Paine pufoasa cu malai, reteta moldoveneasca traditionala
Paine pufoasa cu malai, reteta moldoveneasca traditionala, asa cum o facea bunicuta mea din Moldova. Este o paine aurie, gustoasa, satioasa, care se feliaza foarte frumos si nu se sfarama. Contine mai putin gluten decat painea facuta doar din faina de grau.
Din malai nu se face doar mamaliguta, ci si paine sau diverse dulciuri. Nu cred ca mai e nevoie sa va povestesc despre vestitele alivenci sau malai dulce, nu-i asa?
Bunicii mei moldoveni aveau cuptor de paine, un cuptor urias cum mi se parea mie, vazut prin ochii de copil. Cand se facea paine, cam la 2 saptamani, se adunau rubedenii si vecinele si hotarau ce fel de paine sa faca, fiecare ce cantitate sa aduca de faina de grau sau malai, drojdie, oloi (ulei), zahar…Sare era din belsug in sarar, il punea bunica pe masa.
Si se mai faceau si placinte, cozonaci, guguluhi si porunghiei, colașei dulși pentru copchii, de post sau de dulce, dupa cum era momentul. Si-acum simt aroma aceea de aluaturi coapte in cuptorul cu lemne, framantate de maini harnice de babe moldovence…
A fost odata!
Dar a venit momentul sa va mai impartasesc o reteta de paine de pe vremuri.
Mai multe retete de paine am aici. Va recomand sa le rasfoiti, am tot felul de minunatii 🙂
Ce ingrediente folosim pentru Paine pufoasa cu malai, reteta moldoveneasca traditionala
Rating
- 500 g de faina alba
- 300 g de malai
- 7 g de drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata
- 30-40 ml de ulei
- 1 lingurita rasa de sare
- 500 ml de apa calduta
Cum preparam Paine pufoasa cu malai, reteta moldoveneasca traditionala
Puteti citi dedesubt reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video aici:
Amestecam malaiul si faina alba, adaugam drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, o dizolvati in putina apa calduta, apoi o adaugati peste faina, daca doriti, o puteti lasa sa creasca putin.
Facem un crater in mijloc, punem o lingurita rasa de sare, adaugam trei sferturi din cantitatea de apa, vom vedea pe parcurs cat mai este nevoie.
Framantam si mai adaugam apa, daca e nevoie. Eu am folosit aproximativ 450 de ml de apa.
Punem ulei si incepem sa framantam aluatul, de la margine spre interior.
Ungem blatul de lucru cu ulei si mai framantam putin pe masa, va fi mai usor. Aluatul trebuie sa fie moale si maleabil, la fel de moale ca lobul urechii. Aceasta e proba cea mai buna pentru aluat 🙂
Trantim aluatul de masa, de 10-20 de ori, dupa care il mai framantam putin.
Paine pufoasa cu malai, reteta moldoveneasca traditionala
Ii dam o forma frumoasa si il lasam la dospit pentru aproximativ o ora, nu e un timp fix, poate dura si doua ora, pana creste frumos. Cand isi dubleaza volumul ii putem da forma.
Dupa ce a crescut, ungem masa cu ulei, rasturnam aluatul pe masa si ii dam forma.
Facem doua suluri de lungime egala si impletim painea. Asezam painea intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si o lasam sa dospeasca timp de jumatate de ora.
O ungem cu apa sau cu ou batut, in felul acesta coaja nu va crapa si va fi foarte fina.
Mergem la cuptor, trebuie sa fie preincalzit, la o temperatura de 160-170 de grade Celsius. In primele 10 minute lasam temperatura la 160 de grade Celsius, dupa care marim focul la 170 de grade Celsius pentru alte 40-50 de minute. Coacerea totala dureaza in jur de o ora.
Asta este tot.
Dupa coacere, painea se scoate din tava, se stropeste cu apa si se lasa la racit.
Cateva sugestii:
Puteti face din acelasi aluat si turte (langosi, scovergi) prajite in ulei sau pe plita- tigaie fara ulei. Sunt tare gustoase.
Painea aceasta, dupa racire, se feliaza frumos, nu se sfarama.
Pofta buna!
1 COMENTARIU
Minunat, pacat ca nu va pot arata pozele