Aluat fraged cu bors, reteta de post

Aluat fraged cu bors, reteta de post este un aluat ieftin si gustos, numai bun pentru tarte dulci sau sarate, biscuiti, nuci, foi fragede de prajituri, fursecuri cu gem, cornulete…. Reteta video pas cu pas.

Aluat fraged cu bors, reteta de post
Aluat fraged cu bors, reteta de post

Ce bune sunt prajiturile si fursecurile facute cu aluat fraged, nu-i asa? Dar ce facem in post, cand nu sunt permise untura, untul si smantana? Facem aluat fraged de post 🙂 Nu e greu, se face imediat si este o reteta tare ieftina, cu ingrediente la indemana.

Aluat fraged cu bors, reteta de post

In post putem face diferite bunatati: negresa, colacei, cornuri din aluat dospit cu rahat, gogosi pufoase simple sau cu gem, nuca, gem sau cacao, cozonac de post si muuulte altele. Tare gustoase si nu simtim ca este post 🙂

Cam asa arata si retetele le gasiti daca apasati poza care va ispiteste 🙂

Prajitura Negresa de post cu gem, sau blat de tort, briose
Prajitura Negresa de post cu gem, sau blat de tort, briose
Gogosi de post pufoase
Gogosi de post pufoase
Prajitura de post fara coacere, cu mere si biscuiti
Prajitura de post fara coacere, cu mere si biscuiti
Cornuri pufoase, dospite, cu gem
Cornuri pufoase, dospite, cu gem

 

 

 

 

 

Noua ne plac foarte mult fructele, legumele si verdeturile, asa ca gatesc foarte des tot felul de bunatati de post. Retetele Pofta buna cu Gina Bradea de post sunt aici. O parte sunt si video 🙂 Va recomand sa le rasfoiti, sunt convinsa ca veti multe retete pe gustul vostru 🙂

Ingrediente pentru Aluatul fraged cu bors, reteta de post

Cantitati pentru 700 g de aluat fraged

Aluat fraged cu bors, reteta de post

Rating 

Aluat fraged cu bors reteta de post - Aluat fraged cu bors, reteta de post
Aluat fraged cu bors, reteta de post este un aluat ieftin si gustos, numai bun pentru tarte dulci sau sarate, biscuiti, nuci, foi fragede de prajituri, fursecuri cu gem, cornulete…. Reteta video pas cu pas.
Ingrediente
  • -200 ml ulei (de masline, floarea soarelui, orez, susan etc)
  • -100 ml de bors
  • -25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • -vanilie, coaja de lamaie
  • -1 praf de sare cat se ia cu 3 degete
  • -370-400 g faina

 

Cum se face Aluatul fraged cu bors, reteta de post, mod de preparare

Se pune intrun bol borsul caldut si se adauga drojdia, se amesteca bine, apoi se pun uleiul si sarea si se amesteca rapid cu un tel. Se va lega si vom obtine o emulsie frumoasa, ca o smantana subtire.

SFAT:

Daca nu aveti bors, puteti folosi vin alb sau 1 lingura de otet si in completare apa calduta.

Se adauga faina si se framanta repede un aluat. Daca mai este nevoie, se mai adauga o lingura de bors sau faina, daca aluatul e prea tare sau prea moale. Aici e in functie de calitatea si gradul de umiditate al fainii.

Se acopera cu folie de plastic si se lasa la dospit. Se poate lasa la cald, pe masa si dospeste cam in 2 ore sau se baga la frigider si se lasa peste noapte 🙂

Cand aluatul si-a dublat volumul, poate fi folosit la prajituri.

Cum se utilizeaza aluatul fraged cu bors, reteta de post?

Se pot face cornulete cu gem, nuca, mac sau rahat, foi pentru prajituri cu mere, dovleac, gem, biscuiti cu gem, fursecuri, nuci, lintzer sau prajitura razalita de post etc….

Va invit sa probati acest Aluat fraged cu bors, reteta de post si sa-mi spuneti cum a iesit.

Va las si reteta video, sa va fie mai usor 🙂

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete » Aluat fraged cu bors, reteta de post
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

21 comentarii

  1. Acum ceva zile mă gândeam la biscuiții de casă, ăia vanilați, cei pe care îi scoteam prin formele alea de tablă groasă în diverse forme. Și mi-a trecut prin minte aluatul cu care ne jucam, furând câte un pumn din ceea ce mama ori mamaia taman frământase. Nu mai zic că aruncam cu bobițe de aluat pe perete și, acolo unde se lipeau, varul nu mai prindea nicidecum. 😀
    E tare de folos rețeta ta, e de ajutor gospodinelor de peste tot.
    Fain!

    • Da, padre, tu zici de ciucalai sau biscuiti spritati. Aia care se faceau cu untura. Am si reteta aia, tare-s fragezi si buni!
      Iar din aluatul asta se pot face in post, numai buni cand e dezlegare la ulei.
      Si poti arunca si pe pereti, fara teama, ca pateaza bine 😀

  2. Păi da, știu că se fac, de biscuiți zic, cu untură, dar eu la asta m-am gândit, că tare-mi e dor uneori de perioada copilăriei mele. Pfoaii, și ce copilărie fericită am avut!

  3. Ba chiar alaltăieri, că tot a venit vorba (poate ai văzut) am rememorat într-o postare o chestie din copilărie legată de pofte și post, să vezi ce-am pătimit, de mic copil, în cele ale mâncărurilor. 😀 :)))

  4. Multumesc pentru toate sfaturile, utile la orice varsta!
    Deasemenea, va multumesc ca ati lasat “liber” la copiat!
    Toate gandurile bune!

    • Cu drag, Ioana!
      E o solutie momentan nedefinitiva, dorim sa vedem daca le este de folos cititorilor nostri.

  5. Buna ziua, o intrebare de incepatoare – am retinut ca se pot face foi de placinta (de dovleac de ex) dar o pot rula, ca pe un strudel sau se va sparge la copt? Mi se pare mai usor de manevrat in aceasta forma. Multumesc mult, imi aduceti retete uitate, facute de bunici la care mult mai poftesc!

  6. Nu știu dacă am înțeles corect, Se baga în frigider și își dublează volumul la rece? Sau după o noaptede stat la frigider se scoate și se la sala dospit pana își dublează volumul?
    Ma gândesc ca la rece nu mai creste.

  7. Wow, super! Deci îl fac, îl las la dospit, îl bag la frigider pana a doua zi, și îl lucrez când încă e rece, abia scos din frigider. Corect?

  8. Mulțumesc pentru reteta, abia aștept sa o încerc. Îmi aduceți aminte de copilarie și de rețetele bunicii mele. Va îmbrățișez!! Sunteți minunata!!

  9. Buna ziua doamna Gina! indraznesc sa va intreb daca stiti cumva o reteta de foi de placinta, de pe vremea raposatului, se facea un aluat care in ultima etapa se ungea cu un amestec de ulei si faina, se imapturea si apoi se intindea, rezultand un aluat cumva sfaramicios, un fel de substitut al foetajului. Caut demult aceasta reteta, in amintirea soacrei mele care o facea, insa din pacate nu am pastrat reteta. Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.