Marmelada fina, fara zahar
Reteta de marmelada fina fara zahar, atat de hulita in vremurile ceausiste (mancarea saracului), acum este o mare delicatesa, apreciata de toti. Copil fiind, mergeam la tara, la bunici si mama ne aducea borcane cu gem de prune, de gutui, marmelada si nici nu ne uitam la ele, eram satui si plictisiti. 🙂
Cand eram abia casatorita, zaharul era la cota si nu prea faceam dulceata, rar cate putin gem, iar marmelada era la loc de cinste.
Cred ca de-asta au copiii mei aproape 2 metri, pentru ca i-am hranit cu marmelada de casa, fara zahar 😀
Mai multe retete de conserve pentru iarna vedeti unde e subliniat cu rosu, dati click. 🙂
Adevarul este ca este grozav de buna si nu se simte deloc faptul ca nu are zahar.
Ce folosim pentru reteta de marmelada fina fara zahar:
- -mere
- -pere
- -prune
- -gutui
- -zeama de la 1 lamaie pentru fiecare kg de fruct curatat
Mode de preparare pentru reteta de marmelada
Fructele se spala si se scot cotoarele, se taie cuburi sau se dau pe razatoarea mare si se pun in cratita impreuna cu sucul de lamaie. Se amesteca bine si se pun pe foc. Daca este nevoie, se mai poate adauga putina apa. Se amesteca mereu, pana cand se inmoaie foarte bine fructele, apoi se trec prin robot sau blender, pana se face o pasta fina.
Se pune acum din nou pasta pe foc si se lasa pana cand scade suficient, sa fie o pasta groasa.
Atentie mare!!!
Acum se lipeste foarte usor, asa ca este necesar sa se amestece foarte des, iar focul se lasa mic.
Daca se scade suficient, devine tare si cand se raceste, se poate taia felii cu un cutit 🙂
Eu las fructele cu tot cu coaja, nu ma deranjeaza, dar daca vreti o marmelada si mai fina, puteti curata fructele de coaja.
Se folosesc orice fel de fructe, in amestec, dar important este sa contina mere dulci, care au un continut mare de fructoza si pectina (indulcesc si leaga marmelada). Eu am folosit acum mere rosii si galbene, pere si cateva piersici.
Cateva secrete de mare folos despre cum se fac marmelada, gemul, pelteaua, fara conservanti-vedeti aici.
Asa fierbinte, marmelada se toarna in borcane curate si uscate, se inchide bine capacul, se pun cu gura-n jos si se acopera cu paturi pana a doua zi. Se mentine foarte bine si nu fermenteaza.
Se serveste la micul dejun, se foloseste la clatite sau diferite prajituri.
Pur si simplu este minunata si v-o recomand cu mare drag.
Sfaturi de la Gina Bradea
Ca sa nu se lipeasca si sa nu stau mereu sa amestec, bag cratita cu marmelada in cuptor, la foc minim (130-140 de grade) si o las 3-4 ore. Din cand in cand amestec, pana scade atat cat vreau eu.
Este minunata si pentru diabetici aceasta marmelada, asa ca va invit sa cititi cate ceva despre diabetul zahat, un articol minunat de la prietena mea, dr. Otilia Tiganas – AICI.
Pofta Buna!
Update 26 iunie 2015
Asa arata marmelada facuta acum, din piersici, caise si pepene galben.
24 COMENTARII
Multumesc, doamna. Pt diabetici, merge?
Multumesc, doamna. Pt diabetici, merge?
multumesc pentru multiplele sfaturi si retete sunt invarsta dar a fost bine de amintit multe idei alimar
Multumesc si eu pentru vizita si aprecieri si va mai astept cu drag 🙂
Fara lamaie nu se poate?Multumesc
Se poatre, dar lamaia mentine culoarea frumoasa si impiedica sa se cristalizeze zaharul. E mai buna cu lamaie.
multumesc pentru retete si sfaturi, am facut marmelada asortata de toamna si a iesit super buna si aspectoasa
mult succes in viitor cu multa sanatate
Buna tuturor
Ori nu inteleg eu,ori ceea ce descrieti aici sunt gemuri si nu marmelada.
Am si eu o varsta,bucataresc,dar eu stiu din copilarie,ca marmelada arata altfel si este altfel.Am facut la viata mea sute de kg de gemuri,dulceturi si compoturi asa ca stiu despre ce vorbesc.Este pentru prima oara cand incerc marmelada.Merg pe instinct,care sper sa tina cu mine.
Voi reveni.
Probati si discutam pe urma 🙂
[…] lipeasca, dar sa nu iasa crema . A doua foaie se unge cu un gem acrisor, fin. Este recomandata o marmelada fina – vedeti reteta, in general de caise, visine, piersici. Acum, eu am folosit Gem de smochine-vedeti reteta, pentru […]
[…] Mai fac si o marmelada fina fara zahar din fructe diferite-vedeti reteta aici. […]
cata apa se adauga? cat timp se tine pe foc? cum verific ca e gata din fiert? (incerc sa evit supra fierberea).
Am specificat apa: cat sa acopere doar pe jumatate fructele. E bine fiert cand obtineti o marmelada ca o mamaliga 🙂
Daca in loc sa o facem pe aragaz o bagam la cuptor pt a nu se prinde la fiert ,nu e mai bine?Adica cum se face magiunul,dar cu timp mai putin de fierbere bineinteles.
Ba e chiar foarte bine, sigur ca da 🙂 Dar oala sa fie acoperita cu folie de aluminiu, ca sa nu se arda si sa se inchida foarte tare.
Arata minunat!
[…] dar sa nu iasa crema 🙂 . A doua foaie se unge cu un gem acrisor, fin. Este recomandata o marmelada fina – vedeti reteta, in general de caise, visine, piersici. Acum, eu am folosit Gem de smochine-vedeti reteta, pentru […]
[…] Mai fac si o marmelada fina fara zahar din fructe diferite-vedeti reteta aici. […]
Bună ziua D-na G Brăcea.numele meu este Andrea și vreau sa învăț sa fac gemuri/marmelade fără zah .de un an de zile citesc pag dvs de rețete (in 2018 mi am făcut ct de fb) și este prima dată când trebuie sa cer sfaturi si din ac motiv v am ales numai pe dvs .vreau sa fac marmeladă din piersici roșii+mere +gutui fara zah, cum trebuie să procedez ca sa nu mai fermenteze ?? am citit in almanahurile vechi păstrate de mama inclusiv sfaturile dvs capitolul gemuri s.a.care procedură este mai sigură:cea in care torni comp fierbinte(obligatoriu fierbinte???) in borcanele fierbinți/borcanele cu comp fără capace ținute în cuptor cald /fierbinte 30min ca sa capete o pojghiță groasă deasupra /borcănel puse în cuptorul rece?? .cum cântăresc fructele daca nu am cântar? cu ce pisez fructele daca nu am mixer vertical .ca un compliment :cred ca sânteti de aceeași vârstă cu mama după felul cum a ti descris anii în care v ați pregătit profesiona exact in acea perioadă când se făcea serios carte (bine,mama are altă profesie)mulțumesc ptr găzduire si sfaturi
E foarte bine sa ceri sfaturi.
Daca vrei sa faci marmelada si gemuri fara zahar, nu e nevoie sa cantaresti nimic. Oricum, sa stii ca e bine sa ai acasa un cantar, gasesti peste tot cantare digitale care pot cantari pana la 10 kg si sunt ieftine.
Tai fructele felii si le pui pe foc. Ideal e sa faci separat un sirop gen peltea, fara zahar, din cotoare de mere, pere, gutui: pui cotoarele cu apa doar cat sa le acopere si le fierbi cam 1 ora la foc mic. Strecori lichidul si=l pui peste fructe, epoi pe foc pana scade. Cand fructele sunt moi, le strivesti cu o lingura, furculita, ce ai.
O sterilizare buna se face si in cuptor cum ai descris, dar si la bain-marie. Si nu se strica nimic.
ABC-ul GOSPODINEI 12.08 1983 ,autoare cred ca au fost/ sânt ca dvs :Georgeta Stoian si Natalia Tautu Stanescu + sfaturile dvs mă fac sa iubesc ARTA DE A GĂTI .din ac an cozonacul îmi iese ,,,ca la carte,,,, si este f f ADEVĂRAT când faci cu dragoste este imposibil sa nu ti reușească (nu perfect)dar bune de mâncat .v am mai recomandat si altor prietene (celor care le place sa gătească) cerandu mi mie sfaturi ipauza) iar eu pronunțam numele dvs .mulțumesc mama mea și mama G Bradea
Multumesc tare mult 🙂
Ar fi ok daca dau fructele pe razatoare înainte de fierbere și nu le mai dau prin blender dupa fierbere?
Da.