Muschi tiganesc de casa
Muschi tiganesc de casa: o reteta de o savoare si o fragezime extraordinare. Facut din carnuri fine de porc (ceafa si cotlet) si condimente, are o suculenta fantastica, iar combinatia de condimente si usor de fum, ii da un gust deosebit.
Se feliaza foarte frumos, se pot face sandvisuri sau se serveste ca aperitiv.
Am facut acum 2 bucati, asa ca e timpul sa va scriu reteta. Sa-mi spuneti voi cum arata 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de muschi tiganesc de casa?
Rating
- -1 bucata ceafa de porc de 1 kg
- -1 bucata cotlet porc de 1 kg
- -sare 80 g si 2 l apa (saramura)
- -piper 5 g
- -cimbru 3 g
- -coriandru-20 boabe
- -ienibahar 10 boabe
- -2 linguri boia de ardei dulce sau iute, dupa gust
- -4-5 catei de usturoi
- -1 lingurita rozmarin (optional)
- -1 frunza de dafin
Cum se face reteta de muschi tiganesc de casa?
Bucatile de ceafa si cotlet se pun intr-un vas si deasupra se toarna saramura facuta cu 2 l apa si 80g de sare. Se adauga frunza de dafin, usturoiul zdrobit, nu pisat, jumatate din piperul macinat si 1 lingurita de cimbru. Se lasa la marinat 4-5 zile.
Va invit sa vizionati un filmulet scurt, in care se vad cateva afumaturi: Muschi tiganesc, Rulada din burta de porc si Kaizer. Va puteti abona la canalul de youtube, mai urmeaza si alte tutoriale video 🙂
Muschi tiganesc facut casa
Dupa acest timp, se scoate carnea si se zvanta cu servetele. Se taie bucatile de carne in 2, pe lung si apoi se unesc 1 bucata de cotlet si o bucata de ceafa. Se fasoneaza pe margine, se da o forma frumoasa si uniforma(se taie cu cutitul ceea ce nu se potriveste.
Se leaga strans cu sfoara de bucatarie si se atarna undeva in loc uscat si rece, pentru 24 de ore, sa se zvinte. Se vede alaturi si muschiuletul.
Se pune la fum cald pentru 2 ore, apoi fum rece, pentru 24 de ore. Afumarea se face cu lemn de pom fructifer sau fag. Se lasa in afumatoare inca 24 de ore dupa ce se opreste fumul. In felul acesta, fumul patrunde mai bine in carne, are timp sa se aseze. Daca nu aveti afumatoare, sariti peste etapa aceasta si treceti direct la fiert.
Bucatile de muschi tiganesc de casa se pun acum la fiert. Deja arata foarte frumos, nu-i asa? Sunt 2 metode: la abur sau la cuptor.
La abur
Se pun bucatile de muschi intr-o oala mare, de 50 l, la fund se pune apa, cam de 3-4 degete, sa nu atinga carnea. Se acopera cu un capac si se fierbe la foc mic, (70-80 de grade), timp de 2 ore.
La cuptor
Se inveleste fiecare bucata de muschi tiganesc de casa in hartie de copt si se pune in tava, la cuptor. Dedesubt se pune alta tava cu apa. Se coace timp de 2 ore la temperatura de 70-80 de grade (foc mic dar usor marit..tineti cont ca minim e 50 de grade).
Atentie:
Bucatile de ceafa si cotlet trebuie sa nu fie foarte groase. O bucata de muschi tiganesc la noi, nefiert, a avut cam 10 cm diametru. Daca bucatile voastre sunt mai mari, mai tineti la fiert cate 10 minute de fiecare cm in plus!
Se scoate si asa fierbinte se maseaza pe toate partile cu un amestec facut din condimentele ramase: piper, coriandru, ienibahar, cimbru, rozmarin, boia dulce sau iute.
Se atarna in loc uscat si racoros si se lasa sa se raceasca-n voie.
Nu pot sa va spun in ce fel miroase! Abia asteptam sa se raceasca, sa putem taia si degusta. Dar e nevoie de timp sa se raceasca, altfel se va sfarama tot.
A doua zi l-am taiat si am mancat cu mare bucurie. Nu mai facusem anul asta, asa ca tare ne-a mai fost pofta 🙂 .
Mai multe retete de afumaturi vedeti aici, preparate de tot felul, dar si cum se face o afumatoare. Va recomand sa incercati neaparat reteta de ceafa afumata si cea de piept de pui marinat si afumat.
Nu uitati ingredientul principal:
Presarati din belsug cu multa dragoste si cu 2-3 zambete 🙂
Va las cate o feliuta sa gustati si va invit sa probati reteta si sa-mi spuneti cum a iesit. 🙂 Pofta Buna!
Aceasta reteta de muschi tiganesc a fost incercata si de catre cititorii nostri:
83 COMENTARII
Multumim de reteta,arata foarte bine!
bravo voua, deja ami lasa gura apa si mintea e pe la frigider
Câta sare pui deci la 2 l de apa: 40gr sau 80 gr ?
80 g la 2 l, am corectat, multumesc frumos 🙂
Stimata Dna Gina Bradea..sunteti extraordinara ! Spun asta si pentru ca incercati sa pastrati si sa impartasiti ,de acolo unde sunteti (si oriunde !!) spiritul si cultura (nu numai gastronomica!) a romanilor.Mai mult faceti sa nu se piarda acesta comoara de cunostinte a romanilor .Sincer va admir si v-am indragit ,pentru acest efort si perseverenta!!Eu sunt barbat ,de profesie chimist(acum pensionar) dar sa stiti ca in bucatarie se face una din cele mai fine „tehnologii chimice” (naturale!!) a se vedea extractele,sosurile,maionezele,etc…In general chimistii (pe care-i stiu sunt si pasionati de arta culinara!!).V-am descoperit de curand cautand ,sa trimit la cineva, in Germania ,reteta de cozonac moldovenesc . Sincer,o cunosteam din familie(soacara a fost basarabeanca si facea cozonaci grozavi!!)dar am descoperit ,ca nu stiam chiar toate secretele !! Le-am aflat de la Dumneavoastra!!Acum de Craciun (si de Sfintele Pasti) la noi in casa la loc de cinste este cozonacul si pasca!!Ma pregatesc sa fac(eu framant!!) acum dupa reteta aflata de la Dumneavoastra si am sa va spun cum imi va iesi!!(si inainte erau reusiti dar sper sa fie mai reusiti!!) Am citit multe retete date de Dumneavoastra si le-am extras pe cele ,care le stiam sau nu,dar cu noi valente culinare!! Am vazut ca marea majoritate sunt din partea Moldovei si Dobrogei(normal avand in vedere de unde venit!!) Eu sunt un amestec de moldovean si ardelean,dar in esenta sunt ROMAN! Asa ca tin la acest epitet si vad ca si Dumneavoastra il pastrati cu mandrie!!Bravo si cinste !! Am vazut varietatea de retete; (astept ,dupa cum ati spus!) sa le adunati in „Carte de bucate”.Un singur lucru m-a mirat,cunoscund zona de unde venit si mancarurile acesteia.Este vorba de lipsa retetelor cu mancaruri cu BAME!! Eu sunt un iubitor de mancaruri cu bame(tot soacra mi le-a adus!!).Cred ca ati putea sa redactati cateva mancaruri cu bame(mmmmm..ce bune!!) E rau ca nu prea se gasesc aici la noi(in Ardeal ,la Medias de unde sunt!!) si nici nu prea am gasit si-n alte orase!! Am sa urmaresc ,de acum incolo acest site(nu-mi plac anglicismele ,dar n-am incotro!!) Inchei doridu-va sanatate si spor in ce faceti,numai bine pentru intreaga familie .Cu stima si SARBATORI FERICITE!!
Va multumesc din tot sufletul pentru vizita, pentru ca cititi ce scriu…Am fost de multe ori la Medias in anii din urma, aduceam Zinc 🙂 . Mai am de scris enorm de multe retete. Problema e ca nu gasesc bame aici. Dar caut si o sa dau comanda la magazinul indian. Sa vad cand aduc ei. Si mie-mi plac mult 🙂
Va multumesc ca mi-ati raspuns!! Va doresc succes in ce faceti!! Pentru Zn ati fost la..Copsa Mica…nu??..si eu am lucrat acolo prin 94′ Poate va mai duc drumurile prin Medias!! Am sa incerc sa va trimit si eu niste retete pe care le mai stiu!! ..si cu ..bame.
Inca odata toata admiratia mea pentru ce faceti!!E o dovada de iubire pentru TARA!! Daca toti ar fi asa ce bine ar fi!!Toate aceste „mici picaturi de respect si iubire de tara ” ar putea sa faca mult pentru TARA!! Ce faceti e important si semnificativ!! Masa ,adunarea familiei in jurul mesei este locul unde se fac legaturile puternice ale familiei.La masa se transmit nu numai „mancaruri” ci si sentimente ,traditii,invataturi etice ,morale !! Din pacate astazi se cam pierd azi acestea datorita „mancarii in fuga,repede”(fast -food!!) mancata singur ,fara comunicare cu altii!! Eu tin minte ca in familia mamei mele masa (in special de sarbatori!!) era un ritual!! Bunicul meu (a avut 7 copii) ne aduna pe toti copiii lui si nepotii si din capul mesei „trona” ca un rege si radia de fericire cand ne vedea langa el si bunica!!Asa se „sudau ” relatiile de familie ,se crea un climat civilizat si etic!! Azi??!!//..bine ca mai sunt OAMENI ca Dumneavoastra!! Cu stima SS
Felicitari pentru retete dar si pentru explicatiile aferente,ma faceti sa salivez de fiecare data cand va citesc.
Dna Gina a iesit perfect muschiul meu tiganesc va multumescccc 🙂 copiilor le place la nebunieee
Ma bucur tare mult 🙂
Am făcut după rețeta descrisă mai sus și au ieșit perfect. Mănâncă si fetița mea (8 ani). De fapt pt ea mai mult, pt că vreau să mănânce sănătos. Mulțumesc, sănătate multă și LA MULȚI ANI!
Cu drag,
Comandor Av. Gelu Zamfir
Ma bucur foarte mult! Pentru copiii mei am facut preparatele acestea in casa 🙂
Va recvomand sa vedeti si celelalte retete de ,,afumaturi” si le puteti face cu sau fara afumare. 🙂
🤣🤣🤣🤣
V-am respectat rețetele întocmai, doar că am făcut ceafa și mușchiul separat. La fiertul în aburi am luat un ceaun mai mare și am pus pe fund un grătar de microunde, a fost foarte bine. A ieșit totul minunat, vă mulțumesc!
Mai pun o poză, cu preparatele unse cu mirodenii. E perfect!
Felicitari diun tot sufletul! Arata grozav de bine si legaturile sunt foarte bine facute! 🙂
Revin si eu cu pozele.Pentru reteta am folosit ceafa si muschiulet…Va rog legaturile sa le explicatti cand aveti timp…Legat de afumat mai avem cate ceva de afumat…In rest super delicioasa! Multumim!!!!
ok 🙂
Multumesc pentru reteta, am facut varianta neafumata si a iesit foarte buna! Noi mancam mai putin sarat, asa ca data viitoare voi incerca mai putina sare , ce spuneti? Un singur lucru nu mi-a iesit si va rog sa-mi dati un sfat:bucatile se desprindeau una de alta(ceafa de cotlet). Multumesc!
Cu mare drag si multumesc pentru aprecieri 🙂
-Sarea: nici noi nu mancam sarat, dar mai depinde si de tipul de sare folosit, pentru ca exista sare mai mult sau mai putin sarata. Sa folosesti aceeasi sare si poti pune 35 g de sare la saramura.
-Daca se desfac, nu au fost stranse bine. Sotul meu leaga afumaturile si pune atatea ate…Nu vrei sa stii cum e cand le desfaci ca sa tai si sa mananci 🙂 . Leaga mai strans si va fi bine, spun asta din experienta.
Data viitoare va fi mai bine 🙂
Foarte faina reteta. O sa o fac azi. Ce este sosul ala pe care l-ati pus la urma peste carnea fiarta? Din reteta nu rezulta ca ar fii lichid
Condimentele amestecate cu putina apa 🙂 Se prind mai bine.
Multumim frumos 🙂
Multumesc pentru raspuns. Am facut si eu , doar ca am trisat un pic. Am un prieten care face mezeluri si am folosit celula lui ca sa zvante, afume si fierbe la 68 C. A iesit foarte bun !
Inca o poza
Retetele de muschiulet merg facute si vara cand este cald ? nu se strica carnea daca o lasam 24 ore la zvantat ??
Vara se lasa mai putin la zvantat, logic 🙂 Se lasa mult mai putin si la afumat. Totul se modifica in functie de anotimp. Vara punem la afumat ziua si lasam peste noapte in afumatoare, fara fum. Atat. 🙂
Ziua sunt multe muste si am avut surprize neplacute si am aruncat totul. Pe la 5 dimineata luam totul din afumatoare.
cum se fac mirodeniile de la sfirsitul videoului cu care se unge muschiul dopa „abureala”?
Cititi reteta, am dat exact condimentele care se pun 🙂 Se amesteca toate cu putina apa si se ung afumaturile fierbinti.
felicitari doamna gina pentru acest blog! am folosit retetele dumneavoastra pentru preparate fierte in abur: muschiulet , cotlet , curcan , etc. dupa ce am zdrobit vreo 3 porci am reusit cit de cit sa ma „invat” cu doza la codimente. mai am o problema de rezolvat. treaba cu „suculente” .
dupa fierberea de la cuptor preparatele ramin cam uscate fata de gustul meu. mai adaug ca dupa ce se scot de la cuptor si imediat fierbinti le presar cu codimente si apoi au fost depozitate peste noapte intr -o tava. dimineata am gasit in tava un strat de circa un centimetru de „racitura” taman sucul din preparate. un sfat ceva? multumesc!
p.s. un an nou fericit , multa sanatate! cu stima!
dan mihai
Multumesc frumos 🙂
Hai sa le luam pe rand 🙂
1. Sunt Gina, fara domnie
2. Am cantarit condimentele, ca sa spun exact cat folosim noi, dar le ajutezi dupa gustul tau
3. Cu suculenta: ori ai dat temperatura prea mare, ori ai tinut prea mult la cuptor, ori ambele. Daca faci la cuptor, sunt bine invelite in hartie de copt, legat, sa fie fierberea in suc propriu? Culoarea e rozalie? Ai vazut cum ies la noi 🙂
multumesc pentru atentia acordata. am retinut pct.1. dar o „doamna” a bucatariei se poate accepta. din neglijenta mea inca nu am facut rost de un „cazan” pentru operatiunea de fierbere. aaaaaa….. iaca acu mi a venit ideea poate ma adaptez cu alambicul de cupru de 40 de litri. am citit de mai multe ori articolele dar nu am observat si recunosc nu am aplicat invelitul in hirtie de copt. nu am termometru la cuptor dar l am fixat la pozitia 2 din 10 si am respectat 2 ore. revin dupa experimentul cu hirtia de copt.
p.s. oricum , pina mai prind eu experienta , nu a ramas nimic din produse ; s a „bobinat” tot hihihi
Dane, rabdare 🙂
Le vei descoperi si va fi bine. Pana la alambic, le poti face la cuptor, invelite in hartie de copt. Te sfatuiesc sa-ti iei un termometru de carne, nu e scump deloc.
Poti lasa comentarii si intrebari, eu raspund cu placere.
Poti intra si doar ca sa ma saluti 🙂
Un 2017 minunat sa aveti!
Gina draga iti multumim pentru retetele tale minunate !!! <3
Cu mare drag 🙂
O placere sa urmaresc, sa invat si sa citesc comentariile voastre.
Gina draga, multumiri si felicitari !
Te imbratisez cu drag si-ti doresc sanatate, liniste, suflet senin si bucurii, multe bucurii !
Multumim din tot sufletul, va imbratisam si noi 🙂
Dupa cum se vad produsele cred ca sunt foarte bune .Multumim pt retete !
Toate par OK, sa zicem ca o sa gasesc tot felul de ingrediente de care o sa am nevoie, dar nu m-am lamurit cu fumul. Ce fel de afumatoare aveti? Este de cumparat asa ceva? Eu am ceva cilindric, cu niste rasteluri pe care se aseaza carnea , cu rumegus special si se baga in priza. Apoi fumul ala e cald, ca aproape le prajeste. Fum rece de unde iau? Cred ca aveti ceva special! Retete minunate, mi-e pofta de tot ce am vazut aici, numai ca e greu de realizat. O punguta de mate de porc mai largi costa 49 de dolari. Imi trece pofta! hahaha
Nu e usor, asa e. Uite aici cum a facut sotul meu afumatoarea, e video: https://pofta-buna.com/cum-se-face-o-afumatoare/
Imi puteti spune, va rog, daca un porc negru va avea soriciul tot negru, după parlire si curatare? Va multumesc.
Da 🙂 Daca e pielea neagra, asa va ramane.
Îmi cer scuze, dar nu am inteles. După afumare se pune la fiert sau la cuptor, sau mumi în cazul în care cu am făcut afumarea ? Cu stima .
Se poate baga la cuptor sau se fierbe la aburi, ambele variante sunt corecte.
[…] prosciutto, pancetta-bacon, rulada din burta de porc, peste afumat sau uscat, pasari afumate, muschi tiganesc, sunculita taraneasca, dar si sfaturi despre afumare, cum se transeaza un porc sau cum se […]
[…] 3. 4. 5. Afumarea, fierberea si condimentarea se fac la fel ca la reteta de Muschi tiganesc de casa – vedeti aici. […]
Locuiesc in Canada si am facut muschi tiganesc de doua ori dupa reteta dumneavoastra. Sotul ( Canadian) cat si ceilalti colegi de birou Au recunoscut ca este de o mie de ori Mai bun decat orice Au mancat din comert. Toti stiu deja ca bucatria romaneasca este extraordinar de gustoasa, insa aceste retete ale dumneavoastra sunt absolut senzationale! Va multumesc din inima ca prin intermediu acesta am Tara, traditia si sentimentul de romanca mai aproape!
Ma bucur din tot sufletul, Ancdra, va imbratisez cu mare bucurie!
Te rog sa-mi spui Gina, doar suntem prietene, nu?
Mutumesc Gina pentru retete si modul de preparare… In proces: Muschi tiganesc – Acum sunt la stagiul de zvantare dupa afumare (2 ore la cald, apoi 6 ore la „rece” daca pot spune asa pt ca locuiesc in Florida :)) dar avem si noi 12 – 14 C peste noapte.. pt cateva zile …:). Maine dimineata le pun la aburi, si dupa la condimentat si zvantat din nou…. si am sa vin cu rezultatul… dar dupa cum arata in afumatoare…. mai frumoasae ca in magazinele europene de mezeluri – care vand asemenea produse ori macar incearca… abia astept sa vad produsl final… hehehe
Craciun fericit la tori si Un An Nou Minunat!!!
Multumesc frumos si eu, si felicitari! Sunt mandra de tine 🙂 Stiu ce culoare au si ce minunatii ies. Te rog sa faci poza pentru concurs: https://pofta-buna.com/concurs-de-sarbatori-gatesti-cu-gina-bradea-si-castigi/
Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca dupa fierbere si respectiv condimentare muschiul se lasa la zvantat pe agatat sau pus intr-o tava?
Va multumesc!
Da, se lasa la zvantat, atarnat undeva la racoare.
Bună ziua,
La multi ani in noul an!
Nu pot să adaug nimic în plus față de cei care au scris mai sus! Felicitări.
O întrebare as avea, la această rețetă. 24h de fum rece cum se face? Că mă gândesc că se va stinge după câteva ore, și nu pot sta treaz așa mult… In momentul de față sunt la stadiul de afumare (de 30 de minute), doar că eu am pus un mușchiuleț, câteva coaste și niște ceafă.
Îmi pare rău că nu pot atașa poze.
Am scris aici mai multedespre afumare: https://pofta-buna.com/cum-se-face-afumarea/
Spor!
Bună ziua și mulțumiri pentru rețete.
Ați spus așa la un moment dat: „Se pun bucatile de muschi tiganesc de casa intr-o oala mare, de 50 l, la fund se pune apa, cam de 3-4 degete, sa nu atinga carnea”
Ce ați vrut să sugerați când ați scris „SĂ NU ATINGĂ CARNEA” ?
Apa nu trebuie sa atinga carnea, se fierbe la abur.
Multumesc frumos si eu 🙂
[…] prosciutto, pancetta-bacon, rulada din burta de porc, peste afumat sau uscat, pasari afumate, muschi tiganesc, sunculita taraneasca, dar si sfaturi despre afumare, cum se transeaza un porc sau cum se […]
buna ziua ! foarte buna reteta , mi-a iesit exact , doua bucati pe care le-am si consumat , acum pregatesc altele doua , multumesc mult !
Sa va fie de bine!
Multumesc pentru retete si pentru felul cum le impartasiti. Tot respectul pentru personajul din spatele scenei : cel cu transatul, afumatul …etc. As vrea sa-mi lamuriti o curiozitate ( eu am procedat in ambele feluri) … cum e corect … sa afumi si pe urma sa fierbi sau invers … si de ce ?
Multumim frumos. Sotul meu ma ajuta foarte mult, asa este 🙂 El transeaza si afuma preparatele.
Recomand sa faceti o bucata fiarta inainte si o bucata dupa…o sa vedeti singur diferenta si alegeti ce va place mai mult.
Adevarul e ca imi plac mai mult cele afumate si pe urma fierte, dar nu stiu cum e corect din punct de vedere alimentar. Fierberea dupa afumare e mai gustoasa, afumarea dupa fierbere e mai corecta ca si tratament. Stiu ca fabricile de mezeleuri fierb si pe urma afuma, dar fumul se lipeste mai bine si e mai gustos drect pe carnea cruda.
Va felicit pentru retetele foarte bune. Cred ca o sa le incerc pe toate. Slanina a iesit excelenta!
Pentru muschiul afumat: Fierberea la aburi se poate face in Sous-Vide, la 80C?
Sau e nevoie de aburi?
Am incercat recent reţeta d-tale, mai sus. Pot sa spun ca este o reţetă respectabilă, serioasă si foarte gustoasa. Produsul are un gust special – si autentic.
Imi pare rau ca (fiind fara incredere) am facut numai 1 kg, de incercare. Hai sa zicem ca s-a terminat foarte repede, in mai putin de o ora. Un lucru bun.
Multumiri pentru reteta. Este BUNA si SERIOASA. Am adaugat procentaj legal si sigur de salpetru, preferinta mea pentru culoare si siguranta (ca parte din sarea indicata in reteta).
As fi facut o cantitate mult mai mare azi, dar cu toata nebunia virala nu am gasit suficiente cotlete intregi de porc. Am gasit carne buna de burta, insa, si am inceput pastramitul la putin kaizer, cam 2 kg dupa reteta d-tale. O reteta buna mi-a dat incredere si curaj sa incerc alta. Daca iese bine voi scrie din nou.
Sa va fie de bine, ma bucur. Noi nu folosim salpetru la nimic.
Sigur ca folositi salpetru.
Glandele salivare umane produc cantitati significante de salpetru, continuu in timpul mancarii. O aparare naturala a corpului, in acelasi scop care il folosesc mezelarii. Cursuri elementare de mezelarie profesionala explica fenomenul in detaliu, usor de inteles.
Este on ingredient esential (si traditional) pentru cei care doresc produse aspectuoase si asigurat sanatoase in dieta lor.
Multe lucruri in comert azi sant facute sau vandute cu gandul numai la modă si popularitate, cu intelegere superficiala a problemelor si a solutiilor de fabricatie, distributie si depozitare (in fabrici sau case). Unele pareri nu sant stabilite in fapte, ci in credinte. Lupta (la moda) impotriva salpetrului este superstitie, nu stiinta in nici un sens.
Am spus clar ca nu folosim salpetru! Folosim sare de mina, sarea de muraturi, obisnuita, plus condimente pe care le macinam noi acasa, nu amestecuri din comert. Daca as folosi ceva, as spune.
Imi pare rau ca apare ca, posibil in graba, nu ati inteles ce am scris.
Poate ca d-ta nu folosesti salpetru in retetele d-tale, lucru care apare sa fie o sursa de mandrie. Ceace eu incercam sa explic este ca:
1. Glandele noastre salivare produc nitrat de sodiu in fiecare moment cand mancam, in mod natural. Este „ingredientul activ” din salpetru. Nu este suficient sa protejeze impotriva situatiilor grave, si adaugarea in retete este (dupa parerea mea) foarte de dorit.
2. Refuzand sa folosim salpetru „comercial” si folosind saruri „de mare” sau legume care aduc nitrat de sodiu in produsele gatite de noi nu face altceva decat sa ascunda ceace ar fi necesar sa facem in mod deschis si corect.
3. Nitratul de sodiu este o substanta beneficiala si necesara cand torturam carne prin multe ore de pastramit si afumare la temperaturi dubioase, apoi distributie la familie si prieteni care au suficienta incredere in noi ca sa consume produsele noastre.
Cateodata ar fi bine sa examinam credintele noastre in lumina zilei si sa folosim lucruri bune invatate cu greu din trecut.
In orice caz, cer scuze ca nu am dat o „nota” la reteta cand rezultatul a fost foarte bun. Dupa parerea mea merita 5 stele.
Multumesc frumos.
Din păcate, deși am respectat cu strictețe ingredientele, peste 2 zile de stat la saramura s-a făcut o spuma alba deasupra. Am schimbat saramura și peste 2 zile când am vrut sa continui cu reteta nu am mai avut curaj deoarece mirosea urat a otetit. Îmi pare rău pt carne pt ca era de calitate. Oare o mai pot folosi sau sa o dau la caini?
Nu are cum sa faca spuma daca e tinut totul la rece si folosesti cata sare am spus. Daca miroase urat e clar ca s-a stricat si nu recomand sa mancati asa ceva.
Nu, nu cred ca ai respectat tot ce am spus. Gandeste-te foarte bine, ce ai facut diferit?
Felicitări, aveți super retete;am făcut kaizer a ieșit super, acum fac mușchi țigănesc, a stat la saramură, fum și acum unu îl fac fiert și unul copt vreau sa vad diferența. Urmărind rețetă video la produsul final am observat o crusta parca de rotisat sau asa arată după ce se usucă?
Asa arata dupa ce se usuca. Spor la treaba si sa-mi spui cum au iesit!
Am urmat pas cu pas reteta dumneavoastra si a iesit perfect. Toti prieteni au fost foarte impresionati. Multumesc..
Nu contest capodopera culinara. Insa nu e reteta ce o caut eu. Am o amintire de cand copil fiind a venit masina ce aproviziona ciuperca din Piata Mare a orasului meu. Se descarcara tavi cu mezeluri si mirosul de muschi tiganesc te cucerea. Eram cu bunica la piata si ne placu. Era fin, delicat, si aromat. Culoarea roz spre alb. Si nu era asa compact, era mai zemos… adica nu chiar zemos ci suculent. Azi… nu il gasesti, e ceva simplu in sine dar nu stiu ce e acel f simplu, un mic secret…Poate copt/fiert in abur…si lasat asa necondimentat. Era renumit. Avea aspectul placut si tipic. Asa il stiam, asa ne cucerise. Un gust aparte… nu stim ce mirodenii fusera de „vină„ !!
Ceea ce este facut acasa nu va avea niciodata aspectul produselor din comert. Da, stiu ce spui. Dar preparatele din comert sunt injectate cu saramura si se folosesc nitriti, ceea ce eu nu fac pentru noi, acasa.
Buna seara! Am muschiul la afumat de dimineata, iar dupa aceasta etapa ma gandesc cum sa fac sa il pun la fiert in cuptor respectand temperatura, pt ca la cuptorul meu temperatura minima este de 160 grade. Exclus sa il fierb pe aragaz, nu am cele necesare. Ce sfat imi dati?
Multumesc anticipat.
Buna dimineata,
Se poate si in cuptor, invelit in hartie de copt, asezat pe gratarul aragazului. Dedesubt puneti o tava cu apa.
Bună ziua D-na Gina,
As putea fierbe mușchiul in oala sub presiune,așezat pe grătar? Va mulțumesc frumos
P.S. Fac multe rețete de la dumneavoastră,îmi amintesc de bucătăria mamei, excepționale tot timpul
Un sincer La multi ani tuturor românilor!!!!
Felicitari si multumim pentru retetele minunate!As avea doua intrebari, pot sa tin muschiul in apa de fantana sarata, sau este foarte tare?A doua intrebare, se poate face muschiul separat si ceafa separat sau trebuiesc taiate si lipite cate doua?Multumesc!
Da, poti tine si in apa aceea sarata. Da, poti face si separat ceafa si cotlet 🙂 Spor! Te imbratisez.
Bună ziua!
Vă rog să-mi spuneți ce temperatura trebuie să fie în mijlocul mușchiului țigănesc.
Mulțumesc!
70 de grade