Toba de casa reteta traditionala

Toba de casa reteta traditionala moldoveneasca in stomac de porc, reteta ca la bunica. Are din belsug carne, sorici, limba, urechi, usturoi. E cea mai buna toba de casa.

Nu e Craciun fara porcarii pe masa, indiferent daca ai sau nu porc, iar acum, avantajul este ca gasesti usor cele necesare, chiar daca nu au gustul porcului crescut in batatura.

Toba de casa reteta traditionala
Toba de casa reteta traditionala

Ne organizam si noi, cei de la bloc sau de prin strainataturi, cum putem. O sa va spun reteta pas cu pas, asa cum o fac eu, cu toate trucurile si secretele mai mult sau mai putin ascunse pe care le stiu.

Kaizer de casa
Kaizer de casa
Toba de pasare
Toba de pasare
Parizer simplu de casa
Parizer de casa
Sunca presata, prosciutto cotto de casa
Sunca presata, prosciutto cotto

Mai multe retete de Mezeluri de casa vedeti aici (kaizer, carnati, crenvursti, salam, parizer, sunculita taraneasca, sunca presata, muschi tiganesc). O parte dintre retete sunt si in format video.

Toba de casa ca-n Moldova
Toba de casa ca-n Moldova

Ce ingrediente folosim pentru reteta de toba de casa?

Toba de casa ca-n Moldova

Rating 

Toba de casa reteta moldoveneasca pofta buna cu gina bradea 700x467 - Toba de casa reteta traditionala
Toba de casa ca-n Moldova, bine inchegata si usor picanta, facuta din cubulete de carne, soric, organe. Se poate face simpla sau afumata
Ingrediente
  • - 2 adidasi (picioare porc)
  • - 2 urechi
  • - 500 g ficat
  • - 2 rinichi
  • -1 Inima
  • - 1 limba
  • -1-2 bucati splina
  • - 500 g burta (carne cu grasime) sau un rasol
  • - Cateva bucatele de carne macra ramase de la fasonat-cam 300 g
  • - 1 morcov
  • - 1 ceapa
  • - 1 bucata de telina radacina, poate fi si un patrunjel sau pastarnac radacina
  • - Sare, piper, ardei iute, dafin, ienibahar
  • - Usturoi- optional
  • - Stomac de porc sau mate groase de vita (eu prefer matele de vita)

Cum se face toba de casa reteta traditionala?

Pregatirea pentru toba incepe de seara, cand urechile, adidasii si rasolul se parlesc bine, sa nu ma ramana par, se spala in mai multe ape, se indeparteaza copitele de la adidasi, se presara cu sare si se lasa pana a doua zi la rece.

Stomacul sau intestinul de vita se spala cu apa rece si calda, apoi se pune in apa rece cu otet sau felii de lamaie si se lasa la rece pana a doua zi. In felul acesta se albeste si dispare mirosul specific.

Se spala din nou urechile, rasolul si adidasii de sangele scurs, se aduga si carnea macra si se pun la fiert in apa cu sare.

Separat se pun la fiert ficatul, splina, rinichii (taiati in 2 si curatati – vedeti in poze), inima taiata si bine spalata.

Limba se opareste 15 minute, apoi se curata bine si abia dupa aceasta operatie se pune la fiert impreuna cu adidasii. Organele se pun separat deoarece lasa mai mult sange si zeama iese tulbure.

Sfaturi de la Gina Bradea

Dupa ce da in fiert, se lasa focul mic si se aduna spuma bine, apoi se adauga frunzele de dafin, boabe de piper, ienibahar si un ardei iute – optional.

Boabele intregi puse la fiert vor da un gust aparte, la fel ca si ardeiul iute, dar aveti mare grija sa le indepartati cand taiati carnea si organele pentru toba.

La tara, ardeii iuti, uscati, sunt insirati pe ata si atarnati de grinda, la-ndemana sa fie rupti si aruncati in clocoteala de pe plita. Eu usuc ardeii la soare si putin in cuptor, apoi ii trec prin robot si-i fac praf. Opresc doar putini pentru toba, racituri si alte fierturi de genul asta.

Se lasa la fiert pana cand se desprinde carnea de pe oase, iar organele sunt bine fierte (se probeaza cu o furculita), apoi se lasa la racit.

Toba de casa reteta traditionala moldoveneasca

Toba de casa ca-n Moldova
Leber, toba, caltabosi

Dupa ce toate porcariile s-au racit suficient ca sa poata fi taiate, se trece la taiat, dar cu ceva mustar si usturoi la-ndemana, ceva sare, sa se-ntinga si sa se deguste, nu cumva, Doamne-fereste sa se fi stricat ceva la fierbere. Si daca se poate sa fie-alaturi si ceva tulburel din cel negru ca sufletul soacra-mii, e si mai bine, sa alunece pe gat dumicatul.

Se taie totul bucati potrivite, nu prea marunte, cat sa se armonizeze si sa arate frumos cand se taie felii. Se amesteca bucatile ramase de la degustat, se adauga sare si piper, ardei iute dupa gust si se umple stomacul.

Zeama ramasa de la fiertul adidasilor se gusta si se potriveste gustul de sare si iuteala si optional se poate adauga zeama de la usturoi. Adica se piseaza usturoiul si se adauga in el zeama-n care-a fiert rasolul, apoi se strecoara-n toba numai zeam, fara usturoi (ca la racituri). Dar este optional, sunt oameni care nu pun usturoi la toba si sincera sa fiu, eu pun doar un catel pentru aroma, atat.

Se completeaza toba cu zeama si apoi se coase la capat. Se pot lega capetele, dar eu recomand sa se coasa, asa cum vedeti in poze, am lasat intentionat capatul cusut pe platou, sa se vada. Toba cusuta nu se desface la fiert si cu siguranta nu curge nimic din ea. Se inteapa in mai multe locuri cu o scobitoare (altfel pocneste la fiert) si se pune in zeama racita, completata cu apa cat sa acopere bine toba.

Toba de casa ca la bunica

Se fierbe toba, la foc mic, se inteapa mereu sa nu pocneasca, apoi se scoate si se aseaza intre 2 blaturi de lemn, iar deasupra se pun greutati.

Atentie sa nu fie blaturile din lemn de rasinoasa sau folosite la peste, pentru ca toba va prinde mirosuri specifice. Daca nu aveti blaturi, folositi tavi si deasupra cu greutati, sa se preseze.

Lasati sa se raceasca pana a doua zi, apoi taiati si savurati cu mare-pofta-mare.

Se poate si afuma, daca doriti si aveti unde. 🙂

Sfaturi de la Gina Bradea

Asa fac eu toba, aveti mare grija sa puneti sorici, adidasi sau rasol din belsug ca sa se gelatineze bine zeama. Nu-mi place sa folosesc gelatina din comert, mai bine pun o ureche sau un adidas in plus.

La toba se foloseste si cap de porc, dar eu nu folosesc, nu suport sa-l vad in oala, de cate ori cumparam porc, ii dadeam mamei capul.

La bunicii mei, pe linia Barladului, la toba si lebar se adauga si sange, dar mie nu-mi place. Cand se taie porcul vine repede o femeie cu o cratita si aduna sangele porcului, proaspat (de obicei se sectioneaza jugulara si sangele tasneste din belsug, iar porcul moare repede si fara sa se chinuie), apoi se adauga un pumn de sare si se amesteca bine, ca sa nu se coaguleze.

Va recomand si reteta de toba la sticla, mai simpla – reteta aici.

Toba la sticla - reteta de piftie rapida
Toba la sticla – reteta de piftie rapida

Toba de casa ca-n Moldova

Eu nu mananc toba sau lebar cu sange,   sau sangereti de orice fel. Nu suport nici la taiatul porcului sa stau, imi face rau mirosul acela de sange proaspat. Chiar daca pregatesc totul pe urma, nu vreau sa simt mirosul de sange proaspat. 🙂 

Si dedic reteta aceasta Dianei, o vajnica abonata si comentatoare a blogului Pofta Buna. Diana si-atat, ca nu stiu mai mult, e incognito 🙂 

Puteti vedea si video cu toba noastra, cum o facem si cum arata, in videoclipul de mai jos. Este aromata, usor picanta si foarte bine legata.

Va puteti abona la canalul nostru de Youtube si va invitam sa vizionati si celelalte retete video 🙂

 

pofta-buna-gina-bradea-toba-lebar.jpeg (6)

pofta-buna-gina-bradea-toba-lebar (2)

pofta-buna-gina-bradea-toba-lebar.jpeg (3)

pofta buna gina bradea toba lebar.jpeg 5 150x150 - Toba de casa reteta traditionala

Toba de casa ca-n Moldova

Toba de casa ca-n Moldova

 

Pofta buna!

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de afumaturi » Toba de casa reteta traditionala
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

67 comentarii

  1. Minunata postare … pacat ca nu gusti asemenea ,,porcarii” :)) ; sunt grozave si daca sunt si afumate , sunt criminale

  2. Nu gust sangeretii, da, asa e, nu suport sangele, nu mananc nici friptura-n sange 🙁 ,desi stiu ca nu e nimic rau .Fiecare cu pasarica lui ,cu stolurile personale 🙂 ..

  3. Wow !!! Care Diana esti,mama,ca m-ai bagat in ceata? Daca ai pagina de FB,da-mi add, ca prea esti maiastra-n vorbe :). Toba si lebarul le-am facut saptamana trecuta, mai am putin pentru Craciun , le-am pastrat sa pun pe masa :).Mananc si-mi plac si mie,mai ales toba,cu multa gelatina.

    • Gina , sunt Diana si atat … cea care-ti las comm la aproape tot ce postezi … n-am cont pe FB ptr ca nu-mi place , dar ma gasesti pe Bucataras.ro , acum am ca nick RAMURA DE VASC :d , dar in mod obisnuit Diana – ONESTA (ptr ca sunt onesta din Onesti :)) ) , unde te invit si pe tine ; cat esti tu de vesela si de buna ,,vorbitoare” in scris , sigur te vei simti ca pestele-n apa .
      Iti multumesc ptr aprecieri , muaaaah !
      Sa va fie sarbatorile indestulate , imbelsugate si linistite !

        • Oooooooooo , maia daragaia devusca … mne nravitsia sto ti gavariaies :)) =)) :d De unde catre unde treci ? Candva , era un profesor dragutel cu ochii verzi in Onesti … cre’ca-i batranel acum .

          • Am urat din tot sufletul limba rusa ,nu stiu decat cateva cuvinte, e o limba absolut oribila si am avut o profa in generala frustrata si mahalagioaica …..Voi ura toata viata limba rusa si pe nemernica aia de madam Dumitrescu! Am iubit romana si franceza,latina si-acum o tin minte 🙂

          • Ooooooooooooooooooo , :)) eu am dat la rusa principal si romana secundar , la Is … am facut si franceza si latina – nostra silva pulchra est :d

  4. Buna fetelor,o sugestie,condimentele se pot pune intr-un tifon curat,astfel nu te mai chinui sa le aduni la taiatul carnii.Foarte interesant blogul,multe felicitari,am de invatat multe de aici.

  5. buna seara,va urmaresc postarile de ceva timp si le gasesc absolut nemaipomenite,am invatat multe si de cate ori sunt in pana de idei dau ”fuga” pe pagina d-stra si ma inspir.Sunt mandra ca sunt din aceeasi zona,tot de pe linia Barladului-Draguseni mai exact,dar locuiesc de 35 de ani in Galati.Sunteti o gospodina desavarsita si se vede ca iubiti sa gatiti,toata stima si consideratia

  6. Buna Gina, Putinele momente libere le petrec citindu- ti minunatiile postate. Ma bucur ca te- am descoperit si ca mai exista oameni ca tine…Ma inspir, invata…Multe as mai comenta dar poate altadata la o ora mai normala. As indrazni sa te intreb ceva, tu ai pus vreodata toba la congelator? Si daca da, cum sa comportat dupa dezghetat?
    Toata stima pentru ceea ce faci!

    • Toba nu se pune la congelator, pentru ca gelatina congelata, atunci cand o dezgheti, nu se mai incheaga. Strici toba. Sfatul meu e sa faci cat mananci sau, asa cum facem noi: taiem si vidam bucati. In felul acesta se pastreaza mai mult timp in frigider.
      Multumesc frumos pentru vizita si te mai astept cu drag 🙂

      • Multumesc mult pentru raspuns. Asa stiam si eu…In mod frecvent fac cat consumam, problema e la sarbatori. Nu stau foarte bine cu timpul si incerc sa fac ce pot mai inainte. Spune-mi, te rog, vidate si afumate cate zile rezista? Nu am aparat de vidat dar este urmatorul pe lista de cumparaturi.
        Cu drag voi veni in vizita la tine ori de cate ori timpul i-mi permite sau nevoia ma impinge. Mie drag sa intalnesc oameni ca tine!

        • Nu stiu exact cat rezista, eu am tinut maxim 1 luna. Nu fac asa cantitati imense. Orice mancare ramane, vidata se mentine foarte bine, pentru ca nu mai intra in contact cu aerul 🙂
          Multumesc frumos pt vizita si te mai astept cu drag 🙂

  7. Doamna Gina, ma declar fan al blogului dumneavoastra..cu atat interes citesc toate retele si asa ma amuza povestioarele d-voastra :)) eu sunt din Buzau si tot ce pregatiti e pe gustul meu, asa ca am facut multe retete 🙂 v-am si postat unele… Am invatat multe secrete si am primit multe raspunsuri, la intrebarile pe care le aveam in legatura cu gatitul! Va doresc sanatate, putere de munca si numai bine! va pup :*

  8. Sunteți o mare maestră in ale gătitului , din păcate deabia anul acesta v- am descoperit și vreau să va spun ca mi-au ieșit cele mai bune murături ,cei mai buni cârnați și sigur o să îmi iasă cea mai bună tobă și cei mai buni cozonaci , vă îmbrățișez cu drag 🙂

  9. cred ca este una din cele mai complete si mai gustoase retete . eu i-am facut proba . stiu ca fumul da o aroma placuta ,ca de tinut nu cred ca-i vorba ca se termina destul de repede!!!

  10. Iti multumesc pt.tot ce am invatat de la tine(si nu putine!!!!)
    Anul asta mi-am propus sa incerc sa fac pt.prima data toba,chisca(la mine la Iasi asa se zice) , lebar si carnati. Siam cautat direct retetele tale.
    La reteta de toba nu am priceput cand si unde pun radacinoasele si ce fac cu ele.
    Sarbatori cu bine!

  11. Buna ziua
    ma bate gandul sa fac si eu o toba de casa, dar nu cred ca voi gasi stomac de porc sau intestin gros pt umplut; este posibil sa folosim o punga de plastic? Stiu ca pare o blasfemie intrebarea asta, dar acestea sunt vremurile, cumparam toate ingredientele din supermarket. Ce parere aveti?

  12. Draga Gina,

    Ma numesc ANA MANAU, sunt din Galati(la origini ardeleanca), si sunt foarte multumita si incantata de retetele tale.
    Sunt deosebit de gustoase, aratoase si pline de farmec. Intradevar am facut cateva dintre retetele tale si pentru ca mi-au placut le voi mai face. Te-am recomandat si fiicei mele proaspat casatorita care nu prea are timp de bucatarie(este profesor si face naveta).
    Am lucrat si eu in nordul Italiei la Bologna si Ferrara dar pentru ca mama mea s-a imbolnavit am revenit acasa. Intre timp am suferit si o interventie chirugicala la coloana(din cauza efortului) dar mergem mai departe.
    Iti doresc tie si familiei tale multa sanatate, spor si ajutor de la Dumnezeu si asteptam noi retete de la tine.
    Cu respect,
    Ana Manau(Galati)

  13. urechi. rasol, soric, o copita, splina, inima, rinichi, limba, ficat, si ceva carnita cu slanina… si 3 ardei iuti, piper, si o capatina de usturoi…sa mearga chestia aia….cum spuneati…rosu, vartos…

  14. Buna seara!

    Cand vin sarbatorile incerc sa ma organizez din timp, in asa fel incat sa nu raman in Ajun sa gatesc toate felurile, iar de Craciun sa fiu franta.
    Ieri am facut carnatii (dupa reteta Dvs-sunt la al doilea an) si sarmalele pe care le pregatesc in cantitate mai mare si le congelez in pungute in fc de cat gatesc o data. In Ajun doar le scot si le pun la fiert.

    Anul acest vreau sa fac toba pt prima data. Nu am aparat de vidat. Cate zile rezista toba neafumata, tinuta la frigider?

  15. Buna seara.
    In unele rețete de toba se pune și bojoc (plămân).. Sa fie un truc pt a creste toba în volum, sau contribuie la gustul și aspectul acesteia?
    Știu că de Paști se pune la drob pt a o înmulți organele de la miel fiind mici și relativ puține.
    O seara buna

    • Si bunicii mei puneau la toba, caltabos, lebar. Tin minte ca-mi placea sa fur de pe masa bucatele de plaman, sa le mananc. Mama si bunica radeau si asezau bucatele de plaman mai aproape de margine, sa le pot lua.
      Eu nu folosesc si cand am luat porc nu am folosit plamanul. Nu ma intreba de ce, e un pitic pe creier, ca doar nu e rau.

  16. Buna ziua, dar legumele:ceapa, morcovul, rădăcinoasele unde se pun? Mulțumesc pt răspuns! O zi frumoasa plina de zâmbete!

  17. Buna ziua! Doamna Gina, am facut si eu toba dupa reteta dvs, imi puteti spune va rog cum se poate pastra mai multe zile, astfel incat sa nu mucegaiasca la jumatate? Anul trecut tinand-o la frigider si in hartie de ziar, a mucegait la jumatate.. imi puteti spune cum o pastrati dvs? Mulțumesc frumos! O zi frumoasa!

  18. Buna ziua
    Fac si eu toba acasa si este foarte buna.Nici nu merita sa discutam de ce gasesti in comert.Toate bune dar nu stiu unde gresesc.Ramane foarte putina gelatina in stomac.Anul asta parca a fost cea mai putina.Carnea si organele erau perfect fierte dar fara gelatina.Taiata felii se desprindeau bucatele de carne si organe.Multumesc de sfat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.