Cozonac moldovenesc traditional (reteta pas cu pas)
Reteta de cozonac moldovenesc traditional. Cine nu a auzit de vestitul cozonac moldovenesc traditional? Sunt multe variante, prezentate ca fiind adevarate, dar cine a gustat din asa bunatate rara, nu va uita niciodata si va face diferenta intre cozonacul moldovenesc adevarat si alte facaturi.
Un adevarat cozonac moldovenesc este facut cu foarte multe galbenusuri, cu unt si lapte gras, este o adevarata bomba calorica si este framantat cel putin 1 ora!
Nu este usor de facut, dar este fantastic de bun. Sunt multe femei care fac acasa cozonac, dar foarte putine sunt cele care fac adevaratul cozonac moldovenesc traditional.
Sunt multe retete de cozonac fara framantare – dar care nu sunt decat ca o paine usor dulceaga si fara culoare, impletita in forma de cozonac.
Se gasesc acum si multe tipuri de faina cu afanatori, care garanteaza un cozonac pufos – eu nici pe acelea nu le folosesc, sunt pline de E-uri.
In Romania, cumpar faina de la moara sau de la un „nene” din piata, de la care cumpar de ani buni faina alba si malai, adevarate, de tara. In Italia, cele mai bune tipuri de faina pentru cozonac sunt Barilla si Manitoba – per pane e dolci lievitate 🙂 .
Mai multe retete de cozonac, pasca, puisori si iepurasi, colaci moldovenesti – vedeti aici.

Cozonac moldovenesc
Voi prezenta mai jos reteta, asa cum o stiu de la bunica, mama si matusile mele, reteta veche, traditionala, autentica. Va recomand sa vedeti retetele lui Pastorel Teodoreanu, Bacalbasa, Sanda Marin, Silvia Jurcovan, Ecaterina Comsa si veti vedea cate galbenusuri folosesc si ei in reteta de cozonac traditional.
Aceasta este reteta veche, nu am inventat-o eu, ci doar o pregatesc de multi ani si o transmit mai departe, usor modernizata 🙂
Va las epigrama lui Pastorel Teodoreanu despre cozonaci:
Pastorel, la cozonaci,
A propus cincizeci de ouă.
De-aici protestări, chemări
La răspundere. Dar oare
N-aţi văzut că e eroare?
Era vorba de… jumări.
O gospodină
Replici
I
Eroarea, doamna mea, nu-i nouă,
Dar când apuci pe-aşa cărări
Şi faci din cozonac jumări,
Faci şi jumări fără de ouă.
II
Nu-i, doamnă, nimenea de vina,
Însă nu am ce să vă fac:
Dacă nu ştii ce-i cozonac,
De ce semnezi: o gospodină?
Cozonac moldovenesc traditional (reteta pas cu pas)
III
Dar recunosc, de bună samă,
Cum nu-s un gastronom de paie,
O gospodină-n epigramă
Şi-o scriitoare la tigaie.
IV
Deci, doamnă, nu cedez un ou
Oricât aţi fi de alarmată
Şi vi se pare lucrul nou:
Reţeta mea-i adevărată.

Ingrediente pentru reteta de cozonac moldovenesc traditional
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:

- -1 kg de faina buna, uscata (tip 000)
- -20 galbenusuri de la oua mari sau mai multe daca sunt oua mici
- -300 g zahar
- -100 ml ulei
- -100 g unt gras de tara sau cu 80% grasime
- -lapte gras, cam 200-250 ml depinde cat cere faina
- -1 baton vanilie (sau alte arome preferate), pasta sau extract de vanilie - eu folosesc de la Vanillashop.ro
- -coaja de la o lamaie proaspat rasa
- -1 lingurita rasa sare
- -14 g de drojdie uscata sau 40 g proaspata
- -100 g lapte batut, iaurt sau chefir gras
- -1 lingura untura (optional)
- -miez de nuca, stafide, cacao, fructe confiate + zahar pentru umplutura
Cum se face reteta traditionala de cozonac moldovenesc?
La bunica la tara, pregatirile pentru cozonac incepeau cu cateva zile inainte. Se pregatea faina si se tinea la caldura, se cernea de cateva ori pe zi, sa fie uscata si aerisita.
Cum se verifica daca faina este buna de cozonac? Se ia un pumn de faina, se strange pumnul si apoi se desface:
- daca ramane ghilimot strans – faina e umeda, nu e buna de cozonac;
- daca se imprastie, e foarte buna, e uscata si va iesi cozonacul pufos.
Toate cele necesare pentru cozonac se aduc la cald, sa fie la aceeasi temperatura toate, altfel „se taie” cozonacul.
Ouale se separa de seara, galbenusurile se amesteca cu sare si se bat putin cu o lingura de lemn (nu metal) si se lasa, acoperite, pana a doua zi (sau macar 30 de minute daca e graba mare, ca la noi, la oras), ca sa se „roseasca” – iar culoarea va fi intensa si absolut minunata!
Cum se framanta cozonacul moldovenesc traditional?
Faina se cerne din nou (in albie de lemn la bunica, in lighean din plastic la noi, orasenii – dar nu metal).
Se clocotesc 100 ml lapte si se opareste 1 lingura de faina (se toarna laptele, amestecand cu o lingura de lemn, sa nu faca cocoloase) si se lasa la racit.
Daca aveti drojdie proaspata, o frecati cu o lingurita de zahar, pana devine fluida, ca o smantana, apoi adaugam 50 ml lapte caldut si putina faina.
Amestecand pana devine ca un aluat de clatite (ca o smantana). Se acopera si se lasa sa creasca, dar nu mai mult de 15 minute – atentie mare!
Cozonac moldovenesc traditional (reteta pas cu pas)
Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si batonul de vanilie (taiat in 2 pe lung si se scot semintele, care se adauga si ele), se amesteca pana se topeste zaharul complet.
Va recomand sa folositi doar 300 ml lapte si apoi vedeti daca mai este nevoie sau nu.
Daca folositi drojdie uscata, aceasta se amesteca direct cu faina, nu se face plamada.
Untul se amesteca cu lingura de untura si se topesc usor (vedeti in poze, sa fie o crema moale, usor de folosit).
Vedeti aici mai multe secrete care sa va ajute pentru un aluat dospit extrem de pufos.
Acum, pornim framantatul cozonacului moldovenesc traditional. Facem o gaura in mijlocul movilitei de faina si turnam galbenusurile cu sare, plamada, opareala racorita, laptele batut, razatura de lamaie si incepem sa amestecam, adaugand laptele caldut cate putin, pana ajunge la consistenta dorita.
Laptele trebuie sa fie caldut, nu prea fierbinte, sa nu se opareasca drojdia.
Temperatura nu trebuie sa depaseasca 40 de grade Celsius, sa aiba mai putin (mamele inteleg bine asta).
Aici puteti vedea si varianta video a cozonacului moldovenesc, asa cum il fac eu. Sunt mai multe filme, am incarcat pe bucati, pentru ca in zona italiana in care locuiesc, netul este extrem de slab si nu pot incarca filme lungi 🙂
Acum incepem sa adaugam cate putin ulei, pana se termina si framantam, de la margine spre mijloc, sa nu se rupa aluatul, cu miscari energice, dar nu brutale.
Cand se termina uleiul, se adauga untul cu untura, putin cate putin, nu tot odata: se unge ligheanul, se ridica aluatul si se unge si dedesubt.
Cand incepem sa punem grasimea, aluatul se intareste, asa ca mai adaugati lapte cald, daca mai e nevoie sau putina faina alba, daca e aluatul prea moale.
Cantitatea de lapte si faina nu se pot da exact la cozonacul moldovenesc, pentru ca depinde cate oua folositi, cat de uscata e faina si cat lichid absoarbe.
Cateva secrete de babe moldovence
Framantatul la reteta de cozonac moldovenesc traditional trebuie sa dureze cel putin 1 ora, pana cand aluatul se desprinde de pe mana, devine neted si are basicute de aer – se vad clar in poza.
Se pune ligheanul jos si se tranteste aluatul de cateva ori, apoi se mai framanta putin (in felul acesta devine mai moale, mai elastic, bulele de aer se micsoreaza si sunt mai uniforme).
Se netezeste usor aluatul cu palma si se face semnul crucii – ca sa faci copii frumosi si ca bunul Dumnezeu sa-ti ajute sa creasca frumos cozonacul!
Se aseaza ligheanul cu aluat la loc cald, ferit de curenti si zgomot (altfel aluatul cade si nu mai creste frumos, se sperie), bunica nu ne dadea voie nici macar sa vorbim mai tare.
Cand aluatul si-a dublat volumul, se imparte in 2 (dintr-un kg de faina ies 2 cozonaci) se intinde pe masa foaie, care se umple dupa preferinta cu nuca, zahar, cacao si albusuri de ou, stafide, rahat. Se pot rasuci, impleti, dupa dorinta, obisnuinta sau imaginatia fiecaruia.
Se pun in tava (la jumatate din volumul tavii) tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt (cozonacii vor avea o aroma aparte) si se lasa la crescut, pana cand aluatul isi dubleaza volumul, cel putin 1 ora.
Se ung cu ou batut cu putin lapte si zahar (pentru luciu) si se presara cu mac, zahar, susan sau se pun jumatati de miez de nuca etc.
Se face testul cu scobitoarea – sa nu ramana umeda deloc atunci cand o scoateti din cozonac si se lasa la racit pe un fund de lemn, la loc cald.
Se intorc pe toate partile cam la fiecare 10 minute, sa nu se lase, pentru ca aluatul este extrem de fin.
Mare atentie, nu dati cozonacii fierbinti la rece, pentru ca „vor cadea”, se vor cruzi si nu vor mai fi la fel de pufosi – trebuie sa se raceasca incet.
Vedeti aici video cum impletesc eu cozonacii si cum fac umplutura 🙂

Laptele batut si untura ajuta cozonacul sa ramana proaspat si pufos mai mult timp, nu se usuca asa repede, se poate pastra in hartie alba si 2 saptamani si ramane la fel de pufos, ca atunci cand a fost facut.
Este un cozonac foarte costisitor, faceti singuri socoteala cat costa, dar este minunat de bun si merita investitia!
La bunicuta mea, era o mandrie printre femeile din sat, care punea mai multe galbenusuri, care avea cozonacul mai pufos, mai parfumat, care facea mai mult cozonac.

Cand eram copil, bunicuta avea cuptor in curte si se strangeau mai multe rubedenii si vecine si faceau cozonaci, colaci, paine, mucenici, offf!, ce de bunatati!

Vedeti al treilea videoclip: cum se face focul in cuptorul cu lemne, la ce temperatura se coc aluaturile, cum se coc cozonacii, pasca si colacii, vedeti cozonacii si colacii moldovenesti, pasca cu orez dobrogeana si ouale vopsite. Iar la final aveti si un mesaj de la mine, care sper sa va mearga la suflet 🙂 <3
Va puteti abona la canalul nostru de Youtube si veti fi la curent cu tot ce postam 🙂

Cozonacii cititoarelor care au probat reteta 🙂
343 COMENTARII
VA ROG MULT SA-MI SPUNETI CUM PREGATITI UMPLUTURA DE NUCA, DACA PUTETI CU CANTITATILE RESPECTIVE. EU AM CUPTOR ELECTRIC DAR NU REUSESC SA-I COC BINE.MULTUMESC MULT.CRISTIANA SGARDEA
Cristiana ,Nu am o cantitate anume ,dar o sa te ajut 🙂 . Hai sa spunem ,pentru 2 cozonaci ,ai nevoie de :- 300 g miez de nuca-3 linguri de zahar-1 lingurita esenta de rom-1-2 linguri cacao(depinde cat de neagra vrei sa fie)-albusurile ramase de la cozonac – adaugi cate putin ,nu tot odata si amesteci cu o lingura(ideal eate sa ai o lingura de lemn ,pe care sa o folosesti doar la dulciuri,sa nu capete gust de ceapa)Se amesteca bine,pana cand ajunge la compozitia unei creme ,sa nu curga din cozonac ,Nu este nevoie sa bati albusurile spuma .Restul albusurilor le folosesti la altceva: rulada,bezele,omleta,Alba ca zapada ..etc .Daca mai ai nelamuriri,intreaba-ma,iti raspund cu placere .Si daca ai nevoie de o anumita reteta, spune-mi , o sa o postez .Sunt la inceput cu blogul ,mai am mult de lucru 🙂 .
Eu bateam albusurile spuma,asa am invatat de la soacra mea.Eu acum nu mai folosesc nuca si cacao.Pun rahat si stafide,e mult mai usor.Stafidele,dupa ce le spal si le curat de codite,le pun la hidratat in esenta de rom,pentru aroma mai placuta.re
Elena, la cozonacul moldovenesc nu se folosesc albusuri,doar galbenusuri ,batute cu sare si lasate sa-si intensifice culoarea . Albusurile batute spuma sau nu se folosesc pentru umplutura de cacao . Nu e obligatoriu sa fie spuma deoarece ,fiind in interior,cu nuca si cacao,care sunt ,,grele” ,oricum ,,va cade” spuma . Iar stafidele ,.da se aleg de codite si se hidrateaza inainte de folosire in apa,lapte,esente de rom,coniac etc .. Fiecare persoana face cozonacul asa cum s-a obisnuit .Imi place cozonacul cu rahat si stafide ,dar preferatul meu ramane cel cu multa nuca si cacao 🙂 .
La cozonacul moldovenesc, da 🙂 . Puteti pune mai putine daca nu aveti, dar nu mai putin de 10 la 1 kg de faina. Rezultatul este garantat grozav de bun 🙂 , eu fac in felul acesta cozonacul de peste 20 de ani . Mai am o reteta de cozonac rapid, fara framantare si iese pufos, dar nu se compara cu cel moldovenesc 🙂
umplutura eu o fac asa : 2oo gr nuca macinata, un paharut vin alb dulce si 2 linguri cacao. e o bunatate.
ami pare rau sa spun dar este o minciuna si o batae de joc,toti nepriceputi posteaza pe blogurile lor numai prosti,cum poti sa-ti imaginezi ca intr-un kg de faina sa pui 20 de galbenusuri de ou????????????????sunteti normali?
Gina Bradea am impresia ca vrei sa faci omleta nu cozonaci
RUSINE
RUSINE sa-ti fie tie mai intai pentru ca jignesti o femeie pe care nu o cunosti, deci pentru mine, ca barbat esti zero barat. Apoi, faptul ca nu ai auzit de vestitul cozonac moldovenesc, nu e grav. Dar grav e ca nici macar nu ai dat o cautare pe Google ca sa vezi daca exista asa ceva.
Daca nu stii ceva, ok, dar nu da cu parul in cel care stie.
Si am fost blanda, pentru ca halul in care ai maltratat limba romana, merita mult mai mult…
Când nu știi ceva dacă ești om normal la mansarda, cauți informații nu jignești gratuit. E un proverb care se potrivește perfect ,,prostul nu e prost destul dacă nu e si fudul”. Rețeta de cozonac moldovenesc are 20 de gălbenușuri de țara dacă se poate bio si da, este un deliciu suprem pe care neam de neamul tău nu l-a gustat Ioane. E greu de făcut, o bucătăreasă iscusită si ingrediente de cea mai buna calitate este secretul acestei minunății. Vizitează si tu Bucovina!
Asa este, Teo 🙂
Eu sunt moldoveanca de jos, din Galati. Am crescut cu astfel de cozonac si pe asta il fac si acum, pentru familia mea.
Ioane, eu m-am apucat sa fac cozonaci pentru ca maica-mea nu stie, nevasta-mea nu vrea, iar in comert gasesti un fel de balegar. Vreo 2 ani am facut dupa tot felul de retete gasite pe net, dupa care, in ultimii 3 ani, numai dupa reteta asta si crede-ma, ies foarte buni. Nu stiu care e faza, nu sint bucatar, meseria mea e cu totul alta, dar cea mai buna mincare eu am mincat-o in Moldova si daca o moldoveanca zice ca e bine sa pui nu 20 de galbenusuri, ci 200, le pun.
Fa si tu proba si vezi care e mai bun: cozonacul cu 2 oua sau ala cu 20? Si apoi poti sa arunci cu rahat cit vrei.
Multumesc din tot sufletul. Mancaruri gustoase gasesti in toata tara, trebuie doar sa fii om, sa ai bun simt si respect fata de ceilalti. Intotdeauna bun, frumos, urat, este dupa gustul personal, dar suntem oameni diferiti, cu gusturi diferite. Asta nu inteleg foarte multi: ca nu impui gustul tau, ci il respecti si pe al celuilalt. E chestie de bun simt elementar si asta nu poti invata pe nimeni.
Eu, da, prefer sa mananc putin, dar gustos, nu-mi place sa am matul ghioaga, umplut cu alimente fara gust, ieftine si de calitate indoielnica, dar in cantitate industriala. Cu 2 oua la kg de faina, e paine, dar nu poti explica faptul ca 20 de galbenusuri la kg de faina rezultatul e un cozonac de o finete rara.
Am multe retete absolut savuroase, sunt darnica tare cu ingredientele, aromele si condimentele, mancarurile mele sunt gustoase. Dar trebuie sa gandesti putin inainte sa dai cu parul… 😀
Sarbatori fericite!
in cazul cuptorului electric, care este temperatura potrivită si cât timp? multumesc!
Va rog sa ma lamuriti referitor la umplutura cu mac.Cu toate ca eu nu sunt fan,am musafiri care mi-au cerut sa fac si cu mac.Eu stiu ca se fierbe in lapte.Asa Este adevarat?
Da, se fierbe in lapte cu zahar, se lasa la racit, apoi se umplu cozonacii 🙂
100% MOLDOVENESC…este prima data cand fac cozonac si nu-mi pare rau ca am ales reteta d-nei Gina!!!!
Bravoooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Va dau eu o reteta foarte buna de crema de nuca pentru cozonac moldovenesc : se fierb 100 ml lapte si se oparesc cu el 3oo gr de miez de nuca, se aduga zahar dupa gust, 2 albusuri si cacao ( o lingura ).Se amesteca aceste ingrediente , se adauga esenta de rom sau vanilie ( daca doriti )si se umple cozonacul. Miezul de nuca se da prin masina sau se zdrobeste , dupa preferinta . Cantitatile sunt pentru 2 cozonaci
Da, este foarte buna si la fel se face si cu mac 🙂 , multumim frumos.
acum o sa incerc si eu cozonacul moldovenesc. sper sa imi iasa!!
Sunt aici, la un click distanta. Te ajut si facem cozonacul impreuna 🙂
Imi pare tare cumoscuta reteta, si eu sunt tot din zona Moldovei, iar ani la rand o ajutam pe mama la framantat… doar ca aluat in loc de kefir sau lapte batut, adauga smantana(tot pt. a fi fraged si pufos). Eu as incerca cu smantana, ce zici? Multumesc anticipat pentru raspuns, o sa revin mai tarziu si cu poza de la ce o sa realizez… 🙂
Merge si cu smantana, sigur ca da 🙂
O intrebare va rog Cata cantitate de smantana se pune? Multumesc si Sarbatori fericite
La 1 kg de faina se pot adauga lejer 100-150 g de smantana 🙂
Reteta dumneavoastra de cozonac seamana cu reteta mamei mele, dar in afara de poza de la sfarsit , eu nu vad alte poze. Puteti sa mai puneti niste poze din timpul framantalui ?
O sa mai adaug poze, am pierdut o mare parte din poze cand am mutat blogul, le voi reface pe toate.
Am sa incerc si eu reteta dumneavoastra de cozonac. Este primul an cand incerc sa fac cozonaci si sper sa ma ajute Dumnezeu si sa-mi iasa.
Se poate va rog frumos sa-mi spuneti la ce temperatura trebuie tinut cozonacul la cuptor? Precizez ca am cuptor electric.
O sa va iasa foarte bine cozonacii, daca veti framanta bine aluatul. Sunt aici, la un click distanta de dvstra si vom face impreuna cozonacii. Se coc la 180 de grade. La inceput las la 150 de grade, sa creasca, timp de 10 minute, apoi dau la 180 de grade, pt 50 de minute.
Eu nu pot folosi untura, pentru ca al meu partener este vegetarian…deci:pun ulei sau smantana ca sa iasa la fel de pufos?
Poti folosi la framantat ulei si unt, fara probleme.
Am respectat reteta dar nu stiu de ce mie nu mi-a ajuns 1 kg de faina si am mai pus jumatate de kg. Iar untura nu am avut si am pus o lingura de margarina. In rest am respectat reteta. Acuma e la crescut coca. Sper sa creasca. Nu stiu exact cum trebuie sa arate la final coca,la mine era uleioasa asa si se lipea foarte putin de degete. Ce vreau sa va mai intreb…cand intind foaia pe masa, mai folosesc faina? Multumesc
Depinde de faina, cat e de uscata, ce continut de gluten are, cat de mari sunt ouale… Sa nu mai pui margarina, strica tot! Aluatul daca este bine framantat, nu se lipeste de degete si are basicute. Va creste. Pune apa calduta intr-un vas si deasupra pune ligheanul cu aluat de cozonac. Acopera cu un servet si nu umbla la cozonac 40 de minute. Cand intinzi ca sa modelezi, ungi masa cu ulei sau presari faina, cum iti e mai usor 🙂
Ofer 35 lei Pentru un Cozonac autentic Moldovenesc.!!!!!
Unde anume locuiti? Va pun in legatura cu cineva care face cozonac moldovenesc.
Multumiri! Am cautat de mult o reteta de cozonac care sa semene cu al strabunicii mele din copilarie. Eu sunt dobrogean dar strabunica mea era moldoveanca din Dobrogea 🙂 si cand am gasit moldovenescul traditional am incercat…foarte bun ; mama mea care face cozonaci foarte buni s-a declarat intrecuta desi a trebuit sa rezist tentativelor ei continue de modificare a retetei dupa principiul ” merge si altfel”. M-am incapatanat sa-l framant o ora si zece minute si bine am facut. Abia dupa minutul 55 a in eput sa se dezlipeasca de pe degete. Am crezut ca fac tendinita , fiind la primul cozonac facut integral de la cap la coada de mine. Toti cei care l-au gustat au zis ca e genial. Ca nu au mancat in viata lor asa ceva. Felicitari ca ati impartasit o reteta adevarata! Singura modificare a fost la mine ca nu am pus untura si am folosit smantana 30/% in loc de iaurt. Umplutura cu mac macinat am facut-o cu albus, dar data viitoare il fierb in lapte. La celalalt cozonac am pus 500g rahat dar tot a fost putin dupa gustul soatei mele:) Inca o data multumiri si toate cele bune !
Felicitari din tot sufletul!!!!! Tare mult as vrea sa vad o poza a acestui cozonac. Eu stiu cum arata cozonacul meu, dar vreau sa vad si cum arata al dvstra 🙂
Din păcate au fost mâncati înainte sa ajung la aparatul foto. Încerc din nou sper ca de revelion si revin cu poze .
Mi-ar face mare placere 🙂
Nici nu stiu cu ce sa incep. In primul rand felicitari pt reteta si pt faptul ca ati impartasit-o cu toata lumea. Este foarte buna si detaliile sunt foarte precise si folositoare. Felicitari si pentru faptul ca sunteti activa pe site si raspundeti repede la mesaje.Nu ma asteptam sincer.
Eu v-am mai scris si in timp ce faceam cozonacul dupa reteta d-voastra, ei bine, fiind si pt prima data cand am facut cozonac…mi-a iesit genial!!! A crescut super mare si copt si frumos si bun. Toata lumea a zis si s-a mirat de el. Si pt faptul ca am respectat toate detaliile cred ca de aceea a iesit asa bun si frumos. Singura diferenta a fost ca am pus margarina in loc de untura( o lingura) si totusi nu l-a stricat si ca mi-a intrat un kg jumate de faina. In rest am respectat reteta. V-as trimite fotografii cu ei ca le-am facut ca sa-i am amintire :))) dar cum?! Ca nu vad optiunea de atasare foto aici in casuta de comm.
Inca o data felicitari. Reteta e foarte buna daca este respectata exact.
Ma bucur tare mult! Faina, da, difera in functie de multi factori: cate oua pui si cat sunt de mari, cat de umdeda/uscata e faina etc.. 🙂
Extraordinara reteta!
Am testat-o ieri. Nu am mai mancat cozonaci atat de buni de pe vremea cand imi facea bunica. Singura modificare pe care am facut-o a fost la umplutura: am macinat nuca, am amestecat-o cu cacao, zahar si am pus amestecul peste coca intinsa, fara albus, dupa care am presarat rahat din belsug.
Sunt deliciosi! Multumim pentru reteta!
Ma bucur tare mult si astept poza, sa intri in concurs 🙂 . Sa povestesti tuturor impresiile tale, sa se stie ca nu e atat de greu de facut un cozonac bun. officepoftabuna@gmail.com
Foarte buna rețeta ! Îmi era dor de cozonac si nu îmi aminteam cum il făcea mama ,iar cozonacul pe care l-am făcut a ieșit foarte gustos,l-am făcut deja de trei ori.
Mulțumim de rețele pe care le postezi.
Ma bucur tare mult, astept pozele pentru concurs 🙂
Am făcut aluatul la robot de bucătărie…ce fel frământă…nu am cuvinte…s ce basicute esiau…
Arată fb… Abea aștept rezultatul final!
Buna ziua d-na Bradea!
As avea o intrebare, va rog: mi-ati putea spune care este scopul oparelii (laptele fierbinte amestecat cu lingura de faina)? Sunt doar curioasa… Va multumesc.
Azi mi-am propus sa incerc reteta dvs. Am avut 3-4 tenatative nereusite de cozonac si sotul meu imi spune sa ma opresc cu incercarile. „Tu nu vezi ca tie nu-ti reusesc cozonacii?”
E un secret de babe moldovence, vechi de cand lumea si pamantul 🙂 . Se spune ca daca oaresti niste faina si faci maiaua, asta ajuta sa creasca frumos cozonacul si sa fie pale-pale.
Cand vreti sa faceti cozonac, va rog frumos sa ma anuntati si il facem impreuna 🙂
buna ,am mai aflat secretul aluatului oparit, de la mama mea,deci nu va vi cozonacul farmicios la taiere si se va pastra mai mult timp si un mare secret,nu va face mucegai chiar daca se usuca in timp pastrand in casa mare,gospodina de candva cocea multi cozonaci,pentru a avea
si pana la inaltat.
Buna Gina! Am cautat o saptamana cozonac pana am dat de al tau.Al tau arata genial si vreau sa-l fac acuma pentru Paste, dar spune-mi te rog cu ce e mai bine sa fac cozonacul, cu drojdie uscata sau proaspata? tu cum obisnuiesti sa il faci?Mersi mult si astept raspunsul tau.
Eu m-am obisnuit cu drojdie uscata, dar poti folosi si proaspata, fara probleme 🙂
Multumesc mult ptr raspuns si ptr ajutor dar cu decalajul orar…l-am facut cu fetita mea care mi-a fost de MAREEEEEE ajutor (am framintat aluatul la Kitchenaid si coca o lua in sus spre capatul robotului astfel incit trebuia sa-l opresc din 20 in 20 secunde, poate si mai putin ). :-(( Apoi am hotarit sa impart aluatul in doua si a functionat foarte bine. Acum cozonacii sunt in tava la crescut si este 10.23 pm.
Aluatul a crescut foarte bine si cind intindeam foaia se auzeau basicile spargindu-se. Sper sa fie semn bun!!! 🙂
Indiferent de rezultat, va voi mai trimite si miine un mesaj. Dar daca nici de data aceasta nu reusesc… Alecu !
Toate cele bune 🙂
PERSEVERENTA (si o reteta de milioane) e mama reusitei. Din pacate nu reusesc sa atasez foto dar au iesit niste cozonaci IMENSI. Sunt inca in tava. Revin cu impresii.
Inainte
Si dupa… Este un cozonac care s-a lasat de mijloc iar altul care mi-a iesit pur si simplu din tava (la o margine). Dar totul arata fain !!!
Bravo. felicitari din tot sufletul! Trebuie doar sa vrei, si vei reusi, cu siguranta. Daca au curs din tava, ai pus prea mult aluat. Daca s-a lasat la mijloc, ori e aluatul prea moale, ori l-ai lasat prea mult la crescut. Eu abia astept sa vad sexiunea, adica o felie sexi, sa vedem cum arata!
Felicitari pentru perseverenta. De-acum, poti gati orice. E bine sa ma intrebi inainte si vedem ce iese.
Si mi-ar placea enorm sa stiu cum te cheama si unde esti 🙂 . Eu sunt Gina si sunt in Italia.
Cu fusul orar vedem noi cum rezolvam 🙂
Iar eu iti scriu 🙂 , spune-mi te rog din cantitatea asta ies 2 cozonaci , am tava lunga de 26 cm , sau trebuie sa reduc cantitatea. As vrea numai doi sa fac si sa nu-mi ramana aluat.
Ies 2 cozonaci cam la 800 g bucata, marisori. Tava de 26 cm e mica 🙂 . Masoara tava bine, te rog, lungime, latime, inaltime.
Dar, daca-ti ramane aluat, poti face si o pasca, niste iepurasi… 🙂
am cumparat niste forme rotunde, si daca o sa-mi ramana aluat, o sa le pun in forme rotunde, sper sa-mi iasa , ca fac a doua oara in viata mea cozonac 🙂
Buna ziua!
Revin si cu sexiunea… Au iesit niste cozonaci foarte pufosi si gustosi. Cel cu rahat pare cam gol intr-adevar (cu toate ca eu am avut impresia ca am pus destule bucatele si apoi imi era teama sa nu fie prea multa umplutura si sa se lase aluatul…)
Pentru a intelege cit de cit bucuria mea trebuia sa va spun ca am avut 4 tentative de cozonac. Prima a fost in luna decembrie a anului 2004. Imi amintesc ca eram insarcinata cu fetita mea si framintatul a revenit sotului (s-a oferit). Rezultatele nu au fost pe masura eforturilor dar poate nici reteta 🙁
Urmatoarele au fost la interval de 2-3 ani iar ultima data, in decembrie 2014 pot spune ca a iesit ceva gustos dar care mai degraba aducea a piine decit a cozonac. Aici a fost si momentul cu „Las-o balta!”
Sa revin la ceea ce s-a intimplat ieri: am demarat productia la 6.30 pm si la 12 noaptea aveam deja cozonacii scosi din tava. A durat ceva!!!
Totul s-a derulat cu ceva emotii mai ales cind vedeam ca aluatul o lua la picior…Dar am avut si incurajari de genul: „Mama! La cit ai muncit si la cit te-ai rugat, o sa vezi ca de data asta o sa iasa!!!”
La inceput, consistenta era destul de moale! Mi-am zis „nu panica” am cintarit inca 500 gr de faina (ca doar citisem inainte si comentariile) si am inceput sa le incorporez treptat, treptat. In total cantitatea de faina folosita a fost de 1,5 kg. Data viitoare o sa incerc reteta cu jumatate din cantitati pentru ca aluatul nu mai avea loc in bol si a trebuit sa il separ in doua.
Am folosit doar 18 galbenusuri (cineva a dat iama prin oua).
Si pentru ca tot a venit vorba de galbenusuri ma intreb: oare numarul mare de galbenusuri conteaza atit de mult pentru a avea un cozonac pufos? Ma gindesc la colesterol…cit despre culoareeeee, la ouale de aici…
Oare a incercat cineva aceasta reteta cu un numar redus de galbenusuri? Cu aceleasi rezultate?
As incerca data viitoare citeva filamente de sofran, ce credeti?
In ceea ce priveste coacerea: am pus cozonacii o idee mai sus de mijlocul cuptorului electric. I-am lasat primele 10′ la 310F (150C) si apoi doar 30′ la 370F (188C). Bine ca am verificat dupa 40′ caci altfel…
Am avut 3 tavi MICI (24 cm lungime/ 13 cm latime si 7 cm inaltime). Am mai avut o tava de 30 cm lungime – luata cu imprumut.
Cozonacul impletit din tava mica are 1054 gr. Ceilalti nu-i mai pot cintari ca s-au impartit deja la prieteni si la vecini 🙂
Va multumesc mult pentru reteta, pentru detalii si pentru raspunsurile dvs rapide. Si pentru ca tot vorbeam de diferenta de fus orar si m-ati intrebat, noi suntem la Montreal din 97 (18 ani de ierni interminabile…)
Toate cele bune,
Georgiana Arhire
Buna dimineata, Georgiana. Voi raspunde pe rand intrebarilor:
-pt culoare, poti folosi sofran sau turmeric(curcuma) dar putin, sa nu afecteze gustul
-poti face cu 8-10 galbenusuri la kg de faina, dar nu mai putin, pt ca va fi o paine dulce. Cozonacul adevarat e o bomba calorica, asa este, dar gustul e fantastic. In functie de cate galbenusuri folosesti, se mai adauga faina.
-Daca faci mai mult cozonac, poti congela si dezgheti cand ai pofta. Dar e atat de frumos sa daruiesti si altora, nu-i asa? 🙂
-Cand ai nevoie de ajutorul meu, stabilim o ora si rezolvam totul. Sunt aici, la un click distanta, oricand ai nevoie de mine. Eu raspund la toate comentariile, chiar si la cele negative, daca sunt facute pe un ton decent 🙂
O zi minunata sa ai 🙂
Inca ceva: daca ai facut cozonacul moldovenesc, poti face orice dospitura de-acum incolo :)) . Auzi la ea, nu i-a iesit cozonacul niciodata, dar i-a reusit perfect cozonacul moldovenesc 😀 . E minunat!! O sa mai faci si altele, iti promit!
Ah: sunt Gina si atat. 😀
Nu s-a atasat in mesajul anterior…
Dati-mi voie sa va imbratisez cu prietenie!Sunt si eu moldoveanca si ca toate moldovencele stiu sa prepar cozonacul ,si imi iese f.bine si f. bun.L-am preparat si de Craciun in 2012 cat am fost in Italia si atat familiei la care am lucrat cat si rudelor lor le-a placut f.mult mai ales ca la plecare le-am dariut cate un cozonac frumoas ambalat.Nu va mai spun ce laude am primit si mandra m-am simtit.Si cate le-am povestit ,de obiceiurile si de traditiile noastre de felurile de mancare de la noi,si astazi tinem legatura ,cate un telefon sau un mesaj.De Pasti in fiecare an fac cozonac si pasca din 5-6 kg de faina,vopsesc aprox.130-15o de oua rosii(le vopsesc cu coaja de ceapa rosie)Merg la biserica cu cozonac si oua rosii si dau de pomana pentru cei de Dincolo,asa cum este obiceiul la noi,dau la vecini si prieteni care vin in vizita si ma simt foarte multumita sufleteste.Reteta mea de cozonac se aseamana foarte mult cu a d-vs.Imi place sa pun in nuca macinata pentru umplutura,esenta de rom,si vanilina, cacao de buna calitate.La o asa cantitate ai de facut un pic de cheltuiala dar merita o data pe an este Pastele nu?Imi amintesc cu drag de copilarie,de mama mea care facea un cozonac nemaipomenit copt in cuptor de caramida si toate vecinele erau invidioase pe ea, desi le explica cum se face nu le iesea si pace!Amintiri frumoase .Va imbratisez cu drag si va doresc tot binele acolo in Italia.
Asa este, doamna Elena, ce amintiri mi-ati rascolit 🙂 . Ce dor imi este de casa, de mama, de bunica, de casuta mea de la tara, de apartamentul meu micut, modest, dar al meu 🙂 . Va imbratisez din tot sufletul 🙂
Doamna Gina, sa va dea Dumnezeu sanatate! Sunteti singura care faceti cozonac dupa aceeasi reteta ca mama! Iar acum, cum ea nu mai este, trebuie sa ma descurc singura. De Craciun am facut cozonac si mi-a iesit delicios! Acum de Pasti vreau sa fac pasca, dar nu gasesc reteta nicaieri pe site. Ma puteti ajuta? Va multumesc mult!
Raluca, te ajut cu mare drag, oricand. Am facut ieri pasca si voi scrie retetele azi sau maine, in functie de timpul disponibil si mai ales, cum ma lasa netul. Sunt in Italia si merge tare prost netul. Te rog sa ma intrebi orice, raspund la toate intrebarile 🙂
Sper sa reusiti pana joi, cand ma apuc de ea 😀
Buna Gina,
Eu obisnuesc sa fac cozonac, mai ales de Sf. Pasti. Am cautat multe retete si din experienta consider ca este reteta cea mai completa. Am pe cinva care opareste toata faina, dar risti sa se faca mici cocolosi si trebuie sa astepti sa se raceasa si mai apoi sa adaugi maiaua. Nu obisnuesc sa folosesc drojdie uscata, nu am incredere. Folosesc drojdia Budafok, la cuburi de 50 grame. Crezi ca este prea mult un cub la 1kg. da faina?. Faina folosita este de Arpis, am gasit ca este cea mai buna la cozonaci. Am facut si testul cu stransul in bumn si nu a ramas batuta, s-a desfacut imediat, deci este uscata si buna, desi la Bucuresti ploua de azi noapte.
Multumesc,
Buna ziua Gina,
Eu nu folosesc drojdia uscata, nu am incredere in ea. Folosesc cubul acela de 50 gr. Budafok, iar faina este de la Arpis. Am mai folosit si am incredere. Uneori am avut senzatia ca aduce un pic a drojdie, crezi ca este prea mult 50gr. de drojdie???
Incerc sa fac reteta ta, am mai testat si altele si consider ca este cea mai completa.
Multumesc!
Buna Gina,
Eu folosesc faina Arpis, este uscata am incercat testul cu stransul in pumn si nu a ramas strinsa in forma, s-a desfacut. Drojdia folosita este cea proaspata de la Budafok, in cub de 50 de gr. Crezi ca este prea multa? Uneori am senzatia ca miroase a drojdie, dar nu puneam decat 5 oua. Albusu nu folosesti deloc??
Multumesc.
Buna, Elena,
50 g de drojdie e cam mult la 1 kg de faina, redu macar la 40 g. Eu m-am obisnuit cu drojdia uscata, stau in afara orasului si cumpar mai multa uscata atunci cand merg la cumparaturi si am mereu in casa. Eu nu cumpar paine, fac 1 data pe saptamana paine, chifle, pizza, cornuri..aprind cuptorul mare cu lemne si coc 🙂 . Alubusuri nu folosesc deloc la cozonac, pentru ca albusul usuca, galbenusul e mai fin, ramane moale cozonacul mult timp 🙂 . Probeaza si vezi cum iese si cat timp se mentine.
Doamna gina mii de multumesc pentru reteta …foarte bine explicata …intrebare:de ce opariti o lingura de faina cu laptele…? Am sa fac si eu reteta dumneavoastra sper sa reusesc
Se opareste pentru ca in felul asta cozonacul se mentine moale si pufos, nu se mucegaieste si nu se usuca 🙂
Revin si am sa revin la fiecare sarbatoare la reteta d-voastra. Daca anul trecut de Craciun mi-au iesit niste super cozonaci exact asa cum ii facea bunica atunci cand eram mica dupa reteta d-voastra, acuma de Paste am zis sa incerc inca o data. Sper sa-mi iasa si de data aceasta la fel de frumosi si mari si buni.
Va multumesc inca o data pentru reteta!
In poza am atasat cozonacii de la Craciun.
Si asa arata taiati!
Arata minunat!!!!
Buna ziua spunetimi va rog ce e asta lapte gras?
Lapte care nu este dgresat 🙂 . Lapte integral.
Gina spune-mi te rog , eu vreau sa fac din 500 g de faina, si sa impart si cantitatea in doua? nu o sa fie putin 50 g de unt si 50 g de iaurt? si mai spune-mi te rog in loc de untura sa pot sa pun unt netopit sau nu e nevoie? aspept rapunsul tau. ms mult
Imparti totul in 2, clar. Poti folosi unt, dar sa fie moale.
si in reteta ai scris ca se clocoteste 100 ml lapte ca sa se opareasca cu faina, dar daca eu fac numai jumatate de cantitate , atunci sa clocotesc numai 50 ml?
Da, Emilia, totul se imparte la 2.
daca pun la oparit 50 ml lapte , si in drojdie 50 ml, in aluat pun 200 ml sau numai 100 ml? eu maine vreau sa fac cozonacii, poate iti dau intrebari stupide, dar intelege-ma ca nu am facut niciodata si mie cam in grija 🙂 e ca un examen, ca am doar 25 ani, imi place mult sa gatesc, dar cu aluatul cam nu prea am experimentat.
Imparti totul la 2 🙂 . Lapte pui doar 100 ml si sa ai la indemana lapte cald, mai adaugi cat cere aluatul 🙂
mersi mult de raspuns :*
Gina!!! sper ca esti gata cu mutarile, ca eu nu:). Azi ma incumet la cozonacu’ asta!! Ureaza-mi te rog multa bafta si o sa te stresez cu intrebari sunt convinsa. Maine avem italieni la masa de paste, normal ca vreau sa ma bag in seama cum pot mai bine:)
Va iesi grozav, sunt convinsa. Eu azi am multe gtare de facut, maine plec in Romania. Sigur ca raspund la intrebari. Dar sunt sigura ca o sa iasa grozav de bun 🙂 , tu esti o artista, draga mea. Astept poze la tot ce faci!
Buna ziua! Tocmai am terminat si eu de „chinuit” aluatul. Acum astept sa vad ce iese si sper sa iasa pt ca toata lumea m-a sfatuit sa imi vad de treaba, sa cumpar pt ca e munca multa si nu iese ca ala de cumparat „gustos si afanat si…” plin de chimie, cum imi place mie sa le dau replica. Am mai facut acum vreo …3 ani dar am luat o reteta de pe punga de faina si ce-i drept nu am folosit atat de multa grasime si nici nu am framantat atat de mult…ehi! Doamne ajuta ca sa le pot da peste nas carcotasilor
Bravo!!!! Sunt mandra de tine, imi placi! Sfat: pune un vas cu apa calda pe masa si deasupra ligheanul cu aluat. Acopera cu folie de plastic si apoi cu servet. O sa creasca minunat de bine 🙂
Doamnelor va salut si mii de multumiri Gina Bradea!!!
De azi inainte reteta asta e pusa cu mare grija in caietul meu personal cu retete reusite. Am sa postez mai jos cateva poze. De gust ce sa mai zic…niciodata nu am mancat cozonac mai bun ca cel pe care l-am facut.
Va salut si multumescGina Bradea!
Iata si reusita!
Si sectiunea.
Felicitari!!!!
Buna dimineata d na Gina.in primul rand tin sa va multumesc ca impartasiti cu noi toate secretele d.voastra gastronomice.reteta d voastra de cozonac moldovenesc suna tentant de incercat este siper completa.v as ruga daca se poate sa refaceti filmuletul cu framantarea dar sa fie cap coada.am inteles cu toti ca nu va functioneaza netul prea bine dar cand e mai important acolo e intrerupt si reluat dupa ce toate ingredientele sunt puse.poate vi se pare absurd cu toate ca reteta o av prezentata in scris , ptr noi persoanele care suntem la inceput de drum in ale cozonacitului ne intereseaza sa vedem pas cu pas tot procedeul.va multumesc si asteptam un film complet.va doresc sarbatori fericite.
Multumesc frumos.
Filmul cu ingredientele si cum framant este aici: https://www.youtube.com/watch?v=y415m_AU8Q0
Se vede totul extrem de clar, este si lista ingredientelor. Ce anume nu intelegi? Te ajut cu placere. Nu pot lasa filmul lung cu tot timpul cat framant, e plictisitor, pur si simplu se framanta aluatul 🙂
Daca ai nelamuriri, intreaba si explic. Citeste atent si reteta scrisa, toate trucurile. Este imposibil sa nu-ti iasa, daca respecti tot.
Iar eu, sunt aici, la un click distanta si raspund mereu.
Multumesc in primul rand ca v ati facut timp si mi ati raspuns.ce nu am inteles este cantitatea laptelui in videou a ti prezentat in scris 600 ml la care in reteta a ti folosit 300 cu zaharu si 100 cu lingura de faina.la reteta ptr 2 kg faina.acum la reteta ptr 1 kg de faina a ti scris ca tot 300-400 ml foloti.intrebare cu aproximatie cat lapte se pune ptr 1 kg de faina si cat lapte pte 2 kg faina.(cu apox)locuiesc in germania si nu stiu ce faina ar fi mai buna ptr cozonac.scrieti mi va vog ce procent de proteine treb sa aibe sau de gluten.ptr coacere am inteles 160 gr ptr 15 min apoi 180 pina la final.ce functie treb sa selectam la cuptoru electric.e ft important.patratelyl cu linie sus linie jos ,ventilatoru sau?.va multumesc
Reteta pentru 1 kg de faina este asta:
-1 kg de faina buna, uscata (tip 000)
-20 galbenusuri de la oua mari sau mai multe daca sunt oua mici
-300 g zahar
-100 ml ulei
-100 g unt gras de tara sau cu 80% grasime
-lapte gras, cam 300-400 ml depinde cat cere faina
-1 baton vanilie (sau alte arome preferate), pasta sau extract de vanilie-eu folosesc de la Vanillashop.ro
-coaja de la o lamaie proaspat rasa
-1 lingurita rasa sare
-14 g drojdie uscata sau 40 g proaspata
-100 g lapte batut, iaurt sau chefir gras
-1 lingura untura (optional)
-miez de nuca, stafide, cacao, fructe confiate + zahar pentru umplutura
Pentru 2 kg de faina, inmultesti cu 2.
Nu pot sa spun exact cat lichid absoarbe faina, pentru ca difera tipurile de faina foarte tare si eu nu stiu ce fel de faina este in Germania. Te-as minti si nu fac asa ceva. Pui 300 ml pt 1 kg de faina si apoi vezi daca mai este nevoie.
Cu aragazul si patratelele, m-ai facut praf 🙂 Selectezi coacere sus-jos, fara ventilatie. Dar care-s patratelele, asta vezi la cuptorul tau 🙂
<3
🙂
<3
Felicitari Madalina!!! Poti sa-mi spui cum ai facut amestecul de nuca pentru umplutura? Cu albus sau cu lapte fiert?
Cu albus,dar am pus si putin lapte. Nu am pus chiar tot albusul ramas de la cozonac,doar cat sa se faca mai cremoasa umplutura.
Mersi mult! Data viitoare am sa adaug si eu lapte. Arata foarte bine.
Draga Gina iar eu iti scriu 🙂 , am facut exact dupa reteta, si au iesit foarte foarte buni! Daca sincer nu ma asteptam la ceva spectaculos, dar rezultatul final a fost magnific !!!! Am dus si cadou la bunicile mele , si numai laude am avut din partea lor, au zis ca am facut mai buni decat al lor 😀 . Ma bucur nespus de mult ca am dat peste reteta ta!
O reteta de mare senzatie 🙂 ! Multumesc din suflet ca ati impartasit-o cu noi d-na Gina! Pt.prima data mi-au iesit niste cozonaci nemaipomeniti.
Ginaaaaa, ce mi/ai fcaut cu cozonacul acesta???? Ai avut dreptate: este cel mai grozav!!!! Am facut si eu azi cu toate ca nu/i nici Craciun, nici Pasti. Vreau sa/l fac de muuuulta vreme, dar abia acum i-a venit vremea 🙂 Au iesit niste cozonaci imensi…. am avut unele probleme cu ei in ceea ce priveste cuptorul, dar asta nu/i vin a cozonacului 🙂 Suuuuper!!!! Nu stiu cum sa fac ca sa atasez aici poza…. Sunt super, mega incantata!!!!!
Scuzate sa/mi fie greselile de ortografie…. sunt din cauza vitezei. Am vrut sa spun atat de multe lucruri in acelasi timp si nu am mai corectat… 🙂 Cel mai bun cozonac !!!!
Solutii exista, tanti H:
-tai cuptorul cu autogenul si scoti cozonacii 😛
-la comentarii vezio ca poti incarca poza 🙂
Ma bucur tare mult ca ai facut cozonacul. Creeaza dependenta 🙂
:))) Cu autogenul am rezolvat, dar cu poza nu…. 🙁 Cred ca poza pe care vreau sa o atasez este prea mare…
Ok, da-mi mie poza si o micsorez eu 🙂
Asa voi face 🙂 Multumesc!
Doamna Gina,vreau sa va multumesc personal pt reteta fabuloasa de cozonac!Tin sa mentionez ca este pt prima data cand fac cozonac si mi-au iesit SUPEEEER!
Bravooo!!! 🙂
Draga Gina felicitari pentru blogul creat .Te am descoperit de putin timp cautand disperata o reteta de cozonac traditional cum faceau odata mamele noastre.Am vazut ca esti galateanca si asta mi a atras si mai mult atentia si mai ales ca locuiesti in Italia.Imi zic hmm”e moldoveanca de a mea si unde mai pui ca are si radacini din dobrogea ca si mine de altfel „Deci hai sa vedem .Mi a placut mult cum explici in detaliu fiecare pas si am descoperit asa si ce greseli faceam in tentativele mele in „ale cozonacului” M am pus pe treaba Ca eram singura acasa fara sot care sa mi zica „iar faci cozonac?oricum nu ti iese ca a soacramii”(am mai vazut si altii in comentariile de mai sus)Am folosit faina Manitoba cum ai zis tu si intradevar se vede mult diferenta fata de alte fainuri. mi a iesit f bun ,singurul neajuns e ca s a cam „bronzat la baza „cu toate ca am lasat tava de aragaz dedesupt l am copt la 180 curezistenta de jos.Am framantat 2 kg de faina pana a „sudat grinda”Acum am tura a 2 a la cuptor . Incerc sa l coc la 150 poate iese vatra mai bine. eu coc painea la 180 si a iesit bine la baza mereu nu stiu ce sa zic.Apropo de paine reteta aceea cu cartofi o face sa ramana proaspata mai mult timp?
As fi curioasa s o fac.Si eu locuiesc in Italia si majoritatea mancarurilor le fac in casa inclusiv paine de aproape 8 ani
Painea, da ramane moale, o tii in punga, la frigider.
La cozonac nu e bine 150 de grade, va fi ,,scopt”! . Lasa la 180 de grade, dar pune dedesubt o tava cu apa, nu se va mai arde. 🙂
Buna ziua. Am citit reteta d`stra si dupa ingrediente mi-am amintit de cozonacul lui bunica care il facea doar de Pasti si era asteptat de toti vecinii si rudele noastre. Cel mai exceptional cozonac mancat vreodata. La nimeni nu iesea asa parfumat si fumos. Imi amintesc vag cam ce punea in el dar nu`mi amintesc cantitatile exact. Nici la sora bunicii nu iese asa bine. Punea tot multe oua insa nu`mi amintesc sa fi separat albusurile, oare se poate pune impreuna? Avea special pentru cozonac intr-un borcan pus la frigider coaja de lamaie si portocala cu zahar. Am incercat sa pun si eu insa mie imi dospeste.. off 🙂 Nu am incercat niciodata sa fac singura cozonac insa o sa incerc reteta d`stra sa vad daca iese asa ca la bunica.
Vreau sa va multumesc pentru aceasta postare inca nu am apucat sa va citesc blogul sa vad ce retete mai aveti. Insa o sa o fac cu siguranta. Si va doresc multa sanatate.
Nu e bine sa pui albusurile, ci doar galbenusurile 🙂
Facem impreuna cozonac 🙂
Buna, am citit aceasta reteta intr-un suflet. Este scrisa si impartasita cu atata bucurie in cuvinte. Nu pot sa ma laud cu cozonacii facuti pana acuma, au fost cu gust banal sau mai bine zis aluatul nu era pufos deloc. Puneam doar un ou!!!!! Azi voi incerca reteta ta. De abia astept! Voi reveni cu rezultatul.
Multumesc frumos si abia astept sa vad rezultatul 🙂
D-na Gina, vreau sa va intreb si eu, nu ati incercat sa framantati, cel putin jumatate din timp cu masina de paine sau robotul de bucatarie? Nu credeti ca ar merge? Ca sa ne mai usuram din munca. O sa-l incerc si eu fiindca nu am facut niciodata cozonac cu mai mult de 10 galbenuse la 1 kg de faina. Multumesc anticipat si multumesc pt. reteta!
Buna seara,fac si eu cozonaci de cativa ani,imi ies bine,dar as vrea sa folosesc si reteta ta,da-mi te rog un sfat: crezi ca obtin acelasi rezultat minunat ca al tau folosind robotul pentru framantat?am un Kitchenaid…l-am luat de vreo trei ani sa ma mai scuteasca de …diverse…inclusive de framantat.Multumesc
Incearca. Eu framant la mana, dar robotul te va scuti de un efort 🙂 . Nu are de ce sa iasa rau 🙂
Buna ziua,
Azi dimineata mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de cozonac. Nu sunt chiar incepatoare, dar nici vreo experta….
Am respectat cu sfintenie ingredientele si cantitatile, timpii si totusi ceva cred ca nu a mers. Aluatul a iesit extrem de lipicios, cu greu am reusit sa il fac sul dupa ce l-am umplut, m-am folosit de rascheta, despre impletit ce sa vorbesc. Acum sunt la stadiul de dospire in tava. Puteti sa imi spune-ti ce a putut merge prost, care ar fi cauza?
Multumesc,
Faina cred ca nu a fost grozava. Ori a fost umeda. Cate oua ati folosit? In functie de cate galbenusuri se pun, se mai adauga sau nu si faina. Aluatul trebuie sa iasa potrivit de moale, dar nu lipicios. Trebuie framantat foarte bine, trantit de multe ori, cu rabdare, pana cand aluatul face basicute 🙂 .
Am copt cozonacii, au iesit cu adevarat speciali. Multumim pentru reteta!
M-am tot gandit care ar fi cauza pentru aluatul moale si super lipicios, cred ca trebuia mai putin lapte, 600 sau 650 ml. Aluatul dvs. ce consistenta are?
Am folosit 20 de galbenusuri,oua marimea M, faina a fost Boromir. De trantit nu a fost chip, fiind moale, a avut basicute si se dezlipea oarecum de pe maini.
Probabil faina o fi. Trantitul l-am aplicat la ,, Invartita cu unt si scortisoara” si la paine, intr-adevar se cunoaste.
Nu a fost faina buna si mai trebuia adaugata putina, sa nu fie aluatul lipicios. Poate si drojdia a fost proasta. Sa lasati faina la cald cu 2-3 zile inainte si s-o cerneti in fiecare zi. Se va usca 🙂
doamna, sa va ajute dumnezeu in tot ce va doriti! sinteti fenomenala la retete si generoasa ca impartiti cu noi pe de gratis aceste retete! sint fenomenale! eu nu gastesc romineste des. dar acum de sarbatori fac ce mincam cind eram mica. am facut aceasta reteta azi. dar am pus numai 12 galbenusuri ca am zis ca pentru sanatate ar fi mai bine. Doamna si cu 12 galbenusuri a iesit o minune. Nu am mincat in viata mea asa cozonac. Eu am kitchenaid mixer pentru coca si am mixat cu aparatul asta vreo 30 de min. A iesit o nebunie cozonacii mei de Craciu. Mi se topesc in gura. nu am mincat asa ceva niciodata. multumesc foarte mult ca impartasiti asa retete cu noi. poate in viitor va ginditi sa scrieti carti de bucate, sau sa aveti channel la youtube.Sanatate si Sarbatori fericitie! Va multumesc din tot sufletul ca partajati retetele acestea cu noi!
Sa va fie de bine si ma bucur tare mult! Va recomand sa probati cu 20 de galbenusuri data viitoare. Nu va faceti griji, va fi bine pentru sanatate, ca doar nu mancati 3 cozonaci o data 🙂
Va rog sa imi spuneti cu ce pot inlocui din galbenusuri daca nu vreau sa pun atat de multe?
Va rog sa imi spuneti cu ce pot inlocui din galbenusuri daca nu vreau sa pun atat de multe?
Va multumesc
Mai putin de 10 galbenusuri nu se pun la 1 kg de faina, nu mai e cozonac moldovenesc 🙂 . Nu se pot inlocui cu nimic, e reteta clasica 🙂
Aşa emoţi nu am mai avut când am gătit ceva. Am citit toate comentariile până mi-am făcut curaj să mă apuc azi de cozonac. Este prima oară când fac aşa ceva şi a ieşit excelent. Mulţumesc pentru reţetă. Şi sper că miroase la fel în casa dvs. Sărbători fericite!
Felicitari din tot sufletul 🙂
Astăzi am făcut și eu cozonacul după rețeta ta, Gina. Mi-a ieșit supeeeer, deși am tot făcut cozonac dar acesta este cu totul diferit…. aromă, textură , a crescut așa de frumos și s-a dus în sus, alte dăți se revărsa peste formă, se topește în gură, nu ai senzația că-i făcut din făină… este altceva ! Să-și dea Dumnezeu sănătate pentrutoate rețetele pe care le dăruiești cu dragoste și pasiune, cum nu multe persoane o fac… Sărbători fericite din partea mea! Gina Adam – Constanța- 30 dec. 2015
Acum voi pune și poza cu cozonacii după rețeta ta, Gina ! Încă o dată îți mulțumesc pentru rețetele delicioase pe care le împărtășești cu noi !
Ceau gina!!!! Si io am facut cozonacu asta acu de anu nou, deci nu am cuvinte!!! Mi-a iesit incredibil, exact cum spune doamna Adam de mai sus, ce sa mai dau si io din gura:). Asa e, parca nu e cozonacu de l stim, parca e altceva, minunat de bun, merci gina te pup si un an nou fericit!
Este o nebunie, asa este! 🙂
Un an grozav si voua, acolo unde sunteti! 🙂
[…] farmec are un tort Diplomat-vedeti reteta, fara fructe confiate? Sau un cozonac, un tort cu ciocolata, sau multe alte prajituri? Tare-s parfumate si gustoase fructele confiate si […]
Gina, draga, te rog din suflet sa ma pui si pe mine in legătura cu persoana care face cozonaci moldovenesti. Eu nu-i mai pot frământa din cauza unui accident la mana si mi-as fi dorit mult sa-i trimit fratelui si cumnatei mele așa ceva. Din păcate ideea mi-a venit târziu, după ce am citit cu atenție fiecare răspuns si întrebare si am aflat ca aceasta rugăminte ți-a mai fost adresată. Timpul este scurt dar poate exista o rezolvare. Eu locuiesc in București, in Drumul Taberei. Astept răspunsul cu nerăbdare. Multumesc anticipat! Victoria
Ok, ajut cu drag, sa intreb in Bucuresti. Aminteste-mi daca uit, te rog frumos 🙂
Ideea este prea bine ancorata pentru a o scapa din vedere. Așa ca… nu voi uita sa-ți amintesc! Cu drag, Victoria
Va multumesc din suflet pentru filmulete.De fapt va multumesc pentru acest site in care investiti atata daruire , suflet si timp.Eu am facut dupa reteta dumneavoastra cozonaci si de Craciun si de Paste(anul trecut) si voi face si anul acesta. Va doresc tot binele din lume(chiar il meritati),sunteti un om minunat!
Multumesc din tot sufletul 🙂
[…] am folosit aluat de la cozonacul moldovenesc-vedeti reteta, dar puteti folosi si aluatul de la Cozonac pufos fara framantare-vedeti […]
Gina buna ziua sau buna seara!Ma numesc Eugenia si sunt chear din Basarabia,unde cozonacii sunt la fel de frumosi ca ai Dum-ra…vreau sa incerc anume receta Dum-ra,pentru ca arata ca si a bunicii mele,dar ea a decedat demult si imi pare rau ca nu am invatat de la ea.Am incercat o receta de pe net de la o romanca bloger,dar s-a primit mai vartos aluatul si putin uscat pentru mine,macar ca gustul a fost superb.Am o intrebare ,ati dat receta pentru 1kg de faina s.a.m.d si lapte 300-400ml din care merge 100 ml la opareala si 300ml la aluat,,,in video e facut aluatul di 2kg de faina si cand merge pas cu pas in cuvinte (titluri)to e scris 300ml de lapte,,,la 2kg de faina merg 300ml sau 600ml?Multumesc ft mult,succese Dum-ra in continuare!!!Salutari din Australia,Perth!!!Cand aveti ocazia veniti in ospetie,ma ajutati sa-mi fac afumatorie,,eu i-am umflat capul sotului meu(apropo el e italian,si e inebunit dupa panettone) sa-mi faca afumatorie(smoky house) ca a dum-ra,ca loc avem)))
Multumesc frumos, Eugenia 🙂
Cozonacul facut de mine e moldovenesc si pe video am folosit 2 kg de faina.
Reteta la 1 kg de faina e asta:
-1 kg faina
-3000 g zahar
-300 ml lapte
-100 g iaurt
-100 g unt
100 g ulei
-1 lingura untura
-14 g drojdie uscata sau 25 g proaspata
-1 lingurita rasa de sare
-vanilie, lamaie, stafide etc…
Buna seara,revin cu rugamintea de a-mi da detalii despre coacerea cozonacilor in cuptor de aragaz normal(gradat de la 1 la 8).La ce treapta ii coc ?ii pun la mijlocul cuptorului ?pun tava de apa in cuptor?o las pana la sfarsitul coacerii?Stiu ca esti ocupata,dar poate ma ajuti cu aceste raspunsuri pana joi ,ca vineri seara ma appuc de ei !Multumesc si Paste fericit !
Buna seara,
Cozonacii se coc la foc mediu, 5 la inceput, pentru 10 minute, apoi 6-7, pe mijloc. Eu nu pun tava cu apa in cuptor, nu stiu la ce va referiti 🙂
D-na Gina ,vreau sa va intreb si eu ceva:de ce imi iese pe margine compozitia ,desi pun cozonacii cu umplutara dedesupt?Va rog mult sa imi raspundeti,oricum acuma ,am patit tot asa cu ei.
Eu raspund intotdeauna 🙂
Cand pui umplutura, e bine sa lipesti marginile, sa nu curga. Uite aici un video, sa vezi cum fac eu: https://www.youtube.com/watch?v=pBFxDNbZGxk
Buna Gina,am citit comentariile d-nei Naty si sfatul pe care i l-ai dat pe 16 iunie 2015,sa puna o tava cu apa in cuptor ca sa nu i se arda cozonacii la baza,de-asta am intrebat,pentru ca si eu i-am ars la fel.Multumesc.
Asa, da 🙂 Daca ai cuptorul care arde, da, e bine sa pui o tava cu putina apa dedesubt sau niste caramizi subtiri de samota.
Buna ziua doamna Gina am facut anul trecut de craciun reteta asta de cozonac si as vrea sa va spun ca a iesit o bunatate în trecut am încercat diverse retete nici nu se compara cu a d-voastra .as fi vrut sa va întreb la ce temperatura sa -l coc la un cuptor electric ca nu-mi mai amintesc…felicitari si multumesc pt munca d-voastra ..si toate urarile de bine !
Ma bucur tare mult 🙂
La inceput lasi la 160 de grade, pentru 10 minute, apoi la 180 de grade pana la final. Temperatura sus-jos, fara ventilatie 🙂
Astept o poza. Vezi ca am si video acum 🙂
Am inceput sa fac si eu, dar d-stra c’è del de drojdie folosiți din acea uscata normală sau instantanea ?
Folosesc drojdie uscata simpla, ieftina, de la Lidl. Nimic deosebit 🙂
Apropo nu stiu de ce dar a trebuit să aștept 3 ore și jumătate pînă s-a ridicat bine aluatul. În orice caz am copt in cuptor electric dar am folosit nu 180 grade dar un pic mai puțin 170-175 , ca la mine cam se ard colțurile la așa temperatura înaltă. Au ieșit foarte frumoși, și miroase nu numai în casă dar și pe toată scara. Sper ca sint si gustoși pe măsură. Va voi scrie după paști. Mulțumesc mult pentru receta si munca.
Da, este un aluat care creste mai greu, dar merita 🙂 Astept poza 🙂
Hristos a Inviat !! Sa va dea Dumnezeu multa sanatate, multumesc pentru receta, toti au fost placut surprinsi, e pentru prima data si pentru mine cind am facut cozonac in viat mea, si sint foarte satisfacta de rezultat. Data viitoare o sa incerc alta faina, cred ca acea doar cu un „0” , ca aceea care D-stra ati aratat, ca nu ramine bot. Si in plus o sa dizolv drogdiile separat, ca asa mi s-a intimplat si cu pizza ca a durat cam mult pina s-a ridicat. In orice caz pentru prima data eu sint foarte satisfacuta de rezultat. Va multumesc din suflet. Nu mi se incarca fotografiile din pacate (( Poate ca alta data
Adevarat a inviat.
In Romania, foloseste faina 000, in Italia recomand Manitoba sau Barilla.
Poza posteaz-o pe FB si da tag pe numele meu 🙂
Doamna Gina, cum credeti ca se poate inlocui drojdia din comert cu maia in reteta ? Ce cantitate de maia considerati ca ar trebui pusa? Banuiesc ca pe vremea bunicii dvs nu exista drojdia aceasta industriala si ca dansa folosea maia sau ce folosea ?
Nu am folosit maia naturala pana acum. O sa trec si pe maia naturala, sa probez si o sa revin cu reteta exacta 🙂
Gina,..ajutor ! am folosit exact ingredientele si indicatiile si de 30 de minute aluatul meu nu a crescut de loc !Pot sa il dreg ?sa fac o maia cu drojdie proaspata si sa o amestec cu aluatul ?Nu imi vine sa arunc tot ce am facut ,daca esti on line te rog da-mi un sfat.Multumesc
Aluatul asta creste mai greu, ai rabdare, poate e rece la tine in casa. Pune un lighean cu apa calda dedesubt, sa nu atinga apa ligheanul cu aluat. Va creste frumos 🙂
Ai avut dreptate Gina,am avut rabdare si am asteptat…trei ore si jumatate sa creasca si,intr-adevar aluatul a crescut si cozonacii au iesit mari si frumosi,inca nu i-am taiat o sa incerc sa iti atasez poze cu ei atat intregi cat si …vorba ta…in sexiune.I-am framantat cu robotul 30 minute si apoi la mana alte 30 minute cat am incorporat grasimea.Dupa crestere a rezultat un aluat pufos,usor de lucrat,plin de basicute.La copt a pleznit putin si au evadat cateva bucatele de rahat,dar ,oricum este cel mai frumos cozonac pe care l-am facut pana acum.Iti multumesc pentru ca iti faci timp sa ne impartatasesti din experienta ta,fara exemplul tau nu m-as fi incumetat sa fac acesta reteta.Sarbatori Fericite iti doreste cu drag Luiza !
Felicitari din tot sufletul. Aluatul asta, este unul greu, e nevoie de multa dragoste si rabdare ca sa-l faci, nu reuseste oricui.
Daca a crapat, mai trebuia lasat la crescut inainte de coacere. Ai vazut ca la mine nu au crapat deloc? Asa arata cozonacii bine facuti: umflati, pufosi in mod exagerat, necrapati, sa se rupa fasii, sa se vada bulele de aer si dupa coacere, sa fie dulci si aromati, nu paine. Si se mentin moi si 1 luna, eu am de 2 saptamani si sunt la fel de moi 🙂
Sarbatori pline de pace si lumina si tie, draga mea, alaturi de oamenii pe care-i iubesti 🙂
Buna Gina,
Sunt Carmen din Bucuresti.
Ieri am incercat reteta ta de cozonac moldovenesc si au iesit minunati: crescuti, pufosi. Foarte buna reteta, merita incercata de toata lumea!
Am citit si restul retetelor si sunt o multime de retete pe care le-am cautat si nu le gaseam.. pana acum!
Multumesc mult
Un paste binecuvantat!
Paste luminat si tie, Carmen.
Felicitari, arata grozav cozonacul tau 🙂 Acum m-ai gasit si te mai astept cu drag 🙂
Buna seara d-na Gina ! Am pus o poza cu aluatul framintat dar se pare ca nu e ca al dvs. E zgrumțuros si a ramas putin cleios? O indrumare, ceva? Am pus si lapte mai mult de 600 pt 2 kg de faina altfel era prea tare 🙂
Trebuie sa-l mai framanti, nu e framantat bine 🙂 Framantatul se face cel putin 1 ora, pana cand aluatul e neted si se vad basicutele de aer 🙂
[…] meu (cozonac moldovenesc-vedeti reteta) este dulce, asa ca nu pun zahar foarte mult la budinca. Daca faceti budinca din paine, folositi […]
Buna seara Gina. Astazi am facut pentru prima data cozonac, si trebuie sa-ti spun ca am avut mari emotii, dar la sfarsit am fost foarte mandra. Au crescut foarte frumos si aluatul a iesit foarte pufos. Reteta e minunata, o recomand tuturor. Totusi eu cred ca am gresit undeva si nu imi dau seama unde, pentru ca au iesit putin cam inecaciosi. Ai idee ce am facut gresit? Multumesc.
[…] aceasta e mai usurica decat cea de cozonac moldovenesc traditional, are mai putine galbenusuri, nu are smantana sau iaurt, e mai putin […]
Toti cozonacii sunt buni dar acesta eu l-as numi ,, Regele cozonacilor ”
Aceeasi reteta !
http://pofta-buna.com/moldovenesc-traditional-reteta-veche/ Cu acestia am participat si la un concurs pe blog 🙂
Bună ziua, dragă Gina! Am zis deja că anul acesta vei fi muza mea de sărbători, prin urmare printre altele am pus ochii și pe Cozonacul Moldovenesc. Abia aștept să mă joc!! Am însă două întrebări. Folosesc cu succes la orice aluat, de mult timp, o făină ungurească de tip 550. Mi-e teamă totuși să o folosesc la rețeta asta. Tu ce zici? Făina este albă și uscată dar nu e de tip 000. Și doi, dacă ingredientele date absorb mai multă făină decât un kg, nu se modifică gustul dulce, sau finețea aluatului?
1. Nu cunosc acea faina, asa ca nu ma pot pronunta. Incearca o cantitate mica si vezi cum iese 🙂
2. Dintotdeauna, cantitatea de lichid si faina se ajusteaza, in functie de cum este faina. Am explicat asta de mii de ori: nu se poate face exact, pentru ca nu e faina la fel, difera de la an la an, lot, sortiment etc……
Buna seara d.na gina. Tin sa va anunt ca am cumparat toate ingredientele necesare retetei d voastre de cozonac.faina e cernuta si paracernuta de 2 saptamani drojia am. Cumparat ca a d.voastra din lidl.maine dimin cu doamne ajuta impreuna cu d.voastra ma apuc de treaba .am ceva emotii insa nu prea mari k fac cozonac de la 17 ani ac am 42.,mana o am formata insa nu ptr reteta d.voastra.din 2 kg faina mi am propus sa fac vedeti k sunt indrazneata.am pus stafidele la inmuiat in coniac separ cele 40 de galbenusuri si le amestec cu saresa fie maine dej colorate.sper sa fi ti pe aproape dak ma impotmolesc .fac si cu maC si rahat si nuk exaCt prezentarile d
Voastra.va imbratisez maXim si ma bucur enorm k v.am descoperit.va doresc sarbatori fericite.
Felictari, draga mea!
Sunt Gina si atat. Facem impreuna cozonacul si va iesi o minunatie! Sunt sigura de asta 🙂
Buna ziua!Ma apuc de cozonaci si recitind reteta si vizionand si video am observat ca la cantitatea de drojdie exista o neconcordanta.Am observat ca reteta are 40 g drojdie per kg,citind comentariile am vazut ca sunt 25 g per kg ,fapt ce reiese si din video unde se pot folosi 50 g ptr.2 kg faina.As vrea sa ma lamuriti nevrand sa dau gres avand in vedere volumul de munca si ingredientele folosite.O alta intrebare ar fi, daca la opareala de lapte adaug cantitatea de lapte si faina in functie de kilogramele de faina folosite,si cei 300 ml sunt per total, atat ptr.opareala cat si ptr.amestecul cu zahar?Mentionez ca sunt la a3-a incercare cu succes ,in a face reteta propusa de dvs.dar mereu recitesc reteta sa fiu sigurasi mereu am facut cum am simtit,doar ca acum am zis sa i-mi spulber toate indoielile cerandu-va parerea.Eu i-mi aduc aminte ca la drojdie ,am folosit 25 g per kg faina.
Sunt 25 de g, e ok, am corectat, gresisem eu, multumesc mult.
Laptele e bine, plus minus 1-2 linguri. La fel si faina, e bine sa ai o punga de faina in plus, poate mai e nevoie sa mai adaugi. Depinde mult totul de cat de buna si uscata este faina.
Sunt stabilita in Grecia de multi ani iar anul acesta mi s-a facut asa un dor de Romania mea frumoasa si de tot ce tine de ea!Si pentru ca nu pot ajunge in tara de sarbatori,am hotarat sa aduc tara la mine.Asa ca am zis sa fac imposibilul:COZONACI.
Am cernut faina,am pus-o la caldura,am rasfatat-o o zi intreaga pana a fost pregatita sa devina cozonac.
Am pus aluatul la crescut si ,dupa o ora,”nesimtitul” aproape ca s-a revarsat aluatul din lighean. Nu stiu unde am gresit,dar mi-a placut greseala asta pt ca au iesit mai multi decat planuisem. Din 1,5 kg faina au iesit un „monstru” cat o tava mare de cuptor si alti 3 „monstruleti” deliciosi.
Craciunul il petrec cu familia mea de aici si sunt sigura ca o sa le placa acesti cozonaci absolut minunati!
Asa ca va multumesc din suflet ptr reteta dvs minunata si ptr instructiunile atat de clare!Clipul m-a ajutat foarte mult,tinand cont ca nu mai facusem niciodata si habar n-aveam cum trebuie sa arate aluatul.
Va urez sarbatori fericite si toate cele bune!Sunteti minunata!
(Nu,nu cred ca am folosit minunat de prea multe ori .)
Floriana, bine ai venit, bine m-ai gasit si bine ca ne-am gasit 🙂 Sunt Gina 🙂
Ma bucur ca ai facut un cozonac pe placul familiei tale. Manutele tale au facut asta posibil, eu doar am fost Zana cea buna care am miscat putin bagheta magica 🙂
Sarbatori fericite!
Mii de multumiri dna Gina ptr extraordinara dv reteta !!!
Wow, ce grasani!! Felicitari! 🙂
Buna ziua nu am înțeles foarte exact dacă folosim drojdie normala când punem maiaua începem cu ea prima peste făina si restul după ?
Drojdie normala e toata 🙂 Eu folosesc drojdie uscata, care se amesteca in faina. Daca folositi drojdie proaspata, se face o maia: se lichefiaza cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut, se adauga putina faina si sa lasa sa creasca 🙂
Mulțumesc ,am înțeles si când punem maiaua ?
Se pune peste faina si se framanta totul normal 🙂
Craciun,Paste,sau intre…nu conteaza,cea mai potrivita reteta 1
Cu nuca,cu rahat,cu mac….
..si o sectiune de la cei cu nuca
cu mac
Buna seara,
Imi puteti spune va rog pentru cati cozonaci sunt ingredientele mai sus enumerate? Vreau sa fac doar un cozonac. Va multumesc mult!
Ies 2 cozonaci mari, dolofani sau 3 potriviti, depinde cat de mari aveti tavile, cata umplutura puneti…. . Pentru 1 cozonac, folositi doar 500 g de faina, reduceti si restul ingredientelor la jumatate.
Buna ziua !!d.na gina.in primul rand va multumesc ca v am descoperit.am gatit majoritatea retetelor d.voastra.sunteti o minune culinara in special vreau sa va reamintesc ,am mai comunikt si anul trecut despre cozonac ca am intrazneala sa l fac.v am mai scris sa va zic ce minuni mi au iesit asa ceva nu am mancat niciodataaaa au adevarat gust autentic.,insa comentariul nu mi a aparut.deci un sfat ptr toate d.le si domnisoarele incercati l cu curaj e deeeementiiial.vr sa va zic k eram putin in dubiu unde intra atata lichid si oua in 2 kg de faina,dar lucrand la el inca mi a mai ramas faina neabsorbitala la 600ml lapte.deci va imbratisez cu respect si mi ve ti ramane mentor culinar.o zi buna.
Multumesc tare mult pentru incredere si cuvintele frumose.
Sunt Gina, atat si te mai astept sa gatim impreuna.
Pup tare de tot 🙂
Felicitari pentru reteta!
As dori sa stiu care este rolul uleiului in reteta. Eu am inlocuit uleiul cu unt. Adica in loc de 100 ml ulei si 100 g unt am pus un pachet de 250 g de unt topit. Plus lingura de untura aferenta. A iesit minunat! De asemenea mentionez ca nu am oparit faina.
Atasez poze mai jos.
Faina pe care am folosit-o este o combinatie de faina einkorn + faina farro + faina buratto in proportie egala. Fainurile sunt organice si artizanale (macinate la moara de piatra), de aceea culoarea cozonacului este putin mai inchisa. Nu este faina 000 sau nula.
Felicitari din tot sufletul, arata minunat!
Grasimea se pune ca sa se framante bine aluatul si sa-i dea fragezime, sa-l mentina moale si pufos mai mult timp. E foarte bine ca ai pus unt 🙂
…
Va multumesc pentru reteta ! Cozonacii facuti dupa reteta dumneavoastra sunt primii care mi-au iesit cum trebuie ( pufosi ,se rup fisii, fisii ,nu este excesiv de dulce …ce sa mai spun : excelenti ) Multumesc inca o data pentru sfaturi !
Cu drag 🙂
Va multumesc ca existati!cea mai buna reteta de cozonac!
Cu drag 🙂 E cel mai bun, asa este 🙂
Dar eu sunt cea mai tare din parcare 😀 …şi parcarea era goala 😀 Woow ca tare mandra sunt de mine ca am reuşit aceasta reteta,de doi ani tot ıncerc..dar aceasta este ”TRAZNET ”
Bravo tie, si eu sunt mandra tare de tine!!!
[…] Va sfatuiesc, dupa ce va obisnuiti cu aceasta reteta, sa treceti la cozonacul moldovenesc (vedeti reteta aici). […]
Cum să fac să pun poze? Nu reușesc de aici. Cozonacul a ieșit suuuuper! Chiar dacă a fost cu făină 550. Mulțumesc de rețetă!
Micsoreaza poza, e prea mare.
De multa vreme am auzit de cozonacii moldovenesti, ca sunt cei mai buni dintre toti, nu am gasit o reteta niciodata sau un video sa ma convinga cu adevarat ca ar trebui incercata, dar aici vad ca m-ai convins 100%. De Pastele din anul acesta am sa-l incerc cu adevarat. Voi incepe cu 1kg de faina, pentru inceput. Abia astept!
Gina, iti multumesc anticipat!!! 🙂
Incearca si daca mai ai nevoie de ajutor, sunt aici. Discutam pe urma 🙂
Iti garantez ca nu vei mai incerca alta reteta 🙂
Buna seara! Vreau si eu sa incerc reteta de cozonac. Dar am o intrebare: din cei 300 ml lapte folosesc 100 pt opareala si 50 pentru plamadeala sau 300+ cei 150? Multumesc frumos. Maine dimineata ma apuc de treaba!
Din cei 300 ml folosesti. Nu pui tot laptele, ci treptat. Nu se poate spune cu exactitate cantitatea de lapte sau faina, la final poate va trebuie sa mai adaugi 1-2 linguri de lapte sau faina 🙂
Buna seara.Doamna Gina as vrea sa stiu pt cozonacul cu mac(e prima oara cand o sa-l fac),daca am macinat macul azi si coc joi e vreo problema?Am vazut ca macul e umed putin.E normal?Va multumesc.
E-n regula, stai linistita. Poate sa para umed pentru ca e abia macinat 🙂
Daca mai ai nevoie de ajutor, sunt aici, la un click distanta.
Va multumesc de raspuns.O seara buna va doresc si joi voi face cozonacii dupa reteta d-voastra.☺
Va multumesc pentru raspuns.Joi fac cozonacii dupa reteta d-voastra.Va doresc o zi frumoasa.
Va multumesc de raspuns.Joi voi face cozonacii dupa reteta d-voastra.O seara buna va doresc.
Cred ca am trimis de trei ori mesaj.Imi cer scuze😀
Va multumesc pentru raspuns.Joi fac cozonacii dupa reteta d-voastra.Va doresc o zi frumoasa.
[…] urma, cand aveam enorm de multe albusuri si nu mai stiam ce sa mai fac din ele. Eu fac acel vestit cozonac moldovenesc, la care folosesc 20 de galbenusuri la 1 kg de faina sau Ciorba de burta unde nu ma zgarcesc la […]
Buna! Sunt foarte entuziasmată de aceasta rețetă mai ales pt ca sunt ardeleanca iar logodnicul meu e moldovean. Soacra mea m-am învățat sa fac cozonacul aproximativ ca in reteta de fata dar mie nu mi-a iesit niciodata asa de bun cum ii iesea ei. Din sfaturile si secretele dezvaluite aici am învățat multe si mi-am dat seama de erorile mele. Voi face si eu cozonac anul acesta ținând cont de aceasta rețetă! Sper sa imi iasa in sfârșit ca la carte. Am vrut sa folosesc planetara ca sa nu poerd timp cu frământatul (eu lucrez si sâmbătă asa ca nu am mult timp) Dar aici scrie ca nu se folosesc boluri din metal… dar vreau sa inteleg de ce mie mi se crapă cozonacul in cuptor? Eu am cuptor electric fara ventilatie si mereu se formeaza umiditate înăuntru, are importanță? Sa las cuptorul deschis (extrem de puțin) ca sa iasa umiditatea sau sa il las asa cum e? Cand aveam cuptor cu ventilație toate imi ieseau mai bine…
Si eu sunt in Italia. Sa folosesc doar faina Manitoba sau sa fac jumi juma cu faina clasica Barilla 00?
Cred ca m-am cam lungit cu comentariul asta :))
Doamna Gina, apreciez munca depusa pentru articolele foarte bine explicate si toate secretele dezvaluite! Mulțumim! Numai bina!
Tamara Toma
Multumesc frumos <3
1. Sunt Gina si atat 🙂
2. Daca se crapa cozonacul, nu-l lasi suficient sa creasca. Ai rabdare cu el, mangaie-l, dezmiarda-l, da-i timp sa creasca...Si te va iubi si el. 😀 Umiditatea e ok, dar lasa-l sa creasca in voie. Nu exista un timp fix de crestere, depinde de multi factori. Cand e mai cald, creste mai repede. Citeste atent toate sfaturile mele si vezi ce ai facut diferit.
3. Poti folosi doar Manitoba sau jumatate cu Barilla 00. Ambele variante sunt excelente.
Astept poze si impresii, sa te lauzi cu ce cozonaci faci. Si nu uita ca sunt aici, la un click distanta, daca mai ai nevoie de un sfat sau o cicaleala 🙂 <3
Pup tare.
Draga mea , mii de multumiri pentru aceasta reteta, Dumnezeu sa va rasplateasca!!!
Am 46 ani, fac cozonac de pe la 18 ani, dar tot timpul am fost in cautare de o reteta ADEVARATA. Acum, cu ajutorul tau am gasit-o! imediat ce am pus mana pe aluat sa-l intind cu sucitorul pentu a pune umpultura, mi-am dat seama ca nu-i o gluma, si ca o sa iasa un SUPER cozonac.
…..acum doar ii multumesc lui Dumnezeu ca existati! Va imbratisez.
Multumesc frumos si eu <3
Te mai astept pe la mine, sa mai gatim impreuna.
Pup tare <3
buna seara,
la 1kg de faina se pun 40 g de drojdie sau 25g?
40 de g de drojdie proaspata 🙂
Primele mele Pascute.(la 19 ani) Dupa receta d-voastra ,scumpa Gina. Va multumesc din suflet de ajutor,este receta si a bunicai mele din sat care din pacate a decedat sinu-mi puteam aduce aminte toate detaliile recetei. D-voastra m-ati luminat.Sunt extrordinare.Un mare salut din partea de Nord a Moldovei noastre dragi.va IUbesc
Sunt minunate, felicitari! Da, e ,,acea reteta” pe care o stim noi, moldovencele.
Ma bucur mult ca am putut sa te ajut. Pup tare si te mai astept pe la mine.
Sunt Gina si atat 🙂
Multumesc frumos pentru reteta! Dupa 15 ani, pentru prima data in Cehia, am facut si eu cozonac moldovenesc, asa cum il stiam si eu, din Basarabia.
Un Paste fericit Va doresc!
Multumesc frumos si eu <3
Da, asta este cozonacul nostru, cozonacul adevarat 🙂
Paste fericit va doresc si eu <3
Te mai astept pe la mine, sa mai gatim impreuna si alte bunatati.
Sunt aici, la doar un click distanta, oricand.
Multumesc! De o haba de vreme eu aici sunt non-stop 🙂
Acum am in cuptor, tot de la Dvs, cotleta de porc in bacon!
Mai devreme le-am gasit folosinta si la albusurile de la cozonac, tot din retetele Dvs.
Merci mult!
Te pup cu drag, Galina!
Te mai astept pe la mine, sa mai gatim impreuna si alte bunatati.
Sunt aici, la doar un click distanta, oricand.
Draga Gina, asa cum am promis reteta asta e la loc de cinste in bucataria mea, datorita tie. Abia ce am terminat cozonacii de copt, iar unul din ei a fost deja sacrificat. Te pup, cu drag!
Te pup cu drag, Oana!
Te mai astept pe la mine, sa mai gatim impreuna si alte bunatati.
Sunt aici, la doar un click distanta, oricand.
Din primul cozonac, asta e tot ce a mai ramas! Un Pasti fericit iti doresc!
Paste cu multa bucurie si la voi! <3
Preocupări de sâmbată dimineața. Start la ora 5 terminat treaba la 12. Rezultatul – trei cozonaci după cum se vede. Băieții nu doar plâng câteodată (Holograf) mai fac și cozonaci. Aș fi folosit chișleag precum bunica mea (de la care se pare că am moțtenit pasiunea pentru gătit,) dar a mers și cu smântana proaspătă nepasteurizată. Cel din foto a fost tăiat după 15 minute de la coacere. Mulțumesc pentru rețetă.
după coacere
După dospire
E perfect aluatul felicitari!
Arata intrun foarte mare fel! Bravo, sunt mandra tare de tine <3
Si baietii gatesc, si o fac bine 🙂
Te mai astept pe la mine, sa mai gatim impreuna si alte bunatati.
Sunt aici, la doar un click distanta, oricand.
E perfect, pale-pale 🙂 Felicitari <3
Mulțumesc. Într-adevăr rezultatul este… delicios. Cred că ingrediente importante sunt încrederea și dragostea, evident combinate cu cele date de rețetă. O zi frumoasa vă doresc
Multumesc frumos si eu. Asa este: ingredientul secret folosit cu darnicie 🙂
[…] nu prea reuseste la oricine. Este o ciorba mai aparte, mai pretentioasa si cu ifose, la fel ca si cozonacul moldovenesc: multi se lauda, dar la putini iese rezultatul cu adevarat […]
[…] meu (cozonac moldovenesc-vedeti reteta) este dulce, asa ca nu pun zahar foarte mult la budinca. Daca faceti budinca din paine, folositi […]
[…] am folosit aluat de la cozonacul moldovenesc-vedeti reteta, dar puteti folosi si aluatul de la Cozonac pufos fara framantare-vedeti […]
[…] aici retete de cozonac moldovenesc-cel din poza sau cozonac fara […]
[…] aceasta e mai usurica decat cea de cozonac moldovenesc traditional, are mai putine galbenusuri, nu are smantana sau iaurt, e mai putin […]
Buna seara ! dna Gina ..intr adevar se vede ca ne impartasiti cu mare dragoste retete dumneavoastra. In nicio alta reteta de prezentare de cozonac de pe internet … nu se taie o felie sa ne arate cat de fasii se rupe!!!! ( niciuna) si sa ne explice toate secretele retetei … Sunteti o Doamna cu mult talent si multa daruire!!! Multumesc
Va multumesc mult si eu!
Va astept sa reveniti si sa ne citim cu drag. 🙂
Buna seara doamna Ginuta! am facut cozonacul moldovenesc, am postat pe pagina mea de facebook , inclusiv cum se rupe felia!!! imi pare rau ca m am zgarcit sa nu pun unt la sfarsit in tava ..am pus ulei ( evident nu este acelasi lucru). Nu am mai pus kefirul deoarece faina mea din LIDL era si umeda si nu a mai cerut lichid ..din contra am mai pus putina faina in plus! multumesc astept sa vad ce parere aveti depre „ingineria” mea… 🙂
https://www.facebook.com/crina.dumitrescu.73
Felicitari. Nu se vede poza, umbla la setari, sa fie publica 🙂
imi cer scuze, am rezolvat !!! se poate vedea acum….multumesc.
Presimt ca va fi de munca, dar sunt prea multe comentarii de „excelent, cel mai bun, ca al bunicii”, ca sa nu il incerc. Pana acum nu mi-au iesit bine cozonacii..anul asta vroiam sa ii fac cu reteta de coca de la „cuib de viespi”, nu stiu daca cunoasteti preparatul, e demential… Insa am dat peste asta si…pare prea promitatoare. Voi cam da faliment cu ouale, pentru ca vreau sa fac 4 sa ii duc si sora-mii, dar asta e…ma sacrific. Mai mult din ambitie fiindca ea da comanda de cozonac, desi i-am spus ca fac eu. Nu e ambitie din rautate, dar eu sunt cu bucataria si..cred ca intelegeti ce vreau sa zic. Sa nu mai spun ca de cand mi-a zis tata ca nu au cum sa iasa ca aia de magazin, ca aia ii umplu de prafuri diferite si arome chimice.. mai rau m-am ambitionat, desi stiu ce spune el si are dreptate… Sarmalele imi ies geniale si vreau sa fie si cozonacul la fel. Sa vad lumea ca „leasina” cand mananca din el. :D. Pana si piftia am nimerit-o aproape perfecta, fiind prima data cand o prepar. Ufufuf dau pe afara, dar asta pentru ca de cate ori fac un preparat traditional…ma gandesc la mamaie si daca imi iese bine, ii zic in gand „mamaie asta e pentru matale”. Ca ei mereu ii ieseau toate de mancai pana simteai ca iti crapa burta :). Dupa care il sun pe tata sa ma laud :)). Revin cu detalii vineri cand ii prepar. Azi merg sa iau ce imi mai trebuie.
Imi placi, esti o fata pe sufletul meu!
Am reteta de cuiburi de viespi, e chiar video 🙂 Am multe retete delicioase, unele video deja 🙂
Citeste atent reteta de cozonac moldovenesc, uita-te si la cele 3 filmulete de pe youtube, ca sa vezi tot ce fac eu. Nu e greu de facut, dar e nevoie de multa munca si de ceva dragoste si mult suflet. Ai rabdare cu aluatul, nu te grabi. Framanta-l bine, iubeste-l, gandeste-te la mamaia ta. Si garantez ca o sa faci cel mai bun cozonac di viata ta.
Da, o sa ,,leasine, toti 🙂 Crede-ma ca stiu ce spun.
Vezi ca am si retete cu albusuri, sa folosesti albusurile ramase. Si iar ii faci pe toti sa le crape burtile 🙂 Poti face un chec aperitiv din albusuri, o prajitura sau un tort Rafaello, fursecuri cu stafide sau alte fructe uscate… Garantez ca ii vei lasa muti de uimire si de admiratie pe toti. Uite aici retetele unde poti folosi albusuri: https://pofta-buna.com/tag/albusuri/
Iar daca mai ai nelamuriri, eu sunt mereu aici, foarte aproape de tine, la doar un click distanta. Gatim impreuna, nu uita 🙂
Geaba-ncercam eu an de an,
Sa coc la cozonaci,
Ca nu ieseau cum as fi vrut,
Nici de-as fi mers la vraci.
Dar anul asta am gasit,
Reteta cea mai buna,
Si cozonacii s-au umflat,
Aproape pan’ la luna.
Si ce arome, ce pufosi,
Iti lasa gura apa,
Am si uitat c-am framantat,
Un ceas si inc-o leaca.
Asa ca mult va multumesc,
Pentru reteta asta,
Si-un pup cu drag va daruiesc,
Mare cat toata casa.
Craciun frumos si bucurii,
S-aveti langa cei dragi,
De nasterea pruncului sfant
Vestita de trei magi.
Dar iata, timpul a zburat.
Deloc nu vrea sa stea.
Eu un pahar de vin inchin,
In cinstea Ginei Bradea.
Foarte frumos 🙂
Sarbatori fericite, te pup cu mare drag 🙂
Felicitări stimata doamna pentru munca depusă si pentru generozitatea cu care împărtășiți cu noi Rețete minunate si secrete bine păstrate. Am făcut cozonacul moldovenesc, a ieșit BESTIAL, nu te poți opri din degustat. Am încercat multe retete ale Dvs si toate au fost excelente. Ce poate fi mai frumos decât sa împarți tuturor din darurile cu care ai fost înzestrat? Sa aveți un an nou plin de realizări, sănătate multă, iubirea familiei si a tuturor gospodinelor pe care le fericiti cu aceste retete minunate. La mulți ani!
Multumesc din tot sufletul, Teofilia! Ce nume frumos 🙂
La multi ani, draga mea!
Este singura reteta de cozonac care mi a reusit. DELICIOSI!!
Un fel de aluat de pandispan mai complicat și mai gros ca sa poată fi împletit. In loc de bicarbonat de folosește drojdie.
Presupun că trebuie să iasă ceva delicios ca gust și fabulos ca aspect, cred că trebuie sa își tripleze volumul la coacere.
Pot sa încerc rețeta la o mașină de făcut pâine? Programul durează 2 ore, am mai făcut coca pt cozonaci după altă rețetă mai simplă coca a ieșit ok.
Nu e pandispan, e diferit, dar fabulos de gustos. Poti face la masina de paine.
[…] Vedeti si reteta video de cozonac moldovenesc, reteta traditionala. […]
As dori sa fac și eu cu umplutura de mac…dar nu știu ce gust are…
Probeaza reteta si vezi 🙂
Draga Gina, mie imi venea sa-l mananc din leptop, asa de bun l-am vazut. Eu nu am facut niciodata un cozonac, dar o sa incep sa-l fac exact cum l-ai facut si tu. Sper sa-mi iasa. Te pup si multumesc de sfaturi!
Draga Gina, eu iti multumesc pentru reteta data la cozonacul moldovenesc. Iti marturisesc ceva: nu am facut niciodata un cozonac. Dar norocul incepatorului, mi-a iesit un cozonac… Toata familia m-a ridicat pana la cer si un pic mai sus :)))))))))))) . Te pup dulce si o sa mai caut bunatati facute de tine.
[…] cozonaci buni și o pască. Bine, eu voi încerca cu fiică-mea vineri să fac două bucăți după rețeta Ginei Bradea de cozonaci, dar ce va ieși acolo vom păstra pentru uz intern având în vedere că prima dată când voi […]
Buna ziua ,daca doresc sa fac 2 cozonaci imi trebuie sa dublez volumul la tot ? Trebuie sa folosesc 40 de oua , nu e prea mult ? Mersi anticipat .
Din cantitatile date la 1 kg de faina ies 2 cozonaci mari sau 3 mai mici. Deci faci reteta asa cum este scrisa 🙂
Buna ziua !o intrebare cu ce inlocuiesc untura?fac pt prima data cozonac am 26 de ani si nu am facut cozonac niciodata spre rusinea mea.va multumesc pt reteta
Buna ziua, draga mea,
Nu-i bai, facem acum 🙂
Foloaseti unt, va fi bine.
Buna ziua D-na Gina! Maine este ziua cea mare:INCERCAM reteta de cozonac moldovenesc! Doamne ajuta! Recunosc ca am foarte mari emotii pentru ca am invitati la masa si vreau sa-mi reusesca ….am vazut videourile de nenumarate ori ,le explicati foarte bine si nu vad de ce nu ar iesi ,cu toate acestea am indoieli. O sa fac fotografi si o sa le postez…sunteti minunata si va multumesc pentru toate retetele care le puneti si pentru timpul investit.
Cu stima si admiratie Simona
Te pup tare si trec emotiile. Sunt aici, la doar un click distanta. Te cicalesc de nu te vezi si iese o minunatie de cozonac 🙂
Buna seara doamna Gina! Au ieșit minunați cozonacii si pasca! Cei mai frumoși și buni! Încercați fără teama reteta! Va pup si un Paste fericit tuturor! Nu stiu cum sa pun poze:(
Felicitari, Maria! Un Paste fericit!
Poza o poti trimite prin e-mail la adresa concurspoftabuna@gmail.com
Draga mea,
Am facut din nou cozanac dupa aceasta reteta, au crescut f frumos si i am lasat sa se raceasca in tava, dar dupa ce i am scos din tava am observat ca partea care era in tava s a strans, deci cozonacul s a ingustat. Partea din afara taviii a ramas la fel. Facusem proba cu scobitoarea, deci erau copti, i am acoperit cu un servet sa se raceasca lent… Chiar nu stiu de ce s a intamplat asa. O sa incerc sa ti trimit o poza. Stii cumva care e motivul.
Multumesc mult!
Hristos a Inviat!
Hristos a Inviat!
Da, au transpirat si s-au umezit. Dupa coacere ii lasi in tava 10 minute, apoi ii s coti si i lasi sa se raceasca in afara tavii. Ii intorci de pe o parte pe alta cam la 10 minute. In felul acesta se racesc uniform si nu transpira.
Desi familia mea e de loc din Muntenia, de langa Bucuresti, mama face cozonac dupa o reteta similara cu a Dvs., pentru ca a „pornit-o” la cozonaci o colega de la Falticeni :-)). Diferenta e ca felurite afectiuni fizice nu ii mai permit sa framante cu mana, asa ca foloseste un robot de patiserie. Citind reteta Dvs. cu indicatia de a tranti aluatul de vas de cateva ori, mi-amintesc cum, acum 20 de ani, proptea ligheanul (de pastic!) de calorifer si muncea la el pana ii curgea transpiratia pe nas, saracuta! Iar mie mi se parea o inutilitate, nu-mi placea cozonacul si ma idigna cand toata lumea il considera prajitura suprema – poate pentru ca, in timp, s-a format aceasta reverenta fata de munca multa, resursele de multe feluri pe care le implica un cozonac bun.
Insa, ajunsa si eu la maturitate, am tinut un cozonac in frigider doua saptamani, pana am revenit din vacanta de Pasti si am mancat cate o felie pe zi cu aproape-piosenie, nu numai ca am ajuns sa imi placa, dar imi e chiar drag de el. Am facut si eu, insa nu-mi iese (sper, inca) ca al mamei – nu am aceeasi rabdare, aceeasi sarguinta in a ma ocupa de el, e tot timpul ceva ce intervine cand ma apuc sa fac.
Mi-as fi dorit ca amintirea cozonacului sa „urce” pana la bunica, insa, din pacate, in aceasta zona, cozonacii se faceau mai saracut – nici bunica sotului, refugiata din Basarabia, nu face cozonacul bogat si dand pe dinafara de ingrediente. Mama ramane maestra cozonacilor printre cunoscutii nostri, nu ca e mama mea, dar, probabi, pentru ca face cozonac dupa reteta bucovineana :-).
Citind reteta Dvs., mi-am explicat, cumva, „bucuria” cozonacului pe care nu o intelegeam in copilarie; textul Dvs. m-a ajutat sa imi clarific de unde vine aprecierea si caracterul sarbatoresc al unui produs rezultat din atenta pregatire si multa munca, pentru ca nu ati scris un text sec, tehnic, sau „ornat” cu indicatii, ci l-ati „ornat”, ca pe un cozonac, cu referinte literare si cuvinte duioase la adresa aluatului (se sperie si nu creste :-)).
Multumesc frumos 🙂
[…] farmec are un tort Diplomat – vedeti reteta, fara fructe confiate? Sau un cozonac, un tort cu ciocolata sau multe alte prajituri? Tare-s parfumate si gustoase fructele confiate si […]
Gina, multumesc pentru ca imi readuci aminte retetele copilariei. Am facut acest cozonac, exact la fel il facea si mama la Bacau, si bunica la Falticeni. Eu locuiesc peste Ocean acum, am folosit produse care se gasesc aici, si a iesit o minune. Ramane proaspat peste o saptamana. Il voi pregati din nou acum, de Craciun.
O rugaminte as avea – ai putea cumva sa refaci video-ul pentru aluat, umplere si coacere?
Multumesc frumos si eu, te imbratisez cu mare drag. Nu pot reface videoclipul, nu am cum sa adaug nimic la el. Dar orice nelamurire ai, ma intrebi si eu raspund. Citeste atent si reteta scrisa. La video trebuie sa fie cat mai scurt, din pacate.
Buna ziua, cati cozonaci ies din reteta de mai sus? Doresc sa fac 4 cozonaci impletiti(facuti din 2 buc). Cantitatile din reteta imi sunt suficiente sau trebuie sa mai adaug. Multumesc anticipat, Bianca!
La 1 kg de faina, scoti 2 cozonaci. Deci dublezi cantitatea la tot. Sarbatori fericite!
Va multumesc din suflet pt raspunsul prompt! Sunt deja fana dvs!!! :* 🙂
Multumesc de urari, asemenea si dvs!!! Imbratisari calde!
Multumesc frumos si eu, draga mea. Pup tare de tot si astept poza cu cozonacii. Avem concurs si e pacat sa nu participi: https://pofta-buna.com/concurs-de-sarbatori-gatesti-cu-gina-bradea-si-castigi/
Buna seara,si sarbatori in pace si liniste,va rog sa i-mi spuneti daca pot sa framant cozonacu cu robotu de bucatarie ???
Da, il poti framanta, dar nu mai mult de 1 kg de faina, ca nu are putere.
Sarbatori fericite si astept poza la concurs: https://pofta-buna.com/concurs-de-sarbatori-gatesti-cu-gina-bradea-si-castigi/
Am făcut și eu cozonacul, o minunăție! Este prima dată când mi-a ieșit un cozonac bun! Gata, cu voia dumneavoastră, doamna Ginuța, această rețetă a deveni rețetă neamului meu:))) Vă mulțumesc! Sărbători fericite!
P. S Vreau sa pun poze cu cozonacii, dar nu știu cum🤔
Multumesc frumos si eu, Sarbatori fericite! 🙂
Uite aici: https://pofta-buna.com/concurs-de-sarbatori-gatesti-cu-gina-bradea-si-castigi/
Am facut astazi cozonac dupa reteta dvs, va multumim, a iesit foarte buuuuuun. Craciun fericit!
Am facut cozonaci dupa reteta dvs, au iesit foarte buuuni, va multumim. Craciun fericit!
Sa va fie de bine, Sarbatori fericite! 🙂
Am incercat nenumarate retete de cozonaci si nu ma pot plange caci mi-au iesit de fiecare data buni, gustosi , frumosi dar ceva ma nemultumea…. nu erau ca cei facuti de bunica mea…. Ai ei aveau o textura aparte….Azi in amintirea ei si in spre pomenirea ei am decis sa mai fac o incercare. Acelasi rezultat oricat de buni ar fi nu sunt ca ai ei. Si in fine mi-a venit ideea sa caut cozonaci moldovenesti…. Si mai mult, citind comentariile, am vazut ca suntem din Galati. Cred ca am gasit raspunsul in numarul de galbenusuri, eu am pus 8 dar a trebuit sa mai adaug faina cred ca aproape 500g . Data viitoare voi incerca cu 20 , nu cred ca ea folosea atatea dar voi incerca . Si cred ca folosea si untura, numai ca noi am renuntat la carne. Untura influenteza si textura sau numai prospetimea in timp?
Daca ai mai adaugat 500 g de faina, sigur nu ai respectat reteta, ai gresit undeva 🙂
Untura fragezeste, schimba si textura, da ceva aparte aluatului.
Multumesc, cred ca a fost mai mult lapte.
Iaurtul are acelasi efect ca si untura?
Da, fragezeste si iaurtul, ajuta si la crestere.
Bună ziua doamna Bradea, va ador! Sunteți un om minunat, dintre toți bucătării , pe dumneavoastră vă admir cel mai mult. Faceți mânarea bună, gustoasa, simplă. Îmi aduc aminte cu drag, când făceau bunica cu mama cozonac, pască. Eu făceam porumbei din aluat, așa făcea bunica, și ne învăța și pe noi nepoțeii. Au trecut anii, bunica nu mai este, doar mama,dar cozonacul îl fac eu acum cu fetița mea. Vă iubesc nespus, bunul Dumnezeu mi-a ajutat să vă găsesc. Sa fiți sănătoasă și să ne învățați, readuceți aminte cât mai multe rețete.
Multumesc din tot sufletul, Catalina, te imbratisez cu drag. Te rog sa-mi spui Gina si sa mai vii pe la mine, sa pregatim impreuna bunatati pentru cei dragi 🙂
Buna ziua,
Oare aceasta reteta de cozonaci se poate framanta la robot?
Multumesc.
Da, dar numai 1 kg de faina, nu rezista mai mult.
Buna seara,deranjez si eu cu o intrebare.Vreau sa fac cozonac din 2 kg de faina dar cum procedez?Pun in tavi de la inceput 4 cozonaci?Cei 2 care asteapta sa se coaca cei din cuptor nu vor creste prea mult in tavi?
Pui pe rand, cate 2, cand ii bagi la cuptor ii pui in tavi pe ceilalti.
Multumesc!😘🌷
La fiecare sarbatoare mare fac aceasta minune de cozonac, am fericit toata familia si prietenii cu asa deliciu, nu mai e nevoie de nicio prajitura. Are un gust suprem pe care nu-ti vine sa-l amesteci. Va pomenesc mereu si va rog de sanatate doamna Gina. Sarbatori fericite!
Multumesc tare mult, va imbratisez pe toti!
Sarbatori fericite si la voi! Si tare te rog sa-mi spui Gina, doar suntem prietene si gatim impreuna, nu?
Buna ziua,
Ati modificat reteta?
Acum un an de zile, cand am descoperit-o eu, scriati 300-400 ml lapte. Acum vad o cantitate mai mica.
Ce-i drept, mie 300 ml imi intra la kg de faina din care iau si cei 100 ml cu care oparesc faina.
Felicitari! Este o reteta extraordinara.
Mama mea, moldoveanca, nu a facut niciodata cozonac, insa s-a mandrit la rude cu acesta facut de mine dupa reteta dvs:))
Eu pun la ochi si vad cat intra, sincer. Am cantarit pe urma. Mai modific uneori retetele, pe masura ce mai gasesc mici greseli sau mai adaug trucuri noi.
Hristos a înviat! Felicitări pentru ceea ce faceți, sunteți o foarte bună gospodină, dar și o foarte bună învățătoare în ale bucătăriei! Mulțumesc pentru această rețetă. Am făcut pentru prima oară cozonac și în plus singur, fără alt ajutor, doar cu ajutorul rețetei dumneavoastră, însă cel mai mult m-au ajutatat postările video, pentru că este mai clar pentru un începător. La final, nota primită pe drept de la soția mea a fost 8,50. Am făcut și unele greșeli (am folosit 3,5 kg din trei tipuri de făină pe care am adăugat-o și în timpul frământatului) iar plămada numai din 50 g drodie crudă, întrucât neavând experiență nu am apreciat corect și nu am respectat întrutotul cantitățile ingredientelor. Trebuie să recunosc că mi-a luat 14 ore, de la documentare și pregătirea ingredientelor și până am terminat de copt ultimii cozonaci. Cu toate acestea cozonacii au crescut incredibil de mult, parcă sunt niște elefanți sau rinoceri.
Adevarat a Inviat! Felicitari din tot sufletul, sunt mandra de tine. Sa mai faci, data viitoare va fi si mai bine 🙂
In fiecare an de Inaltare fac si eu cozonac moldovenesc din cel putin 3 motive foarte serioase . Unul ar fi ca pastrez in congelator 30 de galbenusuri – frecate cu zahar – ramase de la Paste (albusurile le folosesc la pasca cu smantana si atunci nu fac alte dulciuri inafara de cateva feluri de pasca).Altul ar fi ca la noi si Inaltarea este o sarbatoare mare, imi place ca este foarte cald,faina e uscata bine, in bucatarie nu trebuie caldura suplimentara si nu navaleste frigul daca deschid usa la balcon. Si sa nu mai spun ca iubim acest dulce si ca abia asteptam ,,scuza,, pentru placerea vinovata de a-l savura.Reteta e asa cum o stiu de la mama cu multe galbenusuri ,multa coaja de lamaie,multa grasime,multa munca si doar 250 gr de zahar la 1 kg de faina.Eu am 68 de ani si m-am bucurat sa vad reteta asta postata online,pentru posteritate .
Te imbratisez, Medeea, om frumos ca numele ce-l porti 🙂
Astăzi am incercat si eu rețeta dvs. Este prima data cand fac cozonaci. Mai au umpic si intra la cuptor, au crescut frumos. Va mulțumesc pentru reteta si eu cu familia va uram sarbatori fericite si multa sănătate. P. S. Va spun mai tarziu cat de buni sunt.
Sarbatori fericite si la voi, va multumesc.
Buna, Gina. Spune-mi te rog: galbenusurile amestecate cu zahar se lasa de seara pana dimineata la frigider sau la temperatura camerei? Iti multumesc.
La rece, dar inainte de pus in cozonac trebuie sa stea la cald minim 1 ora.
Va salut doamnă Gina.Ma numesc Alina si sunt o tânără mămică a doi ingerasi de copilași care adoră să le pregătesc tot felul de retete in special pe ale dumneavoastra.desigur reteta preferată este cozonacul moldovenesc despre care acum pot spune ca imi iese foarte bun(asta dupa destul de multe încercări) as dori sa va intreb daca as putea folosi maia naturală și daca da in ce proportii?va multumesc ca existați
Poti folosi maia naturala, dar dospirea va dura mai mult.
Nu am facut cu maia naturala, dar o sa incerc si atunci voi spune exact.
Va multumesc ca ati raspuns atat de repede si astept cu nerăbdare să încercați si sa imi spuneti cum iese,eu încă nu ma încumet:)) deocamdată voi continua sa prepar cozonacelul asta minunat al d-voastra
[…] sunt moldo-dobrogeanca si iubesc enorm cozonacul moldovenesc – reteta aici, acea bomba calorica, plina de grasimi si zaharuri, greu de facut chiar si pentru o gospodina cu […]
Bună ziua Gina _joi vreau să fac cozonacul moldovenesc _am 2 întrebări ::dece doar lighean de plastic si daca pot renunța la iaurt și untura??
Framanti in ce vrei, eu asa am avut lighean 🙂 Poti renunta la iaurt si untura, da.
Azi am indraznit sa lucrez la acest cozonac super sofisticat. Pfuuuu…. Ce minunatie mi-a iesit!
Multumesc Gina Bradea pentru indicatii si retete! Mi-au iesit doi cozonaci imensi si un puiut!
Nu am crezut vreodata ca voi reusi sa am rabdare sa framan o ora! Acum sunt mandra de rezultat si abia astept sa si gust!
Iti doresc sanatate multa , Lumina in suflet si Hristos a inviat!
Bravo, felicitari, te pup!
Buna Gina
Am si eu o intrbare tavile mele sunt de marimea: lungimea 35cm ,latimea 11cm ,inaltimea 7cm.Ati putea sa imi dati o ideie cat aluat imi trebui ptr marimea asta de tava cu aproximatie.
Multumesc.
Nu cantaresc niciodata aluatul. Trebuie sa fie cozonacul la putin peste jumatatea tavii, inainte sa fie lasat la crescut si in tava. Cred ca 800 g de aluat e bine. Fa proba la o tava, tapetata cu hartie de copt, dar margimile hartiei sa depaseasca tava cu minim 2 degete.
O reteta nemaipomenita pentru simtul gustativ si olfactiv dar si o placere pentru ochi! Din pacate sunt multe amanunte care nu sunt conform video cu textul; textul descrie ceva iar in video se face altceva. Cand esti incepator e greu..si esti nesigur…de exemplu in text nu se pomeneste de lasat la crescut dupa framantare iar in video se pomeneste de 2 ori ca a fost lasat la crescut doua ore. La fel si dupa ce cozonacul e in forma…deci se lasa de 2 ori la crescut? dupa framantare cca 2 ore si in forma 1 ora??? problema cind si cat lapte folosim…in video nu se descrie ca la framantat se toarna lapte si cat. Un update ar fi folositor, zic. Este o critica constructiva care poate ajuta mai ales pe cei fara practica indelungata in cozonaci de referinta dar cu o mare dorinta de gust bun si amintire. Va multumesc si Doamne ajuta in aceste timpuri de extrema.
Multumesc frumos, voi corecta.
[…] nu prea reuseste la oricine. Este o ciorba mai aparte, mai pretentioasa si cu ifose, la fel ca si reteta de cozonac moldovenesc: multi se lauda, dar la putini iese rezultatul cu adevarat […]
[…] urma, cand aveam enorm de multe albusuri si nu mai stiam ce sa mai fac din ele. Eu fac acel vestit cozonac moldovenesc, la care folosesc 20 de galbenusuri la 1 kg de faina sau ciorba de burta unde nu ma zgarcesc la […]
Am incercat in timp multe retete moldovenesti. Dar cum mama mea nu facea cozonaci si nu-mi mai aminteam cum ii facea bunica (moldoveanca si ea), imi ieseau intotdeauna prea densi. Reteta dumneavoastra, atat de bine explicata, mi-a schimbat sarbatorile! Sunt cei mai pufosi si buni cozonaci. Imi amintesc de cozonacii bunicii. Prietenii imi „comanda” in fiecare an. Ii fac deja de vreo 5 ani si au acelasi succes. Multumesc din suflet. Sarbatori fericite!
Buna ziua Gina. Spune-mi te rog cata drojdie sa folosesc la 2 kg de faina, in reteta scrisa ai 40 g drojdie proaspata la 1 kg faina iar in cea video ai 50 g drojdie proaspata la 2 kg faina. Cum e corect, te rog.
E ok in ambele variante, corectez, 50 g de drojdie.
Buna ziua d-na Gina! Va multumesc pentru aceasta reteta de cozonac. Am facut ieri cozonacii si au iesit foarte bine. Dupa ce i-am scos din tava dupa 10min si i-am intors sa se raceasca, cum ar trebui pastrati ca sa nu se usuce pana ii cosumam? Inainte, ii puneam intr-un prosop curat si apoi in punga. Dumneavoastra ce sfat imi dati?
Va multumesc. Sarbatori fericite!
Buna ziua si ma bucur tare mult. E bine asa: in hartie alba si apoi in prosop. Eu pun bucati cat mancam 1 data si la congelator.
Buna ziua,
Am framantat aluatul bine, insa cozonacii doresc sa-i fac cu 2 zile inainte de sarbatori. Intrebarea mea este daca e mai bine sa-i las sa creasca inainte de congelare sau dupa framantare sa-i bag direct la congelator, avand in vedere faptul ca voi folosi coca peste 1 sapatamna deabia…cum ma sfatuiti? multumesc
Recomand sa coaceti cozonacii si asa copti sa–i bagati in congelator, nu aluatul crud.