Craciunei – colacei moldovenesti traditionali

Craciunei – colacei moldovenesti traditionali

Craciunul e sarbatoarea care imi trezeste cele mai multe amintiriri din copilarie si dor de acea perioada si de oamenii dragi care nu mai sunt langa mine. De Craciun imi amintesc in mod deosebit de matusa mea, care imi era ca o bunica. Ea era cea care imi povestea de Hristos in timp ce gatea diverse bucate pentru masa de sarbatoare. Era o gospodina desavarsita, iar secretul bucatelor sale era dragostea si implicarea. Nu aveam prea multe traditii de Craciun, dar asteptam cu drag colindatorii si pentru ei gatea, cu drag, renumitul colac moldovenesc (un colac mare si frumos impletit), dar si Craciuneii (colacei simpli, mici, cu o forma deosebita).

Craciuneii se coc de Craciun, dar si de alte mari sarbatori crestine. Reprezinta colaci de dimensiuni mai mici, cu forma asemanatoare cifrei 8. Se prepara din aluat dospit. Unele gospodine fac Craciuneii usor indulciti, altele ca painea, din aluat usor sarat. In familia noastra, Craciuneii se fac dulci. Zicea matusa ca ii face dulci, pe placul copiilor, caci pentru adulti coace colaci. Primii colindatori eram noi, copii din familie si ne bucuram de acel spirit de sarbatoare. Totodata testam colaceii, iar matusa isi dadea seama cum trebuie sa-i faca pe ceilalti, pentru ca nu avea o reteta anume, facea din suflet, ghidata de amintirea Craciuneilor facuti de mama sa. Acum ii gatesc si eu pentru ca imi doresc ca si copiii mei sa-si aminteasca cu drag peste ani de aceasta perioada. Desi acum au parte de multe dulciuri, torturi si prajituri de Craciun, se bucura de aceasta traditie.

Craciunei – colacei moldovenesti traditionali

Initial gateam Craciuneii fara o reteta, peste ani am inceput a cantari ingredientele, astfel descoperind reteta ideala pentru mine. Desi, recunosc ca uneori mai sunt tentata sa coc acesti colacei asa cum o facea matusa, rascolind acele amintiri.
Traditia zice ca Craciunelul obtinut din primul aluat se pune la icoana si setine acolo pana la Craciunul viitor, aducand bunastare in casa si familie. Dupa un an colacelul se da la pasri. Nu stiu ce se facea cu Craciuneii din casa noastra, caci nu aveam pui si rate la bloc :). Probabil se bucurau de ei pasarile din parc.

 

Craciunei - colacei moldovenesti traditionali
Craciunei – colacei moldovenesti traditionali

 

Paine pufoasa cu malai, reteta moldoveneasca traditionala
Paine pufoasa cu malai, reteta moldoveneasca traditionala
Paine pufoasa de casa, cu iaurt
Paine pufoasa de casa, cu iaurt
Paine fara framantare
Paine fara framantare
Paine de casa, reteta simpla, pas cu pas
Paine de casa, reteta simpla, pas cu pas

 

Ingrediente pentru reteta de Craciunei

Pentru 2 Craciunei (2 colindatori mici am in casa)

Craciunei

Rating 

reteta craciunei colacei moldovenesti 2 - Craciunei - colacei moldovenesti traditionali
Ingrediente
  • Faina – 400 g (adaugati treptat faina, posibil sa aveti nevoie de mai putina. Depinde de calitatea fainei, marimea oului);
  • Drojdie instant – 4 g;
  • Apa calda – 60ml;
  • lapte cam 140 ml
  • Zahar – 120 g;
  • Ou – 1;
  • Unt – 50g;
  • Un praf bun de sare;
  • Zahar vanilat – 1 pliculet (eu am folosit Zahar vanilat de bourbon);
  • Un galbenus si 10 ml lapte pentru uns Craciuneii + seminte de susan (la dorinta).

 

Mod preparare pentru reteta de Craciunei

reteta craciunei colacei moldovenesti 4 150x150 - Craciunei - colacei moldovenesti traditionali reteta craciunei colacei moldovenesti 5 150x150 - Craciunei - colacei moldovenesti traditionali Craciunei - colacei moldovenesti traditionali Craciunei - colacei moldovenesti traditionali

Punem faina intr-un bol, adaugam drojdia, zaharul, zaharul vanilinat, sarea, oul, laptele si apa. Framantam foarte bine. Aluatul de Craciunei se framanta mult timp, aproximativ 30 minute. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic si nelipicios. Ungem un bol cu ulei si punem aluatul in el. Lasam aluatul la loc cald, pentru a-si dubla volumul. Dupa ce aluatul a crescut frumos, il rasturnam pe masa pudrata cu faina, daca aluatul nu se lipeste de maini, nu mai punem faina pe masa.

Impartim aluatul in 4 bile egale. Luam cate 2 bile (celelalte le lasam acoperite cu pelicula alimentara). Formam 2 snururi pe care le unim la un capat, apoi le impletim frumos. Formam un 8, dar nu unim capetele de jos. Aceiasi pasi ii urmam pentru a forma al 2-lea Craciunel. Punem Craciuneii in tava, ii acoperim cu pelicula alimentara si ii lasam pentru aproximativ 20 min.

Dupa aceea, ii ungem cu amestecul de galbenus si lapte, presaram seminte de susan si ii dam la cuptorul incalzit la 170 de grade pentru 40 minute (depinde de cuptorul fiecaruia).

Pofta buna si sarbatori fericite!

 

reteta craciunei colacei moldovenesti 3 500x243 - Craciunei - colacei moldovenesti traditionali

 

Reteta si fotografiile ii apartin Radmilei Girbu si participa cu aceasta reteta la Marele concurs al Iernii 2019: gatesti si castigi

Mai multe retete de la Radmila Girbu gasiti aici.

Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 9.

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete » Craciunei – colacei moldovenesti traditionali
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3380

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.