Bors moldovenesc de gaina cu taietei de casa
Bors moldovenesc de gaina cu taietei de casa, o reteta traditionala, asa cum se face la mine-n zona. E un bors acru, extrem de aromat si de gustos, bors (acrit cu bors de putina, facut din tarate), cu leustean proaspat din belsug. Se poate face cu orice fel de pasare: gaina, gasca, rata, curca, bibilica…
O minune de mancare taraneasca!!!
Particip cu aceasta reteta la proiectul Traditie si gastronomie romaneasca, iar gazda acestei luni, Cristina Iuliana Pana ne-a propus sa gatim Retete de ciorbe si supe traditionale. Asa ca era firesc sa vin cu o reteta de Bors moldovenesc de gaina cu taietei de casa, nu-i asa?
Sa ne intelegem: Bors inseamna ca e acrit cu BORS de putina, facut din tarate de grau si malai!!! Ceea ce nu este acrit, se numeste Supa – e preparatul lichid dulce. Iar ceea ce se acreste cu otet, zeama de lamaie sau de varza, muraturi, corcoduse, prune verzi, agurida (struguri verzi) se numeste CIORBA. Asta este diferenta: modul de acrire. Rosiile nu acresc, dau o tenta dulce-acrisoara, dar nu suficient ca sa acreasca, iar iaurtul nu acreste ci doar „drege” 🙂 .
Cum se umple borsul de putina-vedeti reteta, se poate face pornind de la zero, chiar daca nu aveti huste.
Acum, daca am lamurit aceste lucruri, sa trecem la reteta de Bors moldovenesc de gaina cu taietei de casa 🙂
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 12
- -spate de gaina- 1 kg
- -1 ceapa
- -1 morcov
- 1 ardei gras
- -1 radacina de patrunjel, pastarnac
- -1 felie de telina radacina, cam de 100 g
- - 1 lingura rasa de sare
- -1 ardei iute (optional)
- -1 l bors
- -1 legatura de leustean proaspat
- -rosii in bulion - 400 g sau rosii proaspete, cam 500 g
- Pentru taietei
- -1 ou
- -faina
Cum se prepara reteta de Bors moldovenesc de gaina:
La bors este bine sa se foloseasca spatele de la pasare, eu pulpele, pieptul si aripile le asez separat. Din piept fac snitele – vedeti reteta, din pulpe… sunt atatea de facut – vedeti Retete cu carne de pasare, iar aripile – fac niste aripioare picante, o nebunie!!! Vedeti retetele unde este scris cu rosu. 🙂
Dintr-un kg de spate de pui ies cam 10-12 portii de ciorba. Este bine sa nu se taie bucati foarte mari carnea cu os, la final sa fie cam 60 g de carne cu os si 340-390 ml de ciorba. Deci trebuie sa aveti lichid cam 4-4,5 l la final, cu tot cu zarzavat si carne cu os. Puteti folosi o oala de 5-6 litri. 🙂
Nu este gresit sa folositi o pasare intreaga cu tot cu pulpe, piept si aripi, dar e pacat. Faceti o mancare buna pentru felul doi. 🙂
- Prima data se pregateste carnea cu os. Se parleste bine, sa nu mai aiba resturi de pene si tuleie, se portioneaza si apoi se spala foarte bine. Se pune la fiert in apa cu o lingurita de sare, apa doar cat sa acopere carnea. Cand da in clocot, se mai lasa cam 5 minute, apoi se arunca apa, se spala bine oala si bucatile de carne. In felul acesta, se elimina toata spuma formata din sangele adunat de la carne, iar zeama va fi limpede. Nu va temeti, nu veti arunca prea multi nutrienti, iar ciorba va fi extrem de gustoasa. Mai este o varianta: sa adunati toata spuma care se formeaza, dar zeama va fi mai tulbure. 🙂 Se lasa sa fiarba, acoperit cu un capac, pana cand carnea este pe jumatate fiarta. Aici nu va pot spune un anumit timp. Daca este pasare de Avicola, o sa fiarba imediat, verificati dupa 15 minute de fierbere. Daca este pasare de curte, se cam schimba Kalimera! Depinde ce fel de pasare este, cat e de batrana… Verificati din sfert in sfert de ora, e cel mai bine. 🙂
2. Ceapa, ardeiul, patrunjelul radacina, telina, se taie cubulete si se adauga in oala, cand este carnea pe jumatate fiarta.
Truc moldovenesc:
Daca va place sa mancati picant, adaugati acum si ardei iute, cam 2 cm de ardei iute e suficient. Ciorba va fi usor picanta, cu un gust aparte. 🙂 Se pune iar capac si se lasa sa fiarba la foc potrivit, pana cand legumele sunt fierte. De obicei dureaza cam 20-30 de minute. Adaugati acum si rosiile in bulion sau rosiile proaspete, taiate cubulete. Se lasa sa fiarba pana cand carnea va fi bine fiarta. Daca mai este nevoie, din cand in cand se mai adauga apa.
3. Se fac taieteii de casa – vedeti reteta, dintr-un ou. Se lasa sa se usuce cam 20 de minute, apoi se scutura foarte bine de faina si se pun la fiert, in oala cu ciorba. Cam 7-8 minute dureaza sa fiarba.
Eu pun taietei facuti doar dintr-un ou la o oala de bors cu 4-4,5 litri, e suficient. Pe masura ce oala e mai mare, mariti cantitatea de taietei.
Sunt gospodine care fierb taieteii separat, dar eu prefer sa-i fierb direct in oala cu bors. Se va tulbura putin zeama, asa este.
Truc moldovenesc:
Daca vreti sa fie limpede, recomand sa se puna 1 litru de apa separat, cu 1 lingurita de sare si cand clocoteste, sa se adauge taieteii, se lasa sa dea in clocot, sa fiarba 2 minute, apoi se scurg si se pun in oala cu bors care clocoteste. In felul acesta, taieteii vor fi gustosi, iar borsul limpede. 🙂
4. Se pune borsul. Va recomand sa-l strecurati inainte, mai pot fi surprize. Unii recomanda ca borsul sa se fiarba separat, sa se dea un clocot. Eu il pun direct in oala cu bors, fara probleme. Se pune prima data jumatate de litru si se lasa sa dea in clocot. Se gusta si vedeti acum daca va place mai acru, daca mai trebuie sare.
Truc:
Va recomand ca mai intai sa potriviti gustul de sare, pentru ca sarea „fixeaza, potenteaza” gusturile. Apoi mai gustati inca o data si vedeti daca mai este nevoie de bors. Nu gustati din borsul crud inainte si nu mancati nimic acru, pentru ca va influenta gustul. 🙂 Depinde cat de acru este borsul de putina. Mama mea umple borsul in casa (o sa fac si eu) si il face foarte acru. Daca il cumparati, nu stiu cat de acru va fi, asa ca va recomand sa gustati, pentru ca nu exista o cantitate exacta de bors recomandata. Se verifica ce cantitate de bors este, sa aveti in total cam 4-4,5 l, probati cu polonicul in oala si vedeti sa nu fie nici apa chioara, dar nici tocana. 🙂 Daca mai este nevoie, mai adaugati putina apa. Se lasa sa dea in clocot, dupa 5 minute se opreste focul.
5. Acum, dupa ce s-a oprit focul, se alege, se spala si se taie verdeata. Se pune la final si nu la fiert, pentru ca acum gustul va fi mult mai intens, dar va aduce si un plus de vitamine. La fiert se pierd o mare parte din vitamine, de aceea, verdeata se pune la final, cam la 10-15 minute dupa ce s-a stins focul.
Doamne ce fel miroase in bucatarie!!! Iubesc leusteanul! Imi trimite mama din Romania si il usuc, fac Vegeta de casa– vedeti reteta, asa ca nu-mi lipseste. 🙂
Se pot folosi: marar, patrunjel, loboda, stevie-in cantitate mica si in mod special, o legatura de leustean. Eu pun marar, patrunjel si leustean la borsul de gaina. 🙂
Aceasta reteta de Bors moldovenesc de gaina cu taietei de casa, este o reteta deosebita, exact asa cum se face in Moldova de jos, dar si in Dobrogea. Este o reteta cu o savoare greu de descris in cuvinte. Iarna, in loc de alte zarzavaturi, acest Bors moldovenesc de gaina cu taietei de casa se face cu 2 cepe si un castron cu zarzavat pentru ciorba – vedeti reteta.
Ce pofta mi s-a facut!!! Abia s-a terminat ieri si iar mi-e pofta. 🙂
Mai multe retete de ciorbe, supe, borsuri-vedeti aici. Veti gasi reteta de galuste pufoase, Ciorba de fasole in bol de paine de casa, Ciorba de burta reteta veche, Ciorba de peste dobrogeana si muuulte surprize. 🙂 Va recomand sa incercati si reteta de ciorba de pui, facut cu taietei de casa, o reteta simpla, rapida si extrem de gustoasa, merita sa o incercati.
Voi cum pregatiti borsul/ciorba de pasare?
Pofta buna!
24 COMENTARII
As vrea sa fiu prima care comenteaza: FANTASTIC de bun!
Il fac si eu, dar parca al tau e mai bun, nu stiu cum si de ce.
Mi-a placut enorm cum ai explicat diferenta bors – ciorba. Am avut multe discutii pe subiect, cu fostii mei colegi din Muntenia. Pas de pricepeau!
Bravo Gina!
Doamnelor,borsul cu bors de tarate e sanatate curata.Te vitaminizeaza,te mineralizeaza.Nu mai dai fuga la …Catena:)))dai fuga la oala si ridici capacul.Gasesti in oala raiul.Zarzavaturi si zeama aia de te scoala din toate boalele.Sa nu faci greseala sa scoti zeama din alimentatioe pe motive dietetice,din contra.Un bors la pranz va asigur ca tine doctorul departe de casa.Invatati-va copii de mici sa manance bors sau supa dupa caz.Fara baza,adica fara udatura cum zice sotul meu,pranzul nu e pranz.Aia de sunt grasi ca baloanele,aia nu mananca bors.Pofta Buna si nu uitati ca borsul fara leustean si fara ardei iute e ca nunta fara lautari.
La fel il fac si eu,numai ca eu sparg si un albus de ou in oala cand este aproape gata,ptr.limpezirea borsului.
Felicitari ptr.explicatii si ptr.STERGAR,lingura de lemn si strachina.Arata f.bine.
Multumesc Gina, pentru lamuriri si pentru reteta. Tare bine arata, urmeaza si la noi in curand, dar un picut acrisor 😉
Dna Gina va multumesc frumos pentru toate retele dvs. Am facut castraveciori, dupa reteta dvs, dulceata de ardei, de gutui gogosari, etc.
Dar sa stiti ca avem o telepatie. Sa va explic: De cate ori mi-am propus sa fac o anumita reteta seara cand ma uitam pe Facebook era reteta dvs parca pentru mine.
Maine voiam sa tai o gaina si cand am deschis Fecabook ce sa vad reteta cu Bors moldovenesc. Sotul meu este moldovean si s-a bucurat f mult. Va multumim mult
Ma bucur tare mult 🙂 . Va recomand sa faceti pulpele si pieptul ostropel alb sau o tocana taraneasca, asa cum se fac la noi, in Moldova-retetele sunt pe blog. Iar din spate si aripi, faceti bors 🙂 . Sotul va fi fericit 🙂
Dragă Gina, azi Duminică, iunie 19, fac ciorbă de găină, nu borș … nu am, e complicat de obținut borș natural în NY (sau poate n-am găsit eu adresa vreunui producător). Voi acri ciorba cu ce am prin casă (zeamă de lămâie) . Mai am câteva păstăi de fasole verde, intenționez să le pun la un loc cu celelalte legume.
Am observat că nu ai pus cartof în lista de legume. Poate pentru că se adaugă tăițeii? Să nu fie prea mult amidon?
Ca întotdeauna, îți mulțumesc din suflet pentru rețetele și mai ales pt trucurile care mă fac să exclam, ”Aha”!
Cu drag,
Doina
Multumesc frumos, draga mea <3
Mancarea mea are acel parfum de ,,acasa" 🙂
Da, nu pun cartofi pentru ca are ciorba taietei de casa. Nu amestec: daca pun cartofi, nu mai pun taietei sau galuste.
Poti acri cu lamaie sau otet. Te ajut eu sa faci bors acasa. Umpli un borcan de 3 l si ai ceva timp 🙂
Reteta asta e scrisa cu sufletul, pasional.Cand scrieti despre bors crud, taietei ori marar si patrunjel, parca revelati sentimente puternice, care nu mai pot fi ascunse. Imi trebuie o transpunere asemanatoare pentru a o face, nu se lucreaza ‘la rece’. Cu multumiri.
<3 <3
Este gatit de sora mea ,dar EU l-am mancat…zice ca de aici a luat reteta,la recomandarea mea bineinteles 😀 …. tre sa ii mai recomand niste torturi faine de pe aici apoi sa ma infiintez la usa ei :))
N-am cuvinte sa va multumesc pentru blogul minunat.Am intrat tinta, stiind ca voi gasi reteta asta. Carnita e la fiert, urmez reteta pas cu pas. Va doresc numai bine!
Multumesc frumos si eu, pup tare si spor la gatit gustos 🙂
Acuma am terminat ciorbita, am facut-o cu pulpe de pui din comert, a iesit extraordinar.Pe langa am facut o mamaliguta, cum facea bunica mea ,ea manca borsul cu mamaliguta. Va multumesc pt reteta mi-ati adus aminte de copilarie si de ciorbele bunicii.
Da, asa se manca la tara, pe vremuri: totul cu mamaliga. Ce bunatate!
Sa va fie de bine 🙂
Mulțumesc frumos pentru rețetă! Am mâncat asemenea borș bun de găină la un restaurant, unde lucram ca ospătar. Acum m-am stabilit în străinătate cu soțul meu.Sunt însărcinată și m-a luat pofta de borșul acesta. Am încercat o mie de rețete și nu-mi ieseau cu gustul mult dorit. Astăzi, datorită ție,mi-am făcut pofta! E bestială ciorba! Mulțumesc din suflet!
Cu cel mai mare drag, Ema!
Sa va fie de bine! Sarcina usoara! 🙂
Foarte bine explicat multumesc pt. Reteta f. Gustos arata😋😋😋
Multumesc frumos si eu 🙂
Chiar acum ma apuc sa il fac. Am o gainusa din aia galbena, „de porumb” cum ii zice pe aici. O pun pe toata, ca e mica. Am zarzavat si suc de rosii de la mama, din legume adevarate, de la tara de la Galati. Si am leustean proaspat!!!! Am gasit pe aici. Mama cred ca nu pune leustean la borsul de gaina, dar eu voi pune, pentru ca imi place mult de tot. Probabil il voi pune in farfurie, proaspat tocat. Abia astept!! 🙂 Voi arunca prima apa, asa cum ziceti dumneavaostra, poate scap de strecurat zeama prin toate sitele pe care le detin, lucru care mi se intampla de obicei. 🙂
Astăzi i-a venit rândul, borșului moldovenesc. La noi în zonă nu se obișnuiește, dar poftă nu se discută. Abia aștept să degusta. Voi posta și poza. Mulțumesc pentru rețetă. ❤️
Voi găti astăzi, pentru prima dată. La noi în zonă, nu se face borș. Doar supă sau ciorbă. Dar azi, am chef de borș moldovenesc. Revin cu poze pe pagina de Facebook.
[…] daca vorbim despre un bors de gaina cu taitei – reteta aici, ciorba de burta – reteta aici, ciorba radauteana reteta aici sau modestele ciorbe de […]
Foarte bun!