Cantuccini cu cacao si ciocolata alba
“Cantuccini cu cacao si ciocolata alba” reprezinta una dintre feluritele variante ale renumitilor “cantuccini cu migdale”( Biscotti di Prato), renumitele fursecuri ce-si trag originile din vremea Renasterii florentine.
Extrem de fini si aromati, crocanti, acesti biscuiti sunt minunati de rontait la micul dejun, desert, gustare, la pachetel sau la tv 🙂
Sunt consumati cu precadere cu ocazia sarbatorilor Craciunului sau a Pastelui, alaturi de alte deserturi specifice acestor sarbatori, in special in regiunea Italiei centrale.
Si tocmai pentru ca este vorba de o reteta pregatita in ajunul celor mai mari sarbatori ale crestinatatii, aceste fursecuri “se dezbraca” de aspectul lor rustic, de consistenta lor tare, de simplitatea lor.
Nu mai avem de a face cu clasicul fursec crocant inmuiat in vestitul lichior “ Vin santo” (nu intentionez in nici un chip sa minimalizez farmecul “cantuccinilor” clasici) ci cu un desert rafinat ca gust si consistenta, fraged si aromat.
Migdalele lasa locul unei delicioase ciocolate albe, fainei 00 i se adauga ceva cacao, o coaja razuita de portocala va aromatiza compozitia, untul va da fragezime si un gust apetisant acestor fursecuri, iar zaharul farin le va imprima acel aspect usor sfaramicios.
Ce folosim pentru reteta de cantuccini cu cacao si ciocolata alba:
Ingrediente (pentru 6 persoane):
Faina 00 250 g
Cacao 30 g
Zahar 150 g
Ciocolata alba 175 g
Oua intregi 2 buc
Unt 60 g
Praf de copt 8 g
Coaja de portocala razuita
Cum se face reteta de cantuccini cu cacao si ciocolata alba:
Untul pastrat la temperatura camerei si taiat in bucatele (nu foarte marunte), se amesteca impreuna cu zaharul farin.
Se adauga pe rand cele doua oua, putina sare, coaja de portocala iar pe urma ciocolata alba granule. Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca si se cern de 2-3 ori si se adauga, dintr-o data, primei compozitii.
Se framanta o coca ( cat mai putin posibil, cu varful degetelor sau cu ustensile reci pentru a evita topirea untului), iar daca aceasta va rezulta destul de moale (datorita cantitatii reduse de unt), o infasuram intr-o pelicula transparenta si o dam la frigider, timp de cateva ore ( 2 ore minim).
Presaram faina pe o planseta, scoatem aluatul nostru din frigider si formam niste suluri cu diametrul de cca 3 cm.
Le pozitionam pe o tava tapetata cu hartie de copt ( destul de distantate intre ele intrucat isi vor mari volumul in timpul coacerii), le umezim cu o pensula inmuiata in lapte, si le dam la cuptorul incins la cca 160 ° timp de 25 minute.
Scoatem fursecurile noastre din cuptor, le lasam pret de cateva minute sa se raceasca putin si le taiem fie drept, fie in diagonala, dupa preferintele fiecaruia, la 1 cm latime.
Pentru o mai buna conservare a fursecurilor noastre este indicat ca odata taiate sa se lase in cuptor la “ uscat” pentru alte cinci minute.
In felul acesta vom diminua umiditatea din interiorul fursecurilor si le vom putea pastra timp mai indelungat intr-o bomboniera inchisa ermetica. Stati linistiti, nu va trebui sa le pastrati timp indelungat. 🙂
De obicei eu nu reusesc nici macar sa le ofer colegilor de munca, pentru ca se evapora ca prin minune 🙂
Pofta Buna