Cornulete fragede cu unt, nuca si vanilie, reteta veche
Cornulete fragede cu unt, nuca si vanilie, reteta veche, reteta din caietul mamei. Cornulete care se fragezesc pe zi ce trece, extrem de aromate si fine. Reteta de cornulete, cum se fac conuletele fragede? Reteta video.
Cornulete fragede cu unt, nuca si vanilie, reteta veche
Fiecare gospodina are retetele ei de care este mandra si, cu siguranta, are si o reteta de cornulete fragede. Cand eram copil, tin minte ce intrecere era intre vecine si rubedenii, care gospodina face mai multe prajituri, mai gustoase si mai aspectuoase 🙂 Veneau in vizita una la cealalta, gustau, analizau cu multa seriozitate si apoi dadeau verdictul: bune sau nebune, aspect comercial sau nu 😀
Maicuta mea, Dumnezeu s-o odihneasca, avea niste retete minunate, iar cornuletele ei nu aveau egal: frageze si aromate, de genul acela care se fragezesc pe zi ce trece si se topesc in gura. Va spun sincer ca desi le fac si eu bune, nu sunt ca ale mamei. Cred ca mama avea mainile vrajite, asa cum au toate mamele 🙂
Cornuletele cu untura si bors-vedeti reteta, facute de mama erau vestite. Cocea cate 1 zi intreaga, facea cate 4-5-6 „faiante” (platouri) imense, sa ajunga la toti: primeam eu si fratii mei cate un platou, dadea si la vecini si isi oprea si ea un platou. In permanenta, pe masa din sufragerie se gasea un platou cu ceva bun, acoperit cu un servet. Inghit in sec, cu lacrimi in ochi. Ca mama nu mai este nimeni!
Tot de la mama, retete adunate din caietele matusilor, am si reteta de Cornulete foarte fragede untura si smantana – vedeti reteta.
Fac astazi Cornulete fragede cu unt, nuca si vanilie, reteta veche ca urmare a provocării propuse de Andreea Juganaru. FINO mi-a făcut o surpriză și mi-a trimis un coș cu bunătăți și produse din care eu voi prepara azi o rețetă delicioasă. Aceasta este provocarea mea de Sărbători, iar FINO este aliatul meu de nădejde în bucătărie!
Intrați și voi pe pagina de Facebook FINO-AICI, dați like și share la prieteni ☺ și fiți pe fază pentru următoarele provocări și pentru cât mai multe premii.
Ingrediente pentru cornulete fragede cu unt, nuca si vanilie, reteta veche
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -250 g unt (sau 125 g unt si 125 g untura)
- -250 g nuca macinata
- -250 g zahar pudra
- -250 g faina
- -2 oua intregi
- -2 galbenusuri
- -1 lingura de vanilie
- -1 praf de sare, cat se ia cu 2 degete
- -coaja rasa de la 1 lamaie
- Pentru decor
- -100 g de zahar pudra vanilat
Ati vazut ce cantitati sunt, usor de tinut minte, este o reteta extrem de simpla, asa cum erau majoritatea retetelor facute de mamele noastre 🙂
Mod de preparare pentru cornulete fragede cu unt, nuca si vanilie, reteta veche
Puteti citi in continuare reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video aici:
Untul moale, la temperatura camerei, se pune in bol si se spumeaza, se adauga treptat zaharul pudra. Cand s-a dizolvat zaharul, se adauga pe rand ouale si galbenusurile si se amesteca energic dupa fiecare. Se adauga acum si sarea, cat se ia cu 2 degete. Sarea fixeaza gustul. Puteti face operatiunea aceasta la robot, cu mixerul sau pur si simplu la mana, cu un tel. Nu dureaza mult.
Sfaturi de la Gina Bradea
Ouale se pun pe rand, nu toate odata, ca sa nu se taie crema de unt.
Se adauga acum si aromele. Obtinem o crema frumoasa, galbena si spumoasa, cu un miros delicios 🙂 Se adauga nuca macinata fin si se amesteca totul. La final se pune faina si se amesteca totul repede. Nu se framanta mult, ca sa nu se gumeze aluatul si sa fie ca un cauciuc. In functie de cat cere aluatul e posibil sa mai fie nevoie de 1-2 linguri de faina.
Se impacheteaza in folie alimentara si se da la rece pentru minim 2 ore, ideal e sa stea peste noapte. Se va lucra mult mai bine, aluatul va fi mult mai fin si mai maleabil.
Dupa acest timp, se pudreaza masa cu faina, se rup bucati de aluat si se fac bilute cam de 15-20 de g fiecare. Trebuie sa fie potrivite, nu uriase, nici exagerat de mici. Se modeleaza fitile micute, se subtiata putin capetele si se da forma de semilune-vedeti reteta video mai sus. Eu am obtinut 2 tavi de cuptor normal, aproape 100 de bucati de cornulete. Sunt foarte spornice 🙂
Coacere
Se asaza pe tava tapetata cu hartie de copt si se coc la foc de 200 de grade pentru maxim 10 minute. Cand se rumenesc usor pe margine, sunt gata.
Sunt extrem de fragede, recomand sa le manuiti cu mare grija. Eu le las sa se raceasca in tava si le pudrez cu zahar farin vanilat.
Asta-i tot 🙂 Nu uitati sa folositi ingredientul secret: presarati din belsug cu dragste si cu un strop de bunatate!
Se pot pastra lejer 2-3 saptamani, in cutii de carton sau tabla, sau in recipiente de sticla sau portelan.
Aceasta a fost provocarea mea FINO de Sărbători. Nu uitați să dați like paginii pentru a vedea celelalte provocări și pentru a câștiga multe alte premii puse în joc de FINO.
Dau leapsa mai departe catre Violeta Postolache de la Caietul cu retete, care va pregati si ea niste bunatati de poveste, asa cum ne-a obisnuit.
Pofta buna si spor la gatit gustos cu Gina Bradea 🙂
19 COMENTARII
De păstrat câteva săptămâni când sunt spornice?! Cine o să reușească, și de ce?…
Daca le mirosi si nu le mananci, se pot pastra 🙂
Asta e spus pentru cei care vor sa faca prajituri si pentru Craciun si pentru revelion de exemplu 🙂
Oare as putea folosi doar untura ? Fac reteta de cornulete cu bors de la Dvs si sunt absolut SENZATIONALE si ma intrebam daca acestea nu vor fi la fel de fragede doar cu untura.
Da, se poate folosi doar untura, dar probabil vei mai adauga putina faina.
Multumesc, ma pun pe treaba, la dvs arata de iti ploua in gura
Spor la gatit si Pofta Buna, Adriana!
Nu uita sa revii sa ne spui si noua cum ti-au iesit cornuletele.
[…] Cornulete fragede cu unt, nuca si vanilie, reteta veche […]
Acum am încercat sa le fac, mi se topește aluatul pe degete si nu pot face formele nicicum. Le-am lăsat la stadiul de.forme nedefinite pe cele pe care le-am tăiat deja, si am pus restul aluatului la frigider/congelator (vreau sa fac jumătate de cantitate acum, si cealaltă jumătate la sfârșitul săptămânii). Sa sperăm ca problema topirii pe degete vine de la faptul ca mai trebuia lăsată in frigider. Ca si feedback, din cauza calității filmuletului, nu imi pot da seama de textura necesara, sper sa puteți îmbunătăți acest aspect pe viitor. Spor la gătit.
Catalina, filmez asa cum pot, acasa, nu am studio profesional 🙂
Nu trebuie sa fie lipicios aluatul deloc. Trebuie lasat la rece, sa se intareasca untul, clar. Apoi, daca este tot lipicios, presari masa cu faina si modelezi totul cu faina. Probabil mai e nevoie de 1-2 linguri de faina la aluat. Depinde foarte tare cat de umeda e faina folosita.
Hai ca le rezolvam, anunta-ma cum ies. Te mai ajut cu mare drag 🙂
imi plac toate! Si imi place cum explicati!
Doamna Gina, vă necăjesc cu câteva intrebari: pot folosi reteta „cornulete cu borș de post” pentru aceste cornulete în formă de semiluna? Si daca da, cum fac cu nuca? Cu cantitățile? Raman același cantități doar ca adaug nuca in plus? Mulțumesc frumos!
P.S. Pot face reteta de la cornuletele de post în această formă de semiluna, fără să adaug nuca, ci doar zahărul pudra de vanilie pe deasupra? Mi-a mai rămas aluat pt cornulete de post pe care l-am păstrat la congelator si acum as vrea sa il pregătesc, dar nu mai am compoziție pt umplerea cornuletelor! 🙂De asta va intreb! Scuzați romanul! Sa aveti o zi frumoasă! Doamne ajută!🤗
E ok, ma poti intreba.
Poti face in forma de semiluna orice fel de aluat fraged.
Daca vrei sa pui nuca, reduci din cantitatea de faina cam 50-100 g si pui in loc nuca macinata.
Va mulțumesc din suflet! O duminică frumoasă!🙂
[…] cornulete cu unt, nuca si vanilie […]
[…] cornulete cu unt, nuca si vanilie […]
[…] cornulete cu unt, nuca si vanilie […]
Va mulțumesc din suflet ❤️🙏❤️
Buna ziua!D- na Gina tatăl meu are diabet pot înlocui zaharul cu fructoza?Mulțumesc.
Nu stiu cum le poti tavali prin fructoza. Dar poti adauga in aluat, sa faci aluatul dulcei si le lasi asa, simple. Le umplu cu gem fara zahar.