barcile lor vechi, tragand la navoade, pe balta.
Iarna, pescarii taiau stuf si gheata de pe balta. Bucatile mari de gheata erau aduse la cherhana, ca sa pastreze pestele la rece. Bucatile astea de gheata tineau ani de zile.
Cherhanaua era in pamant, doar acoperisul gros, din stuf, era in afara. Cica se adunau prea multi serpi in stuful ala, de-asta au construit o cladire din beton, cu frigidere performante. 🙁
Pacat.
Am plans atunci si plang si-acum, cand scriu aceste randuri…
Reteta de peste marinat a fost probata si de catre cititorii blogului Pofta Buna!:
110 COMENTARII
multumesc pt. reteta,faceam si eu dar aveam o alta reteta si nu prea imi placea ,cu siguranta o voi incerca pe aceasta,sant inebunita dupa peste marinat! sa ne traiti D. GINA.
🙂 Doamne-ajuta, la toata lumea 🙂
Multumim ! Reteta este super si marinatul foarte delicios!!! asa pregatesc dobrogenii pestele marinat!!!
Da, e reteta aceea, dobrogeana 🙂
toate retetele sunt extraordinare , , , bune si gustoase multumim .
Multumim frumos si noi.
Probabil ca sunt singura nebuna careia ii plac conservele de peste in sos tomat din comert. Stii vreo reteta prin care sa le fac in casa?
Nu esti singura, si eu sunt o nebuna si-mi place asta 🙂 . Am pe blog reteta de zacusca de peste. Vezi in dreapta, sus, este casuta CAUTA RETETA.Scrie acolo Zacusca de peste 🙂
MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RETETA ESTE PESTELE MEU PREFERAT DESI NU SUNT DIN ZONA VA SALUT CU RESPECT DE LA TIMISOARA
🙂
Buna Gina, in primul rand multumesc tare mult de minunatele retete. As vrea sa fac pestele marinat dar aici nu gasesc decat 5% otet. Este vreo problema daca folosesc acest otet? Multumesc anticipat.
Probeaza la 1 borcan si vezi cum tine. Nu ar trebui sa fie probleme. Tii la rece pe urma.
Multumesc!
E reteta minunata incarcata de traditii si emotie.Ca si dumneavoastra imi amintesc de bunici si de locurile copilariei cu emotie in suflet si lacrimi in ochi.Multumesc inca o data pentru reteta si pentru incarcatura emotionala pe care ne.ati transmis.o.
am facut si eu marinata, miercuri. credeam cà am gresit cu ceva pt cà azi am desfacut un borcan si e buna, dar cred totusi ca mai trebuie lasata 2, 3 zile. eu nu pun usturoi, iar otet pun o parte si apa doua parti.
Mai trebuie lasata, da 🙂
Multumesc mult!!!!!
Pus macrou taiat felii (conform indicatiilor) cu sare….
maine seara urmeaza asezatul in borcane si prepararea amestecului…
Abia astept sa vad ce va iesi….
Am văzut reţeta şi am pregătit deja peştele , l-am lăsat la sărat, mâine îl pun la borcane, eu încerc cu peştele nostru din zonă, scobar si clean, sper să-mi iasa.
Ginutzule drag pt aceste retete minunate nu pot sa-ti ofer decat un multumesc sincer din toata inima si multi pupici pupaciosi ! Maine pregatesc macroul.
Din experienţa a cca 20 de ani de când fac şi consum scrumbie şi macrou marinate, făcute de mine sau de către alţii, cu tot respectul, aş dori să aduc câteva amendamente la reţeta Ginei. Astfel :
1. Scrumbiei, pentru că are burta grasă şi în marinată va avea un gust care nu este pe placul tuturor, trebuie să îi decupăm burta pe o lăţime de 1 cm şi pe toată lungimea ei, de la cap până la anus.
2. Peştele trebuie lăsat în apă rece (schimbată de câteva ori) chiar şi 24 de ore, câteodată, în frigider, pentru a ieşi tot sângele din carne. Aşa cum se vede şi din imaginile ataşate, carnea încă mai are sânge.
3. Pentru a se obţine o carne tare la peşte eu îl acopăr cu sare grunjoasă şi îl las chiar şi câteva zile, bineînţeles în frigider. Pentru desărare îl spăl de sare şi, în acelaşi vas în care l-am sărat îi pun apă cât să îl acopere şi îl mai las 24 de ore. Astfel îşi va păstra exact câtă sare îi trebuie şi va avea o carne tare. Aminteşte-ţi Gina că scrumbia păstrată în saramură era doar desărată şi mâncată ca atare sau sub forma unei salate cu ceapă, oţet şi puţin ulei.
4. Mie mi se pare că raportul oţet apă de 1:1 este cam mare. Pentru gustul meu este prea acră marinata. Eu folosesc 1 parte oţet la 3 părţi apă. Şi, pentru a mai ameliora puţin gustul acru şi sec al peştelui marinat, adaug şi puţin zahăr. Îi schimbă gustul complet (părerea mea).
5. Întrucât am observat că peştele aşezat direct în borcane nu se marinează uniform (din cauza faptului că bucăţile de peşte fie sta lipite între ele, fie stau lipite de borcan, necesitând un timp mai îndelungat de marinare), pun peştele şi marinata într-un vas mai mare şi mai amestec din când în când peştele cu o lingură de lemn. Astfel se va asigura o marinare uniformă. După care aşez bucăţile de peşte în borcane, cu tot felul de condimente şi alte ingrediente (ceapă, morcov, etc.) şi le dau la frigider.
6. Atunci când am musafiri, pentru a nu-i determina să mănânce cu mâna peştele marinat, îl dezosez, îl curăţ de pieliţe şi îl fac salată cu ceapă şi mere răzuite.
7. Şi tot din experienţă vă spun tuturor că, după o astfel de salată de scrumbie marinată, poţi bea şi un pahar de vin (culoarea şi soiul rămânând la alegerea fiecăruia) fără să păţeşti ceva.
Poftă bună!
Mulțumesc frumos pentru rețetă și sfaturile suplimentare ! Negreșit vreau să fac pește marinat. Imi place peștele foarte mult ! Gina imi pare foarte rău că ai rămas doar cu amintirile. Mama mea s-a născut lângă niște bălți ale Dunării, lângă Ismail. Veneau oameni cu crapi proaspeți uriași. Eram copil când am fost prima dată la mătușa. M-am speriat de pești și de raci. Alerga mama cu câte doi raci după mine și sora mea. Noi țipam, iar mama nu mai putea de râs.
Și eu am ajuns la amintiri ! Mulțumesc ! O primăvară și o viață frumoasă ! Vă aștept pe fb, dacă doriți să ne împrietenim !
Vremuri de mult apuse….Au fost odata crapii aceia uriasi, nu mai sunt de mult. Sau sturioni, stiuci, salai….
Imi place foarte mult pestele marinat(macrou),dar de o bucata de vreme nu am gasit sa il cumpar.Intrebare:Din peste merluciu se poate face o marinta?Cine imi poate sami raspunda?Va multumesc.
Am pregătit peștele după rețeta ta, a ieșit minunat ! Mulțumesc ! Mâine o fac din nou cu merluciu . O vară frumoasă !
felicitari ptr detalii
ffff importante
mister ovidiu esti o forta.msy f f f mult de adaugiri. cu stima.lucian.
putem folosi si macrou congelat ? multumesc
Da, fara probleme, orice fel de peste.
Imi place foarte mult pestele marinat(macrou),dar de o bucata de vreme nu am gasit sa il cumpar.Intrebare:Din peste merluciu se poate face o marinta?Cine imi poate sami raspunda?Va multumesc.
Cred ca acesta este raspunsu.Va multumesc mult Dna Gina.
Aș vrea să fac din hamsii proaspete, dar fiind cam sărate, aș dori câteva indicații, în caz că se prevede ceva pentru ele. Că le curăț îmi dau seama, dar cum rămâne cu desăratul? Le-am lăsat juma de zi și încă nu s-au desărat…Mulțumesc anticipat.
Daca sunt sarate, e clar ca nu sunt proaspete. Sunt hamsii sarate/ Nu o sa iasa bun, cauta peste proaspat, adica fara sare deloc.
Mulțumesc de sfatul util. Am făcut anterior de macrou și mi-a ieșit excelent, dar aveam chef să încerc și cu hamsii. La prăjit cu ele, sau la salată cu ceapă și oțet!…
Recomand salata. Ce e sarat nu merge la prajit. Pentru prajit cauta sa fie fara sare complet.
Am înțeles ca ești din Revărsare. Eu spre rușinea mea nu știam rețeta cu toate ca sunt din Somova. O voi încerca.
Trec prin Somova cand merg la Tulcea 🙂
am o nedumerire: eu stiam reteta (bunica si mama brailence) cu otetul turnat fiebinte. marinarea e rapida (2-3 zile), pestele nu e crud.
e gresit? e f buna.
🙁
Uite ca ai reusit sa lasi comentariu 🙂
Daca pui otetul cald, pestele se inmoaie. Cu otetul pus rece, pestele ramane tare 🙂
Excelentă rețetă! O fac si eu pentru că prefer să nu fierb pestele .
Referitor la cum au pierit lacurile, bălțile si chiar rezervatiile naturale într-adevăr este trist si strigător la cer!
multumim de reteta.Excelenta.Sanatate.
parca imi aduc aminte si eu,la fel ca si d-voastra ,de amintirile din trecut,si ma ia un dor, plang,ma linistesc .
Si o iau de la capat iar…..era mai ok in trecut.
Multumesc frumos <3
M-ia placut retete am sa o fac si eu
multumesc .Gina.
Doamna Badea
Foarte des ma inspir,sao imi confirm,diferite retete.Nu stiam de ce mi se potrivesc retetele dvs. si nu stiam de ce parca imi aduceam aminte de retetele bunicii.Acum am inteles,bunica,parintii mei sunt din Rachelu.Va inteleg durerea si revolta,pe care le simt si eu, in legatura cu paradisul distrus di zona.Am fost in Delta si,sincer va spun,nu a fost nici pe departe,mai frumos ca la rachelu.S asta nu o spun eu,ci sotul meu,care,ferice de el,a mai apucat sa vada pedurea de salcii care cresteau in apa,nuferii si Ciulnetul si Canalul si toate apele noastre pline,pline de peste de toate soiurile.Cei care nu cunosc acele locuri vor zambi ingaduitor,in cel mai fericit caz,dar noi doua stim ce paradis era acolo.
Nu sunt lipoveanca,dar recunosc talentul extraordinar al lipovencelor in prepararea pestelui.Bunica mea,prin contagiune,gatea si lipoveneste si turceste si dumnezeiesc de gustos.Plachia de peste,budinca de icre,ghiudemul,tocana de capra,borsul de peste din multe soiuri de peste,bocanetii,jaiul,laptele cu tomacei,bocanetii,in fiecare vineri cand facea paine,scovergile cu branza de burduf,placinta de bostan cu putin piper,gaturi de raci cu orez,cate si mai cate.SARAMURA simpla,dar ct de buna din pestele proaspat.Mi-ati adus aminte de anii copilariei,de vacantele mele mirifice,de padure,de balta de horele din sat,de toate.
Acum,la pensie fiind,am timp si am inceput sa fac retetele bunicii,mai ales ca mi-am cumparat o casa la tara,nu in Dobrogea,trebuie sa fiu aproape de copii si-mi fac retetele bunicii,in general imi ies,numai ghiudemul,desi mi s-a spus ca-i f.bun,eu stiu ca nu-i ca a bunicii.Am facut si bocaneti,nu cu untura…colesterolul,dar mi-au iesit extraordinar si cu unt.Va multumes pt.ca scrieti in continuare si ca impartasiti din bucataria dobrogeana si altora.Numai bine doamna Badea,dobrogeanaca .
Semneaza :O dobrogeanca mandra de locul de unde provine.
PSSa stiti ca nu am mai intalnit nicaieri in tara oameni mai primitori ca la noi in Dobrogea,bunicii mei spuneau:Imi onorezi casa daca imi intri in ea.
M-au emotionat aducerile aminte ale dnei .Gina si ale dumneavoastra . Bunicii erau din Luncavita si toata copilaria mi-am petrecut-o acolo ,iar bunicul pescar.Deci mi-am amintit Imagini,gusturi…. Ma intristez de fiecare data cand trec spre LUNCAVITA si -mi aduc aminte de toate cum erau . La ce o fi folosit distrugerea baltilor ?
CAND AVEAM NEVOIE DE CATE O RETETA ,APELAM LA GINA BADEA .Mi se potriveau cel mai bine .ACUM STIU DE CE 🙂
Trec des prin Luncavita. Da, e trist acum, foarte trist.
De anul viitor puteti opri la mine, la Revarsarea, cand aveti drum prin zona 🙂
Bună ziua, doamnă! Căutând rețeta de pește marinat a d-nei Gina am ajuns la comentarii și la cel scris de d-voastră. Deși locuiesc la oraș am am soțul „bolnav” de de boala asta, pescuitul și uneori mai găsesc și icre în pestele prins de el. Am văzut că printre alte bunătăți din pește, pomeniți și de budinca de icre și mă întrebam dacă nu puteți să ne-o împărtășiți și nouă. Vă doresc o seară minunată și multă sănătate!
Ce se verifică după 3 zile dacă e bună abia după o săptămână, că n-am înțeles?! Mulțumesc.
Se verifica sa nu fie capacele umflate, asa cum se face la toate conservele.
OK, și dacă sunt capacele bosumflate ce înseamnă și cum se repediază? Mulțumesc din nou.
Daca sunt capacele bombate, nu l-ai facut bine. La peste nu recomand remedieri, din pacate il arunci, e o mare problema si nu ne jucam cu sanatatea.
se remediază, mi dispiace…deci dacă am respectat întocmai etapele rețetei, nu mai am ce verifica…cu toate că înțelesesem dintr-un sfat anterior că nimic nu se aruncă, ae mai poate drege busuiocul.
Eu dau sfaturi cinstite. Da, in 95 % din cazuri remediem. Dar cand e vorba de peste, nu risc, pestele e foarte pacatos. Sunt diverse cauze pentru care conservele se altereaza, si nu e musai din cauza retetei. Pot fi de vina, sarea, pestele, borcanele etc.
Eu dau sfaturi cinstite, indiferent daca va plac sau nu. Prefer sa spun totul corect.
Și eu pun întrebări și fac observații cinstite, indiferent ce și cum le sesizați, mai ales că fiind cât se poate de prudent ca începător (la cei 66 de ani ai mei nu-i o laudă), consider că-i mai bine să întreb de zece ori decât să greșesc o singură dată. Oricum, mulțimesc pt. înțelegere și mai ales pt. strădania de a da sfaturi și și mai ales pentru numeroasele rețete (neîncercate de mine – încă). Sănătate și spor la lucru în continuare!
Foarte bine faceti, imi place asta. Intrebati, iar eu raspund cinstit, chiar daca nu va place raspunsul. Vreau sa fie totul cat mai bine si nu ascund nimic. Unde nu se poate, prefer sa spun direct.
Multa sanatate si bucurie va doresc 🙂
Mulțumesc de asemenea pentru urare, înmulțiți cu o mie.
fac si eu de vreo 5 ani….si in asta seara am facut numai ca eu fierb pestele,ceapa,morcovul si maslinele cam 2 ore la foc mic…e delicios si se poate manca imediat
Astăzi , la împlinirea venerabilei vârste de 10 zile de când l-am pus la borcan, am făcut safteaua peștelui marinat după rețeta dvs. A ieșit mai bun ca în orice magazin, așa că merită efortul, mai ales că-i și mai ieftin! Prin urmare, deși mă urmărea gândul că toți care vă scriu cu mulțumiri sunt doar cunpștințe apropiate, acum m-am convins de contrariul drept pt. care vă rog să binevooiți a primi mulțumirile mele recunoscătoare!…
P.S. – M-ar mai interesa o rețetă de pește sărat pus pur și simplu în bătaia gerului (mi-am făcut o zvântătoare șmecheră și vreau s-o probez, plus că-mi place peștele în orice ipostază, la fel și fasolea. Apoi aș dori și o rețetă de pește conservat în ulei, în magazine de mult timp nu se găsesc decât conserve cu un fel de zeamă fără gust, deși pe etichetă se laudă cu tupeu cum că ar fi pește în ulei natural! Mulțumesc anticipat, și încă o dată pentru marinata la borcan!…
Ma bucur tare mult. Sunt Gina, fara dvstra, deja suntem prieteni cu vechime 🙂
Cat despre multumiri, le primesc cu mare drag, le merit, fara falsa modestie 🙂 Imi place mult sa gatesc si o fac cu mult suflet si spun tot ce stiu, fara sa pastrez secrete 🙂
Peste uscat am reteta. Nu-ti dau linkul, vreau sa inveti sa cauti singur: intri pe google si scrii peste uscat gina bradea. Atat. Si gasesti reteta. Este si video 🙂 Iar din acel peste uscat eu fac scordolea si malasolca-am si acele retete, tot video 🙂
O sa fac si peste in ulei, stiu ce spui. Am o reteta de conserva de peste in sos tomat, dar si o delicioasa zacusca din peste, deja publicate. Mai am de publicat retete din peste, stiu enorm de multe. Stai cu ochii pe mine, urmeaza si altele.
Zi buna si cu bucate si mai bune 🙂
Stau cu ochii ca pe butelia galbenă, cred că oricui îi place să mănânce ar trebui musai să-i place și să gătească. Ar putea fi o lege a vieții, că doar mâncăm ca să trăim! Mulțumiri și sănătate veșnică.
Multumesc frumos si eu 🙂
La ora asta, de bun ce a fost, am terminat deja un borcan mare și unul mic (2l, respectiv 800 grame), și sunt pe cale de a mai pregăti o tură și pt. sărbătorile de iarnă. Nu ținem post, dar până de Crăciun încercăm mâncăruri mai ușoare (și gustoase, și hrănitoare). De exemplu aseară am făcut o ciulama de ciuperci (cu ceva smântână) și câțiva merlucii. Dacă ne poți scoate din dilemă ți-am fi recunoscători. Eu ziceam că deobicei peștele cu mujdei se mănâncă primul, soția zicea că în cazul de față trebuie invers, mai întâi legumele, apoi carnea, la care eu îi spusei că ciupercile ciulama cu smântână echivalează cu carnea, mai ales că merluciul e un pește slab, așa că ea cedară (cum se spune, cel mai inteligent cedează). Totuși, care să fie ordinea recomandabilă? Mulțumesc anticipat.
Ciuperci cu smantana sunt fel de baza, deci da, pestele vine primul 🙂
Deci am nimrit-o. Mulțam.
Eh, mai gresesti si tu uneori 😀
Vorba kapitalistului de la Răsărit – Din greșeală în greșeală spre victoria finală!
Mai am o nelămureală, știind că la fel cum este o artă a gătitului este și una a servitului. Fac o mămăligă mai mare decât pentru doi inși câți suntem noi deobicei la masă, și am poftă de o porție (sănătoasă) de brânză cu zmântână, dar și de o porție de saramură de pește. Pe care o sacrific mai întâi, că nu m-aș îndura să întârzii cu niciuna. Sau, dacă am o ciorbă rădăuțeană și saramură de pește, care-i ordinea de bătaie? Mulțumesc.
Esti absolut delicios 😀
1. Branza cu smantana si mamaliga, apoi saramura. Desi nu prea se potrivesc, stii tu vorba aia cu gustul omului 🙂 Cu mamaliga rece stii ce faci? I scrie tu pe ggogle asa: mamaliga gina bradea si vezi ce gasesti 🙂 Eu fac niste mamaliga cu branza pane, fantastica!
2. Ciorba prima, saramaura a doua. Saramura e fel de baza. Daca ai si friptura, vine dupa peste 🙂
Trimit nota de plata.
Uau, ce povești frumoase!!!
Căutăm o rețetă pentru pește marinat si nu m-am oprit până nu am citit toate comentariile!
Remarcabil, sunt OAMENI buni si pe net! …unde in ultimul timp au explodat agresivitatea, jignirile, intoleranța etc. 😕
Îmi place dialogul creat aici, cu siguranță voi reveni!
Eu ma voi ,,lupta ” cu niste baby chefal…mi l_a adus cineva si nu știam ce sa fac cu el 😁
Daca iese vine, revin cu detalii!
Daca nu, revin oricum 😉
Salutari de la mare! 😊
Bine ai venit, Magda si bine ne-am gasit 🙂
Ignora jignirile si rautatile, eu am dezvoltat un obraz foarte gros si am devenit extrem de dura: blochez fara sa stau la discutii inutile 🙂
Revino linistita. Chefalul e un peste foarte gustos, poti incerca si retetele celelalte de peste in ulei sau in sos tomat. Sau poate o zacusca de peste 🙂
Am facut si eu pentru prima data macrou marinat (decongelat) dupa aceasta reteta (de proba) si a iesit impecabil. L-am lasat 2 saptamani la rece. Desigur fiecare mai poate adauga cate ceva dupa preferinte (de exemplu se mai poate adauga la fiecare borcan jumatate de lingurita de zahar sau miere si putin ulei). Deasemenea poti sa variezi cantitatea de otet (daca preferi mai acru ), insa in mare proportiile si ingredientele ,precum si timpul de marinare trebuiesc respectate, daca vrei sa iti iasa ceva de calitate !
Multumesc pentru aceasta reteta ! Nu multi dau retetele cu micile secrete.
Multumesc frumos si eu 🙂
Aveti retete foarte bune,le folosesc.multumesc!
Cu drag, Gicu!
Buna ziua tuturor,
retete simple cu peste, insa ele sunt suma experientei de viata a multor generatii ce si-au dus traiul pe malurile Dunarii, dar mai ales in fabuloasa Delta. Aceste retete stravechi fac, practic, parte din patrimoniul cultural al zonei, este una dintre marcile celor de acola -ii defineste. Fabulos!
„Omul modern” -adica bizonul cocalar- este blestemul acestei planete, este otrava suprema ce distruge, omoara, duce la extinctie zilnic mii de specii -fauna sau flora, de pe aceasta planeta. Este otrava acestei lumi demente. Sunt furios! …si este un eufemism.
Gina, felicitari pentru demersul tau. …a propos, si eu sunt sagetator. 🙂
Multumesc mult, Dinu!
sa va dea Dumnezeu multa sanate, am facut si eu dupa ureche dar nu stiam cat sta in borcan, acum stiu ca o saptamana.
Multumesc frumos, Florin. Sa-l savurati cu placere.
Te invit sa mai probezi si alte retete de la mine.
felicitari
toata munca este traditionala ,din zona Tulcei.
inainte nu erau frigidere si borcanele se ingropau un pamint
dar mai era o treeaba
se punea inainte de capac tifon steril si in el rumegus de brad ,apoi se punea capacul
rumegusul tragea surplusul din borcan si pestele era plin de arome
felicitari si sa mai povestesti de acolo unde ai avut multe rude
Buna treaba cu rumegusul, nu o stiam 🙂
Da, cam peste 2 luni ma mut definitiv acolo, in jud Tulcea.
Mi-ar face mare placere sa-mi mai spui retete vechi din zona noastra, sa le povestim tuturor 🙂
[…] pe-aproape, maine scriu reteta de peste marinat in otet, asa cum se face in […]
[…] si alte retete de conserve de peste, pregatesc macrou( scrumbie) marinat in otet, dar fac si o delicoasa Zacusca de peste dobrogeana. Si voi mai aduce si alte retete delicioase, […]
Buna ziua.
Felicitari pt tot ceea ce ne oferiti, sunteti minunata.
Pestele marinat, daca nu este sterilizat tine ? Stau la apartament si as face aceasta reteta dar, imi este teama pt ca in debara nu este rece.
Multumesc !
Buna ziua, multumesc frumos si eu 🙂
E bine sa stea la frigider, nu in debara. Faci cate putin, nu e bine sa fie pastrat mai mult de 3 luni.
Am inteles. Multumesc !
Buna Gina, doresc sa fac acest peste marinat, pt prima oara, si as dori sa stiu ce inseamna sa ” capsezi borcanele ”
Multumesc mult!
Multumesc frumos si eu.
Inseamna sa pui capacele la borcane. Spor!
Pot sa sterilizez borcanele?as vrea sa fac mai multe si nu o sa am loc in frigider…oare va tine ?multimesc frumos
Nu se sterilizeaza.
Daca pestii au icre sau lapti, le pot folosi la acest fel de preparare?
Da 🙂
[…] Peste marinat, macrou, scrumbie […]
am facut si eu….o tin la congelator …ca altfel se mananca….am citit si alte comentarii…si….daca speli, cureti, tai din peste, nu mai are gust….cum spuneati ca spala pescarii pestele ?…peste o saptamana o voi „starpi” o termin…. paine prajita, ceapa rosie si….tulburel….Respect !
Foarte buna reteta, eu tavalesc cateva secunde pestele in ulei de masline putin incins , pe care il adaug peste marinata! Multumim ptr reteta!
Multumesc frumos si eu 🙂
Foarte frumos amestecul de amintiri si reteta de peste. Eu cautam o reteta de peste marinat(baby hering) si am gasit reteta dvs. …(pe care urmeaza sa o incerc). Nu m-am oprit la citirea retetei am continuat si cu comentariile primite….. m-au emotionat. Multumesc ca prin ceea ce faceti veti pastra cumva gustul acelor vremuri
Multumesc frumos si eu.
Fac macrou marinat (in lipsa de hering) de foarte multi ani. (Acum 50 de ani faceam cu scrumbie de Dunare…). Macroul trebuie sa fie neasparat de Atlantic, spaniol, portughez sau norvegian care are o carne ferma. Cel din Polonia se cam imprastie… La servire se poate stropi cu putin ulei de masline.
Buna ziua !
Am studiat putin,ca sa zic asa….reteta dvs. si mi se pare tentanta si apetisanta ,drept pt care am cumparat pestele (macrou)
Intrebarea mea este – 2kg de peste curat,fara capete cozi,intestine?
Multumesc !
Pestele se cantareste intreg, apoi se curata.
Multumesc ! atunci,ar fi o mica problema pt.mine ca am 2 ,6 kg.peste si nu am cantar.deci…va trebui sa fac mai multa marinata,sa ajunga pt tot pestele😒
Credeti ca se potriveste si la crap aceasta reteta?
Nu prea merge, dar poti incerca o cantitate mica.
Tin sa va multumesc pt aceasta reteta experimentata si de mine ,deoarece am desfacut deja un borcan si…..ce mai,o minunatie !
Sa va fie de bine! 🙂
Bună ziua, draga mea Gina!! Vreau un sfat, crezi ca pot înjumătăți cantitatea de oțet,, sau oare pot folosi oțet de mere??? Soțul meu are ulcer și uneori zice ca îmi iese cam acru__am făcut și la rece am făcut și cu pestele opărit,, dar ma gândesc sa fac cumva sa fie bine tolerat și de el.. Mersi, te pup
Da, poti folosi otet de mere si mai reduci, e ok.
cu tot respectul vă pot spune că la Revărsarea acel acoperiș de stuf a ars, si odata cu acel incendiu a si murit Dumitru Țandără, cel ce se ocupa de balta. Eu am lucrat cand a amenajat in interior acea cladire, la instalatiile interioare si exterioare. după incendiu, familia a vandut afacerea …. mai departe am aflat eu de la dvs ce este acum…. toate cele bune!!
Bună ziua!
Paștele marinat se
poate tine în beci? Mulțumesc.
Daca este rece, da, dar mai bine la frigider.
Am „ocazia” să cumpăr la sfârșit de martie scrumbie proaspăt prinsă, Din 15 kg, jumătate am făcut marinat după reteta dvs. A fost magnific. Astăzi încerc cu câteva bucăți de macrou. Sper sa fie la fel de delicios.
Vă doresc multă sănătate și cât mai multe rețete.
Buna ziua.
Am incercat reteta ,a iesit bun pestele dar zeama s- a balosit.
Care este motivul?
Multumesc
Nu ati tinut la rece? Aruncati tot, nu recomand consumul. Se mai poate intampla si din cauza otetului, nici nu mai stim ce e bun acum.