Broas de mel, reteta portugheza
Broas de mel: niste prajiturele cu un exterior crocant, dar un interior moale. Aromele predominante de miere si scortisoara sunt irezistibile.
Mereu prezente pe mesele festive, acestea sunt originare din zona Madeira unde se gasesc pe tot parcursul anului si sunt servite impreuna cu o bautura alcoolica locala. Cuvantul broa se refera la forma unei paini rotunde, acestea aratand ca niste painici in miniatura, iar mel inseamna miere. Broas de mel in mod traditional nelipste de pe mesele de Craciun din Portugalia.
Ingrediente pentru reteta de broas de mel
Rating
- 200 g faina alba
- 100 g faina integrala
- 100 g faina de malai
- 125 g zahar alb
- 125 g zahar brun
- 2 oua
- 50 ml lapte
- 10 g scortisoara
- 5 g nucsoara
- 80 g miere
Mod de preparare pentru reteta de broas de mel
Cuptorul se preincalzeste la 180 C.
Prima data vom amesteca cele 3 tipuri de faina intr-un bol mare. Se poate folosi si doar faina alba dar faina integrala si ceai de malai ii dau culoare si o textura aparte. Apoi vom continua amestecand restul ingredientelor uscate cu faina: zaharul alb, zaharul brun, scortisoara si nucsoara. Se amesteca cu un tel pana capata o culoare uniforma.
In centru vom face un crater in care vom amesteca mierea cu laptele si cu un ou batut impreuna cu albusul de la celalalt. Un galbenus il pastram pentru final ca sa le ungem deasupra.
Se amesteca toate ingredientele si se framanta aluatul pana cand compozitia e omogena, nu se lipeste de masa si se tine legata. Se mai poate adauga lapte daca e prea uscat si faina daca inca se lipeste de blat.
Rupem cate o bucata de aluat din care formam o biluta de marimea unei chiftele si pe care o apasam putin cu podul palmei. Aluatul va crapa pe margini cand il apasam, dar acest lucru este normal.
Sfat: Atunci cand formam bilutele trebuie sa avem mainile umede ca sa nu ni se lipeasca aluatul de palme, deci este indicat sa avem un bol cu apa aproape.
Punem bilutele in tava pe foaie de copt si le ungem deasupra cu galbenusul ramas. Ele nu cresc foarte mult in timpul coacerii dar trebuie sa lasam macar 2-3 cm intre. Le punem in cuptorul preincalzit timp de 15-20 de minute pana devin aurii.
Dupa ce se racesc se pot pastra proaspete in cutii inchise ermetic chiar si 1-2 luni.
Reteta si pozele ii apartin Mariei Pintean, colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea.
Maria este dovada vie a faptului ca o tanara poate fi nu doar frumoasa si desteapta foc, ci sa si gateasca foarte bine.
Mai multe retete de la Maria gasiti aici.
3 COMENTARII
Bolos este denumirea real madeireza a prajiturii
Bolo este denumirea reala si corecta in madeireza a prajiturii. A oricarei prajituri,de fapt. Bolo de mel e ceva asemanator cu ce ai facut tu aici. Iar bolo de caco e o Paine traditionala aici, in Madeira. E ca un fel de turta de faina sau ca o lipie grosa si pufoasa care se taie in doua si se umple cu unt si usturoi prospat si patrunjel tocat si se serveste calda, dupe ce a fost pe grill 2 minute..😊
Bună,
Aș vrea să știu cantitatea de unt. În rețeta publicată ați omis-o, deși în poze se vede un recipient cu unt topit.
Vă mulțumim anticipat.
Profit de ocazie să vă mulțumesc pentru rețete și vă doresc multă sănătate!