Carnati din carne de porc, vita sau amestec reteta traditionala
Carnati din carne de porc, vita sau amestec facuti dupa o reteta traditionala, carnati de casa moldovenesti. Cata sare se pune, ce condimente, cum se afuma carnatii. Toate acestea sunt detaliate in reteta.
Si pentru ca vine Craciunul, o reteta de carnati de casa trebuia sa scriu. Ce Craciun poate fi fara sarmale si carnati?
Vedeti aici o selectie de retete festive, un ghid culinar cu sute de retete, de mare folos pentru pregatirea unei mese. Nu uitati ca va stau la dispozitie pentru alcatuirea meniurilor pentru orice ocazie, in primul rand in functie de buzunar 🙂
Nu stau sa prezint la nesfarsit reteta de carnati, stiti ca am zeci de retete de tot felul de preparate facute acasa, asa ca nu mai e nimic de zis 🙂
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de carnati din carne de porc, vita sau amestec?
Rating
- Carnati din carne de porc-total 2 kg de carne tocata
- -1 kg pulpa de porc
- -1 kg poala(fleica, burta) de porc
- Carnati de porc si vita-total 2 kg carne tocata
- -1 kg pulpa de porc
- -500 g carne de vita lucru(pulpa, gat)
- -500 g burta de porc(fleica, poala)
- Condimentele sunt la fel, cantitatile pentru 2 kg de carne. Daca folositi 1 kg de carne, reduceti la jumatate.
- - 22-30 g sare (puneti prima data 22 g, framantati bine, apoi gustati)
- -6 g piper
- -3 g ardei iute(optional) sau boia de ardei iute
- -20 g boia de ardei dulce
- -30 g usturoi
- -5 g cimbru uscat
- -2 g coriandru
- -2 g ienibahar
- -400 ml supa de oase sau apa rece
Cum se face reteta de carnati?
Carnea se toaca
Carnea se alege de pielite, vene, cheaguri de sange, se spala, se usuca bine cu servete si se toaca. Marimea tocaturii depinde de fiecare familie in parte. Noi tocam cu o sita medie, de 4,5 mm, dar sunt gospodari care toaca la sita de 3, sau mai mare, de 6-8.
Depinde cum vreti sa fie carnea, mai fina sau mai mare. Se poate toca si la barda(din cutit), dar deja intram la alta reteta 🙂 .
Avem masina de tocat electrica, avem si masina manuala de 22, TRE SPADE, buna, dar tot la masina veche, micuta, apelam. Avem masina asta de tocat de cand ne-am casatorit, primita de la o matusa, care o folosise si ea multi ani… E tare buna!!!
Am dat ambele variante, si la carnatii din carne de porc integral, dar si din porc+vita. Noi folosim fleica de porc (burta, poala), dau toate denumirile, ca sa stiti la ce ma refer-partea aceea care are suvite de carne cu grasime.
Carnea aceasta e mai frageda, slanina fiind amestecata cu carnea, nu se topeste imediat atunci cand carnatii sunt prajiti. Sa vedeti ce dulceata aparte vor avea carnatii dvstra, daca veti respecta aceasta reteta. 🙂
Am facut tot felul de probe, pana cand am ajuns la aceste cantitati de carne si condimente.
2. Condimentarea carnatilor de casa
Va recomand sa macinati proaspat condimentele, pentru ca vor avea cu totul alt gust, decat daca veti cumpara condimente macinate.
Se pune carnea tocata intr-un lighean (covata, cratita mare etc), se adauga condimentele proaspat macinate (piper, ienibahar, ardei iute, coriandru), boiaua de ardei, sare si cimbrul.
Cimbrul nu se macina, pentru ca va schimba culoarea la carnati. Nu vreti sa aveti carnati verzui, nu-i asa? 🙂 .
Usturoiul se curata si se piseaza foarte fin, se toarna supa de oase (ideal) sau apa rece, se amesteca si se lasa deoparte.
Asta se face inainte sa incepeti sa tocati carnea, pentru ca usturoiul sa-si lase toata aroma in lichid. Se strecoara si doar zeama se foloseste la carnati, nu si usturoiul pisat
3. Framantare carnati de casa
E foarte important sa fie carnea de carnati framantata foarte bine. Framantatul trebuie facut cu multa rabdare, sa dureze 20-30 de minute. Da, se vor gasi destui carcotasi care sa comenteze. Dar, va rog sa probati reteta asa cum va spus si apoi discutam 🙂
Framantand foarte bine carnea, totul se leaga mai bine, se formeaza o emulsie din grasime si apa, condimentele si sarea se amesteca mult mai bine, gustul este mai uniform, iar carnatii, desi pare greu de crezut, vor fi mai fragezi, parca usor pufosi. 🙂
4. Degustarea carnatilor de casa
Ah, momentul atat de asteptat! Incingeti repede o tigaie si aruncati 2-3-20 de gogoloaie(chiftele) din pasta de carnati si prajiti-le. Gustati fara paine, fara mustar.
Savurati si vedeti daca va place gustul. Nu mai adaugati nimic acum, lasati asa, chiar daca pare ca mai e nevoie de sare sau piper.
5. Odihna
Se baga la rece pasta de carnati de casa si se lasa pana a doua zi. Nu la congelator, ci la rece, sau poate sta intr-o camera rece.
6. Framantarea
A doua zi se scoate carnea de la frigider si se framanta din nou, macar 10 minute.
Iaaaar? O sa ma-ntrebati 🙂 .
Da. Pentru ca peste noapte sarea s-a mai dizolvat, celelalte condimente si-au facut loc agresiv sau cu blandete printre carnuri, asa ca e nevoie iar de framantare.
7. Degustare
Iarasi si din nou, prajim 2-3 chiftele si gustam. Acum vedeti daca mai trebuie ceva condimente dupa gustul vostru. Daca mai doriti, mai adaugati sare, piper, cimbru, usturoi…Framantati iar, ca vad ca a-nceput sa va placa 😀
8. Matele (intestinele)
Se folosesc intestine de porc sau oaie, de care doriti, de care aveti 🙂 . Se apala bine in apa usor calduta, apoi se lasa 30 minute in apa cu felii de lamaie sau putin otet. Acesta va albi intestinele si va indeparta putin din mirosul specific. Nu,. nu vor mirosi a trandafiri, asa ca nu intrebati 😀
9. Umplerea carnatilor de casa
Se umplu carnatii cat mai bine, nu foarte tare sa pocneasca matul, dar nici labartati 🙂 . Verde nu prea verde, da” verde sa fie 😀
Noi avem o tulumba speciala pentru carnati si merge rapid. Dar se poate si cu masina de tocat, la care se ataseaza palnia speciala.
10. Zvantarea carnatilor
Dupa umplere, carnatii se lasa asa, sau se fac capete mai mici sau mai mari, dupa dorinta. Se atarna in loc uscat si racoros, sa se usuce. Se lasa la uscat 24-48 de ore, dupa dorinta. Noi avem un uscator pentru afumaturi – vedeti aici, facut de sotul meu.
11. Afumarea carnatilor de casa
Dupa zvantare, carnatii se pot afuma la fum cald timp de 2-3 ore sau la fum rece timp de 1 zi. Este bine sa fie lasati cam 48 de ore in afumatoare, dupa ce s-a incheiat afumarea. In felul acesta, fumul are timp sa se uniformizeze. Afumarea se face cu lemn de pom fructifer, sau cu fag, stejar. Vedeti cum se face o afumatoare – click aici.
Asa arata, abia luati din afumatoare, carnati si salam 🙂 . La noi astazi, 1 decembrie, au fost 18-19 grade afara si soare puternic 🙂
12. Uscarea carnatilor
Acum, carnatii afumati sau nu, se pot lasa la uscat, in loc racoros si aerisit. Noi ii taiem si-i bagam la congelator, vidati, cate 4 la pachet.
E cald in Italia, unde stam acum, asa ca nu lasam afara decat iarna, ceea ce vrem sa lasam la uscat 🙂 Va place cum arata camara noastra? Avem de toate, atarnate de grinda 🙂
Atele diferit colorate de la carnati si salamuri sunt pentru ca sunt diferite tipuri, nu sunt toate la fel. Da, sunt facute toate de noi, vedeti retetele in AFUMATURI – aici.
Asa pregatim noi carnatii de casa. Facem de mai multe ori pe an, nu doar de Craciun, pentru ca ne place sa ne facem noi in casa preparatele si nu sa le cumparam.
Mai facem si pentru prieteni, nu doar pentru noi este tot ce vedeti in poze 🙂 . Asa arata carnatii prajiti, vedeti cat sunt de suculenti si dolofani! Pacat ca nu puteti simti gustul si mirosul !
Va invit sa vedeti un videoclip in care aratam tot ce facem noi:
Pe gratar sunt mai multe feluri de carnati, ca sa fie pe gusturile tuturor 🙂
Uiatati aici cum am facut ultima oara, sunt mai multe feluri de carnati si salamuri. O parte din retete le-am scris si publicat (carnati din carne de pasare, carnati cabanos), dar mai am de scris. Stati pe-aproape 🙂
Nu uitati ingredientul principal:
Presarati din belsug cu multa dragoste si cu un strop de bunatate!
Ce va alegeti de la mine din camara? Va astept cu Plugusorul, colindul, steaua… Cate stelute merita reteta asta? Notati in formularul de mai jos 🙂
Pofta Buna! 😀
Aceasta reteta o puteti consulta si video, la fel de bine explicata:
Reteta de carnati de casa din carne de porc si vita a fost incercata si de catre cititorii nostri, mai jos aveti doar cateva dintre preparatele lor:
152 COMENTARII
multumesc pentru reteta ,ma inspir din bucataria d.stra
Multumim frumos 🙂
Iti citesc pe nerasuflate toate retetele si/sau iti urmaresc filmuletele si am asa o senzatie ca si cum as asculta o matusa draga, (chiar daca eu sunt mai invarsta 😉 ) In acest an am sa fac „porcarii” dupa retetele tale. Abia astept, mai sunt cateva saptamani! Multa sanatate si la cat mai multe postari!
Multumesc din tot sufletul Aurica. Te mai astept cu mare drag, cu impresii, sugestii. Orice vorba buna e primita la noi, cu multa bucurie 🙂
Acesti carnati se pot inobila cu o tuica de pruna si chiar cu un vin rosu pe care le am , maine merg la hala dupa carne si mate, condimente am, mai greu e sa treaca cele 3-4 zila pana cand ii voi pune pe gratar.
Felicitari pentru talentul culinar si cel literar! Citesc foarte des retetele, chiar daca nu le si incerc.
Pregatesc „porcarii” de casa de mai bine de 30 de ani. Asa am ajuns sa constat ca ne plac mai mult daca la framantat substitui supa cu niste vin alb sec, de cea mai buna calitate. Si, afumati la cald un pic mai mult (3-4 ore) si apoi bine raciti si tinuti la vant, ii consumam ca atare, alaturi de sunculite si slaninute.
Din camara cu bunatati eu n-as manca nici 10% din diverse motive, dar as alege tot ce este acolo! Dupa descriere si poze, toate sunt de nerefuzat!
Cum pun cele 5 din 5 stelute?
Am vazut!
Multumesc frumos pentru vizita, cuvintele frumoase si sfaturile pretioase! Va mai asteptam cu mare drag 🙂
Multumesc pentru reteta,o sa-i fac de Craciun si o sa-ti trimit poze,pana atunci iti dau 5 stelute pentru ca sunt convinsa ca vor fi foarte buni.
Multumesc frumos 🙂
Cu mare drag iti urmaresc postarile, esti o inepuizabila sursa de inspiratie pt mine. Eu nu folosesc cimbrul la carnati , anul acesta am sa pun in practica reteta ta. Mosul sa te gaseasca plina de sanatate si voiosie
Multumesc la fel 🙂
excelenta descrierea si sfaturile.multumim.o sa ma apuc sa fac si eu.
Maine ne apucam de treaba.Avem baza materiala si logistica.Va tinem la curent .Multumim pentru reteta !
Pe pagina de fb am distribuit-o si la prieteni .
Le-as alege pe toate, dar cum facem cu colesterolul ? Felicitari pentru postare, mai asteptam ! AS AVEA O REMARCA DE FACUT ,PENTRU CA EU AM PATIT-O : DACA CUMPARATI CARNEA DIN SUPERMARKETURILE ROMANESTI, NU MAI ADAUGATI APA , CARNEA , (PULPA, SPATA ) ESTE INJECTATA CU APA ! Peste ce a avut carnea , am respectat reteta si am pus supa de oase…. Nu va pot povesti ce a urmat… Sarbatori cu bine
fOARTE BUNE RETETE TINETIO TOT ASA
Sunteti o sursa inepuizabila!Multa sanatate si felicitari pentru ce faceti!
Multumesc frumos 🙂
O sa incerc si eu aceasta reteta,pare savuroasa…va multumim.
si eu am facut dar nu stiam ca framintati mai mult ies mai pufosi si apoi nu am afumat niciodata ca se mananca pina la revelion
Buna Gina, vin iar in vizita pe la tine…Ma pregatesc sa fac reteta ta de carnati de casa, dar am o intrebare: ce fel de sare folosesti? Sare grunjoasa pentru muraturi? Multumesc mult,
Mulțumim pentru rețete , am mai făcut eu cârnați dar , nu prea au ieșit , acum de Crăciun , voi face 2-3 m. și voi respecta întocmai rețeta dvs. , vă dorim sărbători fericite , sănătate și multe bucurii !
Mulțumim pentru rețete , chiar vroiam să fac acum de Craciun , 2-3m.de cârnați . Mă voi folosi întocmai de această rețetă și sigur vor ieși gustoși . Vă dorim , să petreceți in familie , sărbători fericite , sănătate și multe bucurii !
cele mai bune retete le gasesc pe acest site ! Multumesc GINA
Eu si sotia,citim cu placere retetele Dvs.si urmarim cu interes metodele culinare descrise.Sunt delicatese pentru cele mai fine papile gustative.Traim in strainatate,dar incercam sa ne respectam traditiile si obiceiurile stravechi si gasim excelent site-ul Dvs,produsele sunt apetisante din toate punctele de vedere!Felicitari Doamna Gina Bradea!
Multumim ,vom face si noi ,,porcarii” ,saptamana asta.Am sa va spun cum au iesit !!!
Felicitari! Ma voi inspira si eu din retetele tale.
Foarte interesant si cred ca sunt si foarte gustosi. Voi incerca si eu reteta de carnati.
Doamne ajuta! Merita incercat!
super reteta,am citit si am pus-o in practica,multumesc
te urmaresc citesc si fac multe din retetele tale sunt foarte bune ,multumesc ptr toate retetele
Cu drag si multumesc si eu pentru vizita. Te mai astept cu drag, oricand 🙂
Zece pe linie si multe succese..
Deosebiti de buni,minunati !
Vă declar regina bucătăriei traditionale românești!
Multumesc din tot sufletul 🙂
Buna, Gina. As vrea sa incerc reteta ta de carnati, dar am o mica problema ca sa o respect exact. Cat inseamna mai exact 3 g coriandru, 5 g piper….etc. Multumesc.
Da 🙂 Eu am un cantar digital si iti recomand sa-ti iei unul, costa cam 30 de lei. E mult mai usor asa.
Orientativ, 1 lingurita rasa are cam 5 g. 🙂
Multumesc pt recomandare. Deja mi-am procurat un cantar electronic. Urmeaza sa cumpar carnea. Cum ma sfatuiesti sa-i fac doar din carne de porc sau amestec vita-porc? Care varianta e mai gustoasa?
Cea mai buna reteta si cea mai gustoasa varianta e cea care-ti place tie 🙂 Sfatul meu e sa faci cate putin din ambele si apoi sa vezi cum iti plac tie mai mult. Din carne de porc sunt mai moi si mai suculenti, cu adaos de vita sunta mai tari si mai carnosi.
Ambele variante sunt gustoase, cu diferentele aferente 🙂
Te-am lamurit tare de tot 😀
M-ai lamurit, ii voi face amestec vita-porc. Iti voi spune cum mi-au iesit. Multumesc mult! Te salut cu drag din Galati!
Abia m-am intors de la Galati. Am fost dezamagita cumplit 🙁
Am sa fac totul dupa reteta, doar ca voi dubla cantitatile, suntem a big family aici in State. Voi face un film si il voi pune pe youtube cu un link care sa arunce vizitatorul chiar aici pe aceasta pagina. Azi am laudat-o si pe Facebook. Numai bine, mii de multumiri pentru reteta.
Multumesc din tot sufletul!
Va recomand sa faceti mai multi, e prea putin din 2 kg de carne 🙂 Eu am dat reteta pentru 1 kg de carne, ca sa fie usor de calculat. Noi facem din cate 10-15 kg de carne 🙂 O parte ii afumam, o parte ii lasam proaspeti. Si apoi, cand e cald, ii vidam si-i pastram la congelator 🙂
Va recomand sa vedeti si celelalte retete de preparate, mezeluri si afumaturi. O sa mai venim cu retete, mai am multe de scris 🙂
Urmariti-ma 🙂
Multumim mult Gina. Sper sa imi iasa si mie carnatii buni anul asta, depinde de mine acum ca tu ne dai „mura-n gura” cum se spune, toate detaliile. Nu gasesc ienibahar , oare cat de mult li se schimba gustul fara condimentul asta ?
Cu mare drag intotdeauna. Nu folosesti ienibahar, e ok. Oricum eu pun putin, nu-mi place gustul puternic de ienibahar.
neaparatb trebuie sa vin cu plugusorul,sorcova,etc,vad eu cu ce vin,numai sa dau un pic atacul prin camara dvs ca prea bine arata 🙂
Bună ziua!Respect ceea ce faceți și ma bucur că trdițiile și mâncarea naturală, sănătoasă sunt păstrate.
Referitor la această rețetă, dacă se dublează/triplează cantitățile de carne, se vor dubla/ și condimentele, cum e firesc. Eu fac un amestec de porc si oaie, care ar fi proporția ideală aici?
Da, se mareste cantitatea de condimente, clar 🙂
La oaie, respectati proportiile de la vita.
draga Gina te urmaresc cu foarte mare placere si tot ce am facut din retetele tale toate miau reusit intocmai ,eu fiind o bucatareasa inraita cred ca jumatate din viata am petrecuto in bucatarie avand 3 barbati an familie ati inchipui ca trebuie mancare
retetele sint fb si gustoase dupa cum se vede.eu pun gheata sfarimata marunt.las toata compozitia pina a doua zi.daca vad ca este prea tare mai adaug zeama de oase si imi fac miste mici la gratar de pofta .nu pot sa afum ca nu am conditii,insa dupa aerisire si uscare ,ii pun in pungi de4 buc in congelator.la multi ani,sanatate si numai bine,
Cred ca ai cele mai bune retete, Gina! Am incercat mai multe si sunt super! Felicitari si multa sanatate, te urmaresc pe internet! Ioana
Multumesc din tot sufletul <3
Mulțumesc pentru rețetă, am făcut din 10 kg de carne.Am respectat rețeta pas cu pas, nu vă spun ce frumos miroseau condimentele, ştiți deja.Sărbători binecuvântate!
Ma bucur tare mult, sa-i mancati cu placere 🙂 Sa revii si sa-mi spui cum au fost la gust si daca au fost pe placul familiei 🙂
Eu am descoperit acum această reţetă de cârnaţi şi bineînţeles că o voi încerca. Dacă mă întrebi câte stele face eu îţi dau toate stelele din lume pentru că merită din plin. Ne faci să descoperim plăcerea de a găti şi a ne prepara singuri mezeluri, prăjituri şi mâncăruri dragi nouă românilor. Mulţumim că exişti dragă doamnă (sper că nu te superi că am vorbit la persona a II a, cred că suntem din aceeaşi generaţie) şi te aşteptăm cu noi reţete, deci noi provocări. Cu mult drag.
Multumesc din tot sufletul pentru vizita si cuvintele frumoase.
Sunt Gina, atat, fara suparare deloc 🙂
Te mai astept cu mare drag, ma gasesti aici, in bucataia mea virtuala 🙂
Îmi lasă gura apă după carnatii d voastra!
E mijlocul verii dar nu m as dă in lături de la un carnat fript sau prăjit!
Citesc cu mare placere retetele prezentate si ador povestioarele!
Imbinati cu succes talentul pe mai multe fronturi!
Va urmăresc si probez unele dintre retete si in continuare!
Felicitări DOAMNĂ!
Multumesc frumos <3
Niciodata nu am facut carnati asa buni. Reteta Ginei este perfecta pentru familia mea. Asa ii voi face mereu plus tot ce inseamna mezeluri facute in casa. Multumesc Gina pentru efortul tau de a ne transmite secretele tale.
Multumesc frumos si eu, draga mea Ena. Pup tare <3
De la preparatele acestea am devenit noi prietene 🙂
Profesional, ca intot deauna,respectele noastre stimata doamna si sint de acord cu O MIE DE STELE.Puneti mult suflet si profesionalism
Felicitari dna Gina!
Buna seara,
Folositi doar sare neiodata?
Buna dimineata,
Da, e mai bine.
Super reteta de carnati! Toate retetele sunt super, dar probez reteta de carnati de casa! Sunt incantata! Abia astept sa-i termin de facut, ca de maancat sigur se vor manca pe nerasuflate!
Harnicuta mea draga!
MARE DREPTATE AVETI CU FRAMANTATUL FA FELICIT DIN SCOALA AM RETINUT CHESTIA ASTA
Multumim frumos 🙂
Buna ziua,scumpa doamna
Datorita dvs,sotul meu s-a apucat de gatit.A facut ciorbite,fripturi delicioase si unde mai puneti……a pus muraturi,tot dupa ce va urmareste de cateva ori postarile video.Sincera sa fiu am avut momente cand ma enerva putin,ca il auzeam spunand-mi *Gina Bradea nu face asa,face asa*,deja in familie a devenit un motto.Sper ca tot ce v-am spus sa- l considerati un mare compliment si sa o tineti tot asa……Acum urmeaza sa faca toba si carnatii,va tinem la curent.
Sa aveti sarbatori fericite,imbelsugate cu multa dragoste si sa aveti alaturi numai oameni care sa va bucure sufletul.
Ma bucur din tot sufletul si va doresc multa sanatate si bucurie in fiecare zi!
Abia astept sa-mi spuneti ce retete pregatiti din preparatele mele din carne 🙂 Afumaturile sunt mandria sotului meu, el e macelarul sef, eu doar il ajut 🙂 Ii place atat de mult sa le faca, incat il ajut cu mare drag.
Va astept mai des pe la mine, lasati-mi cat mai multe comentarii: imi plac, dar ma si ajuta foarte mult 🙂
Pe 16 decembrie sacrificam porcul,si primul lucru vor fi cirnatii si slanina afumata,apoi celelalte.O mie de stele va oferim
Spor la treaba si multumim frumos, oameni gospodari 🙂 Vedeti retetele mele de preparate din carne de porc, am de toate 🙂
Știe cineva unde pot fi afumați cârnați în Brașov? mulțumesc
In Racadau e o afumatorie autorizata.
Am facut anul trecut aceasta reteta doar ca nu am pus enibahar si coriandru, anul acesta voi repeta reteta cu toate condimetele, sper sa ne placa la fel de mult ca cei de anul trecut.
Sigur vor fi la fel de gustosi. 🙂
Foarte tare reteta. Nu difera mult de ce stiam, eu nu am pus coriandru nici o data. Dar cel mai mult mi-a placut ca ai umor, nu ai pus o reteta si atat, cum fac multi (multe) scortosi, pana termini reteta de citit te plictisesti, umorul tau m-a facut sa salvez adresa, s-o am si pentru alte retete. FELICITARI!!!
Multumesc frumos. Spune si prietenilor de blogul meu. Sunt blocata pe FB, nu pot posta acolo nimic.
Va multumesc pentru darnicia dumneavoastra , pentru ca cine da(ofera) siesi isi da .
Si eu sunt in Italia , Torino si o sa mai vin pe la Dumneavoastra sa mai,, fur ” retete de-ale noastre , abia astept sa le degust , acum am terminat jumatea de ora de framantat .
Doamne ajuta si sarbatori fericite va doresc !
Multumim frumos si noi. Sarbatoti minunate si la dvstra!
Va mai asteptam, unele retete sunt si video 🙂
Sa ne spuneti cum au iesit carnatii 🙂
Am o mare rugaminte: cantitatile de condimente sunt pentru 2 kg de carne? Nu este prea multa sare? Ma tem sa nu stric carnatii. Vreau sa fac din 20 kg de carne porc , 10 kg – vita si 10 kg fleica. Inseamna ca trebuie sa pun 720 gr sare?
Multumesc! Toate retetele sunt minunate. Felicitari si succes mai departe in tot ce faceti! Sarbatori binecuvantate si sanatate multa!
Cum sa puneti 720 g de sare?????
La 1 kg de carne se pun intre 15 si 20 g de sare, in functie de cum mancati, mai mult sau mai putin sarat. Recomand sa puneti prima data 300 g de sare. Framantati bine si apoi vedeti daca mai e nevoie.
Mii de multumiri pentru reteta. Asta seara o probez. Locuiesc in Germania si aici nu am gasit mate. De abia am reusit din tara sa imi procur. Sarbatori fericite va doresc tuturor.
Multumim frumos si noi. Sarbatori fericite!
[…] multe retete de preparate facute in casa, vedeti aici (carnati, salam, jambon, kaizer, crenvursti si […]
Sarut mana , si La multi ani!
Eu va scriu sa va cer sfatul , noi avem capre , facem carnati de casa din carne de capra plus grasime (fleica ) de porc , am observat ca gustul iese mai bun daca las framantatura sa se odihneasca de pe o zi pe alta , cum spuneti si dvs. , dar eu nu pun doar carnea de la pupa sau piept ci toata carnea , bineinteles curat cat se poate din seul (grasimea) de capra , noi suntem multumiti cu gustul si la fel cei care au gustat din produsele noastre.As vrea sa fac si salam de casa , am vazut retetele am observat ca se poate folosi si altfel de carne dar cu alte condimente cum ma sfatuiti sa folosesc doar carne de pulpa si piept ? Si care ar fi condimentarea?
Puteti folosi toata carnea, fara probleme. Vedeti si celelalte retete de carnati, am mai multe.
Buna seara d-a Gina. Am facut si noi ptr prima data carnati dupa reteta dv ( amestec porc -vita) Gustul este extraordinar dar aspectul lasa mult de dorit 🙂 Am respectat timpul si temp de afumare ( fum cald timp de 2 ore la temperatura corecta ) La carnatii nostri s-a strans carnea in interior si sunt cand mai grosuti cand mai subtiri dar nici macar unul nu e cu un aspect frumos . Bine macar ca sunt gustosi:) Intrebarea mea este unde am gresit ?
Nu i-ati umplut uniform 🙂 Nu-i problema, se vor manca. Daca mai faceti, se da mana, capatati dexteritate si va fi mult mai bine 🙂
Buna seara . As mai avea o intrebare unde pot gasi un termometru ptr afumatoare sau macar ce sa caut pe internet deoarece termometru ptr afumatoare nu am gasit. Ce fel de termometru trebuie . Cred ca plaja de temp ar trebui sa fie de la 10 la 120 gr C . Daca dv l-ati cumparat din Italia spuneti-mi cum se numeste sau macar marca si magazinul care il comercializeaza si fac rost si eu. Multumesc pentru rabdare si amabilitate 🙂
Buna seara,
Eu l-am luat din magazin specializat. Cautati un termometru de carne.
[…] chifle – aici) -crenvursti, carnati, cabanos – ce aveti prin frigider (pot fi si carnati de casa, dar se prajesc inainte) -1 ou pentru uns – susan, mac, chimen pentru […]
[…] 2 carnati de casa proaspeti sau afumati (eu am folosit […]
[…] a fost friptura noastra de Paste, alaturi de carnati de casa, productie proprie si o salata de leurda […]
Maine tai porcu. M-ati convins. 😀
cred ca ai facut o greseala , parerea mea si a mai multor cunoscatori ….. NU SE FOLOSESTE LEMN DE STEJAR LA AFUMAT ….CONTINE TANIN SI ESTE FOARTE , FOARTE , FOARTE DAUNATOR ORGANISMULUI ! ESTE FOARTE TOXIC SI CANCERIGEN ! ATENTIE !
Cate bordeie, atatea obiceie…Fiecare zona din tara are specificul ei intr-ale gastronomiei Si cand se intalneste ardeleleanul cu olteanul si cu moldveanul, fiecare sustine ca variante lui este mai buna si mai gustoasa. Si totusi, de ce puneti zeama/apa cu aroma de usturoi in carnat si nu puneti usturoiul pisat direct? Noi punem din belsug doar usturoi, piper, sare si iese gustul autentic.
Da, asa este 🙂 Doar ca eu nu sustin ca asta e reteta unica, ci asa ii facem noi, e reteta care ne place cel mai mult. Cred ca fiecare zona are mancarurile ei, si majoritatea sunt extrem de gustoase.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Am mate cumpărate și au un miros și gust oribil (clor,sulf) nu știu sa spun exact,ce ma sfătuiți sa fac ca sa nu strica carnatii? Sun origine China luate de la Lidl. Menționez ca le-am spălat cu apa rece,apoi mai fierbinte și le-am lăsat în apa călduță cu oțet.
Sincer, daca sunt din China, la gumoi cu ele. Cauta romanesti.
Mulțumesc, am cautat dar nu am găsit. O sa las carnea pana mâine și nu stiu unde sa mai caut dar mai caut.
Dacă prepar carnea astăzi, o las pana mâine, o mai încerc și o mai frământ apoi o bag la congelator pana vineri este bine? Vineri taie o vecina porcul și îmi da mate.,sau un sfat cum este mai bine sa procedez.
Da, poti sa faci asta.
Mulțumesc pentru răspuns. Am făcut carnatii după aceasta reteta și au ieșit super buni. Eu nu am știut ca nu se pune usturoi,ca se pune apa de usturoi asa ca am urmat reteta și au ieșit super. Am făcut și kaizer copt și a ieșit super. Mulțumesc pt retete,toate sunt super.
Multumesc frumos si eu si te mai invit sa mai incerci si alte retete, apoi sa-mi spui daca au fost pe gustul tau 🙂
Toate stelele! Cam tot așa îi fac și eu, doar că timpul de lucru e mai scurt – fiecare cum poate… Sper să-i pot afuma și în acest an. În rest – sigur sunt mai sănătoși și mai gustoși decât ce găsim în comerț!
An bun!
Sanatate si spor s-avem, ca le facem pe toate 🙂
in zeama de oase adaugati si sarea si o sa fie ok.
[…] o forma mai deosebita, vine azi reteta. 3. Friptura de porc la tava, ceafa, muschiulet impletit si carnati de casa facuti de […]
Doamna Bradea, multumesc frumos si sarumana pentru minunatele retete pe care le postati! Tocmai am terminat de facut carnatii, iar chiftelutele de proba ce le-am facut au un gust deosebit, abia astept sa se usuce carnatii si sa-i afum putin. Nu mai vorbesc de cornuletele simple si gustoase (reteta matusii dumneavoastra), si de micii pufosi ce i-am facut de curand. Minunat. Cu siguranta ma voi intoarce aici pentru inspiratie culinara. Toate cele bune!
Multumesc frumos, Sarbatori fericite! 🙂
Foarte buni
INcet, incet ma gospodaresc departe de casa. Anul acesta, dupa 10 ani am toate utilajele necesare pentru facut carnati. Si ghici la cine dau fuga pentru sfaturi? La doamna Gina desigur. Maine ma puc de treaba( La mine e 8 seara). Multumesc din suflet!
Te pup, draga mea! Asa am facut si noi cand am locuit in strainatate: ne-am gospodarit incet, iar acum avem tot ce ne trebuie. Te pup 🙂 Si te rog sa-mi spui Gina 🙂
am tot framantat… la degustare chiar sunt faini de tot!!
Si chiar daca am facut carnatii, tot vin la tine sa te colind!
Sarbatori frumoase cu trairi de copil!
si-un cer de stele!
Te pup 🙂
Draga mea galateanca. Iti multumesc pentru toate retele. Anul acesta am facut carnati si mici dupa retetele tale si au iesit GROZAVE. Ai niste retete nemaipomenite. Acum am in „lucru” vreo 6 tipuri de afumaturi: salamuri, sunculite, etc.
Ajuta-ma, te rog, cu o informatie. Cam ce temperatura ar trebui sa aiba fumul cald ? Eu am afumatoare digitala si mi-ar fi de mare ajutor aceasta informatie.
Iti multumesc.
Te pup.
Uite aici mai multe despre afumare: https://pofta-buna.com/cum-se-face-afumarea/
Am mai scotocit prin site si am aflat raspunsul. Merci.
[…] aud de carnati de casa, mi se face pofta instant! Sa fie bine condimentati, suculenti, sa aiba cimbru, usturoi si ceva […]
Buna ziua!
Ma puteti ajuta cu o reteta de carnati cu oaie-vita-porc?
Nu am gasit nici o reteta in acest sens.
Nu se fac din combinatia celor 3 tipuri de carne?
Multumesc!
Uite o reteta din vita-porc, dar poti pune jumate vita, jumate oaie in loc de vita. Respecti cantitatile. Carnea de vita-oaie e mai slaba, mai uscata, ies carnatii mai tari daca nu au si carne grasuta de porc. Reteta data de mine e foarte buna: https://pofta-buna.com/carnati-de-casa/
Multumesc foarte mult.
Banuiesc ca o sa obtin niste carnati mai uscati dar asta este si intentia sa ii afum + usuc si sa sa manance asa, cruzi.
Am carnea de oaie la congelator, o sa cumpar vita + porc si dupa ce se mai raceste afara si se termina cu mustele ma apuc de productie:)))
O sa trimit poze 🙂
Daca respecti reteta data de mine nu vor fi uscati sa-ti rupi dintii, ci foarte buni. Si eu am carne de oaie in congelator, o pastrez pentru carnati. Luna viitoare fac, sa se mai racoreasca putin afara.
🙂
Sigur respect reteta.
Asta astept si eu sa se mai raceasca afara si de ce nu, ma gandesc ca poate gasesc si niste carne de porc de casa…are alt gust fata de carnea din magazin care, cel putin in Romania este injectata cu apa. Ajungi sa cumperi apa la pret de carne :(:(:(
Cautati la macelariile de cartier, nu luati din hypermarket. Eu am in Tulcea o macelarie de unde iau porc parlit, foarte bun.
Bineinteleeees!
Din hiper/supermarket cumpar doar ulei, apa minerala, shampon si pasta de dinti.
Carnea doar de la macelaria lui Gelu si pestele cand nu se prinde se cumpara de la pescaria lui Giorgica 🙂
Dar, parca tot carnea de la porcul crescut in curte este mai de competitie 🙂
Eh, asta e, ne descurcam cu ce avem 🙂
Buna Gina ,condimentele pentru reteta de carnati sunt pt 2 kg de carnati sau pentru 1 kg de carne
Multumesc anticipat,te rog daca se poate sa imi dai accept pe facebook.
Pentru 2 kg.
Mulțumesc frumos
Doamna Gina mai pun zeamă de oase, dacă carnea din comerț e injectată cu apă?
Da, se leaga mai bine.
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Cu toate că la primul nu mi-ați răspuns. Am făcut pasta de cirnati picanți.Pentru 4,5 kg. Am pus numai 6 Gr de piper de diferite culori și 6 Gr. De ardei iute. Și au ieșit destul de picanți. Rețeta dumneavoastră era la 8 kg. 12 gr.piper și 12 Gr. ardei iute. La pasta pentru cirnati de casă,era la 2 kg.6 Gr piper și 6 Gr ardei iute. Normal că am dublat cantitatea ( eu am avut tot 4,5 kg.). Dar la ardei iute nu am dublaț,am lăsat 3 Gr. Mi sa părut prea mult. Trebuia să las cred și la piper la fel, tot 6 Gr.( E foarte iute). La fel că la cei picanți. Cred că undeva e greșit. La picanți puneți la 8 kg. 12 Gr piper, 12 Gr . ardei iute, 160 Gr sare. Și la cei de casă, puneți 6 Gr ardei iute ,6 Gr piper, 22-30 Gr sare. A greși la scris rețeta,e omenește, măcar să vedeți. Sau poate așa picant mincati și dumneavoastră. Mi-e îmi place așa picant , dar soțul meu,nu îi plac așa. De aceea am ales să fac de două feluri.Mai ales că trimit picanți și în Italia ( soțul mamei e Italian 😄). Văd mîine la degustare ce iese 😁😊 și vă anunț. Abia aștept să gust.🌭
Depinde tare si cat de picant mancati voi, dar si piperul si ardeiul iute pe care le ai. Unele sunt mai iuti, altele mai putin. Eu la 1 kg de carne pun 3 g piper si 3 g ardei iute, pentru noi e potrivit de iute. Pentru baietii mei, care vor picant, dublez cantitatea de piper si ardei 🙂
Cel mai bine e sa notezi cat folosesti si sa creezi o combinatie pe gustul vostru.
Bună dimineața, doamnă Gina. Am terminat cirnati,nu vă spun cît m-am luptat cu ei 😄.E prima oară cînd fac.Am avut și mașina electrică, care am zapacito,sper să nu o fi stricato😴. Am ajutat adevărat sarea, era prea multă pentru gustul meu. Eu am pus numai 16 gr.la kg. Și piperul mai puțin cu 3 Gr. Ce sa vă spun, au ieșit minunați până la urmă. Soțului meu i-au plăcut, bineînțeles nu vei picanți. Marți pleacă spre Italia 😊. Acum nu știu cum o ieși la aspect 🤔 pentru că nu prea m-am descurcat cu umplutul mațelor. O să văd. O să pun și o poză azi. La mate m-am enervat un pic,pe cea de la magazin.😜Eu am cerut mate subțiri și ea mea dat groase.😁. Sărbători fericite vă doresc.
Bravo, sa mai faci. E greu inceputul, dar o sa vezi ca va fi din ce in ce mai bine.
Pup
Da mai fac cu siguranță.Ai mei abia astepta coletul. O să-mi cumpăr și o mașină de cirnati specială pentru ei.. Unde pot pune foto.
Bravo.
Nu se pot incarca poze aici, am blocat optiunea, am primit o droaie de pornografii. Te invit in grupul meu, aici poti posta si poze: https://www.facebook.com/groups/1693175727600260/
Bestiaaaaali! Am mai facut si astazi ii fac din nou!
Salut! Am încercat rețeta Dvs, sau primit gustoși dar cu o mică problema la capătul cirnatilor sa gramadit multa grăsime după afumare , poate fi din cauza ca nu am adăugat apa sau exista un alt motiv? Mulțumesc !
Ati facut afumarea la temperatura prea mare, e bine sa nu fie prea mare focul.
Ce temperatură trebuie să fie în afumatoare cand se afuma cu fum cald si un timp .mulțumesc
Vreau să fiu sigur că am înţeles bine, supă/zeamă de oase, de care oase? Are vreo importanţă, adică de pui, de vită sau de porc ? Apoi, în reţetă am văzut că trebuie 400 ml la 2 kg de carne, dacă eu pregătesc 10 kg de carne ar trebui 2 litri de lichid, nu e prea mult ?
Mulţumesc.
E bine asa, nu e mult lichid, trebuie sa framanti foarte bine totul. Oase de orice fel, de care ai. O sa vezi diferenta.
Buna seara!
Minunata reteta! Va multumim cu recunostinta pentru toate sfaturile si retetele.
Anul acesta avem o mare dilema. Am facut carnatii, vrem sa-i scoatem la zvantat pe balcon, dar la noapte se anunta -8 grade si nu bate vantul. Este bine sa stea asa? Va multumesc frumos!
Buna seara,
Da, e bine ca este rece, se vor zvanta.
Am găsit nişte seu de vacă prin congelator. Dacă vreau sa-l adaug la compoziţia de cârnaţi trebuie sa-l topesc sau doar să-l toc prin maşina şi apoi să-l adaug în carne ?
Mulţumesc.
Doar tocat, atat.
Scuze, am revenit cu o problema legata de compozitia pentru carnati. Am avut cam 4 kg de carne amestec porc-vita, la care am adăugat cam 500 grame seu de vita tocat si 500 ml supa de pui. Problema este ca undeva s-a intamplat ceve pentru ca indiferent ca e jar sau tigaie carnaţii sunt „beton”, adica foarte greu masticabili.
Cand tocatura e tare, e prea multa carne de vita si probabil a fost vita batrana. Recomand sa folositi acesti carnati la gatit: fasole, tocanita de cartofi – undeva unde se fierb. De aceea eu recomand sa cumprati carnea si s-o tocati acasa, sa stiti ce carne este.
Am inteles multumesc.