Ciorba de peste lipoveneasca
Ciorba de peste lipoveneasca din burta de crap sau somn, ca la Sarichioi, in Delta. Cum se face cea mai buna ciorba de peste? Ciorba pescareasca asa cum o fac pescarii dobrogeni. Reteta scrisa si video pas cu pas.
Ciorba de peste dobrogeana este vestita, multi dintre cei care au gustat aceasta delicatesa au recunoscut ca este unica si nicaieri nu se face o ciorba pescareasca mai buna decat in Delta!
Aici, in Dobrogea, inca mai gasim peste proaspat, bun, salbatic, nu de crescatorie. Gospodinele gatesc din pestele acesta dulce tot felul de bunatati, care in alte zone ale tarii sunt mai putin cunoscute.
Un crap pe varza, de exemplu, pentru noi, dobrogenii, e ceva obisnuit, care se face si cu varza murata/acra, dar si cu varza proaspata.
O alta reteta dobrogeana/lipoveneasca, mai putin cunoscuta, este si Scordoleaua – o bunatate care se gateste in special iarna.
Ciorba de peste lipoveneasca
Am fost la o pensiune superba in Sarichioi, la Casa Filip. O curatenie absolut impecabila, totul asezat cu un bun gust la superlativ. Iar mancarea…auuuu, inima meaaaa! Am mancat cu pofta, mi-a placut absolut tot! Mai multe informatii gasiti aici, pe siteul Casa Filip Sarichioi.
Camerele sunt absolut superbe, mult mai frumoase decat la multe hoteluri de 4 stele in care am stat. Si daca vreti sa mancati ceva cu adevarat gustos si gatit extrem de curat, nu ezitati sa mergeti la ei.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de ciorba de peste lipoveneasca?
Cantitati pentru 30 de portii
La final se obtin cam 15 l de ciorba groasa
Portii: 30
- cateva cepe intregi (1 kg)
- oase de crap: cap, burta (4 kg)
- sare
- ceapa taiata marunt (1 kg)
- ardei taiati cubulete (1 kg)
- cartofi taiati cubulete (2 kg)
- ardei gras taiat jumatati (1 kg)
- rosii intregi - 1 kg
- bulion din rosii galbene sau rosii - 1l
- cateva linguri de otet (dupa gust, cam 4-5 linguri)
- burta de crap/somn - 3 kg
- leustean
- patrunjel
Cum se face reteta de ciorba de peste lipoveneasca?
Va recomand sa urmariti reteta video, sa vedeti pe viu cum se face ciorba lipoveneasca si ce frumos arata pensiunea. E ceva greu de descris in cuvinte!
Reteta video de ciorba de peste
Punem la fiert ceapa intreaga, ardei gras taiat jumatati, cu bucatile de cap si sira spinarii si putina sare. Lasam sa fiarba in tihna, pana cand se desprinde carnea de pe oase. Supa aceasta va fi foarte concentrata si va fi baza ciorbei, cea care va da gustul acela unic!
Care sunt secretele ciorbei de peste pescaresti din Delta Dunarii?
-nu apa de Dunare este secretul, acesta este un mit pentru pacalit turistii naivi.
-pestele trebuie sa fie salbatic, nu de crescatorie
-pestele sa fie foarte proaspat, nu congelat
-se foloseste foarte mult peste
-se folosesc foarte multe legume
-se acreste musai cu otet
Ciorba de peste lipoveneasca
Doamna Dosia (Evdochia), bucatareasa pensiunii, a gatit aceasta minunatie. Tare vesela si cumsecade, a gatit cu acel drag al lipovencelor, pe care nu-l intalnesti in alta parte!
Dupa ce oasele de peste si legumele au fiert foarte bine (aproape 1 ora), se strecoara si se opreste doar supa aceea concentrata.
In zeama strecurata se adauga ceapa taiata, ardeii taiati si cartofii cubulete. Trebuie sa fiarba toate putin, dupa aceea punem ardeiul intreg si rosiile intregi. Da, se mai adauga acum cateva legume intregi. Legumele puse intregi acum, se pot scoate la final sau se lasa in ceaun, dupa dorinta.
Eu le las, sunt delicioase!
Cand au fiert bine celelalte legume, se dauga bulionul din rosii galbene sau rosii. Aici, bucatareasa a folosit bulion din rosii galbene, facut acasa.
Se adauga acum, la fiert, si o legatura generoasa de leustean. Dumnezeule, cat de bine miroase!
Adaugam si cateva linguri de otet, ca sa acrim ciorba. Lasam sa fiarba cateva minute, apoi adaugam pestele taiat cubulete mici, cat sa incapa in lingura.
Cum se face ciorba pescareasca in alte zone?
Eu fac ciorba de peste altfel – vedeti reteta, cu pestele taiat bucati mari. Cand ciorba este gata, la noi se servesc separat ciorba si pestele scos pe platouri, alaturi de sarmuzac.
Ciorba de peste lipoveneasca
Se mai lasa ciorba sa fiarba cam 15 – maxim 20 de minute cam 15 minute. Atat are nevoie pestele ca sa fie bine fiert, dar fara sa se sfarame.
Ciorba este gata, doar adaugam deasupra patrunjelul tocat marunt si putem sa servim ciorba de peste lipoveneasca.
Arata absolut minunat de bine, este aurie, groasa, densa si miroase fantastic! Abia asteptam sa mananc, va spun sincer!
Asa arata in farfurie, dar poza nu reflecta realitatea, cat de bine arata si-n farfurie.
Pe masa mai sunt si alte preparate gatite de catre minunatele bucatarese lipovence: pasta de peste alb, salau cu sos de smanta (maine pubic aceasta reteta).
Va mai arat si o poza cu toate doamnele lipovence de la pensiunea Filip. Minunate, harnice, curate, vesele, au gatit si au cantat, au glumit cu atata bucurie, incat nu-mi venea sa mai plec de acolo!
Splendid loc, minunati oameni am intalnit si am mancat bucate extrem de gustoase!
Albastrul lipovenesc o sa-l vedeti si la case, la geamuri, usi, garduri, mobila, dar si la haine si in ochii lipovenilor. Albastrul lipovenesc il am si eu in ochi, este albastrul senin al cerului dobrogean, pe care-l recunosc oriunde.
Avem o tara minunat de frumoasa, cu oameni harnici, buni si gospodari peste tot!
O sa va mai arat astfel de locuri, oameni si bucate delicioase. Urmariti-ma, ca va pregatesc mari surprize!
Pofta buna, retete cu Gina Bradea!