Muraturi asortate marinate, hasca, reteta simpla si gustoasa
Muraturi asortate marinate, hasca, reteta simpla si gustoasa
Vreau sa impartasesc cu voi o reteta de muraturi asortate care imi amintesc de copilarie. La sfarsitul toamnei mama aduna din gradina gogonele, ardeiul si gogosarul ramase. Erau mici, unele palite dar gustoase. Pentru ca nu aveau un aspect frumos nu le mai putea folosi la alte muraturi sau conserve pentru iarna si asa a ajuns sa faca aceste muraturi asortate.
Eu le prefer doar cu gogonele si ardei dar se pot adauga si castraveti (de obicei la sfarsitul toamnei nu mai aveam in gradina) sau ceapa( mie si mamei nu ne plac cu ceapa). Nu stiu sa va spun cat este de veche reteta, daca este ceva nou si nemaiintalnit dar este una dintre retetele mele preferate de muraturi si nu lipseste din camara mea niciodata si ajuta sa nu arunci ultimele legume culese. Este o reteta foarte simpla si gustoasa.
Ingrediente pentru Muraturi asortate marinate, hasca, reteta simpla si gustoasa
Rating
- 5 kg gogonele
- -5 kg ardei gras(de culori diferite de preferinta arata mai bine in borcan)
- -2-3 fire de cimbru
- -9 linguri de sare
- -7 l apa
- -1.25 l oțet
- -1.25 kg zahar
- -5 foi dafin
- -15 boabe piper
Cum preparam reteta de Muraturi asortate marinate, hasca, reteta simpla si gustoasa
Gogonele se spala bine si se taie feliute. Ardeiul se spala si se taie fideluta. Se amesteca intr-o cratita/castron in care incap incat sa putem pune si apa peste ele.
Un sfat din partea mea ar fi sa taiati legumele alternativ(o gogonea pe urma un ardei si tot asa pana se termina) deoarece ajuta sa fie cat mai omogena compozitia.
Dupa ce terminam de taiat punem intr-o oala pe foc 7 litri de apa cu 4 linguri de sare si cimbrul. Lasam apa pe foc pana clocoteste. O luam de pe foc si o adaugam peste legumele taiate astfel incat toate legumele sa stea in apa(daca nu este apa suficienta mai punem la fiert cu putina sare cam cat ar mai fi necesar pana ajung toate legumele in lichid). Lasam legumele in apa si acoperim cu o fata de masa sau un tifon.
Le lasam asa pana ajunge apa sa fie calduta (nu trebuie sa se raceasca deoarece nu o sa se mai scurga bine apa din legume). Le scoatem intr-o perdea sau tifon mare si le agatam sa se scurga cam 2-3 ore pana cand nu mai curge apa. Dupa ce s-au scurs bine le punem in borcane(pot fi de 400 g sau de 700 g sau mai mari, fiecare dupa preferinte si in functie de ce borcane mai are goale).
Eu am pus in borcane de 720 g. Se spala borcanele si se intorc cu capul in joc sa se scurga bine de apa. Se indeasa legumele in borcan.
Muraturi asortate marinate, hasca, reteta simpla si gustoasa
Din compozitia aceasta mi-au iesit 12 borcane.
Intr-o oala punem otetul, zaharul, restul de sare( 5 linguri), piperul si foile de dafin si le punem pe foc amestecand continuu deoarece se poate carameliza zaharul si nu ne dorim aceste lucru. Cand incepe sa clocoteasca luam oala de pe foc si cu un polonic incepem sa turnam in borcane. Lasam 10 min sa se aseze lichidul si completam borcanele pana lichidul trece peste legume.
Daca nu este suficienta compozitie cu otet se mai face cat mai este necesara respectand reteta. Se pun capacele si se pun in camara. Dupa o saptamana pot fi consumate.
Sunt delicioase
Reteta si pozele ii apartin Ionelei Luminita Streza si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.
Puteti vedea toate retetele publicate aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 10 cu felicitari!
5 COMENTARII
Eu tot n-am inteles, spre rusinea mea – ce inseamna hasca? Dex-ul nu m-a lamurit, ba chiar m-a bagat in ceata! N-am gasit nimic legat de mancare. 🙂 Oricum, is delicioase muraturile asortate!
Noi spunem Pickles, la aceste murături. Sunt delicioase. Mult succes, Ionela!
Arată bine!Ce bune sunt iarna cu o fasole sau o pomana porcului!
Foarte bune !
Felicitari!
felicitari superr multe vitamine