La dolce far niente sau nesimtirea dusa la rang de arta
La dolce far niente sau nesimtirea dusa la rang de arta. Ce este de fapt „la dolce far niente” e nesimtire, delasare, lene sau o viata boema?
La dolce far niente tradus in limba romana inseamna „dulceata de a nu face nimic” sau placerea de a nu face nimic. Deci e tare bine sa lenevesti si nu sa muncesti ca prostul. Asta-i adevarul, de fapt, dovedit non-stop in trecut prezent si probabil si-n viitor va fi la fel. Nu intotdeauna cine-i harnic si munceste are tot ce vrea, ca asta cam era de fapt slogan comunist. De multe ori, de fapt, cine-i harnic si munceste, ori e prost, ori nu gandeste.
Da sa revenim la La dolce far niente sau nesimtirea, dusa la rang de arta.
Am locuit ani buni in Italia, intrun orasel din zona Marche, din Italia centrala. Cum sunt italienii acolo? Reci, aparent amabili sau mitocani pe fata, rasisti pana la paroxism, majoritatea lenesi dar rai de gura.
La dolce far niente sau nesimtirea dusa la rang de arta.
Sa va dau cateva exemple:
- Ora de masa pentru un italian este sfanta! Pranzul se ia la ora 12-13, cina la ora 20. Fara alte discutii. Mananca incet, fara graba, tacticos. Intre felurile de mancare se face pauza. Dupa masa se bea o cafea, si cine doreste, si un digestiv: un lichior care sa ajute digestia. Pentru nimic in lume nu se mananca mai devreme sau mai tarziu, ci zilnic la ora fixa, cu sfintenie!!! Se intrerupe totul pentru masa. Bancile, posta, statiile de benzina si multe magazine sunt inchise la pranz, toata lumea merge la masa. Sa te fereasca sfantul de gura italianului care nu a stat la masa la ora exacta!
La dolce far niente sau nesimtirea dusa la rang de arta
2. Putini sunt italienii care stiu 2 meserii. Fiecare trebuie sa stie si sa practice o singura meserie. De exemplu, in constructii, ca sa se puna fire pentru instalatia electrica
– 1 om sapa in perete santurile pentru fire;
-alt om face instalatia electrica;
-alt om vine si acopera gaurile, le tencuieste; are om de ajutor care ii pregateste materialul si i-l da la mana;
-alt om vine si da cu var;
-toti au om care le tine scara, daca se face lucrarea la inaltime;
In Romania, un singur om le face pe toate si la urma da si cu matura. Fara sa aiba pe nimeni care sa-i tina scara sau sa-i dea la mana ce are nevoie…
3. Cum muncesc italienii? Au 3 viteze: incet, foarte incet si exagerat de incet. Doar vorbesc foarte repede si deja fac destul efort.
4. Toti italienii sunt experti in orice, le stiu pe toate. De aceea nu fac nimic, decat vorbesc. Majoritatea.
5. Cum parcheaza italienii? Oriunde, si oricand: in mijlocul strazii, la colt de strada, in fata usii magazinelor si restaurantelor, pe locurile pentru handicapati, locurile rezervate… Ce daca sunt altii care vor sa treaca sau incurca circulatia? Sa te fereasca Sfantul sa le atragi atentia, ca nu te speli cu toata apa din Adriatica, Altlantic si Pacific la un loc.
6. Cum e la casa, in magazine? Se sta de vorba. Casierele sunt extrem de volubile, vorbesc intre ele, striga, povestesc filme, nemultumiri de la munca sau de acasa, discuta cu clientii, povestesc despre toate si toti. Extrem de relaxat si fara graba. Ce daca e ditamai coada?
La dolce far niente sau nesimtirea dusa la rang de arta
7. Cum se cearta italienii? Cu urelete, zbierete, insulte sforaitoare. Dar fara sentimente, fara sa puna la suflet. Dupa ce au terminat episodul isteric, fiecare isi vede de drumul lui, foarte calm, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
8. Sa pui la munca un italian in zilele de sambata sau mai ales duminica sau in zilele de sarbatoare? Aolica muica ce plansete si cata durere! Daca se poate, toti vor munca sa inceapa de la ora 8-9 dimineata, la foarte relaxat si fara graba. Pai, ei sunt specialisti, da?
9. Italienii sunt nationalisti pana la paroxism. Tot ceea ce este italian este cel mai cel! Am mai scris aici despre asta.
Vi se par cunoscute aceste lucururi?
Nu strica sa le puneti in practica. De-asta traiesc mult italienii: mananca bine, beau bine, muncesc putin si nu le pasa de nimeni si de nimic. Am invatat multe in Italia.
Voua cum vi se pare sau ce experiente ati avut in Italia? 🙂
La dolce far niente sau nesimtirea dusa la rang de arta…
18 COMENTARII
În Italia n-am ajuns, dar am văzut alte țări, Spania, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Grecia. Eu cred că la lene pe greci nu-i întrece nimeni, plus că vorbesc și repede, ca și spaniolii de altfel. Tu, dar și alții care au trăit mai mulți ani în străinătate, cunoașteți cu de-amănuntul anumite lucruri, ca turist cauți mereu partea frumoasă și bună.
Un lucru e clar, mie cel mai mult tot acasă-mi place, și nu cred că mai are rost să înșir motivele, că-s unele pentru care și tu te-ai întors acasă.
Asa e. E de milioane de ori mai bine aici, acasa. Din milioane de motive 🙂
Probabil nu ati mai fost de mult in Romania. Suntem frati cu italienii, inca de pe vremea lui Traian, deci obiceiurile lor nu ne sunt straine, cel.putin aici. Ne mai schimbăm atunci cand mergem la alții, in vizită sau, mai ales, cu treburi.
SUNT in Romania, ne-am intors definitiv. Si nu, nu e ca acolo, in multe privinte 🙂
Eu am fost in San Candido un an de zile am lucrat la o familie de italieni, dar sincer ce nu mi-a placut era ca, ea era foarte pe dinafara cu gatitul nici macar sa gateasca nu stia nimic din gastronomia lor,iar sotul ei le facea c-am pe toate,Lucra la un restaurant ,mai gatea dar f putin,Ce nu imi placea era ca nu prea erau cu igiena corporala ,nu tu sa spele haine,nu tu calcat,nu curat.Eu lucram la ei îngrijeam pe copilasul lor si faceam si restul.In schimb erau ok.Din fericire am intalnit o familie acolo mai tinerica de varsta cu mine cu care tin si azi legatura,acei oameni chiar sunt minunati,el lucreaza in armata,erau din toate pct ,de vedere minunati,curati.El si ea gateau minunat chiar mai multe retete si din alte tari.E o familie de tineri minunata si intotdeauna era doar armonie si veselie.Ma bucur ca i-am cunoscut ,ca am invatat multe de la ei.In rest la magazine era foarte ok acolo nu am intimpinat asemenea probleme.
😐
Nu știu de ce dar e o vorbă: fiecare găsește după cum gândește.
Nu povestiți de românii care se enclavizează, care nu vor contact cu alții că nu na! românul e buricul pământului și nu se amestecă cu broscărimea.
Cum nu povestiți nici despre acel 75% din români care beau la începutul muncii că na! Nu pleacă motorul fără alcool.
Trăiesc și lucrez în Torino. N-am văzut nimic din ceea ce enumerați că fiind defecte.
Dacă unul face DOAR o muncă, o face pentru că trebuie să facă DOAR munca aia. Nu e mentalitatea distructivă a românului. Decât să facă zece lucruri dar prost, mai bine face unul și bun! Este un principiu sănătos, departe de mentalitatea de ciubucar românească.
Dacă ea nu gătește și el da…care-i problema? Bubuie lumea de feministe care vor să îndepărteze mentalitatea de „femeia sclava bărbatului” dar na! românul din nou e mai cu moț.
Dacă ai nevoie să le țină scara cineva, o face pentru siguranța muncii, pentru el, că nu este plătit să se omoare. Dar na! Românul ce să știe!
Sunt rasiști?! Păi și cum ați vrea să fie? Să vă ia în brațe, să vă pupe și să vă spună: bine ai venit! Mulțumesc că mi-ai distrus nivelul de viață acceptând să faci munci plătite la un nivel inferior de cel la care aș fi muncit eu? Sau să vă mulțumească pentru că a rămas fără muncă din cauza unui român care, izgonit de foamea din România, a acceptat să facă aceeași muncă la jumătate de salariu?
Ați fost în Italia…nu știu pentru câți ani, dar se vede că ați fost degeaba! V-ați întors cu o mentalitate mai degradată decât în momentul plecării!
Mari adevaruri ati scris!!!
Adrian,de acord!dar sa nu generalizam!eu cred ca balanta masoara egal la plusuri si minusuri pt romani si italieni!sintem doua popoare minunate!din pacate si ei si noi avem minusuri scandaloase dar asta nu trebuie sa ne impiedice sa apreciem partea frumoasa a lor si a noastra.
locuiesc in Italia de 6 ani, la Roma! am colegi la munca italieni si da, mie personal, imi place filozofia lor de viata. Adica, eu ca simplu muncitor, de ce trebuie sa ma omor pentru tine, ca patron? De ce sa muncesc sambata si duminica daca nu sunt platit extra? De ce sa fac in plus 3 ore sau orice alta munca in plus daca tu nu ma platesti? mai vrei o casa , o vacanta? pe munca mea si spatele meu? Italienii au cultura duminicilor petrecute in familie cu cei dragi pot, au pretentia sa aiba o viata personala, lucru cu care eu personal sunt de acord. Cat despre faptul ca mananca la ore fixe mie personal mi se pare ca romanii au de invatat de la ei. nu exista doar munca si iar munca, trebuie sa te mai ocupi si de tine
Foarte corect. Sunt lucururi care si mie mi-au placut foarte mult.
Nu vreau sa polemizez ,nici sa lingusesc,dar ,cred ca aveti dreptate.Sunt puturosi,au nevoie de pauze de cafea,daca se poate sa fie cat mai lungi si mai dese.Cauta sa incheie lucrul mai devreme decat e cazul.
Certareti ,galagiosi sunt.
Nu ca ne-am gasi noi romanii o scuza in defectele lor,dar,parca ,nu de putine ori,cei plecati in afara tarii exagereaza cu lauda la adresa strainilor.
@Mikaela mai dați o tură prin România, încercați să angajați un om cu ziua, aduceți un ” meseriaș” să vă facă ceva prin gospodărie…
Si asta e adevarat, din pacate.
Sa nu amestecam lucrurile,vorbeam despre italieni,era pur si simplu o parere.Daca au si ei defectele lor nu inseamna ca noi nu le avem.Noi cu ale noastre,ei cu ale lor.Numai ca,ma repet,de multe ori,romanii ajunsi in afara tarii devin putin cam snobi,admira totul si in chip exagerat.De ce fac asta,nu stiu,poate unii sunt prea dezamagiti de ceea ce se intampla in tara lor si devin putin razbunatori,laudand orice e strain.Oamenii sunt peste tot la fel,eu asta cred ,numai ca in afara tarii regulile sunt respectate,in vreme ce in Romania noastra draga ,dreptatea se imparte selectiv,incalcand regulile.Si cum ar putea o societate sa evolueze, cand e condusa de niste nimeni?
D na draga, cum puteți vorbi despre trecutul Italiei când acolo este concentrata arta (cca trei sferturi din patrimoniul mondial _asa găsisem pe undeva statistica) cum credeți ca sa creat și realizat atâta fără munca?! D VOASTRĂ VA SIMȚIȚI BINE ÎN România, clar, dar asta nu justifica critica la adresa unui popor cu merite evidente. Au reguli de viata și respect ptr viata în familie.. Cu ce va deranjează orele fixe de masa? VA DERANJEAZĂ Faptul ca fiecare este specializat în ceva anume și nu se baga în toate” ca și romanul ptr ca el se pricepe la toate și ce face face de mântuială..! va place haosul nostru și lipsa bunului gust… În haos se poate accepta orice tip de munca numai s o facă cineva ptr ca nu l mai controlează nimeni la final deoarece și șeful ” considera ca ” merge și asa” adică oricum, ce contează calitatea! Ați frecventat oameni de un anumit nivel sau ați preferat sa vedeți doar partea negativa a Italiei ptr a JUSTIFICA întoarcerea în Tara dar nu e realista părerea șanț prea multe de spus la ce ați scris aici.. Viziunea e total greșită
Repet, e strict parerera mea.
Nu ati inteles prea bine ce am spus in articol. Iar oamenii pe care i-am cunoscut acolo au fost de tot felul, iar italienii din cercul nostru de cunoscuti aveau meserii diferite: agricultori, medici, farmacisti, profesori, constructori, lucratori la depozit farmaceutic, vanzatori in magazine, functionari publici, avocati, carabinieri, contabili, bucatari etc.
„Bagatul in toate” este precum „vazutul de treaba”.Depinde ce inseamna pentru fiecare aceste notiuni.Poate ca exista oameni cu mai multa pricepere decat altii,care chiar stiu sa faca multe lucruri,asa cum exista si cei care isi asteapta pana si ceiutul la patut,pe principiul nu ma pricep,las pe altul care se pricepe,si asa cum exista si multi ageamii bagaciosi(categoria omul bun la toate).Notiunile astea sunt relative si pot fi interpretate in fel si chip.Da,este bine ca fiecare sa presteze munca pentru care s-a pregatit,numai ca practica arata ca uneori poti sa prestezi munci pentru care nu te-ai calificat,si e posibil sa le faci mai bine decat specialistul .Oameni cu indemanare,cu adevarata istetime exista.Asa cum exista foarte multi calificati habarnisti,ori mai lenevosi.
Sa ne ofuscam de eventuale critici la adresa strainatatii nu-si are rostul.Asa cum binele nu poate exista fara rau,realismul fara un dram de subiectivism ,nici macar civilizatia nu poate exista fara imperfectiuni(civilizatia e despre om,iar omul nu e perfect,indiferent ca e roman,ungur,italian,tigan,ori scandinav).Si pentru ca tot avem impresia ca unii sunt mai civilizati decat altii ,civilizatia intr-o lume ramasa fara resurse ar fi umbra si vis,ar parea ca nici n-a existat candva.Si pe cuvant ca nu s-ar mai vedea cine ce natie e,ce scoli inalte a frecventat, ce calificative a obtinut, ce grad de educatie a dobandit.
Foarte corect spus, Mikaela. Multumesc frumos, asa este!
Te mai astept pe la mine. Nu e nevoie sa fim mereu de acord la toate, pentru ca e firesc, suntem oameni diferiti, gandim diferit. Una e sa vii cu argumente clare, alta e sa te contrazici aiurea pe orice virgula.