Se pune marar la supa sau oua la sarmale?
Se pune marar la supa sau oua la sarmale? Care e diferenta intre bors si ciorba? Care e diferenta intre pandispan si chec?
Am vazut discutii extrem de aprinse pe net, de multe ori. Au iesit certuri urate, cu jigniri, asa ca o sa pun aici cateva intrebari si o sa va rog frumos sa-mi raspundeti. Dar va rog frumos sa-mi raspundeti frumos si politicos, fara jigniri si cuvinte urate. E doar mancare. 🙂
Se pune marar la supa sau oua la sarmale
Asa ca, haideti sa stabilim intrebarile. 🙂
1.Ce verdeturi se pun la supa?
Supa este dulce, fara bors sau zeama de lamaie, indiferent ce fel de supa este. Se pun verdeturi gen marar, patrunjel verde, leustean?
Eu la supa folosesc telina verde la fiert si la final pun marar si patrunjel verde. Asa am vazut in familie la mine si am vazut multe gospodine folosind marar si patrunjel. Am citit multe carti de bucate, in unele se spune ca se foloseste patrunjel verde, in altele marar si patrunjel, sau se spune simplu: verdeata. Foarte multe carti de bucate nici nu pomenesc de verdeata.
2. Care este diferenta intre bors si ciorba?
Eu stiu asa, lucru invatat acum 30 de ani, la scoala. Va reamintesc faptul ca eu am invatat timp de aproape 7 ani bucatarie, am liceu (treapta 1 si 2) si scoala profesionala, cu profil alimentatie publica. Borsul este preparatul lichid acrit cu bors de putina. De-aia se numeste bors, pentru ca e acrit cu BORS.
Ciorba este preparatul lichid acrit cu altceva in afara de bors: zeama sau sare de lamaie, otet, agurida (struguri verzi), prune sau corcoduse verzi, macris.
Am mai explicat acest lucru si aici, in reteta de Bors moldovenesc de gaina cu taietei de casa .
Se pun marar la supa sau oua la sarmale
3. Se pun sau nu oua la sarmale?
Eu pun oua la carnea mai grasuta, ca sa lege. Daca folosesc carne tocata de pasare, slaba sau de vita, nu pun ou. Dar daca folosesc amestec de porc si vita sau carne de pasare mai grasa, folosesc 1 ou. La perisoare si chiftele pun oua. Dar pun doar 1 ou, nu mai mult, ca sa nu se-mprastie prin oala 🙂
Ce folositi la sarmale, chiftele? Folositi marar, cimbru, dafin, leustean, patrunjel?
Care e denumirea corecta: chiftele sau piftele? Pireu sau piure?
Vedeti retetele mele de tocaturi aici.
Se pun marar la supa sau oua la sarmale
4. Care este diferenta intre chec si pandispan?
Cum se spune corect: chec sau cheg?
Am observat ca se confunda foarte des checul si pandispanul. 🙂
Checul – vedeti reteta aici este facut cu oua, zahar, faina si grasime (ulei sau unt), uneori cu lapte, iaurt, suc de fructe…etc.
Pandispanul – vedeti reteta aici, este facut doar din faina, zahar si oua, fara grasime sau lapte. Am scris reteta veche, aveti si un istoric foarte frumos al pandispanului. 🙂
Se pun marar la supa sau oua la sarmale
5. Care este diferenta intre pasta de zahar, martipan, fondant si Royal icing?
Mereu vad confuzie intre aceste denumiri. Inclusiv pe bloguri, in cofetarii, in magazine.
Pasta de zahar este folosita pentru invelit torturi si prajituri, pentru modelat figurine si flori diferite. Gumpaste este pasta speciala pentru modelat flori extrem de fine, care par reale.
Martipanul este obtinut din faina de migdale, este mult mai scump si este folosit pentru invelit torturi si prajituri, pentru modelat figurine si flori simple sau pentru bomboane si fursecuri. Este greu de lucrat cu martipanul, nu se pot face flori fine si este scump.
Fondantul este obtinut din sirop de zahar si este turnat peste prajituri sau bomboane. Se foloseste cald, este ca un serbet, nu se poate intinde foaie la fel ca pasta de zahar.
Royal icingul este o pasta fina din zahar pudra si albus de ou, folosita pentru decoruri extrem de fine. De exemplu, se decoreaza turta dulce. 🙂 Necesita mult talent si indemanare si se obtin rezultate spectaculoase.
Retete de pasta de zahar, martipan, fondant si Royal icing vedeti aici.
Va rog frumos sa-mi lasati raspunsurile voastre dedesubt, in limbaj decent. 🙂 Ce alte denumiri mai stiti, ce anume se foloseste si ce nu?
Va este util acest articol sau nu?
Va multumesc frumos si va imbratisez cu mare drag. Nu uitati un lucru: mancarea gustoasa este cea facuta cu multa dragoste, cu pasiune si mancata in liniste, alaturi de oameni care-ti plac 🙂 . Indiferent daca se pune marar sau patrunjel, cimbru sau iarba verde de acasa. 🙂
Va iubesc!
56 COMENTARII
In supa clara pun tot felul de zarzavaturi la fiert din care mai apoi fac o salata de boeuf. La servit nu pun verdeata de nici un fel . Asa am vazut acasa si asa am facut toata viata.
In sarmale nu am pus ou niciodata , asta iarna am citit pe facebook va unele dintre noi pun . Probabil depinde si de zona din care suntem.
Eu personal nu am umplut bors niciodata , in zona noastra (Mures) nu prea se foloseste , am niste prieteni in Neamt si ei i-mi aduc din cand in cand bors .In ciorbe pun tot felul de zarzavat tocat marunt si pun si multa verdeata , marar , patrunjel verde , leustean .
La restul intrebarilor nu raspund pentru ca nu sunt mare specialista .
Va citesc retetele si adeseori fac prajituri si torturi dupa retetele dvs.
Multumesc !
Referitor la supa, in zona din care provin- Banat- supa este nelipsita la pranzul de duminica si pot sa-ti spun ca in supa se poate pune la fiert radacina de telina cu cateva frunze, bine inteles pe langa alte zarzavaturi, dar la servit in farfurie n-o sa vezi altceva decat patrunjel verde tocat. in ceea ce priveste diferenta dintre ciorba si bors, este exact cea aratata de tine. La sarmale nu folosesc ou intrucat impachetand foarte bine tocatura in frunza aleasa nu cred ca se poate imprastia prin oala, in schimb la ardei umplut, chiftele si perisoare pun un ou maxim 2, fc. de cantitatea de tocatura. Cimbrul nu-mi place deci dispare din start, la sarmale folosesc dafin, la chiftele patrunjelul, iar mararul si leusteanul deobicei la ciorbe. Atat pireu cat si piure se folosesc in tarisoara noastra.Diferenta dintre chec si pandispan este cea aratata de tine, adica grasimea folosita. Acum la final iti pot spune ca martipanul gata preparat il consum ca atare, asaaa…. cate o gurita, fondantul il prefer la bombonele, nu-mi place pasta de zahar, iar glazura regala o folosesc la formele de turta dulce ce le mai fac de Mos Nicolae sau de Craciun. Sper ca raspunsurile mele sa te ajute la ceea ce ti-ai propus.
Multumesc frumos 🙂 , ma ajuta, sigur ca da. Toate raspunsurile sunt de ajutor 🙂
La primele patru intrebari raspunsurile sunt cele scrise de tine. La intrebarea 3 ce pun eu in sarmale, in cele cu varza acra pun cimbru, in cele in foi de vita pun marar si patrunjel, la fel si la chiftele. Si dupa cum vezi corect este chiftele si piure. La intrebarea 5 nu ma bag, pt ca nu stiu sa fac nimic din cele enumerate, desi mi-ar placea.
foarte folositoare sfaturile tale! uneori totul tine de gospodina si de regiune,de ceea ce a vazut in familie etc etc…..vorba aia : ”cate bordeie ,atatea obiceie ” :D….matusa mea pune ou in sarmale,mama mea nu ,eu fac ca tine,in functie de carnea folosita la umplutura.Cat despre zarzavaturi ,eu le ador,ai mei nu prea,asa ca fac cumva sa impac si capra si lupul 😛
o mica mentiune totusi : supa banateana ,mai ales in partea sarbeasca este bine strecurata ,limpede,cu taitei de casa sau galuste din griz 😀
Sigur , ideile sunt impartite. Eu stiu asa:Borsul poate fi de peste , miel sau vacuta.Adica, preparatul se face din carnea respectiva , la care se adauga doar ceapa , orez , bors si leustean. Se pot acri si ciorbele cu bors , cu diferenya ca acestea au in compozitie mai toata gama de legume , inclusiv rosii. Borsurile de peste , vita sau miel , trebuie sa-si mentina savoarea ,
Se zice chec nu cheg.
in sarmale nu se pune ou , orezul leaga suficient.
La supa se pun doar radacinoase si ceapa, daca supa e de carne , daca e de rosii se adauga rosii si ardei gras.
Leusteanul se pune doar la ciorbe si borsuri.
Tocatura clasica pt chiftele nu are marar . Doar ceapa si eventual usturoi si bineinteles piper . Se adauga ou , pt a lega tocatura . Can vrem marar in chiftele , specificam , e cu totul alta reteta cea de chiftelute cu tarhon. Eu asa stiu.. de la mama
In Ardeal tot asa supa limpede pun legume de tot felul dau un gust ffff bun …ou nu folosesc la sarmale asa am vazut la mama asa am crescut si asa fac mai departe depinde de fiecare
În cei 27 de ani ai mei am tot cochetat cu bucătăria plus ca am avut un profesor exemplar bunică mea care avea și o carieră în domeniu și deci să și răspund în supă se pune pătrunjel și ouă nu se pun în sarmale.mulți pupici doamnă gina
la supa pun doar patrunjel,la bors pun leustean,la mancarea de dovleceı,conopıda ,brocolı pun marar.In sarmale nu pun ou,la chıftele pun usturoı ou cımbru.Chec fac sımplu cu cacao,fructe uscate.!!
La supa se pune doar patrunjel . Singura supa in care se foloseste mararul , este supa pascala de miel greceasca , mayiritsa . Bors , da , de putina . Ciorba ….acrita cu orice altceva . Nu se pune ou la sarmale . Oul intareste compozitia . La chec si pandispan sunt de acord cu dvoastra . La fel si la ultima intrbare .
Cand servim supa,pun patrunjel tocat pe masa si isi pune cine doreste in farfurie. Borsul il acrim cu bors de putina,iar ciorba o acrim cu lamaie,corcoduse,agurida etc.La sarmale pun un singur ou la 1kg tocatura. Pandispanul -ou,faina zahar,iar in chec mai punem lapte,ulei,etc.
1. La supa se adauga in farfurie patrunjel tocat.
2. Borsul este acrit cu bors in care nu se pun la fiert decat ceapa, carnea respectiva si orezul si neaparat leustean sau tarhon. Ciorba are ca ingrediente o multime de alte zarzavaturi, nu se pune nici orez, nici taietei pentru ca este imbogatita destul cu legume si zarzavaturi. Ciorba poate fi dulce (neacrita cu nimic) sau acrita cu orice altceva decat cu bors. Ca verdeata folosesc leustean sau frunze de telina care dau gustul specific.
3. Nu se pun oua la sarmale. Orezul este ingredientul care leaga umplutura.
4. Asa stiu si eu, ca si dv.
5. Nu ma pricep.
1. La supa eu pun doar la final, frunze de patrunjel sau telina tocate.
2. La noi in Banat, borsul se foloseste rar, ciorbele se acresc cu sare de lamaie, sau nu se acresc de loc.
3. Am pus ou in sarmale, in tinerete, acum nu mai pun.
5. Tot asa stiu si eu.
6. Ma depaseste, nu stiu.
1. La supa eu pun tot felul de radacinoase, depinde si in ce loc din lume gătesc. La sfârșit pun patrunjel si coriandru când îl am.
2. Borsul e clar, acrit cu bors. In Prahova, de unde provin, ciorba se acreste cu corcoduse verzi. Se conserva pentru iarna. La servit leusteanul e un must.
3. La sarmale nu pun ou. In carne adaug cimbru, marar si patrunjel. In chiftele pun oua, marar si patrunjel.
4. Si 5. Similar cu ce ai scris
De exemplu eu la supe pun zarzavaturi la fiert. Cand este gata supa o strecor, o pun din nou la fiert ii pun galuste de gris sau taietei de casa, iar cand o servesc pun patrunjel verde tocat deasupra. Carnea si legumele le mancam cu mujdei de usturoi sau cu hrean. La borsuri, care sunt acrite cu bors, sau ciorbe, care sunt acrite cu prune verzi, agurida, sare de lamaie (care nu este deloc sanatoasa), otet, etc. eu pun numai patrunjel si leustean. In sarmale pun cate un ou pentru ca nu imi place sa pun mult orez ca sa le lege.Checul este cu grasime animala sau vegetala iar pandispanul nu. iar cu celelalte nu stiu pentru ca nu imi plac si nu le folosesc
Multumesc pentru aceste clarificari.
La supa nu folosesc decat patrunjel verde.
Pentru bors folosesc ca si verdeata – marar ,leustean si patrunjel iar legumele le pun taiate cubulete sau rase.
Nu pun ou in sarmale.
Cand fac chec pun foarte multe mirodenii , iar cand fac pandispan il folosesc pentru fructe si pentru tort.
Acum m-am lamurit si in cea ce priveste pasta de zahar , martipan si fondant , eu nu folosesc aceste tipuri de creme , doar cumpar din cofetarii. Obisnuiesc sa fac numai albus cu zahar pentru negresa, sau blat din albus cu nuca pentru tort. In rest foarte comod si gustos, crema de ciocolata topita.
piftele si pireu-asa cred ca este corect.
EU sunt din moldova,ca atare eu fac bors,acrit cu bors de putina ce m-il prepar eu,in el pun legume si f putin taietei si patrunjel cind il prepar cu carne pun mai putine legume dar nelipsitu patrungel si marar.Supa fc mai rar dar numai cu galuste ca asa ne place.IN sarmale nu pun niciodata ou ca intareste,in chec pun grasime si lapte in pandispan doar oua zahar si faina,piftele si piure cred ca este corect,important sa fie bune.In rest cu dulciurile prezentate nu ma pricep ,dar fc altceva care place la familie.Multumesc
Cu respect, va contrazic. Corect, se spune „chiftele” (din turcescul köfte ) si „piure” (din francezul purée). Pireu este numele unui port grecesc.
Nu e nici un fel de contrazicere 🙂
La chiftele am auzit ffff multi zicind si piftele,asa ca nu e un pacat iar doamna mai sus a scris corect piure dar pina nu intepam nu ne simtim bine!
M-am dus sa ma interesez…se pare ca in Muntenia, regionalismul vrea ca silaba „chi” sa fie pronuntata „pi” (n-am stiut insa an gasit explicatioa data de lingvistul Avram Mioara).
Am mai invatat ceva in seara asta , multumesc Gina Bradea ….
Multumesc frumos si eu 🙂
Nici vorba! E chiftele și piure, literar. Pasta de zahar, fondant și royal ul nu sunt creme.
1. la supa se pun zarzavaturi si un ardei gras alb la fiert si nu se pun frunze taiate(poti pune frunze intregi pe care sa le scoti la final). dar, daca-i supa, este limpede, are ochiuri”” de grasime daca-i de gaina si daca chiar vrei frunze, fiindca nu vrea toata familia, se pun frunze de patrunjel in farfuria ta. exceptie facand supele-creme in care se pun frunze in functie de compozitia ei(la dovlecel- marar etc).
2. nu-mi place borsul, fac numai ciorbe si le inmiresmez cu frunze verzi diverse.
3. nu, la sarmale si la ardei/dovlecei umpluti nu se pune ou, doar la chiftele.
4. asa cum zici.
5. habar n-am, nu folosesc.
Ar mai fi sfaturi”””: supa se fierbe la foc mic, snitelele se frig la foc iute, friptura la cuptor se descopera sa se rumeneasca si altele. Spor la gatit!
Din DEX am reiese că forma corectă este piure şi e normal să fie aşa în condiţiile în care limba română preia fonetic, iar acest împrumut vine din limba franceză – purée. E drept că tot DEX menţionează şi pireu sau pire, dar ca variante. Deci, dacă vreţi să fiţi riguroşi, când vă gândiţi la un “preparat culinar din legume sau din fructe fierte (ori crude), trecute prin sită sau zdrobite, folosit de obicei ca garnitură” spuneţi piure.
Pentru respectarea formei lexicale originare, acest termen fiind preluat din turca, limba in care el are forma „kofte”. In limba noastra a patruns in forma „chiftea”, la singular, „chiftele” la numarul plural.
Chec este corect, provine Cake, englezesc. Deci nici intr-un caz cheg.
1. La supa, telina si patrunjel. Patrunjel adaug in oala dupa ce am oprit focul si separat pentru cine mai doreste. La ciorba, patrunjel si leustean, marar doar la ciorba de perisoare, cimbru la ciorba de fasole sau cu afumatura.
2. Asa stiu si eu.
3. Nu am pus niciodata oua in compozitia de sarmale. Am vazut la socrela, dar eu nu am simtit nevoia. Cimbru si floare de marar cat mai mult, la fiert in oala, patrunjel in compozitie, nu mi-a trecut vreodata prin minte sa pun dafin, probabil pentru ca nu am vazut in familie. Chiftele si piure.
4. Asa stiu si eu.
5. Nu ma pricep, stiu doar ca-mi plac 😀
1. La supa limpede de gaina pun cand e carnea pe jumatate fiarta, legumele, patrunjelul radacina cu tot cu frunze, o telina mijlocie, cu tot cu frunze, unul-doi catei de usturoi. Cand sunt toate fierte, strecor supa si adaug taietei de casa, atat! Daca o fac cu galuste de gris, pun si patrunjel tocat la sfarsit. La supele de legume pun si patrunjel si marar. La borsuri si la ciorbele acrite cu zeama de lamaie sau corcoduse sau otet, pun si patrunjel, si marar si leustean.
2. De regula compozitia de sarmale se face fara oua. Eu pun un ou sau doua atunci cand imi doresc sarmale bine legate, si in functie de calitatea orezului si de „textura” verzei pe care o am la dispozitie, daca e mai groasa si timpul de fierbere va fi mai mare. Orezul cu bob rotund leaga mai bine compozitia si atunci nu pun ou. La sarmalele cu varza acra pun intotdeauna o creanga de marar uscat si o crenguta de cimbru, cateva boabe de coriandru in oala, inainte sa asez sarmalele. La sarmalutele in foi de vita pun numai marar verde in compozitie si printre ele.
3. Diferenta dintre chec si pandispan este ca primul are in compozitie o cantitate de grasime (ulei sau unt topit).
4. Am uitat cine mi a atras atentia la un moment ca este corect spus „pireu de cartofi” si piure de legume sau de castane, etc. Cel mai mult se foloseste cuvantul „piure de cartofi”…Categoric este corect „chiftele” nu „piftele”….dar e amuzant cand mai spune cate cineva „piftele, piftelute”.
5. Sunt experta la glazuri de tot felul dar complet nepriceputa la pasta de zahar, de albus, am incercat odata cu martipan si n a iesit nimic ca lumea….si doamne ce bune erau bomboanele fondante de pe vremuri…..
nu sunt derutat de aceste raspunsuri diferite dar corecte. sunt din Galati , sotia din Rm.Vilcea am rude din Timisoara la Constanta si de la Iasi in Arges. am avut un unchi de etnie maghiara , Dumnezeu sa-l ierte, concluzie , cate bordeie atatea obiceiuri, mancarea sa fie buna si gustoasa si bucatarul frumos.
Chiftele, piftele – dar de parjoale nu spune nimeni nimic? Este un regionalism moldovenesc ori au o alta reteta? 🙂
Parjoalele sunt alta reteta 🙂
Marar la supa da,eu pun dar si patrunjel!Oua la sarmale in nici un caz!
La supă pun pătrunjel,țelină, mărar. Am pus şi tarhon o dată. Nu pe toate grămadă. Depinde de ce am în casă. Am pătrunjel,pun pătrunjel. Pun deasemenea rădăcină de țelină. Nu la toată lumea place gustul,dar eu o folosesc frecvent. Inclusiv la salata boeuf.
Se pun ouă la sarmale? Eu pun. Aşa am văzut la mama mea,aşa am văzut la cumnatele mai în vârstă.
Chec versus pandişpan. Aici e clar.
Checul e cu ulei,pandişpanul nu.Confuzia e mare la marțipan. Nu ştiu de ce.,că doar toată lumea ştie care e diferența de fapt.
Nu ne naştem învățați,plus că, toată viața învățăm. Multe lucruri le confund şi eu,dar mă bucur când învăț. Un sfârșit de săptămână plăcut! .
Pup tare, Mada 🙂
La supa folosesc nmai frunze de patrunjel si telina servita la masa
Eu nu folosesc bors , am facut din curiozitate ciorbe acrite cu bors ( cumparat de la supermarchet ) , dar am ramas la cele traditionale . Ciorbele le fac cu multe zarzavaturi ,acrite cu zeama de varza cand am, cand nu am folosesc zeama de lamaie, agrise in loc de corcoduse , sau de la muraturile de gogosari ( nu arunc zeama ) da un gust excelent la ciorbe . Aici folosesc frunze de patrunjel,telina ,leustean,marar si un strop de cimbru . La ciorbele de cartofi , fasole boabe -folosesc tarhon sau la ciorba de cartofi tip galas foaie de dafin. La ciorba de rosii busuioc sau frunze de telina .
Eu nu pun ou la sarmale , asa am invatat de la mama ca la amstecul de carne si orezsa adaug apa calda framan pana se incorporeaza bine cam o jumatate de ceasca la 1 kg de cane ,100 g de orez si slanina afumata 200 g tocat in cuburi mici . In oala pun o ramura mica de mara si cimbru la sarmale
In oala pun o ramura mica de mara si cimbru la sarmale , la chiftele folosesc patrunjel tocat marunt daca fac sos de rosii pun foaie de dafin . Am folosit gresit cuvantul pireu , acum am invatat ,corect este piure .
Despre chec si pandispan nu am ce sa comentez asa este, checul are o grasime , pe cand pandispanul nu are.
Am folosit pasta de zahar pentru flori , frunze la ornat torturi .
Martipanul nu-mi place , nu folosesc . Fondant am folosit la amandine o singura data dar a fost gretos de dulce , am trecut la glazura de ciocolata . Royal incing folosesc dar numai la ornat turte dulci de craciun.
Am citit cu drag articolul tau Gina , todeauna am ceva de invatat de data asta Piure in loc de pireu , Multumesc !
Îmi plac mult rețetele dumneavoastra.Cu toate ca am o vârstă înaintată nu le știu pe toate și atunci când văd o rețetă pe care nu o cunosc încerc sa o fac.Cu deosebita stima doamnăscut Gina Bradea.
Multumesc din tot sufletul
La sarmale, eu pun putin bulion, nu ou.La perisoare si chiftele pun un singur ou, cu mentiunea ca la perisoare eu folosesc gris, nu orez. Sunt mai fine asa.Cum noua nu ne place mararul, la supe folosesc doar patrunjel, iar la ciorbe, telina, tarhon, leustean, dupa caz.Bors nu prea fac, nu e specific Transilvaniei. Imi place sa mananc bors cand merg in Bucovina.In alta ordine de idei, si pe mine ma deranjeaza agresivitatea si tonul imperativ pe un blog de gatit si nu doar! „Nu se pune niciodata” sau „fara asta nu se poate” sunt propozitii categorice pe care le resimt prea incrancenate.Pune fiecare ce-i place, mai ales cand e vorba de a da gust mancarurilor.Multumim pentru retete si , mai ales , pentru atmosfera placuta din acest loc virtual, Gina noastra!
Te imbratisez tare 🙂
Sunt moldoveanca, fac bors, chiar saptamana trecuta am facut un bors moldovenesc dintr o gaina crescuta la tara, taitei facuti de mine in casa! In farfurie , la masa am pus si o lingura de smantana…nu va spun ce gust a avut ca sa nu va lase gura apa! La supa pun la sfarsit putin patrunjel!
Astazi am facut coaste marinate la cuptor dupa reteta dv…am fost ridicata in slăvi’ dar le am spus ca nu e meritul meu in totalitate ci si al dv! Multumesc ptr idei, sfaturi si retete!
Multumesc frumos si eu, sa va fie de bine!
Maine fac si eu bors de gaina 🙂
Util ca un drob de sare oferit unui caine!
[…] mai scris aici despre diferentele dintre chec si pandispan, bors si ciorba. Las totul dedesubt, iar daca mai stiti […]
In supa pun pătrunjel tocat mărunt borș acrit cu borș de puțină și nu lipsește leușteanul in ciorba pun și tarhon pe lângă alte verdețuri in DEX corect este și Pireu și piure așa că nu contează cum spunem .corect chiftele că vine din turcescul cafta Corect chec și are grăsime în el și mai puține oua Nu se pune ou in sarmale orezul leagă sarmaua in sarmAle folosesc și mărar verde tocat
Supa o fierb cu multe legume ,pun taitei sau galuste de gris și in farfurie patrunjel.Mararul îl pun la cioba de fasole și la cea de varză (lucicos) nu stiu dacă e scris corect. Leusteanul il folosesc și la ciorba de fasole dar in special la cioba dd miel sau vită. La sarmale nu pun ou.Intre chec si pandispan este așa cum a-ți spus. La partea cu dulciurile nu mă bag ca-mi prind urechile bineînțeles la cele scrise aici.Nu înseamnă că nu fac dulciuri dar nu cu Marțipan și ce mai e acolo.Cred ca am cuprins cam tot.Iar in final vreau sa vă mulțumesc pentru toate rețetele care pe multe le-am incrcat si nu a fost una care să nu-mi iasă datorită explicației foarte bună pe care o dați. Nu v-am scris niciodată până acum dar acum e momentul să vă mulțumesc din tot sufletul.Si să vă spun și eu că oricum e bine dacă mâncarea indiferent de ce fel sau preprat este safie gustoasă, să o manânci cu poftă și placere.Zicala:Cate bordeie atatea obiceie e adevărată. Va doresc din tot sufletul o viață frumoasă lângă familia frumoasă pe care o aveți si succes in tot ceea ce faceți în special pentru noi.Vă pup și vă îmbrățișez cu tot dragul. Să aveți o zi minunată.
1. Mărar nu pun la supă, doar la ciorbițe.
2. Oul leagă tocătura, ce-i drept, dar o și face mai puțin pufoasă, mai puțin afânată. Din acest motiv, eu pun ou doar la tocătura prăjită în ulei=chiftele sau pârjoale, nu și la cea fiartă=sarmale, sau ardei umpluți de exemplu.
3. Borșul e produsul obținut din fermentarea tărâțelor, deci zeama pe care o numim borș va trebui să fie acrită cu borș. Borș= ciorbă acrită cu borș
Ciorbă=ciorbă acrită cu altceva/sau deloc
Supă=neacrită, fără răntaș și cu un conținut predominant – fie un tip de carne, fie o legumă.
4. Între pandișpan și chec nu știu. Probabil ceva legat de spuma de albușuri? Sau forma?
5. La deserturile celelalte nu mă pricep deloc.
1.Eu pun la supă de găină (pui) cu galuste sau tăieturi pătrunjel,la supă de legume pun marar,dar am văzut retete de supă si cu alte verdeturi,depinde de zona,de tara,etc.
2.La sarmale eu nu pun ou,dar stiu de la ungurii noștri ca ei pun ou in compozitia de carne indiferent de tip.La perisoare pun doar albus,la chiftele(piftele spunea bunica mea basarabeanca refugiata in Ardeal)pun ou întreg și verdeturi-marar,pătrunjel,ceapa de tuns,fenicul puțin ca e foarte aromat și domină gustul. La sosul pentru chiftele marinate pun o frunză de dafin.
3.Chec nu cheg.Checul cu grăsime,lapte,iaurt….pandispan oua zahăr faină.Asa am invatat acum mulți ani😏
4.Bors-ciorba actrița cu borș de putina,ciorba acrita cu oțet,lămâie,corcodușe,agrise,agrise,agrise,agurida
5.Piure stiu ca e corect, dar bătrânii noștri spuneau pireu și Doamne ce bun mai era cu o friptura rumena la cuptor și o salată verde !
6.Cu excepția martipanului le am folosit pe toate,dar acum nu mai răbdare la decorat asa ca am invatat o pe fiica mea.
Felicitări pentru ceea ce faci,multă sănătate și spor in toate!😚
Multumesc frumos Laura, te imbratisez 🙂
Eu supa o fac doar cu morcov,un grăunte de usturoi,o ceapă și fidea sau tăieței,ceapa o arunc morcovul nu,la final pun doar pătrunjel!
La ciorbă pun tot ce am,cum nu mereu găsesc rădăcinoase aici o fac doar din morcov , ceapă și ardei,iar la final pun ca verdeață ce am…
Acresc ciorbele doar dacă carnea e Foarte grasă,in special cele de 🐷 cu borș magic,cel lichid nu găsesc aici!
Când eram acasă mămica punea ou in sar ale,nu știam rolul lui ca SA fiu sinceră,de la dumneavoastră doamna Gina am învățat că leagă atunci când carnea este de porc și mai grasă ,iar eu aici în Spania carne tocata cu atâta grăsime ca la noi nu prea găsesc iar uneori pe lângă carnea macră mai cumpăr și burta de porc pt că are grăsime și mi ar fii plăcut să fii băgat un ou pt că am pus prea multa grăsime și nu mi a plăcut structura sarmalelor in interior,azi am aflat de ce…că era bun un ou sa lege,pt asta va mulțumesc!
Eu chiftelele le fac de obicei cu pătrunjel, usturoi și pâine muiată in lapte,daca nu am pâine pun un cartof ras,insa o prietenă pune și mărar și sunt foarte bune!
Mai pun și și doar când am pt că aici nu găsesc mărar și îmi trimite cei de acasă câteodată!
Pandispan nu am făcut niciodată,nu știam diferența ,am aflat acum,nu prea fac dulciuri…acum de Paște am făcut rețetă dumneavoastră de chec și mi a ieșit foarte bine,nu la fel de frumos ca al dv pe interior dar am fost mulțumită de gust!
Va respect și vă admir foarte mult,avem multe de învățat de la Dumneavoastră!
Te imbratisez cu mare drag 🙂
Reomand sa eviti acel bors magic, e o bomba plna de chimicale. Mai degraba acreste ciorbele cu zeama de lamaie!
Noi, in zona Munteniei, folosim pătrunjel numai la supă, pe când la ciorbă doar leuștean ( bunica știu că punea și mărar la ciorbe). La supă punem legume ca: ceapă, morcovi, albitură (pastarnac și pătrunjel), cartofi și tăiței fini, iar la ciorbă (acrita cu borș de putina) mai adăugăm rădăcina de țelină, ardei, lobodă, roșii, dovlecel și tăiței mari. Legumele la supă le tai mai mare, morcovii și albitura ca niste bastonașe, ceapa tăiată în patru, iar la ciorbă legumele le tai în cubulețe foarte mici, mai mari fiind tăiați cartofii și dovleceii. Uneori noi punem la ciorbă, spre final ouă întregi sau ușor bătute (făcute zdrențe).
La sarmale nu punem ou in compozitie, ci doar carne de porc și vita, ceapă, orez, pătrunjel, piper iar în oala in care fierb punem neapărat 3-4 bețișoare cu cimbru, 3 foi de dafin, in jur de 10-15 boabe de piper și spre final, bulion. Nu punem boia, nici la sarmale, nici la chiftele.
Chiftelele noi le pregătim la cuptor, la o tava mare de aragaz, punem aprox 1 kg de carne, 5-6 ouă, ceapă, mult usturoi, piper, pătrunjel (și uneori mărar) și pesmet cat cuprinde ( nu punem făină). La chiftele noi nu punem nici boia și nici bulion.
Pentru perișoare punem 1 ou întreg, iar la găluște folosim doar gălbenuș.
Diferența între chec și pandispan este exact cea care ați mentionat-o și dvs, iar checul îl facem în forme de chec, pe când pandișpanul îl facem în forma rotunda și îl folosim ca blat de tort.
Cam acestea sunt obiceiurile noastre alimentare. Fiecare însă gătește în funcție de gust si de zona din care provine.
Multumim frumos pentru raspunsurile amanuntite!
A propos de „Chi” si „pi”: era o gluma cu ” ma doare urepea” :))))
La supa pun întotdeauna verdeață, de care am…marar, pătrunjel…parintii sunt din brașov dar au venit la galati sa lucreze la combinat. Sunt galateanca desi as fi preferat sa fiu brașoveană iar mama a gătit cu influențe si din zona ardealului și din moldova… și am crescut cu mâncăruri intersectate…cu influențe din ambele părți…supa e obligatoriu cu verdeață iar sarmalele au 1 ou sigur!
Buna ziua, stimata doamna.
M-am gândit sa vin și eu cu un răspuns cu ce știu eu :-).
Sarmale nu prea fac dar când fac pun întotdeauna ou, pt ca așa am văzut in casa. Ca se pune sau nu se pune, nu ma afectează prea tare. :-)) De mâncat, sarmalele se vor mânca oricum.
Ciorba sau borș nu fac, nu pt ca nu-mi plac dar nu ma pricep sa fac borș și nici sa acresc cu diverse. In schimb la supa pun toate zarzavaturile posibile, pentru ca îmi place gustul și îmi place și mirosul de zarzavat cu rosii. Da, pun și rosii. :-))
Întodeauna pun apa fiarta la chec. Niciodată chec-ul nu se va numi “cheg”. “Cheg” se scrie de către cei care nu știu franceza și au impresia ca așa este. Nu, nu este așa.
Cum nici ‘Piure’ nu se va scrie sau nu se va confunda cu ‘Pireu’ care a fost port in Grecia Antica și acum este un oraș in Grecia. Poate ma voi duce anul asta pe acolo și voi pun poza pe grup ca “am intrat in Pireu, va rog sa nu aruncați cu oua in mine!” :-))))
Eventual se mai poate scrie “Pure” cu accent pe u…in fine, delicatețuri…
Fondante și alte minunății nu-mi plac și, deci, nu le folosesc in casa. Eventual, voi cumpara o gogoașa cu ceva pe ea, ce o fi, nu ma interesează. Ma interesează sa fie buna la gust și sa nu ma îngrașe prea tare :-))) (dar fie vorba între noi, dacă mănânc gogoașa aia, nici de kg nu-mi prea pasa, nu-i așa?!)
Concluzia mea: unele gospodine au atâta timp liber ca nu știu ce sa facă cu el și se gândesc sa-l petreacă prea mult și ostentativ pe net.
Fiecare mănâncă ce și cum ii place și, mai ales, ce și cum a văzut in familie și, mai apoi, cum s-a învățat pe unde a mai umblat. Dacă a umblat.
O zi cu muuulte zâmbete și voie buna va doresc!
Chiftele sunt acelea rotunde și de obicei mai mici ca dimensiuni, ca un ou de biblică.
Piftele sunt acelea mai mari și mai plate, mai mici decât ” carnea dintr-un burger”..
Piure este preparatul care are consistență mai moale asemănător cu o supă cremă sau un iaurt.
Pireu este preparatul care are o consistenta mai tare, asemănătoare cu smântâna sau maioneza.
Chec este preparatul de patiserie.
Cheg este o denumire pentru preparatul folosit fie la prelucrarea laptelui ( pentru brânză sau iaurt) fie la pâine.
Are sensul ” de a îngroșa”.