Mancare de fasole, reteta de post

Mancare de fasole, reteta simpla, ieftina, de post, o mancare delicioasa si usor de facut.

Fasolea mai este numita si mancarea saracului, alaturi de cartofi. Este ieftina, gustoasa si hranitoare, apreciata in egala masura si pe masa bogatului si a saracului.

Desi ne produce atatea gaze, fasolea este indragita de toata lumea, se poate gati in multe retete delicioase.

Retetele mele cu fasole sunt aici. Va recomand sa le rasfoiti, o sa gasiti multe retete mai mult sau mai putin cunoscute 🙂 Va arat si cateva exemple:

Supa de fasole, de post sau cu afumatura, reteta traditionala
Supa de fasole
Iahnie, mancare de fasole cu carnati afumati, reteta traditionala moldoveneasca
Iahnie de fasole cu carnati 
Salata cu fasole boabe, ceapa, morcov si ardei
Salata cu fasole 
Fasole batuta
Fasole batuta
Mancare de fasole
Mancare de fasole

Iar daca tineti post, va recomand sa rasfoiti albumul meu cu retete de post. Am tot felul de retete delicioase, pentru toate gusturile si toate buzunarele. Apasati poza si alegeti ce va place 🙂

Pilaf de post cu ciuperci, reteta simpla, ieftina si rapida
Pilaf de post cu ciuperci, reteta simpla, ieftina si rapida

Ce ingrediente folosim pentru reteta de mancare de fasole?

Mancare de fasole

Rating 

Iahnie mancare de fasole reteta simpla ieftina de post 1 - Mancare de fasole, reteta de post
Mancare de fasole, reteta simpla, ieftina, de post, o mancare delicioasa si usor de facut.
Ingrediente
  • 1 kg fasole boabe
  • 250 ml suc de rosii
  • 1 lingura pasta de tomate sau ardei
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov mic
  • 100 g telina radacina
  • 400 g ceapa
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingurita de sare
  • 1 varf de cutit piper
  • cimbru
  • marar si patrunjel verde
  • 1 frunza de dafin

Cum preparam reteta de post de mancare de fasole?

Prima data se alege si se spala fasolea, se pune la fiert cu apa cat sa o acopere cu 1-2 degete.

Sfat:

Acum se pot pune 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu sau 1 cartof bine spalat, cu tot cu coaja. Acestea vor absorbi substantele care creeaza gaze.

Se lasa fasolea sa fiarba cam 10-15 minute de cand da in clocot, apoi se scurge. Veti observa ca apa e galbena. Daca ati pus cartof, il scoateti si-l aruncati. Se completeaza cu apa fierbinte, le fel cu 1-2 degete deasupra la fasole.

Se lasa iar 15 minute de cand apa da in clocot, apoi se scurge. Se repeta inca o data apa-fiert-scurs.

Ultima data se pune mai multa apa fierbinte, sa fie cam de 1 palma deasupra la fasole. Se pune capacul si se lasa sa fiarba pana cand este patrunsa bine. Depinde de fasole, poate sa dureze 30 de minute sau 1 ora.

Sfat:

Ca sa fiarba mai repede, recomand sa puneti fasolea in apa, seara si se va umfla, va fierbe mai repede. Sau sa aveti o oala sub presiune. Va recomand eu daca nu stiti de care sa luati.

Se calesc usor ceapa, morcovul, telina si ardeiul gras, taiate cubulete, impreuna cu uleiul. Se amesteca si se lasa pe foc 4-5 minute, nu sa se prajeasca, ci doar cat sa devina ceapa usor sticloasa. Suficient cat sa dea dulceata iahniei noastre.

Se adauga putina apa, cam 150 ml, se pune capacul si se lasa pana se inmoaie bine zarzavatul. Se mai adauga cate putina apa de cate ori este nevoie.

Cand fasolea si legumele s-au inmuiat, se toarna legumele peste fasole. Se vede cand fasolea este foarte bine fiarta si moale. Acum se pun pasta de ardei si sucul de rosii, sare, piper, cimbru si frunza de dafin.

Se lasa sa mai fiarba impreuna cam 10 minute.

Miroase minunat deja in bucatarie, acum puteti merge sa aduceti muraturile sau sa pregatiti repede o salata de sezon.

Gustati si potriviti gustul final de sare sau piper si stingeti focul. Acum se taie verdeata si se adauga peste fasole, la final. Lasati 10 minute sa se imprieteneasca totul, cat asezati masa, pregatiti tacamurile si taiati painea.

Sfatul Ginei:

Nu va zgarciti la ceapa, puneti mai multa, va da o dulceata aparte.

La final, puteti baga in cuptor iahnia de fasole, pentru 15 minute, va avea un gust minunat.

Pofta buna!

Lasati-mi un comentariu dedesubt, in care sa-mi spuneti daca va plac sau nu retetele mele, ce retete doriti sa mai gasiti pe acest blog. Orice sugestie ma ajuta mult si dureaza 1 minut 🙂

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete » Mancare de fasole, reteta de post
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3387

22 comentarii

  1. Buna seara, acum am terminat de gătit rețeta aceasta, nu îmi vine sa cred ce buna a ieșit, multe felicitări si mulțumiri, am făcut inclusiv rețeta de zacuscă de pește, am folosit novak de 7,5 gk, nu mă puteam satura din gustat, voiam sa nu o mai pun in borcane si sa o mănânc toată. Cu mici adăugiri a ieșit ca de la un adevărat Chef. Aveți dreptate, cine pune suflet in ceea ce face iese o adevărată delicatesă cu un minim de efort si iubire.

  2. A ieșit gustoasă si foarte multă. Nu seamănă deloc cu fotografia dumneavoastră :). A ieșit pastoasa mai mult. Pentru că a iesit multă, am pus în două borcane, la conservat. Este prima dată cand fac asta. Să vedem dacă ține…

    • Depinde si de tipul de fasole folosit, aici trebuie sa ai ochiul format, sa stii cat sa o fierbi. Daca s-a sfaramat, ai avut o fasole buna, care nu trebuia fiarta foarte mult. Aceste lucruri se invata in timp, e ok.
      Daca ai pus la borcan fasolea, va tine, dar trebuie sa sterilizezi borcanele. In apa, pe aragaz, lasi 30 minute din momentul in care apa da in clocot, apoi stingi focul si acoperi totul cu servete groase. A doua zi mai completezi cu apa si mai sterilizezi iar 30 de minute. Fasolea e pacatoasa, are nevoie de dubla sterilizare.

  3. Buna seara Dna D’na Gina Bradea
    Sa stiti k ati avut dreptate,cu multa ceapă iese mult mai duce si cremoasa,fff bună,complimente
    Vream sa va intreb daca aveti reteta de mancarica fasole cu burta de vită cum se face in italia?
    Multumesc pt tot!
    O seara buna!

  4. Buna seara ! La multi ani ! Sunt la inceput in ceea ce priveste gatitul, rețetele dv imi ies foarte bine. Explicați pe înțelesul meu cum sa fierb fasolea, legumele , etc. Am făcut multe retete scrise de dv iar familia mea este foarte incantata. Am ajuns sa dau sfaturi mamei, soacrei cum se fac anumite preparate. Va iubesc si va respect mult ! Multumesc pentru toate rețetele, sfaturile si sinceritatea de care dati dovada.

    • La multi ani, draga mea!
      Totul se invata, iar daca ceva nu-ti iese bine sau ai nevoie de un sfat, o imbratisare sau un zambet, sunt aici, foarte aproape de tine, la doar un click distanta.

  5. Draga doamna minunata,sunt fascinata de rețetele dvs și vreau sa va întreb dacă a ți scris cumva o carte cu toate rețetele făcute și încercate de dvs? M ar interesa,va îmbrățișez,spor..

  6. Cind vreau sa gatesc sau sa folosesc anumite retete pentru iarna
    intotdeauna te caut in internet.
    Multumesc pentru tot ce ai facut pentru noi care nu sintem in tara si am mai uitat sa
    mai gatim
    Gina

  7. Am ani destui. Dar am obiceiul cand vreau sa fac o mancare sa vad comparativ si alte retete pe internet. Va spun doar ca reteta dumneavoastra este excelenta, ca este foarte asemănătoare cu ce fac eu din cand in cand si ca, maine, voi face reteta dumneavoastra . Cu plăcere si apreciere

  8. Bună ziua! Am o întrebare. Apa în care fasolea a fiert se aruncă și se pune apa în care au fiert legumele, cu tot cu ele desigur. Mulțumesc! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.