Cartofi taranesti cu afumatura, ceapa si boia
Cartofi taranesti cu afumatura, ceapa si boia sau de post (fara afumatura) – la cuptor sau la tigaie, o reteta simpla si rapida care este gata in 40 de minute. Cum se fac cartofii taranesti? Reteta scrisa si video pas cu pas.
Bune mancaruri se mai fac din cartofi! Considerant alimentul saracului, cartoful este o leguma delicioasa, usor de gatit. Am multe retete cu cartofi aici, in jur de 100.
Cand vrem sa gatim ceva rapid si gustos, imediat ne gandim la paste sau la cartofi, nu-i asa?
Ce ingrediente folosim pentru reteta de cartofi taranesti cu afumatura, ceapa si boia?
Ingrediente pentru 4 portii
Rating
- 1 kg de cartofi (noi sau vechi)
- 150 g de afumatura (kaizer, slanina, carnati afumati) optional - nu se foloseste nimic daca reteta este de post
- 1-2 catei de usturoi taiati felii
- patrunjel verde
- 1 lingura de ulei
- 2 cepe taiate cubulete
- putin piper
- sare
- boia de ardei dulce
- verdeata (marar, patrunjel)
Cum se face reteta de cartofi taranesti?
Modul de preparare se vede mult mai bine in reteta video – o gasiti cu o apasare pe poza.
Reteta video
Curatam si taiem cartofii, cubulete sau pe lung, cum doriti. Se pot folosi cartofi noi sau vechi, de care aveti. Eu am folosit cartofi noi, micuti.
Adaugam apa peste cartofi, cat sa ii acopere. Adaugam si o lingurita de sare, aceasta este un mic secret de gospodina: 1 lingurita de sare la fiert face cartofii mult mai gustosi.
Fierbem cartofii pentru 15-20 de minute, cat sa fie patrunsi destul de bine, dar sa nu se sfarame. Se probeaza cu o furculita.
Sfaturi de la Gina Bradea
Daca aveti cartofi vechi, recomand sa fie fierti in coaja si apoi curatati. Vor fi mult mai gustosi. Coaja mentine gustul cartofilor mai bine decat daca ar fi curatati.
Cartofi taranesti cu afumatura, ceapa si boia
Intr-o tigaie, separat, punem uleiul, adaugam si afumatura, cat sa o rumenim putin. Nu trebuie rumenita tare, pentru 2 minute, apoi putem adauga ceapa si calim totul impreuna, in jur de 3-4 minute.
Daca faceti reteta de post, sariti peste acesta etapa, nu folositi carne de niciun fel.
Adaugam si putin apa, cam 50 ml, apoi reducem focul, punem capul si lasam se inabuse bine, pana cand se inmoaie ceapa. Din cand in cand, daca mai este nevoie, cate putina apa.
Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam usturoiul, boia dulce si amestecam bine.
Lasam sosul sa fiarba putin, apoi rasturnam si cartofii.
Amestecam usor, apoi adaugam si putin piper.
Punem capacul si lasam la foc minim, timp de 5 minute, mai amestecam din cand in cand, sa se armonizeze totul. Dumnezeule, cum miroase in bucatarie! Deja tropaim de pofta pe langa tigaie.
Ce bine arata!
Apoi stingem focul si presaram deasupra verdeata tocata marunt.
Mod de prezentare si servire pentru reteta de cartofi taranesti
Se servesc ca atare, alaturi de o salata sau ca garnitura alaturi de carne de orice fel, snitele, chiftele, peste…
Cand am musafiri eu asez pe masa un platou cu cartofi taranesti, fierbinti, inca de la inceput, alaturi de aperitive. Fiecare se serveste cand si cu ce doreste. Eu nu pun in farfurie la fiecare invitat, ci las pe fiecare sa faca asta. La noi, platourile trec din mana in mana, in stilul acela relaxat al americanilor.
Va recomand sa rasfoiti putin albumul meu cu retete de aperitive, salate si garnituri. Am multe retete simple si delicioase.
Am o singura regula: ce pui in farfurie, mananci! La mine nu se lasa nimic in farfurie, nu-mi place risipa inutila. In schimb, nu ma intereseaza cat si ce mananca fiecare, marea mea bucurie este cand raman platourile goale.
Si va garantez ca se mananca toti cartofii taranesti, nimic nu mai ramane, sunt pe placul tuturor!
Am si o colectie impresionanta de retete rapide aici. Nu e nevoie sa stam ore in sir in bucatarie ca sa gatim ceva gustos!
Va recomand sa probati reteta cartofilor taranesti si sa-mi trimiteti poze. Sunt deliciosi asa cum sunt, noua ne plac enorm si-i facem des.
Sa-mi fiti sanatosi si voiosi, ca-n rest, le facem noi pe toate, nu-i asa?
Va mai las o poza, ca-s prea buni. Si, de ce sa nu recunoastem, am facut si poze frumoase de data asta…
Pofta buna, retete cu Gina Bradea!
2 COMENTARII
O bunătate ,am sa o incerc și eu.
Noi am probat-o și vorba soției „Vai ce bun este!”. O rețetă simplă cu cartofi din Țara Făgărașului, cu bacon(?) dintr-un magazin „Transalpina și celelalte și uite așa a ieșit ceva simplu, rapid de făcut, sănătos și tare gustos. Mulțumim d-na Gina.