Nu mai torturati limba romana
Din ce in ce mai des vad pe net ca este o mandrie sa fii agramat, sa scrii cu picioarele, iar daca scrii corect(sau macar te straduiesti) esti pus la zid.
Sa va dau un exemplu: saptamana trecuta am fost eliminata dintr-un grup de pe feisbuc(am scris intentionat feisbuc si nu Facebook) pentru ca am scris sub comentariul unei individe asta: vai de saraca limba romana! Facuse o poza cu o mancare (nu voi spune ca eu n-as fi dat nici la totosi (cateii mei golden retriever) torocala aceea, la halul in care arata) si scrisese in descriere: „Macro cu rosi mazline cartofii prajitii”. Pai si pentru mareata crima pe care-am infaptuit-o, am fost eliminata din grupul acela (unde mi se furase o reteta si a iesit mare suparare cand am atras atentia ca nu asa se procedeaza). Iar admina m-a eliminat din lista de prieteni si m-a si blocat. Auuu… pai am plans o saptamana dupa asta si inca mai suspin. 😛
E o mandrie sa nu scrii corect romaneste, cu scuza ca scrii de pe telefon, ca scrii repede, ca e normal sa scrii asa cum vrei si nimeni n-are dreptul sa-ti impuna sa scrii corect. In grupurile de romani in diaspora sau pe paginile personale, vad multi romani scriind in alte limbi, cu scuza ca au uitat limba romana si nu mai stiu sa scrie corect (oricum nici in limba respectiva nu scriu corect-dar hai sa ne dam mari si tari). E firesc sa mai uiti pe moment unele cuvinte in romana daca esti de cativa ani buni plecat, dar te corectezi. Sa spui ca ai uitat limba romana sau sa-ti fie rusine sa vorbesti si sa scrii romaneste… eu nu pot concepe asa ceva! Am vorbit cu oameni care au plecat de 20-30 de ani din Romania, erau copii atunci si vorbesc foarte bine romaneste! Mi-au dat lacrimile cand o doamna plecata in America de 30 de ani mi-a spus ca-i face o enorm de mare placere sa vorbeasca putin cu mine, sa vorbeasca in limba romana cu cineva. Te pup cu drag si cu mare respect, Dobrita Munteanu!
Am vazut multe postari in care se ia atitudine, se sanctioneaza agramismul, dar si in acele cazuri sunt unele persoane care fac greseli grosolane. E usor sa faci copy-paste la texte inteligente, dar cand scrii singur ceva faci greseli jenante!
Abrevieri(prescurtari s-au folosit intotdeauna, dar depinde de prescurtari. Cu totii mai folosim prescurtari, cuvinte straine, dar cand spui poop… sau te pupik, uite ca mie nu-mi place! Vad mereu scris ti-e (tie), ancat (incat), i-mi place si multe altele, iar cand sunt complimentata elegant cu frumoas-o, deja sunt in extaz. 🙂
M-am saturat sa citesc stiri scrise de ziaristii lui peste, care scriu agramat. M-am saturat sa vad peste tot scris agramat.Nu sunt absurda, cu totii mai gresim, mai mancam sau inversam litere cand scriem la calculator, ortografia la calculator are anumite reguli, mai pui o virgula gresit, mai spui ,,place” in loc de „placea” si altele la fel, pentru ca nu am facut cu totii studii superioare de limba romana. Si am intalnit si destui absolventi de filologie care faceau greseli grosolane. Dar cand scrii rosi-in loc de rosii, mamicii-in loc de mamici si nu stii diferenta dintre singular si plural si te mai si dai mare cu asta si spui ca scrii cum vrei si cine e deranjat-sa nu citeasca….
Iar voi supara multi cu si cu acest articol, voi mai fi eliminata si din alte grupuri si voi fi iar dezmierdata-n fel si chip, dar sunt romanca! Mi-e mila si ma doare cand vad cum este torturata limba romana.Sunt niste reguli ale unei limbi care a razbit prin veacuri de istorie pentru ca tu sa ai o limba si o nationalitate! E limba stramosilor nostri, e limba in care ni s-au jertfit eroii, limba in care s-au scris baladele neamului!!! Altfel, astazi ai fi vorbit ungureste, turceste, rotaliana, rospaniola sau poate tiganeste!
E o rusine din punctul meu de vedere sa-ti bati joc cu buna stiinta de limba materna, asa ca incercati sa vedeti frumusetea cuvintelor acestei limbi si sa le pastrati asa, fara sa le pociti sau prescurtati! Sa scrii si sa citesti corect in limba materna e cartea ta de vizita, cu asta te prezinti in fata lumii!
Cum incheiem? „Suntem mandrii ca suntem romani” sau „suntem mandri ca suntem romani”?
39 COMENTARII
M-a bucurat articolul tau,sper sa fie multi incantati!cum o fi "agramismul"sau "agramatismul"(dilema mea :))))
Sincera sa fiu nu stiu cum este corect agramism sau agramatism. Dar faptul ca nu stiu cateva cuvinte, e-n regula. Important este sa scrii corect in general 🙂
Aveti mare dreptate doamna Gina Bradea, va apreciez profesionalismul si va urmaresc postarile cu interes .
Aseara uitandu-ma pe net, gasesc o postare ” am mankt dim cva cu mar si n as mai vrea fruct” nu am putut sa ma abtin si am replicat scurt”nu mai mutilati limba romana” – evident ca mi-a raspuns ca cine sunt eu , ca gramatica se face in alta parte….nu am vrut sa ii mai raspund conform zicalei ” Nu te baga in cocina ca te mananca porcii” dar privind mai atent profilul am vazut ca are doi copii de cca 5-7 ani si m-am intrebat daca ea scrie asa, cum vor scrie copii ei??? Vom mai putea intelege ceva? E grav ce se intampla !!!
Este un subiect interesant, sunt de acord cu dv. am intalnit o tanara mama care este casatorita in Italia,si care nu a invatat copii sa vorbeasca in limba romana,
Am intalnit multe cazuri de genul acesta, am inclusiv o cumnata care nu si-a invatat copilul limba romana. Mi-e complet sila de asta.
Mie mi-e rusine cand vad doi parinti romani vorbind cu copilul lor in italiana pentru ca nu s-au sinchisit sa-l invete romaneste.Si sa stii ca i-am apostrofat chiar cu riscul de a ma face antipatica. Dilema mea e mare…… oare cum o fi sa-ti alinti copilul intr-o limba straina? Sau sa-i citesti povesti in alta limba decat cea materna? La ce s-o mai fi chemand limba materna?
Esti sigura ca le citesc povesti copiilor? Nu-mi plac oamenii care uita de unde au plecat, care scuipa mana care i-a hranit si educat, care-si reneaga radacinile…
Sunt cu totul de acord. Am observat si eu la unele tortarese, care fac din torturi, arta, si scriu lam facut in loc de l-am facut sau, sa taiat crema in loc de s-a taiat crema s.a.m. d.. Am fost atenta la acele persoane daca repeta aceste greseli sau a fost o greseala de calculator, dar a fost, din pacate o necunoastere a scrierii corecte a limbii romane.Am fost surprisa sa vad ca la studii au trecut mai mult decat liceu si n-am inteles cum au trecut prin scoala. Mentionez ca eu nu am decat liceu, Ma bucur ca cineva mai ia atitudine vis a vis de scrierea corecta a limbii romane, dar cine va scoate din grup pt acest lucru, inseamna ca fac parte din categoria necunoscatorilor si vor sa ramana tot acolo.
Asa este, ai foarte mare dreptate.
nu si-a invatat copii, ea nu i-a invatat nu ea a invatat
Toti facem greseli, erori de scriere, sau de graba, de zor, de ce vrei, unde mai pui, ca scriind de pe tablet ,poti foarte usor sa gresesti datorita faptului caci daca ai setarea in alta limba, acesta corecteaza automat in acea limba, iar daca nu esti atent, publici fara sa vrei cu greseli.
Asta asa este, apesi o tasta gresit, nu le vezi corect etc. Dar una este sa gresesti si cu totul altceva este sa nu stii efectiv sa scrii corect si sa te mai si impaunezi cu asta 🙂
Nu stiu ce se intampla,asta-i al trei-lea mesaj si sper sa nu dispara si el!!
Acum voi fi mai scurta;te pup Gina si nu mai „plange”ca te-a eliminat tot o agramata ca si posesoarea retetei respective!!!
Eu te felicit pentru aceasta „indrazneala”si eu as fi facut la fel!!
Daaaaaaaaaaaaaaaaa …ce mi s-a rupt 🙂 . Crede-ma ca m-am bucurat ca a facut-o 🙂 , ieseam singura la ce grad maret de inteligenta este pe grupul acela 🙂
tare ca intotdeauna 😀
:)Acum sa vezi din cate grupuri voi fi eliminata 🙂
Vai,nu se poate!! de 4ori am scris mesaje si toate s-au pierdut!
Draga Gina,eu te pup si nu mai”plange”pentru ca te-a eliminat o agramata ca si posesoarea retetei respective(pentru ca altfel nu se explica!!)
Te felicit ca ai avut aceasta „indrazneala”,pentru ca si eu as fi procedat la fel!! nu ma dau prea sclipitoare in inteligenta,dar pe vremea mea chiar se facea scoala si ma mandresc cu asta!!
ai mare dreptate
🙂
te iubesc pentru asta, Cornelia ! 🙂
🙂
corect !
eu sunt in Italia de vreo cativa ani buni ,dar sa stii ca sunt de acord cu tine…….suntem romani si limba noastra materna nu trebuie sa o uitam niciodata chiar daca suntem plecati in alte tari…..
Asa este 🙂
Cornelia, se văd de la o poştă greşelile făcute din viteză sau din neştiinţă! Nu există scuze!!!!
Asa este 🙂
"datorita faptului caci"? "copii"?
Sunt multe…. 🙂
Nu-mi plac persoanele polemice, deci nu vreau sa fac polemica. Vorbesc din proprie experienta.
1 Copiii nascuti, sau care de mici au crescut in alta tara, refuza sa vorbeasca limba lor de origine pana la o anumita varsta. Asta nu inseamna ca parintii nu-si dau silinta sa-i invete limba- eu am doi copii si vorbesc 4 limbi printre care si limba romana. Dar pana la o anumita varsta au refuzat pur si simplu sa vorbeasca limba romana vorbeau doar limba din tara in care se aflau.
2. Limba romana ca si toate celelalte limbi, are dialecte. Daca esti o persoana care vorbesti in dialectul din zona din care esti, cand scri nu prea dai atentie mai ales ca nu scri un roman ci doar un post pe unul din social network.
3. Eu am cunoscut persoane care, da intradevar nu stiu sa scrie in limba romana si fac greseli de nedescris in scriere,dar nu si in exprimare ,deoarece sunt persoane fara multa scoala dar sunt persoane cu suflet si pt. mine acest lucru a fost mult mai important decat faptul ca nu stiau sa scrie corect in limba romana.Am cunoscut si persoane care vorbeau corect, scriau corect intr-un cuvant impecabile in aparenta, dar in spatele acestei masti, am vazut un suflet gol, plin de ura si dusmanie.
Acum ramane la alegerea dumneavoastra la ce dati mai multa importanta, la felul in care se exprima si scrie o persoana sau la felul ei de a fi.
Tin sa precizez faptul ca traiesc in afara tarii de 18 ani am facut scoala si, si eu de multe ori fac greseli de scriere si de exprimare, dar asta nu inseamna ca mi-am uitat limba si tara in care am trait si m-am nascut.
O zi buna la toata lumea si fie ca sa traim intr-o lume mai buna cu oameni mai buni indiferent de cum scriu ei.
Sa nu uitam caci cei care stau la putere sunt impecabili dar nu rezolva problemele celui de rand.
Gaby Gaby, mult adevar in ce spui, draga mea.
Coana Leana Nu ma refeream la dumneavoastra, am precizat am cunoscut, pe d-voastra nu va cunosc.Accept criticile, eu sunt prima care recunosc ca nu intotdeauna scriu corect si de multe ori ma intreb se scrie asa sau asa , am facut gramatica acum 30 de ani. Nu ma deranjeaza critica la adresa mea. Ati deschis un post despre limba, in care cei care se cred ca stiu sa vorbeasca si sa scrie corect fac greseli , eu nu sunt una dintre acele persoane care intotdeauna scriu sau vorbesc corect. Nu am luat ore de dictie nu am facut o facultate de litere deci sunt un om normal.
Asa este, ma refer la oamenii normali, ca noi, cu sau fara studii superioare, dar care scriu corect, in limita bunului simt. Imi amintesc ceea ce am invatat in generala, am facut studii superioare economice si nu ma ajuta la aprofundarea limbii romane. Cunosc oameni care scriu si vorbesc sau nu corect, indiferent de studii. Aici doar discutam, ne spunem parerea in mod politicos si tragem un semnal de alarma!
Gaby Gaby Stimata doamna, argumentele dvs. sunt partial corecte. Pe de alta parte, intr-un comentariu anterior ati corectat pe cineva: "nu si-a invatat copii, ea nu i-a invatat nu ea a invatat". Si atunci mi se pare absolut natural sa fiti si dvs. corectata. (*scrii si *intr-adevar sunt alte 2 exemple – nu cred ca-s forme corecte in niciun dialect).
Nu intra nimeni in polemica, dar greselile gramaticale nu au nicio legatura cu "sufletul". Daca dvs. criticati, ar trebui sa va asteptati sa fiti criticata. Daca v-am corectat, nu inseamna ca am un suflet "gol, plin de ura si dusmanie" (presupun ca remarcati si aici ironia – suflet gol si plin).
Revenind la "datorita faptului caci", va rog verificati linkul acesta pentru sinonime ale lui "caci": http://dexonline.ro/definitie/c%C4%83ci . Si acum verificati cum suna cu un sinonim: "datorita faptului fiindca"
Pana una alta, acest articol are ca titlu "Nu mai torturati limba romana.", ceea ce dvs. faceti cu varf si indesat. Si mai mult de atat, le atrageti altora atentia asupra greselilor lor. Nu vanez greseli, dar ma irita la culme ipocrizia.
Doamna a spus ca este plecata de multi ani din tara, asa ca e scuzabil faptul ca mai greseste si nu face multe sau exagerat de grosolane greseli. Eu nu vreau sa fiu absurda, pentru ca fiecare mai greseste uneori, am vrut doar sa atrag atentia asupra greselilor crunte, asupra oamenilor care intr-o fraza de 10 cuvinte au 50 de greseli. Pot da foarte multe exemple… 🙁
hahahahahahaaaaa!!! pai eu daca-s plecat de 16-17 ani din Romania, ma gandesc c-ar trebui sa fiu total varza la limba romana!! N-am citit chiar toate comentariile, da’ o sa adaug ceva relativ la cresterea copiilor nascuti in alta tara, care fac scoala, activitati, etc si nu au nici un contact cu limba romana inafara de ce vorbesc cu parintii. Fetele mele sunt nascute in America, una are zece ani si una opt, inteleg absolut tot in romaneste, da’ cu vorbitu’ mai greu. Noi nu frecventam biserici, sezatori de barfe in stil romanesc, ca nu ne place sa pierdem vremea:). Crede-ma pe cuvant Gina, e foarte greu pentru copii. Eu si sotul meu nu vorbim deloc engleza in casa, si niciodata n-am vorbit; da’ cand faci temele cu ei, cand ii duci pe la sporturi, cand se intalnesc cu prietenii, romana este inexistenta, nu? Daca nu merg la scoala in limba materna, in romana nu sunt pe-aici inafara de din astea bisericesti care nu ma intereseaza….adica dau bani o gramada la o scoala privata Montessori ca sa iasa din ele niste logice si nu cu povesti nemuritoare in cap, deci scolile de la biserica sunt excluse….da’ ar fi foarte fain daca am avea scoli de weekend unde merg sa citeasca, sa scrie, sa povesteasca numai in romaneste cu copii de varsta lor, asta da. Astea fiind spuse, mi-am amintit de soacra-mea cand vine pe-aici si se smiorcaie ca nu-i vorbesc nepoatele suficienta romana ca sa ii satisfaca ei doru’ de casa probabil, nu stiu……probabil le vrea sa-i raspunda si in dialect maramuresean, ca sa se simta pe bune acasa in casuta mamei……
Inca ceva, c-am uitat….stii cand astia mici invata limba materna cand traiesc in alta tara? cand e unu singur la parinti, sau cand frati/surori sunt mult mai mari….o prietena albaneza, fiica-sa are zece si fratii ei unu douazeci si unu douazeci si unu….a mica vorbeste albaneza ca numa’ pe ma-sa o avut-o de conversatie, dar baietii nici unu, nimic, pentru ca ei s-au avut unu pe altu. SI bineinteles, inca ceva, depinde ce faci in respectiva tara….daca te-ai dus sa faci bani, ai vreo afacere deschisa, pai salutare taica si noroc ca n-ai vreme sa stai sa dictezi la copil din letopisetu’ tarii, da’ na daca esti de la un salariu la altu’ si asta este suficient, atunci poti sa-i oferi copilului dictari si poezii, ca ai timp. Cred ca inainte de a judeca niste bieti parinti, ca mine si sotul meu de ex, care suntem aici sa facem bani, multa lume ar trebui sa-ncerce sa parcurga drumul ce l-am parcurs noi sau altii ca noi, nu?
Un articol pe gustul meu. Exact ce vreau si eu sa comentez de foarte multe ori.
Trebuie sa existe o institutie care sa apere limba romana. Semnalez cateva exprimari chiar ale multor asa zisi „formatori de opinii” cum sunt comentatorii T.V. De exemplu folosirea lui „si” pentru asa zisa evitare a cacofoniilor. Aceasta eroare grava se repeta in ultimii ani cu o viteza uluitoare de la presedintele tarii pana la ultimii „speakeri” din televiziune.: atentie! acestia fiind asa zisii formatori de opinie. O alta „catastrofa lingvistica” este folosirea lui „de putin” in loc de cu putin sau doar putin. Dar ce sa mai vorbesc de folosirea aiurea a termenului „expertiza” in loc de „experienta” Domnule ambasahor H, dumneavoastra ” aveti experienta in…..” si vi se cere eventual sa fACETI O EXPERTIZA ASUPRA ………
Total de acord cu articolul scris de dvs! Trebuie sa se i-a o atitudine critica asupra degenerarii limbii noastre,.Traim sau nu in strainatate, avem sau nu suflet bun,datoria noastraeste sa cultivam corect limba noastra asa cum spuneti atat de frumos: limba stramosilor, a baladelor si basmelor!Si asa este infectata de tiganisme,englezisme. Chiar in limbajul articolelor din presa si mai ales a moderatorilor din TV, atat de vulgar,deci mass-media,care are rolul mai mare ca al scolii,al familiei, sa influenteze limba si limbajul.Cu toata stima,dna .Bradea