Gem de capsune natural, fara zahar
Gem de capsune natural, reteta dietetica, fara zahar si fara conservanti, explicata pas cu pas si cu multe trucuri. Este ideala pentru persoanele diabetice, sau cele care urmeaza diferite diete fara zahar (low carbs) si cat mai naturale posibil.
Reteta este simpla, se face cu ingrediente putine, fara multa munca, iar rezultatul este extrem de fin si gustos. Exact la fel se face gemul fara zahar din orice fel de fructe moi: mure, zmeura, agrise, pepene. Pentru fructe mai tari gen cirese, visine, mere, pere, prune, gutui… etc., fierberea dureaza cel putin 1 ora. Cel mai bun gem de capsuni, facut dupa o reteta detaliata si explicata pas cu pas.
Mai multe retete la care se folosesc capsunele vedeti aici. Veti gasi retete de sirop, dulceata, prajituri, torturi, rulade, inghetate, tarte, spume…
Mai fac si o marmelada fina fara zahar din fructe diferite – vedeti reteta aici.
Ce ne trebuie pentru reteta de gem de capsune natural, fara zahar:
Din aceste cantitati se obtin aproximativ 600 g de gem de capsune.
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -1 kg capsune foarte coapte
- -1 kg mere dulci
- -1/4 pastaie de vanilie (optional)
Cum se face reteta de gem de capsune natural, fara zahar?
1 kg de mere dulci (golden) foarte coapte se spala si se taie felii, cu tot cu coaja si casuta cu seminte. Si acestea contin pectina, acel jeleu natural de care avem nevoie.
Se pun intr-o cratita cu apa cat sa le acopere cu 2 degete, se acopera cu un capac si se lasa la foc iute pana dau in clocot.
Se reduce focul si se lasa sa fiarba timp de 1 ora. Dupa acest timp, se scoate capacul, se strecoara sucul si se pune din nou la foc si se lasa sa scada pana cand ramane doar 1 cana de lichid (cam 250 ml).
In felul acesta am pregatit un jeleu natural care va lega gemul de capsune 🙂
Pentru ca nu folosim zahar, care este un gelifiant natural, avem nevoie de fructe mai bogate in pectina si zaharina decat capsunele, care sa „lege” gemul nostru 🙂
Gem de capsune fara zahar
Se poate folosi doar suc de mere, dar se va obtine un jeleu mult mai bun daca se folosesc merele intregi, cu tot cu coaja si casuta de seminte. Principiul e la fel ca la peltea – vedeti reteta. Stiti ca pelteaua se face din coji si casutele cu seminte ramase de la fructele folosite la gem, compot, marmelada…. 🙂
Se aleg capsune foarte bine coapte, la gem nu se folosesc capsune mai crude. Daca la gemul clasic se mai pot scapa si ceva capsune mai crude, la reteta de gem de capsune se folosesc doar capsune foarte bine coapte, pentru ca altfel riscam sa fermenteze.
Se aleg de codite si se spala foarte bine, apoi se lasa la scurs in strecuratoare, sa fie fara apa.
Daca sunt prea mari, capsunele se taie bucati mai mici. Eu fiind in Italia, am gasit capsune uriase, asa ca le-am taiat in 4-6 🙂
Se cantaresc 1 kg de capsune fara codite si se pun la fiert impreuna cu zeama obtinuta de la merele fierte. Acum se adauga si semintele scoase din bucatica de pastaie de vanilie, dar si partea lemnoasa (se scoate la final).
Un strop de vanilie va da o aroma delicata, discreta, acestui gem. Nu e obligatoriu, puteti sa nu folositi deloc vanilie 🙂
Se lasa sa fiarba pana cand se leaga, cam 30 de minute. Se aduna mereu spuma de deasupra si se sterg marginile cratitei cu un servet umed, sa nu mai ramana spuma deloc.
Fierberea gemului de capsune
Fierberea gemului este bine sa se faca in cratita sau ceaun larg, pentru ca lichidul sa se evapore rapid. Cratita sau ceaunul folosite sa aiba fundul gros, ideale sunt cele din fonta.
Se gasesc peste tot acum. Eu am cratite mari de cate 5 si 10 l pentru dulceata si zacusca, dar am si ceaune de 50 l.
Pentru gemuri si dulceturi sunt separate, inclusiv lingurile mari din lemn, pentru ca gustul de ceapa si usturoi sa nu patrunda in dulceata 🙂
Se pregatesc borcanele curate si cu capacele noi, verificate: se baga in cuptorul rece si se da drumul la foc, la 150 de grade Celsius.
Se lasa 10 minute. Se vor incalzi treptat, asa ca germenii vor fi distrusi, iar borcanele nu vor crapa de la caldura.
Se lasa sa se raceasca putin borcanele, apoi se pun pe o tava metalica si se toarna gemul fierbinte. Se pun imediat capacele. Se intorc cu gura-n jos, se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca.
Neavand zahar sau alt tip de conservant, recomand o sterilizare suplimentara: dupa ce se racesc bine, borcanele cu gem se pun intr-o cratita, invelite in servete sau ziare, se completeaza cu apa pana la buza borcanelor si se sterilizeaza timp de 30 de minute din momentul in care apa a dat in clocot. Se stinge focul, se lasa borcanele in apa fierbinte si se acopera totul cu paturi. Se lasa asa 2 zile, sa se raceasca foarte incet.
Practic sterilizarea se face de 4 ori:
- Se sterilizeaza capacele si borcanele.
- Se toarna gemul clocotit in borcane si se inchid imediat capacele, apoi se intorc cu gura-n jos.
- Se sterilizeaza borcanele in apa.
- Se lasa sa se raceasca treptat in apa, o racire care va dura mai bine de 24 de ore.
Dupa acest timp, borcanele cu gem se scot, se sterg cu o carpa umeda, se eticheteaza si se pastreaza in loc racoros.
Mai multe retete fara zahar vedeti aici.
Aceasta reteta de gem de capsune fara zahar va ajuta sa obtineti un gem extrem de fin si parfumat, acrisor, usor dulceag. Noua ne place foarte mult, in fiecare an fac cateva borcanele.
Atentie!!!
Recomand sa puneti gemul de capsune natural in borcanele mai micute, cat se mananca o data. Daca se desface borcanul si este lasat mai mult de 24 de ore, va fermenta. Ganditi-va ca nu are zahar si nici un alt tip de conservant 🙂
Spor la gatit bunatati naturale si gustoase, cu multa dragoste si pasiune 🙂
Va recomand sa incercati si alte retete de gem, in functie de preferinte si gusturi, cu siguranta veti gasi ceva care sa va placa:
- gem de prune (fara zahar)
- gem de caise (sau marmelada)
- gem de smochine (cu sau fara zahar)
Pofta buna!
8 COMENTARII
Acum am pe foc gemul de capsuni, am respectat intocmai instructiunile si gramajele si este super lichid, dupa minim 45 de min de fiert. Arata ca un sirop mai degraba…aveti ceva sfaturi sau idei de ce a iesit asa?
Ce fel de mere ai folosit? Ai scazut bine sucul de mere, cum am spus eu?
O rezolvam. Stinge focul si acopera cratita cu un tifon sau servet umed, las-o asa pana maine, sa se raceasca.
Dimineata, scurge capsunele si zeama obtinuta fierbe-o separat pana scade si ramane putina, apoi adauga capsunele si mai dai cateva minute in clocot.
E musai sa folosim mere golden,merele,in general,au pectina,ori va referiti strict la puterea de indulcire?
Neavand zahar aceasta reteta, e nevoie de mere dulci, nu acre 🙂 Puteti folosi orice alt fel de mere, dar sa fie dulci.
Am facut si eu reteta aceasta ,dar capsunile au fost acre si cand s-a racit complet am pus miere de albine, am facut si gem de caise cu zeama de la mere, eu am folosit mere ionatane si florina si a iesit acrisoara am pus-o asa in borcane si in frigider si atunci cand o s-o mancam punem miere1…cea de capsuni un borcan si cea de caise doua borcane, am sa mai fac fara zahar doar cantitati mici si doar magiun fara zahar voi face in cantitati mari!..
Multumesc de reteta, am diabet gestational si nu am voie sa consum zahar sau miere, creste glicemia chiar si de la indulcitor. Reeta asta e o minune pt mine!
In aproape toate retetele de gem sau dulceata puneti vanilie. Eu nu as altera gustul fructelor cu nimic. Fiecare cu gustul sau.
Multumim pentru aceasta reteta bine explicata.