Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat
Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat, un cozonac ieftin, aromat, cu reusita garantata. Nu veti da gres cu reteta aceasta, e foarte usor de facut.
Ce faina si drojdie sunt cele mai bune pentru cozonac, cat si cum se framanta aluatul, cat se lasa aluatul la dospit, cum se coace cozonacul? Va las reteta scrisa si video pas cu pas.
Cand e vorba de cozonac, moldoveanca de mine prefera cozonacul moldovenesc, bomba aia cu 20 de galbenusuri la 1 kg de faina.
Ca prefer putin si bun, iar cozonacul ala iese ceva de o finete rara. Cine a probat reteta, stie ce spun. Sau macar cozonacul traditional, cel cu 10 galbenusuri la kg de faina.
Dar pentru ca stiu cum e sa nu ai bani dar sa vrei totusi ceva bun, va dau acum si o reteta de cozonac economic, un cozonac la care folosim doar 3-4 galbenusuri la 1 kg de faina. Nu e cozonac de post, dar este mult mai ieftin decat bombele pe care le fac eu de obicei.
Cam asa arata cozonacii mei, daca apasati pozele gasiti si retetele. Toate retetele mele de pasca si cozonac le gasiti AICI.
De Paste sau Craciun, gospodinele se intrec in facut cozonaci si prajituri, plus multe alte bunatati. Va recomand si reteta drobului mozaic din carne si ficat de pui, care se poate face cu orice ocazie. Numai sa va uitati cum arata:
Si va dau acum si o reteta de cozonac ieftin, foarte pufos si aromat, care poate fi facut de catre oricine. Mare atentie, insa, ca se usuca mai repede decat cozonacul cu 10-20 de galbenusuri. E foarte gustos, dar mai putin fraged si fin.
Ce folosim pentru reteta economica de cozonac pufos (cu stafide si rahat)?
Ingrediente pentru 1 cozonac mare, tava de 32×12 cm
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- - 500 g faina 000
- - 2 galbenusuri
- - 75 - 100 g zahar
- - 250 de ml lapte aproximativ
- - coaja de la 1 lamaie sau portocala
- - vanilie
- - 25- 30 g de drojdie proaspata sau 7 g uscata
- - 100 g ulei (sau unt, dar nu va mai fi la fel de ieftin)
- - 1 praf de sare
- - 50 g stafide + 1 lingura rom pentru inmuiat
- - 100 g rahat
- Pentru decor
- - 1 galbenus
- - susan, mac...
Mod de preparare sau cum se face un cozonac pufos (economic, reteta cu stafide si rahat)?
Mai departe puteti citi reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video AICI: apasati poza si vedeti tot ce fac eu.
Am folosit acum drojdie proaspata. Nu este nevoie sa se foloseasca foarte multa drojdie, aluatul creste foarte bine, are nevoie de o framantare buna si de caldusra daca vreti sa creasca repede si sa se desfaca fasii.
Va recomand sa cititi Secretele aluatului dospit aici, am notat multe trucuri pentru cel mai bun cozonac.
O sa va spun totul pas cu pas, pe scurt:
Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat
- Se bat galbenusurile cu un praf de sare, cu o furculita. Doar cat sa se desfaca galbenusurile. Se lasa deoparte minim 10 minute.
- Se dizolva drojdia (se lichefiaza) cu putin lapte caldut si faina. Eu am facut un crater in mijlocul fainii si am amestecat acolo direct. Se lasa la dospit 10 minute.
- Se adauga 3/4 din lapte si se amesteca bine.
- Galbenusurile se amesteca acum cu zaharul si dse bat pana cand se topeste tot zaharul. Se mai poate adauga putin lapte cald ca sa se dizolve mai repede. Trebuie sa avem o crema fina.
Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat
5. Se adauga si galbenusurile peste aluat, vanilia si razatura de lamaie sau portocale. Se framanta cateva minute. Se adauga laptele cat este nevoie.
6. Acum se incepe framantarea, se ung mainile cu ulei sau unt si se framanta bine. Se framanta pana se termina tot uleiul.
7. Se acopera cu folie de plastic si se lasa la dospit, in loc cald, pana cand isi dubleaza volumul. Poate dura 1 – 2 -3 ore.
8. Se poate impleti in 2 – 3 sau se poate face un rulou simplu. Eu am impletit cozonacul in 2. Se imparte aluatul in 2, se intinde fiecare bucata pe masa, se presara stafidele si bucatelele de rahat. Se ruleaza, apoi se impletesc ambele bucati.
9. Se asaza cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la dospit in loc cald. Dospirea in tava dureaza minim 40 de minute.
10. Se unge cozonacul cu galbenus batut cu 1 lingura de apa.
Cum se coace cozonacul?
Coacerea se fac in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 10 minute, apoi la 170 – 180 de grade inca 40 – 50 de minute. Foc minim – mediu la cuptoarele pe gaz.
Dupa 40 de minute de coacere se verifica, se face proba cu scobitoarea. Aproximativ 1 ora dureaza coacerea.
Se scot cozonacii, se lasa 10 minute in forma sa respire, apoi se scot. Se pun pe un gratar sau servet si din 10 in 10 minute se intorc pe celelalte parti, ca sa se raceasca in voie si sa nu se lase.
Cateva sfaturi:
- La framantat uleiul intareste aluatul, untul il inmoaie, mai ales daca este unt cu multa apa. Daca folositi unt, lasati aluatul putin mai tare.
- Aluatul trebuie sa fie caldut daca vreti sa creasca repede. Recomand sa aprindeti cuptorul la minim pentru 5 minute, apoi stingeti. Bagati vasul cu aluat inauntru. NU UITATI SA STINGETI CUPTORUL. Inauntru sa fie cald, nu fierbinte.
- Daca aluatul este rece, va creste mai greu.
- Lasati aluatul sa dospeasca atat cat trebuie, nu va grabiti, altfel cozonacii vor crapa.
- Dupa racire, se pun in punga de plastic si se pot pastra in frigider sau congelator.
- Din acest aluat se pot face gogosi, cornuri, colacei…
Daca va raman bucatele de cozonac care se usuca, va recomand sa le adunati si sa faceti o delicioasa Budinca din cozonac.
Cam asa arata Cozonacul economic facut de mine, va las cateva poze.
Va invit sa probati reteta si sa reveniti, sa-mi spuneti cum v-a iesit. Iar daca retetele mele va plac, le puteti distribui sa le vada si prietenii vostri. Acest lucru ma ajuta, inseamna ca imi apreciati munca.
Sa fiti sanatosi si veseli in fiecare zi!
Pofta buna
41 COMENTARII
Minunat!Cozonac de acest fel numai in Moldova am mancat!Mama si matusile mele(Dumnezeu sa le odihneasca)erau mari mestere in prepararea cozonacului!Aveau ele secretele lor si le iesea admirabil!Se desprindea fasii la mancat!Am apreciat ca pe langa ingredientele de baza secretul era FRAMANTATUL care nu este o joaca….Multumim Gina Bradea!!!Dumnezeu sa te tina sanatoasa si fericita!!!!
Multumesc tare mult 🙂
Spune-mi te rog,setare cuptor este pt ventilatie sau incalzire superioara/inferioara? si dimensiunea tavii (L/l/h).
Eu cand fac imi da cozonacul peste tava.O alta intrebare de la o specialista asa mare,de ce crapa cozonacul la cuptor?
Cu stima,Violeta
Poti folosi si ventilatia, dar eu prefer incalzire sus-jos, fara ventilatie.
Tava mea este asta: https://www.emag.ro/forma-chec-cozonac-30×12-8×6-cm-cu-acoperire-ceramica-1101081/
Cand crapa cozonacii sunt 2 cauze: nu ai lasat aluatul sa creasca destul in lighean si apoi in tava. Sau ai bagat in cuptor la temperatura mare, care i-a fortat.
Si mai am o intrebare,am incercat sa fac cozonac cu indulcitor,cel natural din mesteacan si nu a crescut.Ai idee daca e de la inlocuitor de zahar?Dimensiunea tavii am vazut-o.Cu stima, Violeta
Nu are treaba zaharul. Recomand sa schimbi drojdia si faina. Eu am folosit proaspata, Secretul bunicii.
Multumesc pt.raspuns.Cu toata stima, Violeta
Cu drag, Violeta! 🙂
Bună ziua,
Da, se cunoaşte că sunteţi moldoveancă, ceva de genul acesta făcea şi bunica mea, aşa după posibilităţi, dar tot bun ieşea. Am să îl fac şi eu de Înălţare. De arătat arată super bine, îmi imaginez ce gust bun trebuie să aibe.
Mulţumesc pentru reţetă.
Vă pup
Cu cel mai mare drag, Sanda!
Pup! Te invit sa revii, sa ne spui ce gust are cozonacul. 😛
Buna ziua, stimata doamna. Va rog sa ne spuneti ce cantitate aproximativa de lapte se foloseste, pentru ca nu am vazut in lista ingredientelor.
Multumesc frumos.
PS: Am facut reteta dvs. de cozonac cu 10 galbenusuri si au iesit niste cozonaci minunati. Pana si mama mea care este extrem de pretentioasa si critica a spus ca au iesit exceptionali. Cred ca diferenta au facut-o untura si faina 000, pentru ca pana acum foloseam faina speciala pentru cozonac (cel putin asa scria pe punga), ambele de la Dobrogea. Multumesc pentru pont si va urmaresc cu mare interes in continuare.
Multumesc frumos, am corectat: cam 250 ml lapte.
A iesit atat de bine, de gustos si de pufos… incat nu a mai apucat poza. Multumim!
Ma bucur, Oana! Stiu bine ce zici.
Sa va fie de bine!
Buna seara,am cumparat tava recomandata.Am facut cozonacul .Am pus la dospit 30 minute in castron pana s-a dublat.L-am pus in tava, era cu un deget peste tava,l-am lasat la crescut 15 minute deoarece aproape se dublase in inaltime,l-am bagat la cuptor si ce sa vezi?acolo a crescut de parca era o ciuperca si pe inaltime,si putin pe latime.Atat prima cat si a doua oara am patit la fel.Nu s-a crapat cozonacul.Oare tava este pt mai putin de jumatate de faina?
In speranta ca ma lamuriti si-mi dati un sfat,va multumesc anticipat.Daca vreti va pot trimite poze.Cu toata stima, Violeta
Intotdeauna aluatul se pune cam la jumatate, maxim 3/3 din tava. Ca sa nu curga pe alaturi.
Buna ziua ..va rog frumos sa-mi spuneti toti pasii in ce privete temperaturile de coacere a cuptorului electric la cozonac…..t.preincalzire …apoi folosim pana la sf.coacrii…optiunea sus…jos ?
Am spus deja: 160 grade la inceput, pt 10 minute, apoi 170-180 de grade pana la final, temperatura sus-jos.
Merci pentru raspuns.Eu intrebasem aluatul facut din 500 gr.faina in cate tavi l-ati pus?si dimensiunea tavilor ca sa nu dea pe afara coca?Cu stima, Violeta
1 tava si am spus dimensiunea.
[…] Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat […]
Buna ziua ,am o mare problema cuptorul meu arde si as dori sa framint cozonacul la mine acasa dar coacerea la cuptorul fiului meu care necesita deplasare aluatului credeti ca fac o mare greseala ?Sfatuiti-ma cum sa procedez.Multumesc anticipat
Recomand sa framanti aluatul acolo unde-l coci, altfel cresterea va fi de prea lunga durata.
Buna ziua .
Am o mare curiozitate …Care este secretul sa iasa textura fasii ? Si nu ca textura de la paine.. ?
Framantata bine, exact asa cum arat eu in video.
Draga doamna Gina, buna seara! Cozonacul trebuie copt la aer sau la rezistenta? An cuptor electric. Va multumesc anticipat!
Fara ventilatie 🙂
[…] nu va atrage aceasta si doriti ceva cu mai putin galbenusuri, puteti sa faceti un cozonac economic, cu ingrediente mai putin, dar la fel de bun. 😛 Arata […]
Bună dimineața doamna Gina!
La cozonacul economic se poate pune și umplutura de mac și nucă?
Sau de ciocolată?
Da, se poate umple cu orice.
Am facut si anul trecut tot azi si anul asta tot azi 21.04.2021 respectiv 21.04.2022 si pot zice ca au iesit perfect…multumesc pt reteta.
Mai adaugam pe ici pe colo cate ceva la umplutura…in rest jos palaria.
Sarbatori cu lumina, pace si speranta va doresc 🙂
Buna ziua !! E prima data când încerc aceasta rețeta si prima data când imi si iese un cozonac woow..Super ușor de făcut si Mulțumim pentru rețeta !! Viitor aceasta rețeta va rămâne mereu făcută in bucătăria mea 💐💐😁
Mulțumim frumos Dna Bradea,
Rețetă testată, reușită, adoptată!!!
Cu mare drag 🙂
Multumesc de retea. A iesit f. bine, peste asteptarile mele
Sa va fie de bine, ma bucur tare mult!
Buna ziua! Daca vreau sa fac 4 mai mici dublez volumul la toate ingredientele??
da
Azi 15 dec 2023 am făcut cu câteva mici modificări și a ieșit delicios…. mulțumim
Multumesc frumos si eu, sa-l mancati cu placere 🙂