Cum se face ciorba de peste pe malul Dunarii, la Isaccea
Cum se face ciorba de peste pe malul Dunarii, la Isaccea, asa cum o fac pescarii dobrogeni. Ciorba aceea adevarata, cu muuulte feluri de peste proaspat, acrita cu otet. Cateva secrete povestite de pescari 🙂
Am fost invitata la o ciorba de peste facuta pe malul Dunarii, o ciorba autentica, dobrogeana. Facuta de catre dl Dudu, Presedintele asociatiei pescarilor din Isaccea.
Totul acompaniat cu muzica populara dobrogeana. Ce poate fi mai frumos decat sa mananci o ciorba de peste delicioasa, in sunet de geamparale?
Stiti ca m-am intors in Romania definitiv (am scris aici) si m-am stabilit in Dobrogea, langa Isaccea. E un orasel micut, linistit, cu oameni harnici si buni, cu pamant negru, gras, untos, care da recolte bogate in fiecare an.
Avem o casuta la poalele muntelui, iar in fata pot privi in zare pana hat-departe, in Ucraina 🙂
Asa arata ciorba de peste facuta de dl Dudu, in ceaun de 50 de litri.
Cum se face ciorba de peste pe malul Dunarii, la Isaccea
Pe acest taram magic al Dobrogei, cu o clima blanda, traiesc in armonie multe semintii: romani, aromani si machedoni, turci, tatari, lipoveni, greci, italieni, bulgari, tigani… E o armonie extraordinara. Tare m-am bucurat sa-mi revad rudele si prietenii din copilarie.
Am fost primiti cu bratele deschise, toti ne-au invitat la ei acasa sau la o ciorba de peste, pasare sau miel, la un gratar, la o placinta dobrogeana sau la o baclava si un pahar cu iaurt sau braga rece. E atat de multa bunatate si bucurie in toate aceste gesturi mici si in aceasta ospitalitate simpla!
E atat de bine acasa!
Iubesc pestele si tare mi-a lipsit pestele dulce din Delta, pestele proaspat sin Dobrogea. Fac de toate: ciorba, sarmale, chiftele, zacusca, saramura, plachie, scordolea sau malasolca, rasol si muuulte altele.
Retetele mele cu peste la puteti gasi aici.
Cam asa arata:
Nu am gatit eu, ci dl Dudu, eu doar l-am asistat, i-am dat la mana totul si am avut permisiunea sa amestec in ceaun cu linguroiul. Fara sa-l cicalesc, am promis solemn asta 😀
Si cica am si reusit sa ma tin de cuvant. 😀
Si a facut, oameni buni, omul asta pe nume Dudu, o minunatie de ciorba de peste. Nu unul, ci la fel ca in povesti, 2 ceaune imense, de cate 50 l fiecare. Si a pus in fiecare ceaun cate 22 de kg de peste! Peste proaspat, prins de pescari cu o zi inainte. Peste salbatic, de Dunare, nu de crescatorie.
Care sunt secretele ciorbei de peste? Ni le spune dl Dudu:
-pestele sa fie salbatic, nu de crescatorie
-pestele sa fie proaspat prins, nu de la congelator
-sa se foloseasca minim 5 feluri diferite de peste. Acum a folosit crap, caras, stiuca, somn si rosioara.
-se acreste cu otet
Cum se face ciorba de peste pe malul Dunarii, la Isaccea
-se adauga legume din belsug: ceapa, ardei gras, cartofi…
-se serveste pestele separat, pe platouri, alaturi de mujdei de usturoi
-ciorba se serveste in castroane mari, generoase, alaturi de sarmuzac (nu este mujdei, ci un sos din ardei iute, voi aduce reteta).
Cum se face ciorba de peste pe malul Dunarii, la Isaccea
Dumnezeule, ce bunatate! Am mancat un castron de ciorba si ditamai bucata de peste, cu mamaliga si mujdei de usturoi. Iar Doru s-a servit din mujdei si mamaliga cu atata pofta, ca mai aveam putin si-l bateam!
Adica ce, eu nu stiu sa fac ciorba de peste? Va spun sincer: a fost genial de buna! 🙂
Eu asa fac ciorba de peste, iar Dudu a facut-o la fel, doar ca nu a dres-o cu ou la final. Nu-i place ciorba de peste dreasa cu ou 😛
Care este ordinea in care se servesc pestele si ciorba? Ne spune dl Dudu:
- Tuica
- Pestele cu mujdei
- Zeama de ciorba cu sarmuzac.
Si are omul asta o tuica…
O sa mai merg acolo, o sa mai gatesc impreuna cu Dudu si alte bunatati pescaresti si o sa fac si niste filmari cu zone mai putin cunoscute de pe Dunare. Va trebui sa-mi inving teama de apa si de mers cu salupa. Vedem noi ce fac…
Abia astept 🙂
Si va invit sa vedeti cat de frumoasa e Dunarea la Isaccea si cum arata ciorba facuta de seful pescarilor din Isaccea. O sa intelegeti de ce iubesc atat de mult aceste locuri:
Va las si niste poze, sa vedeti cat de frumos este. Si eu am facut mici, am dus pasta de mici facuta de mine.
12 COMENTARII
Minunata reteta.Arata super😘😘😘😘Un video minunat .Cred ca a fost super delicioasa.Cu prima ocazie am sa fac si eu .Doar retete minunate ai .
Multumesc frumos 🙂
Daaaaa!Dar cu apa din Dunare….
Nu. Apa din Dunare e un mit. Ciorba de peste e atat de gustoasa datorita secretelor pe care le-am spus 🙂
Nu-ș cum să-ți zic, dar ciorba de pește e printre preferatele mele, iar cea din pește proaspăt (unii fac din pește congelat) e de vis. Am crescut pe malul Argeșului, era la doar 500 m de casa noastră, iar carasul, știuca, mreana, bibanul, crapul și roșioara erau la ordinea zilei, ba chiar și câte un pui de somn, căci urcau destui de pe Dunăre înainte de a se face barajul de la Mihăilești.
Cu oțet făceam rareori, de obicei vara aveam mereu borș proaspăt, drept pentru care cu borș acream, dar restul e ca la voi, cu o țuică înainte, musai cu mămăligă și voie bună.
Aaa, eu ardeiul iute îl mănânc crud, dar să fie iute, altfel nu concep. 😀
Faină descrierea ta!
Multumesc frumos, padre drag. Pup mana si obrazul 🙂
Se acreste si cu bors, da, dar cu otet e gustul ala autentic. Iar pestele salbatic are dulceata aia specifica.
Inghit in sec. Mai bine pun mana pe telefon sa dau comanda de o ciorba de peste pentru weekend 🙂
Fac acasa, dar nu e asa buna ca aia la cazan, facuta si mancata alaturi de prieteni 🙂
Sart mina D-na Gina! .Se vade ca ati vanit acasa .Aveti mai mult timp pentru retete!
Bine v-ati intors acasa!
Multumesc din tot sufletul 🙂
Da, sunt acasa. Inca mai avem enorm de mult de munca si de alergat, dar e tare bine acasa.
Va imbratisez cu drag 🙂
Draga Gina,
Stii ca urmaresc cu placere ceea ce ne oferi; pentru informare, pentru idei, explicatii, cateodata si pentru vocabularul plin de regionalisme, dar mai ales pentru relaxare!
Si cred ca ar trebui sa incerci sa te implici in turism local. Ai multe de oferit!
Te imbratisez!
Multumesc frumos, te pup, Vali 🙂
Ce minunata reteta , si ce-mi place cum povestiti , cu multa pasiune si iubire , m-ati facut sa plang de dor , va citesc cu drag , ca sa-mi treaca dorul de tara noastra frumoasa …, cand nu imi trece dorul , merg la retele dumneavoastra sa ma inspir , si sa citesc si sa recitesc cu drag povestile frumoase ale dumneavoastra .
Multumesc din tot sufletul, te imbratisez cu drag.