Cum se curata burta de vita?
Cum se curata burta de vita proaspata, daca vrem sa facem o ciorba de burta sau o tuslama?
Da, e mult mai usor sa se cumpere burta prefiarta, nu e de munca, nu are mirosul acela urat, se gateste imediat…etc.
Dar…daca aveti sansa sa gasiti o burta proaspata de vita, e pacat sa nu o luati. Gustul e complet diferit si nu se compara cu gustul burtii prefierte(care de fapt n-are gust). Cum fac eu Ciorba de burta-vedeti aici.
Prefer intotdeauna burta proaspata, am sursa mea la Galati de unde cumpar, iar aici, in Italia, se gaseste la magazinele turcesti sau arabesti. Fac rar ciorba de burta, 1 data la 2-3 luni, dar ne place la toti. Mai des fac Ciorba radauteana, cam 1 data pe luna, pentru ca am pasari crescute de noi 🙂 .
Cum se curata burta de vita?
Daca gasiti o burta proaspata, necuratata, da mirosul este neplacut, pentru ca asa miroase acidul gastric. Dar ii dam noi de capat 🙂
- Se pune burta in apa rece si se lasa 1 ora. In acest timp se inmoaie bine resturile de iarba.
- Se spala bine ca sa se indeparteze tot continutul stomacului. Se repeta spalarea cu apa rece si daca e nevoie se spala cu o perie de paie, pana cand se curata bine. In carmangerii, burta se acopera cu var stins diluat cu apa(se gaseste la magazinele de zugraveli-var pasta) si se lasa 30 minute. Se va curata mult mai usor. Daca aveti var, e mult mai simplu 🙂
- Se pune pe masa, se taie bucati potrivite, sa poata fi usor manipulata. Cu o perie, cu un pahar sau un borcan cu gura-n jos, se freaca bine de tot burta, pana cand ramane perfect curata. Presarati malai sau sare grunjoasa pe burta inainte si se va curata mult mai usor 🙂
- Se spala in cateva ape reci, apoi se pune intr-un castron, se toarna deasupra 2-3 linguri de otet si 1 lingura de bicarbonat de sodiu si se lasa 1 ora. Eu adaug si o ceapa taiata felii (absoarbe mirosurile) Burta se va albi si va dispare mirosul persistent.
- Se clateste iar in cateva ape reci, apoi se pune la fiert, in apa cat sa acopere burta cu 2 degete, cu 1 lingura de sare.
- Cand apa da in clocot, se mai lasa 5-10 minute, apoi totul se rastoarna in chiuveta. Apa se arunca pentru ca a adunat toata spuma. Burta se curata de pielita. Vedeti ca pe partea lisa are o pielita. Multe gospodine nu stiu sa curetete aceasta pielita, iar la burta prefiarta, rareori este curatata. E tare neplacuta ciorba cu burta necuratata bine 🙁
Curatati cu rabdare tot. Uitati cat am adunat de la 2 kg de burta:
Burta va ramane curata, alba, fara miros, iar dupa fierbere se va taia bine si va fi alba si frumoasa in ciorba, nu maronie cum vad la multe gospodine 🙁
Daca aveti mai multa burta, acum o impartiti in pungi si o puneti la congelator, in functie de cata ciorba vreti sa gatiti 🙂 O veti fierbe mai departe, atunci cand veti pregati ciorba.
Daca vreti sa gatiti ciorba acum, puneti in oala oasele la fund, deasupra burta si la fiert cu ea! Va recomand sa va luati o oala sub presiune, intro ora e gata fiarta 🙂
Nu e greu deloc, nu-i asa? 🙂
18 COMENTARII
Între ciorbe, cea de burtă-i pe primul loc în alegerile mele, aşa că se întâmplă să facem acasă ori de câte ori avem ocazia. Ca unul care am trăit la curte, cu animale, mai ales pe timpul comunismului făceam ciorba de burtă numai cu burtă proaspătă. M-am bucurat să văd tips-ul cu varul, fiindcă şi noi la fel o curăţăm. În rest, detaliile sunt asemănătoare.
Cum ar zice un prieten de-al meu, citez: „fără ciorba de burtă viaţa e pustiu”. :))))
Zi bună să fie la voi, Gina!
Saru”mana si obrazul, parinte 🙂
Dragă Gina,
Îmi permit să îți spun așa, deoarece de vreo două săptămâni îți tot citesc rețetele și povestirile aferente fiecăreia, așa că deja am ajuns să te consider prietena și sfătuitoarea mea. Și suntem – din câte am citit despre tine – și apropiați ca vârstă. Sper să nu te supere abordarea mea, am văzut că undeva spuneai unei comentatoare: ”Gina, nu doamna Gina”, așa că am îndrăznit…
Blogul tău e plin de laude, dar poate că una în plus nu o să ”îți umple podul”, așa că te rog să primești și din partea mea toată aprecierea și recunoștința pentru ceea ce faci pentru noi. Am ajuns să stau cu orele la citit rețete și mi-a plăcut atât de mult, că am căutat pe Google și am găsit și articolele cu interviurile pe care le-ai dat. Abia pe urmă ți-am descoperit și propria descriere de pe blog.
Eu nu mă pot considera nici pe departe bucătar, dar îmi place la nebunie să gătesc din când în când. Am fost foarte apreciat de familie și prieteni pentru pește la cuptor, gulaș, bob gulaș (și sunt moldovean, din Piatra-Neamț) sau fripturi făcute după fantezia mea. În ultimul timp am făcut pizza și două rețete de pâine de la tine, de le-am închis la toți gura… că erau ocupați să mestece, nu să vorbească! Băiatul meu (14 ani și jumătate, am fost cam tomnatic la făcut copii) a mâncat pentru prima oară în viață pâine de casă și i-a plăcut, că până acuma de la maică-sa nu voia nici să guste. Îți dai seama cât de mândru am fost!
Ce mai la deal – la vale, m-ai cucerit atât de tare încât acum tocmai m-am întors de la piață cu trei kg de burtă proaspătă și restul ingredientelor pentru vestita ciorbă. Aș vrea să îmi spui un amănunt din descrierea ta de mai sus: la punctul 4 – ”Se spală în câteva ape reci, apoi se pune într-un castron…” nu îmi e clar dacă oțetul și bicarbonatul se pun direct pe burtă, sau aceasta este acoperită de apă în această fază. Intuitiv cred că burta e în apă – altfel oțetul și bicarbonatul nu ar ajunge pe toată suprafața burții, dar n-aș vrea să încep ciorba cu o gafă…
Oricum voi continua să gătesc multe dintre rețetele tale și să îți scriu din când în când, chiar cu riscul de a te plictisi. Și scuză-mi naivitatea acestei întrebări că – recitind textul – parcă îmi e și rușine să-l trimit, dar să sperăm că va fi începutul urât al unei prietenii (culinare, desigur) frumoase.
Îți mulțumesc anticipat pentru răspuns și îți doresc o primăvară minunată, că tocmai a fost 1 martie.
Multumesc din tot sufletul, Edi, pentru vizita, pentru cuvintele frumoase(nu musai pentru laude 🙂 ) . Iti multumesc pentru ca gatesti retetele pe care le scriu. Sunt retete simple, pe multe sunt convinsa ca le stii, sunt retete clasice, romanesti.
Ma bucur mult ca ma consideri prietena, e un mare compliment pentru mine 🙂 . Sigur ca poti sa-mi spui Gina, fara probleme 🙂
Despre burta: otetul si bicarbonatul se pun in apa, ca sa actioneze pe toata burta.
Abia astept sa-mi trimiti o poza cu ciorba si sa-mi spui impresiile familiei 🙂
Numai bine, prietene!
Hristos a înviat!
Nu am mai reușit să îți scriu cum a ieșit ciorba – am avut un eveniment nefericit în familie și am uitat un timp de bucătărie.
Ei bine, ca gust, ciorba a fost demențială. Am cam gafat-o la dres, a ieșit un pic tăiată, dar asta nu a mai contat vis-a-vis de gust!
Dar ciorba e prea puțin în comparație cu mușchiul țigănesc de casă. L-am făcut doar din ceafă, că nu am găsit în târgul ăsta numit Piatra-Neamț sfoară alimentară ca să leg ceafa cu cotletul.Chiar și așa, ce gust poate să aibă… Am niște rude de la Brașov care au făcut Paștele la noi și au zis că nici măcar regele Cioabă nu are cum să aibă parte de asemenea finețuri!
Îți mulțumesc că exiști și că ne călăuzești și pe noi, cei începători în arta culinară! Voi continua să încerc rețetele tale și să îți împărtășesc impresiile.
Cu mult drag,
Edi
Multumesc din tot sufletul, Edi.
Acum sunt si eu acasa, la Galati, mama e grav de tot, pe moarte, asa ca inteleg. O pazim acum si ne rugam sa treaca dincolo cat mai repede, fara sa mai sufere.
1. CIORBA-trebuia sa pui lingura aia de faina, are rostul ei, doar galbenusuri si sa respecti exact ce-am scris eu. Nu-i nimic, data viitoare va fi mai buna, din greseli invatam cel mai bine.
2. Ceafa sau cotlet, e ok si daca nu ai avut mixt. Felicitari si sa mai faci afumaturi acasa.
Momentan nu pot sa intru mult pe net, dar cand ajung in Italia mai am muuuulte retete de postat.
Cea mai buna metoda este cea cu var. se hidrolizeaza cuticula si se poate spala dupa aceea la jet de apa. nici macar nu trebuie perie. in plus, varul este neutralizat dupa aceea pur si simplu cu apa si otet. pentru cei cqare vor sa fie mai catolici decat papa, pot hidrata varul cu multa apa, si dupa ce se asaza se poate lua doar apa clara de var. este o gramada de CaOH (hidroxid de calciu) in apa de var, si hidrolizeaza foarte bine. de asemenea, se poate lasa burta in apa de var de seara pana dimineata (nu are cum sa se strice pentru ca hidroxid), si pe langa ca se curata excelent, se va fierbe si mai repede 😀
Multumim frumos!
Mai vrem sfaturi 🙂
În Italia cumpărar burta „neagra ” de la măcelăriile arabe(musulmane).Dacă nu au în vitrină Îți aduc a doua zi! incercati
Da, asa este 🙂
Cum adica burta neagra Ina ??
pai daca o fierbem 5-10min, nu rezulta burta prefiarta, dintr-aia fara gust?
In 5-10 minute puteti fierbe dvstra burta? 😀 Abia se oapreste putin, burta fierbe 3-4 ore 🙂
Buna ziua Gina….Multumesc mult pentru sfaturile si ponturile pentru o ciorba de burta de vita reusita. Sarut mainile si la numai de bine sa auzim. Cu deosebit respect, Nelu, Bucuresti sector 5.
Bună seara !Doamna GINAare ceva dacă las burta în apa cu var de seara pana dimineața?Mulțumesc frumos!
E bine, la rece.
Mulțumesc frumos, dna Gina ! Așa facem și noi la curățarea burții de vita! Iese foarte albă. Ciorbă de burtă o facem după rețeta dumneavoastră și primim numai laude ! Am uitat sa specific ca avem un mic restaurant în provincie și ciorbă de burtă este pe primul loc ! Încă odată, mulțumim!
Ma bucur din tot sufletul, va imbratisez! Unde aveti restaurantul si cum se numeste? Poate trec vreodata pe la dvstra 🙂