Parizer de porc si vita

Parizer de porc si vita facut casa – reteta fara conservanti, coloranti, emulgatori… doar carne si condimente. Cum se face parizerul in casa, reteta simpla, fara E-uri, sa se felieze frumos, sa fie numai din carne, asa cum era pe vremuri?

Cu totii ne amintim de parizerul ceausist, zis „parizel”. Era foarte gustos cel facut special, pentru partid si vazut rar la vanzare. Se putea cumpara de la restaurante, daca aveai pile, cu pret mult mai mare. Acum, parizerul din comert are gust de carton, e plin de chimicale si are vagi urme de carne.

Am facut in casa parizer, am testat mai multe retete, le-am combinat si pana la urma asta mi se pare cea mai reusita. O sa va spun si ce greseli am facut, ca sa nu le repetati si voi. Puteti incerca si reteta de parizer din carne de pui.

Este un proces mai aparte, dar o sa va spun toate trucurile si secretele. Daca veti respecta intocmai reteta, veti obtine un parizer cu gustul acela, de pe vremuri!

O sa ma pupati sigur!

Sa trecem la reteta de parizer de porc si vita:

Parizer de casa reteta simpla

Ce ingrediente ne sunt necesare pentru reteta de parizer de porc si vita?

Cantitati pentru 2 kg de pasta cruda si aproximativ 1,6 kg de parizer de porc-vita, produs finit. Noi am degustat din pasta, asa ca am aproximat cantitatea finala. 🙂

Parizer din carne de porc si vita

Rating 

Parizer de casa pofta buna cu gina bradea 2 - Parizer de porc si vita
Parizer din carne de porc si vita - reteta fara conservanti, coloranti, emulgatori.....doar carne si condimente.
Ingrediente
  • -500 g pulpa macra de porc
  • -500 g carne macra de vita(pulpa)
  • -700 g gusa de porc
  • -300 g apa cu gheata
  • -34 g sare
  • -4 g piper alb
  • -1,5 g nucsoara
  • -4 pastai de cardamon
  • -4 g boia de ardei dulce
  • -30 g ceapa
  • -3 catei de usturoi
  • -4 g busuioc uscat

 

Parizer de casa reteta simpla

Carnea pentru parizer, la fel ca si la crenvursti, trebuie sa fie foarte rece, semicongelata.

Se toaca de 2 ori prin masina cu sita cea mai fina (noi am avut sita de 4 mm, cea mai mica) si apoi se da si prin robot.

Daca nu aveti robot, treceti carnea prin masina de 3-4 ori, sa obtineti o pasta cat mai fina. Ceapa si usturoiul se trec prin masina, sa fie pasta.

Parizer din carne de porc si vita

Facem tot felul de mezeluri si preparate din carne si peste-retetele aici. Veti gati retete de la cele mai simple, pana la unele elaborate: toba, lebar, caltabosi, carnati de toate felurile, crenvursti, salam uscat sau fiert, sunca presata, slanina afumata, kaizer sau sunculita, cotlet, ceafa sau muschi tiganesc, pancetta si prosciutto crudo… de toate 🙂

Afumaturi de casa
Afumaturi de casa
Salam de casa
Salam de casa
Sunca presata, prosciutto cotto de casa
Sunca presata, prosciutto cotto de casa
Toba de casa ca-n Moldova
Toba de casa ca-n Moldova

 

 

 

 

 

 

Am folosit un robot micut, usor de folosit si foarte ieftin. E tare bun si il recomand din tot sufletul, are si tel, blender vertical, si tocator.

Practic face aproape tot ce ai nevoie in bucatarie. Ocupa spatiu putin, e usor de spalat. L-am luat cu mine si in concediu, la tara.

Se adauga sare si condimentele proaspat macinate si se pune totul la robot. Noi am folosit piper negru.

Nu este indicat sa se framante la mana compozitia aceasta de carne, pentru ca trebuie sa fie cat mai rece, sa nu se incalzeasca.

Se lasa la amestecat cel putin 30 de minute, la treapta 2-3.

Parizer de casa reteta simpla

Treptat se adauga si gheata pisata fin (fulgi de gheata) daca aveti. Eu am facut cubulete de gheata in pungi speciale pentru cuburi, apoi le-am pus in blender si le-am sfaramat.

Am adaugat si putina apa foarte rece de la frigider si am putut sa obtin ceava asemanator cu fulgii de gheata, o zapada :))

Parizer de casa reteta simpla

Se lasa totul la amestecat, la viteza 2-3 (din 6) a robotului, cu mare grija sa nu se incalzeasca prea tare.

Pasta de parizer de porc si vita este gata atunci cand este bine legata, cand se desprinde de vas si nu se lipeste de mana, exact la fel ca la un aluat dospit.

Datorita framantarii indelungate, celulele de proteina se sparg, absorb mai multa apa si leaga grasimea.

Cu apa si grasime se formeaza emulsie, sarea ajuta foarte mult, iar gheata folosita nu permite grasimii sa se topeasca, ci se formeaza ca o crema densa.

Asa trebuie sa arate la final, sa-si pastreze forma bine legata, vedeti cum este in mana, nu curge deloc, e pufoasa, aerata.

Defectiuni:

Daca nu folositi apa foarte rece si pasta se incalzeste, va avea aspect de „taiat”, noi am patit asa ceva si nu e simplu de reparat.

Trebuie bagat totul la congelator, amestecat pe bucatele, e un chin! De aceea va recomand sa fie foarte rece.

La fel si framantatul indelungat este foarte important, altfel nu se va lega, nu va fi pufos si rezultatul final va fi tare ca piatra.

Parizer de casa reteta simpla

La final veti obtine 2 kg de pasta pentru parizer de casa.  🙂 Se da pasta la rece pentru 30 de minute, sa se odihneasca si sa se raceasca.

Ideal este ca pasta sa fie cat mai rece, daca aveti un termometru sa verificati sa nu scada sub 4-5 grade.

Va recomand sa prajiti acum o bucata de pasta si sa verificati gustul. Mai adaugati daca mai doriti condimente.

Se umplu intestine de vita sau membrane artificiale, bine indesate. Noi am avut intestin de vita si am facut 3 batoane de parizer.

Parizer de casa reteta simpla

Se leaga batoanele cu sfoara, ca sa nu se rupa la afumare sau/si fiert.

Parizer simplu de casa

Parizer simplu de casa

Cum se usuca si afuma parizerul?

Se atarna in loc uscat si racoros si se lasa la zvantat 24 de ore, apoi se pun la fum. Cei care nu au posibilitatea afumarii, trec direct la fiert. Iese foarte bun si parizerul neafumat, noi facem des si neafumat.

Noi am lasat la fum rece 2 ore, nu am vrut sa fie foarte tare afumate. Dupa ce s-a oprit fumul, am lasat totul in afumatoare oana a doua zi, pentru ca aroma de fum sa patrunda mai bine.

Alta data, cand ne-am grabit si nu am lasat acest timp, preparatele nu au avut si in interior gust de fum, ci numai la suprafata.

Se vede sotul ca e in uniforma, abia venit de la munca. Mai intai am pus afumaturile in afumatoare – vedeti aici cum se face o afumatoara micuta in gospodarie.  Mai avem acolo si crenvursti si alte carnatareli, le voi scrie retetele la toate. 🙂

Urmariti-ma, ca am multe retete de scris! 😀

Parizer de casa reteta simpla

Parizer de casa reteta simpla
Parizer de casa reteta simpla

Dupa alte 24 de ore de stat in afumatoare, se pun batoanele de parizer la fiert. Noi le fierbem la abur. Avem o oala mare, de 50 de l si fierbem totul afara, la gratar. Acolo unde facem si sucul de rosii si toate zarzavaturile, da. 🙂

Parizer simplu de casa

Se pune apa pe fundul oalei si se atarna batoanele in asa fel incat sa nu atinga apa. Se lasa sa fiarba 10 min de fiecare cm grosime al batonului.

La noi grosimea a fost cam de 6 cm(fi 60 mm), asa ca am lasat 1 ora din momentul in care temperatura a ajuns la 70 de grade.

Da, este nevoie de un termometru. Am gasit pe net, este termometru special pentru afumatori, temperaturi inalte.

Temperatura se mentine mereu intre 65-75 de grade-maxim.

Parizer de casa reteta simpla

Asa arata cand sunt gata:

Parizer simplu de casa

Daca va grabiti si tropaiti de pofta, puteti taia acum, sa gustati. Dar e mai bine sa atarnati batoanele de parizer undeva si sa le lasati sa se raceasca-n voie si sa se zvinte. 🙂

Trucuri de la Gina Bradea:

Se mai pot face si alte tipuri de parizer, se mai pot adauga: ardei gras rosu, cubulete de sunca simpla sau afumata, masline, fistic, nuca, ciuperci.

Nu uitati ingredientul principal:

Presarati din belsug cu foarte multa dragoste si un strop de bunatate 🙂

Asa arata la final, un parizer din carne de porc si vita, proaspat facut. 🙂 Este un parizer fraged, extrem de fin si parfumat, se poate taia felii foarte fine, se pot face rulouri. 🙂  .

Va las o felie, doua, trei, sa degustati si voi si va multumesc pentru ca m-ati urmarit pana aici 🙂 .

Parizer de casa reteta simpla

Va rog sa-mi spuneti daca aveti alte trucuri pentru pregatit parizerul in casa, sau alte preparate. 🙂

Va invit sa rasfoiti si alte retete de afumaturi – aici.

In zilele urmatoare voi mai scrie si alte retete de preparate deosebite, retete cat mai naturale, care se pot pregati si la bloc. Ce retete va doriti sa mai scriu? 🙂

Pofta Buna! 🙂

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de afumaturi » Parizer de porc si vita
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3380

54 comentarii

  1. Suuuuuper!
    Maine m-as apuca de el, dar ma tem ca am o problema cu framantatul amestecului….. Nu merge carnea tocata la robot? De amestecat…. oare nu ar putea fi amestecata tot la robot cu paleta pentru aluat?

  2. Multumesc pentru minunatele tale retete.sunt foarte bine explicate ,pas cu pas si cu pozele atasate …..nu poti decat sa inghiti in sec.Am sa incerc cand o sa taiem porci.

  3. Multumesc pentru reteta , draga Gina , mi-ai facut o pofta ….din nefericire locuiesc la bloc si nu am conditii pentru afumat ….totusi voi incerca , sa vad ce iese !
    Astept cu nerabdare si alte retete
    Sa fii binecuvantata si de cei dragi mangaiata !

  4. Buna!!Arata fenomenal!
    Te rog sa-mi spui de unde se pot face rost de intestine de vita sau membrane artificiaa pentru salam??Eu intotdeauna m-am izbit de aceasta problema……Multumesc mult!

  5. multumesc mult pt retete si va rog daca aveti pt crenvusti. Copii ii prefera eu nu pot sa le dau sa mănânce atâtea e-uri si plastic.

  6. Buna Gina!POate ne explici si noua cand ai timp cum se face legarea aceasta frumoasa!!Am facut muschi tiganesc si jambon dupa retetele tale si nu vrei sa stii cum le-am legat!!!!!Fedeles!!!!….dar au iesit delicioase!!!!Multumesc!!Am sa pun niste poze pe facebook.

  7. Am facut si noi aceasta reteta si totul a fost minunat pana cand l-am pus la fiert la aburi …adica la sfarsitul timpului de fierbere …chiar aproape de la inceput defapt…s-a topit grasimea din compozitie si a ramas carnea fiarta si mari „balti ” de grasime topita sub suprafata parizerulu…am respectat temperatura pe care ai spus-o adica max 75 C …nu ne dam seama unde am gresit ?!….
    Multumim pentru raspuns !
    PS. am facut , sa stii, mai multe din retetele tale si suntem tare multumiti ca exista , adica putem sa ne facem multe chestii mult mai naturale decat cele de la magazin
    Multumim !

    Mariana , Montreal

    • Da, am patit si noi multe bucurii de genul asta pana cand am ajuns la un rezultat bun. Nu te speria de un esec.
      Cauze pot fi mai multe:
      -nu a fost foarte bine amestecata carnea, trebuie sa fie amestecata la robot mult timp, sa se lege si sa se foloseasca gheata
      -se inteapa membrana ici-colo
      -sigur temperatura a fost prea mare, focul prea tare, s-a incalzit brusc. Cel mai bine este sa se faca incalzirea treptat, nu brusc.
      -recomand sa aveti un termometru
      Ca sa gasim cauzele exact, trebuie sa stiu tot ce ati facut, pas cu pas. Ma gasiti pe FB- Gina Bradea si va ajut pas cu pas 🙂

      • Pe FB e dificil din cauza fusului orar dar am sa-ti scriu in mare ce am facut poate iti dai seama unde am gresit. Am dat carnea prin sita ff mica de 4 ori pana a fost ca o crema, am incepu amestecarea la robot dar am pus gheata in primele 10 min apoi ni s-a parut ca se branzeste asa ca am intrerupt, am umplut matul f bine fara sa-l perforam deloc, l-am lasat la rece jumatate de ora si apoi l-am pus la abur cand aburii aveau deja 75 -80 gradeC Am folosit pentru aburi 2 oale una peste alta si o sita dar distanta intre parizer si apa clocotita era de numai 2,3 degete probabil prea aproape De cum l-am pus la aburi carnea si-a schimbat culoarea in bej deschis si au aparut pungi de ulei Acum e la rece e f bun la gust dar sec si arata groaznic invelit asa in grasime. Am vrea sa mai facem dar ne este frica. Unde am gresit? Multumim! Mariana , Montreal

        • Trebuia sa framanti in continuare, trebuie framantat foarte bine, chiar daca pare branzit.
          Parizerul se pune de la inceput, sa se incalzeasca treptat. Daca l-ai pus cand deja apa era calda, ai fortat coacerea. Lasa-l incet, fara graba. La abur se tine putin, doar 10 m de fiecare cm grosime.
          Trebuie intepata membrana, nu altfel, ca sa se patrunda bine si sa nu se acumuleze grasime. Dar sigur temperatura a fost mai mare. Redu temperatura de coacere la 65-70 de grade. E posibil sa nu indice bine termometrul tau.
          Nu te speria, mai incerci. Stii de cate ori am facut si noi? 🙂

          • Iti multumesc pentru sfaturi , sigur vom mai incerca pentru ca gustul e f bun si vom mai face si alte retete pentru ca vrem sa mancam mai natural ca ne-am saturat de porcariile ce se gasesc prin magazine aici toate cu acelasi gust acru. Am cumparat o jumatate de porc biologic si joi il primim. Nu e prima data cand cumparam dar acum te avem pe tine si ne va fi mai usor sa- l pregatim. Vrem sa facem mai multe afumaturi decat sa pastram carne. Si noi venim din Moldova deci cred ca gusturile se aseamana. Asa cum stam noi la bloc in chirie aici in Montreal, avem 2 frigidere si facem cat mai multe conserve ca acasa adica bulion,zacusca,sos de spaghete totul cu rosii de ferma de camp, dulceturi diferite, punem varza,rosii, pepeni la murat. Facem vin din struguri de California (grenache cu brunelo 4 parti + 9 parti )facut in stil italian si il tinem intr_un frigider(beci)facut de sotul meu din polistiren care tine temperatura de 15 grade. Incercam sa ne gospodarim cum putem. Chiar daca suntem plecati din Romania de 14ani nu am uitat gusturile naturale. Sa nu te superi daca am sa te deranjez cu intrebari ca sfaturile tale ne sunt de un real folos. Ma bucur ca te-am descoperit. Numai bine si sa fiti sanatosi. Mariana

          • Ne poti intreba, nu e suparare deloc. Sotul meu este de aproape 12 ani in Italia, eu doar de 4 ani. Ne gospodarim aici cum putem.
            Saptamana viitoare voi veni cu mai multe retete video de preparare a porcului. Urmareste-ne 🙂

  8. Urmarind etapele retetei dumneavoastra simt cum imi creste respectul pentru „banalul” parizer cu care ne-am potolit foamea adeseori. Omogenizare pana la consistenta recomandata, temperaturi joase la framantare urmate de altele crescute si exacte la afumare – aici e un melanj de arta si tehnologie. Felicitari si ganduri bune!

  9. Doamna Bradea, gusa de porc ar putea fi inlocuita cu altfel de carne mai grasa, de exemplu spata? Multumesc!

  10. Buna ziua! O reteta de carnati din peste cand faceti? Eu nu consum carne de niciun fel înafara de peste si tare mi.as dori sa.l consum si sub alta forma, nu numai la gratar sau cuptor. Sunt carnati de peste in comert, dar foarte condimentati si sarati.

  11. Multumiri pentru bunavointa cu care ne punati la dispozitie experienta dumneavoastra ;dupa parerea mea este cel mai bun site din diaspora .

    Am o rugaminte ; in ciorba de burta se poate pune si in picior de vaca ? o imbunatateste cu ceva ?

    Multumiri si multa sanatate .

    Marian

    Ottawa

    • Multumesc frumos si eu. Da, poti pune picior de vaca. Gustul va fi delicios. Gandeste-te ca va supa de carne mai concentrata. Daca gasesti greu burta, poti face numai din picior de vaca, sa aiba si carne. Va fi ciorba de vaca a la grec, dar tot foarte gustoasa.
      Ma intrebi si te ajut cu mare drag daca ai nelamuriri. In functie de ceea ce gasesti acolo, te ajut sa gatesti mancarurile romanesti care-ti plac.
      Zi minunata sa ai, om bun!

  12. ah, ah, ah si iarasi ah!!! ce pofta ne faceti… sunteti minunata… am facut din retetele dumneavoastra si mi-au iesit perfect totul… ma bucur nespus, ca invatam foarte multe trucuri de la dumneavoastra, pentru o reusita sigura!!! m-am chinuit sa fac bors de putina foarte mult timp (locuiesc in Grecia de 20 de ani) si nu-mi iesea din cauza caldurii, dar acum de cind v-am descoperi blogul dumneavoastra am gasit si metoda de a avea bors de putina proaspat… si piinea fara framintare e un deliciu (chiar ieri am facut), va multumim ca ne ajutati in acele momente cind vrem sa gatim ceva bun! sanatate multa sa aveti si zile cit mai placute!

    • Ma bucur din tot sufletul, Margareta!
      Sunt Gina, te mai astept sa mai gatim impreuna tot felul de bunatati romanesti 🙂
      Pup tare.

  13. Buna seara, doamna Gina. Intrebarile mele n-au legatura cu parizerul de casa, ci cu dificultatile de a pregati bucate romanesti in diaspora. Profit de exceptionala dvs.amabilitate pentru a sti cum sa pregatesc bors in borcan de sticla de max 3 litri. Am cumparat bors de la un magazin romanesc, dar avea un gust atat de ciudat, ca l-am aruncat si am renuntat. Va multumesc extrem de mult si vs doresc noapte buna

  14. Sărut mâna, Dna Gina.
    Am făcut câteva din rețete dvs de mezeluri sau afumături. Sunt foarte bine explicate și produsele ies fantastic. Din noiembrie până în aprilie prefer sa le fac in casa, stau la curte și am tot ce îmi trebuie.
    Întrebarea mea este cum va descurcați in lunile de vara? Cum se pot zvanta și afuma la temperatura ambientala de peste 30 grade. Parcă nici nu asi vrea sa fac mai mult deodată iarna, să le bag in lada frigorifica și să mănânc după 4-5 luni.

    • Buna seara, Daniel,
      Multumesc frumos pentru aprecieri. Vara fac doar cantitati mici. Facem si kaizer, sunculita, nu doar carnati, dar cate putin. Carnatii ii umplem imediat ce tocam, nu lasam sa stea mult si apoi ii ducem la afumat. Kaizerul il lasam in saramura, dar in frigider. Nu lasam la zvantat decat 1 ora, dar il stergem foarte bine, apoi dam la fum cald. Afumam repede, doar 1 zi, nu lasam mai mult.

  15. Mulțumesc pentru sfat. Este multa munca pt puțin. Încep din toamnă cu pastrama.

    PS
    Datorita ciorbei de burta preparată după rețeta dvs nu mai am weekend liber. Prietenii se autoinvita la ciorbă și nu vor să mănânce tradiționalul grătar.

    • Felicitari! Dar eu i-as taxa: ei sa aduca berea si carnea de gratar 🙂
      Vara da, e multa munca si trebuie sa te misti foarte repede, sa nu se puna musca.
      Dar le videz si apoi le pastrez in congelator.

    • Sincer, nu stiu. Dar nu cred. Vezi reteta mea de crenvursti, se amesteca anumite tipuri de carne si se toaca extrem de fin, se face pasta.

  16. Pastaile de cardamon contin seminte … se pun semintele intregi sau se macina ?
    Este un condiment foarte puternic , eu il pun si in carnea de hamburger dar in cantitate mica , un varf de lingurita la 600 grame carne, daca pun mai mult deja deranjeaza..

  17. Buna ziua. Am descoperit de putin timp aceasta reteta si am facut deja de cateva ori parizer,dar de pui. Am dat gres pentru ca am improvizat ,dar am si reusit.Este super. Am folosit pulpe de pui intregi,dezosate de noi-cu tot cu piele si grasimea lor-plus o bucata de slanina sau sunca afumata(de porc) si, pentru ca nu am avut membrana artificiala sau intestine, l-am fiert, bine invelit ,in hartie de copt si folie de aluminiu . Datorita afumaturii din el are si un usor gust afumat.Multumim foarte mult pentru reteta .

  18. Am preparat proschuto cotto dupa reteta Dvs. Toate asteptarile au fost depasite de ceea ce a iesit. Multumesc din suflet.
    In plus:
    daca tot ampreparat zeama cu gelatina am facut o cantitate mai mare si am obtinut si piftiile pe care altfel nu le-am fi pregatit
    daca tot am transat piciorul de porc, am tinut totul in saramura:
    am pus in bait cu bere costita si fleica (cumparate) deodata cu inceperea lucrului la proschuto si la final am si afumat.
    Datorita Dvs am facut mult mai mule preparate decat am gandit initial.
    Multumesc pentru retete si pentru imboldul de a pune in aplicare si lucrurile cunoscute deja.
    Am cooptat in actiune o verisoara si la final am fost doua familii, plus familiile copiilor, care au beneficiat de „‘Bunatati de Sarbatori'”.
    La Multi Ani!
    Ioan

  19. Bună ziua, mă întrebam totuși (fără să facem reclamă firmelor) ce marcă este robotul de bucătărie. Din fotografie nu se vede 😪

    • Nu ma deranjeaza sa fac reclama firmelor, daca e bun, de ce sa nu spunem? Robotul folosit este Kenwood.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.