Carnati virsli reteta traditionala
Carnati virsli: niste carnati foarte picanti, facuti din carne de oaie sau din carne de oaie cu vita sau capra. Sunt aromati, suculenti, extrem de gustosi, genul acela de carnati cu totul deosebiti si savurosi.
Nimeni nu stie cu exactitate de unde provine reteta si cand a fost creata, dar un lucru este sigur: se fac din carne de oaie si capra si sunt iuti si zemosi! 🙂 Buni!
Am facut anul trecut carnati virsli, sunt atenta indrumare a prietenului Emanuel Balsan, macelar din Simeria. El ne-a dat reteta, e o reteta veche, de familie, dar ne-a atentionat foarte serios: „daca nu pusca si improasca zeama cand musti din ei, inseamna ca ai altceva in farfurie, orice dar nu virsli!” Asa ca ne-am apucat de treaba, ca e treaba serioasa, nu gluma. Acum, am repetat experienta si scriem si reteta.
Mai multe retete de CARNATI DE CASA – gasiti aici. Avem mai multe retete publicate si mai urmeaza si altele, inclusiv video 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta traditionala de carnati virsli?
Rating
- 1 kg carne de oaie de la pulpa
- 700 g carne de capra de la pulpa(sau carne de vita, ideal pulpa sau ceafa)
- 300 g slanina de porc tare, de pe spate
- 30 g usturoi
- 36 g sare
- 6 g piper negru proaspat macinat
- 5 g ardei iute uscat si macinat
- 30 g boia dulce
- 200-300 ml supa de oase
- 10 m mate de oaie
Cum se face reteta de carnati virsli?
- Se face supa de oase foarte concentrata, din oasele de oaie, capra, vita, la care se adauga o ceapa mica si un morcov. Se lasa sa fiarba bine si sa scada, sa fie foarte concentrata.
- Carnea se toaca prin sita mare sau la satar si se framanta cu sarea. Ideal este sa se faca in covata de lemn. Se lasa la rece 2 zile, in frigider sau in camera racoroasa, nu la congelator.
- Dupa acest timp, in care carnea se matureaza si se fragezeste, se scoate din frigider si se da prin masina din nou, prin sita mica, de 3-4 mm. Acum se adauga condimentele proaspat macinate, usturoiul si se framanta foarte bine, adaugand putin cate putin din supa de oase. Framantatul trebuie sa dureze ceva timp, pana cand carnea se leaga, devine ca un aluat omogen.
- Se umplu intestinele de oaie, cu palnia mica de carnati.
- Se dau carnatii virsli afara, la vant si se lasa pana a doua zi sa se usuce.
- Se afuma, la fum cald, la foc facut cu lemn de esenta tare (fag). Temperatura de afumare trebuie sa fie undeva la 75-80 de grade, ca sa se coaca frumos. Afumarea dureaza 3-4 ore, nu mai mult. Se poate face afumarea si la fum rece, dar se usuca si nu mai au aceeasi savoare. Acesti Carnati virsli reteta traditionala, se afuma la cald, sa se faca in acelasi timp si o coacere a produsului, iar culoarea sa fie rosiatica. Trebuie ca membrana sa se usuce frumos, iar carnatii virsli sa ramana suculenti, nu sa se usuce.
- Se lasa la aer cateva ore sau peste noapte, sa respire bine.
- Se pot fierbe sau se lasa asa si se fierb in momentul servirii. Noi ii fierbem in momentul servirii. Ii vidam si se pot pastra maxim 1 luna la frigider, sau ii bagam in congelatorsi-i pastram mai mult timp.
Sfatul Ginei
Daca se foloseste carne de capra, gustul acestor carnati virsli va fi extrem de savuros, carnea de capra are acea dulceata aparte. Recomandat este sa se foloseasca o carne cat mai proaspata, de la batal (carlan) de maxim 3 ani si ied, nu animale adulte.
Cum se servesc carnatii virsli?
Tot Emanuel Balsan ne spune:
„Un mare secret, pe care nu il stiu multi: cand se servesc, se baga in apa care fierbe, nu in apa rece, nu calduta, ci apa care fierbe! Cand incepe sa fiarba iarasi, se lasa doar 1 minut sa fiarba, atat!
Opresti focul sau iei oala de pe foc ii lasi 5 minute acoperiti, sa se umfle ei incetisor, apoi se servesc. Se pot servi cu mustar, cu hrean, cu ce vrei. Dar musai cu pita proaspata de casa!”
Pofta buna!
13 COMENTARII
buna ziua doamna , de cateva vreme urmaresc si fac o parete din retetele dvs in special afumaturile , sant foarte bune, maine merg sa cumpar un porc de la Giurgiu si prezenterea cu transatul a picat la fix . iteleg ca vreti sa editati si o carte si ma bucur , si imi permit sa va sugerez sa faceti si un C.D. in rest va doresc o seara buna !
Multumim frumos 🙂
Am publicat deja o carte, dar nu are retete de afumaturi 🙂 Avem un canal de youtube si avem deja cateva retete video. Mai postam zilele urmatoare si alte retete video.
Doamna Gina!Acest preparat savuros este cunoscut din stravechime dar s-a afirmat ca este unguresc!Nu e adevarat!Se pare ca il faceau si dacii la vremea lor bineinteles cu ingredientele momentului!Baza era insa carnea de capra ,oaie si vita!Pentru condimentare se foloseau ierburi autohtone intre care si aisorul(ceva in genul usturoiului de azi) si alte mirodenii specifice.Nu putea sa fie unguresc atata timp cat la anul 1000 cand au navalit ei peste locurile astea ei nu foloseau carnea de oaie,capra si vita pentru ca nu cresteau aceste animale fiind mereu in navaliri.Cresterea acestor animale este specifica popoarelor sedentare pe care le tineau in turme, ungurii stiut fiind ca erau mereu in miscare in navalirile lor de jaf si ucideri. Ei mancau carne de cal,uscata la soare,sarata(o sarau tinand-o sub seaua pe care calareau si se sara de la transpiratia calului calarit) fazandata sub sea!
Interesant. Mai dati-ne astfel de informatii, va dati seama ca ne plac!
D-na Gina dați reteta de virsli pe YouTube vă mulțumesc
La iarna 🙂
D-na ,Gina ,cârnații virsli,dacă nu avem posibilitatea să îi afumam ,merg și fără ?Mulțumim anticipat !M-ați inebunit,cu toate rețetele astea .Sănătate multa ,un Sărbători Pascale ,cu bucurie ….să ne trăiți ,să fiți sănătoasă,că tare ne trebuiti!Aveți o rețetă și cum se face prosciutto crudo ?Mai bine spus cum se curata pulpa pentru prosciutto ,fiindca acolo ii chichitul ,cum sa nu se impută !Va îmbrățișăm, cu dragoste!
Poti pastra virsli si fara afumare, da. Recomand sa-i videzi cat consumi o data si sa-i pastrezi la frigider. Se pastreaza maxim 3o de zile asa. Sau in congelator, e si mai bine.
Am si reteta de prosciutto crudo, uite aici: https://pofta-buna.com/prosciutto-crudo/
Eu sunt din zona Hategului – judetul Huneadoara, unde se fac virsli doar de cateva persoane care nu divulga reteta. In alta parte a tarii nu am gasit niciodata si nici parintii mei nu au putut obtine virsli ca la ei acasa oricat au incercat. Mi-e pofta, mai ales ca au trecut peste 10 ani de cand am mancat in piata virsli traditionali. Parca erau din Salsul de Sus, dar nu sunt sigura. Imi lasa gura apa!
Buna ziua doamna Gina. Am o intrebare despre lemul de afumare. Unde locuiesc eu nu se gaseste lemn de fag. Ce credeti ca ar putea sa-l inlocuiasca? Se gasesc, lemn de cires, mar, alder, stejar, hickory, mesquite, whiskey barrel. Va multumesc
Lemn de pom fructifer e foarte bun.
Seara buna si dvs 🙂
[…] Asa arata preparatele noastre scoase din afumatoare. Avem acolo, Carnati cabanos de casa, Carnati Virsli, Carnati de bere… Urmeaza sa scriu retetele, stati pe-aproape. 🙂 Se vad si in […]
Doamna Gina, vă rog frumos îmi puteți spune și mie pentru virsli, la afumare cu fum cald trebuie mai întâi atinsă temperatura de 70-80 grade și apoi introduși virsli sau când aprindem afumatoarea introducem și cârnăciorii ? Mulțumesc frumos