Ciorba de burta reteta clasica
Ciorba de burta facuta dupa o reteta clasica si veche, explicata pas cu pas, in varianta scrisa si video. Cum se face ciorba de burta (schembea) acasa, mai buna ca la restaurant, din burta prefiarta, proaspata sau congelata, cu smantana si oase? Cum se curata si se fierbe burta? Toate raspunsurile si explicatiile in reteta.
Aceasta ciorba este o adevarata delicatesa daca este facuta bine, multe persoane se lauda ca fac o ciorba de burta foarte buna, dar din pacate, e o ciorba care are niste secrete si nu prea reuseste la oricine.
Este o ciorba mai aparte, mai pretentioasa si cu ifose, la fel ca si reteta de cozonac moldovenesc: multi se lauda, dar la putini iese rezultatul cu adevarat spectaculos.
Multi ani nu mi-a placut o gateam, era foarte apreciata la restaurantul la care lucram… dar eu nu mancam.
Asta pana cand am plecat la mare, detasata, la Jupiter. Pe vremea lui Ceausescu eram detasati sa lucram pe litoral, toata vara.
Munca era cumplita, enorm de multa, de ocnas, lucram zilnic, de dimineata pana seara, ne si distram, n-aveam timp de plaja, daca reuseam sa furam 2-3 ore pe saptamana pentru plaja.
Salariile erau mici si sefii ne opreau din salarii pentru toate prostiile: era furt si nesimtire pe fata, sefii de restaurante faceau averi mari pe litoral, dar ne distram cu bani putini, eram tineri, naivi, idealisti si asta conta pentru noi. 🙂
O reteta veche si autentica de ciorba de burta
La finalul sezonului, trebuia sa facem curatenie generala, strangeam tot si se-nchidea bucataria, asa ca trebuia sa ne descurcam singuri cu mancarea.
Si am mers cu totii la un alt restaurant, unde toti si-au comandat ciorba de burta. Era buna, cu multa smantana, era ceva deosebit atunci sa-ti puna sosiera cu smantana-n fata.
De foame si de rusine am luat si noi, eu si prietena mea, Cerasela, cate-o ciorba. Cerasela a mancat-o, eu cu noduri, dar am mancat.
Asa ca am invatat sa-mi placa, am mancat atunci timp de cateva zile la rand, la pranz si seara numai ciorba de burta, era mai convenabila la pret si ne tinea si de foame.
Si pe urma am facut tot posibilul sa invat si secretele ciorbei de burta, cred ca de atunci ni se trage.
Eu am plecat de mult din alimentatia publica, a ramas o pasiune, dar Cerasela este unul dintre cei mai apreciati Chefi din Romania, cu grad de Maestru in arta culinara. 🙂
Asta ca sa vedeti ca ciorba de burta face si bine, nu este doar o bomba calorica greu de gatit. 😀
Reteta aceasta este veche, o am de la o matusa, tanti Maria, care a avut o carciuma vestita in buricul targului. Cea mai buna ciorba de burta si cele mai bune fleici pe gratar, costite si mici, se gaseau la carciuma aceasta.
Am mostenit de la matusa Maria un caiet cu retete, numit Retete boieresti. Impropriu numita reteta boiereasca, pentru ca boierii de pe vremuri nu mancau burta de vita, aceasta era data slugilor. Dar era trecuta in acest caiet, scrisa frumos, caligrafiat totul cu penita fina.
Ciorba de burta: reteta clasica din 1930
Despre ciorba de burta ne vorbeste si Dan Silviu Boerescu, el citeaza reteta din cartea Dictatura gastronomica, scrisa de Bacalbasa:
„Rețeta clasică o găsim la Bacalbașa: «Se ia burtă și picioare de vacă. Cantitățile la discreție. Să zicem: 2 kilograme burtă, unul de mure și un picior. Să se curețe bine, să se apele în mai multe ape, opărindu le; oasele piciorului le spargi, pentru ca să iasă cuprinsul lor. Pui toate acestea într o oală cu apă; apa să acopere carnea. Se adaugă o căpățână de usturoi necurățată, o ceapă întreagă, un morcov, 2–3 foi de dafin, piper negru boabe, sare și o bucată de seu de vacă.
Acoperi oala și lași să fiarbă ușor. Atunci, se strecoară zeama printr o sită deasă, iar seul îl freci pe sită cu o lingură, ca să iasă grăsimea. Burta se taie în bucăți subțiri cum e cartoful pai. Se pune iarăși în oală, se toarnă peste carne zeama în care a fost. În altă parte pui: 4–5 gălbenușuri de ouă, o jumătate castron de iaurt, o jumătate lingură de făină și se freacă toate împreună. Pe urmă se ia din ciorbă 2–3 linguri și se toarnă peste aceste ouă, se strecoară prin sită în oala cu ciorbă. Torni și o cantitate de oțet de vin, după dorință. Să nu stea pe foc iute, căci se taie» (Dictatura Gastronomică, 1934/1935)”.
Nota: Va rog sa remarcati faptul ca si in anii ’30 se foloseau legume si faina la ciorba de burta, deci nu este o inventie moderna!
Ce ingrediente folosim pentru reteta de ciorba de burta?
Cantitati pentru 10 portii generoase, cam 4-4,5 litri de ciorba de burta. La o portie de ciorba, trebuie sa fie 100 g de amestec de burta fiarta si tendoane de la oase si 300-350 ml de zeama (proportia perfecta).
Rating

- 2 kg burta proaspata, curatata
- 1,5-2 kg oase de vita cu maduva (cereti la macelar sa le taie bucati mai mici, sa intre bine-n oala)
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 radacina de patrunjel, pastarnac
- o bucata de telina radacina, cam 100 g
- 5-6 galbenusuri
- 3-400 g smantana
- 1 capatana usturoi
- 1 lingura rasa de faina (20 g)
- otet
- piper
- ardei iute
- 3 linguri ulei
Mod de preparare – Cum se face ciorba de burta?
Puteti vedea acum reteta video pas cu pas aici dedesubt, cu un click pe poza. Recomand sa cititi si reteta scrisa, cu toate trucurile, sa vedeti si partea video. 🙂
Burta se tine in apa calda cu otet sau zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu minim 2 ore inainte de inceperea gatitului, ca sa mai iasa din mirosul specific si sa se albeasca.
Discutam despre burta deja curatata. Oasele se spala bine si va sfatuiesc sa fiti foarte atenti, sa nu aiba fire de par, se mai intampla si asa ceva.
Se pun intr-o oala incapatoare oasele (oasele sa fie la fund, daca este burta e posibil sa se lipeasca la fiert) si burta, se completeaza cu apa cat sa acopere si se adauga 2 linguri cu sare.
Alte cateva secrete pentru ciorba de burta, pentru un rezultat cat mai bun
Cand clocoteste se mai lasa 10 minute, apoi se arunca apa, oasele se spala foarte bine si se pun din nou la fiert.
Burta se spala si se verifica daca este curatata bine.
De multe ori – cel mai adesea, este doar spalata, nu si curatata de pielita.
Oparita-n felul acesta, se curata foarte usor.
Se vede pe partea neteda ca are o pielita, care se trage si se curata, exact ca atunci cand va ardeti la soare si se jupoaie pielea.
Acesta este un mare secret al ciorbei de burta, pe care din pacate multe gospodine nu-l stiu si lasa burta necuratata. La fiert, aceasta pielita este inestetica, maronie si… e tare scarboasa.
Cum se curata burta de vita pentru ciorba?
Mai multe amanunte despre cum se curata burta de vita – vedeti aici.
Se pune si burta deasupra oaselor, se adauga sare si ardei iute, boabe de piper, ceapa si radacinoasele curatate si se lasa sa fiarba cateva ore.
Din cand in cand se mai completeaza cu apa fierbinte, nu rece, pentru ca intareste carnea, in asa fel incat lichidul sa acopere burta si oasele.
Cand burta este bine fiarta, se verifica si oasele, sa fie tendoanele moi, se strecoara zeama in alta oala, legumele se dau deoparte (se pot pasa si adauga inapoi in ciorba sau se dau la catei), iar burta si oasele se lasa la racit.
Galbenusurile (nu se folosesc albusuri la ciorba de burta, pentru ca dau acel aspect de taiat) se bat cu 1 lingurita rasa de sare si se lasa deoparte cel putin 20 de minute, sa-si intensifice culoarea.
Zeama se pune pe foc si se adauga otet dupa gust, dar nu prea mult, mai bine sa-si puna fiecare-n farfurie.
Reteta ciorba de burta – mai departe…
Se adauga smantana si faina la galbenusuri, se amesteca bine si apoi se adauga cate putin din zeama care clocoteste.
Eu iau zeama cu mana stanga cu un polonic sau ibric si cu mana drepta amestec bine cu telul, torn din zeama clocotinda pana cand si galbenusurile cu zeama din castron sunt la fel de fierbinti ca si ciorba.
Trebuie sa aveti multa rabdare, sa turnati cate putin si sa amestecati incontinuu, altfel ciorba se taie.
Se toarna totul in oala cu ciorba si se amesteca in continuare pana cand da in clocot.
Se potriveste gustul cu sare, se mai lasa sa dea cateva clocote si gata. 🙂
Burta se taie fasii potrivite cat sa incapa-n lingura, cam de 2-maxim 3 cm lungime, se aduna si tendoanele de pe oase si se taie si ele marunt si se adauga-n ciorba.
Cea mai buna reteta de ciorba de burta
Un morcov se da pe razatoarea mica si se pune intr-o tigaie cu 3 linguri de ulei si se caleste pana cand uleiul devine portocaliu.
Aceasta va fi „fata” ciorbei noastre, se scurge in oala cu ciorba si se lasa sa dea cateva clocote, sa se uniformizeze.
Se serveste fierbinte, cu sosiere alaturi din care fiecare sa-si asezoneze ciorba dupa gust cu: mujdei, otet, smantana.
Se mai pot folosi la dresul ciorbei iaurt gras, lapte batut, sana, chefir, dar cantitate dubla fata de smantana.
Aceasta este adevarata ciorba de burta, cu zeama groasa, nu apa chioara, netaiata si cu un gust de-o sa ma pomeniti!!!
Si ca sa fiu sigura c-ati inteles (profa din mine-si spune cuvantul), sa recapitulam secretele unei ciorbe reusite :
- burta proaspata si nu prefiarta!;
- oase cu maduva de vita (scoateti maduva si faceti niste tartine absolut bestiale, vedeti reteta aici);
- doar galbenusuri;
- se lasa burta minim 2 ore in apa cu otet ca sa fie alba;
- se oparesc burta si oasele, se arunca prima apa;
- burta se curata de pielita;
- se adauga 1 lingura de faina la galbenusuri, ca sa lege;
- in zeama de ciorba se adauga otet si apoi se toarna zeama clocotita, cate putin, amestecand incontinuu, pana cand si compozitia de galbenusuri cu smantana este clocotita;
- se toarna peste ciorba si se amesteca incontinuu, pana cand da in clocot;
- se face „fata” cu morcov, sa fie ciorba pistruiata.
Sfatul Ginei
- Se adauga 1 lingura de faina la dresingul de galbenus cu smantana, ca sa lege ciorba. Aceasta faina (20 g – 1 lingura rasa), inseamna mai putin de 0,5 % din ciorba, deci nu inlocuieste smantana sau oul.
- Dar!!! Folosind faina, ciorba nu va avea acela aspect inestetic de „taiat”.
- Ciorba mea are un aspect de matase, pare o crema extrem de fina. 🙂
Iar facuta numai cu galbenusuri, nu si cu albusuri… nu va pot explica ce gust si ce textura poate avea aceasta ciorba!!!
Va provoc sa probati ciorba asa cum am spus eu! 🙂
Diferenta intre o ciorba de burta facuta asa cum am dat eu reteta si alta ciorba, este ca diferenta dintre cozonacul moldovenesc adevarat, facut cu 20-30 de galbenusuri la 1 kilogram de faina si o paine usor dulce facuta cu 2 oua intregi la 1 kg de faina.
Mai mult nu va spun. Probati reteta!!!
Trucuri mici
Se mai pot adauga la final si 2-3 gogosari in otet, taiati fasii fine, de marimea fasiilor de burta, pentru un spor de culoare si gust.
Atentie: Nu se pune verdeata la aceasta ciorba!!! Este ca o crema cu galbenusuri si smantana!
Un mare secret al ciorbei de burta este ca zeama sa fie gustoasa, sa fie supa bogata, nu apa chioara. De aceea se folosesc oase cu maduva si legume la fiert, ca sa fie zeama gustoasa.
Daca veti folosi burta prefiarta, fara oase cu maduva si fara zarzavaturi… nu va avea nici un Dumnezeu. 🙁
Acum, ca v-am spus toate secretele vechi, autentice ale ciorbei de burta boieresti, pe care le stiu de la matusi si de la bucatarii batrani, va provoc sa gatiti ciorba de burta adevarata, buna si sa-mi aratati poze. 🙂
Cine va face o ciorba cu adevarat buna, va primi un cadou de la mine.
Va recomand sa cititi si comentariile lasate de cititiori mai jos, sub articol. Veti gasi multe alte trucuri folosite de gospodari si gospodine din toata tara. Mai multe retete de ciorbe – vedeti aici 🙂

Exact la fel se face si Ciorba radauteana.
Pofta buna!
Mai jos puteti vedea doar cateva poze pe care le-am primit de la cititorii care au probat reteta de ciorba de burta:
497 COMENTARII
Abia astept s-o pun si eu la foc …
LA MULTI ANI si BUNI , Gina !
Te pupacesc de nu te vezi, sa ai parte de tot ce-i mai bun si mai frumos pe lume,alaturi de cei dragi !!!!Din partea mea …ai un zambet si o-mbratisare sincera 🙂 .
Vaaai , iti multumesc din suflet , Gina !
🙂
Multumim pentru reteta. Miercuri voi prepara cirba de burta dupa reteta postata mai sus. Cum a iesit va spun apoi…LA MULTI ANI !!!2015
Abia astept impresii 🙂
mi-a iesit super,foarte buna si super usor de facut.recomand si altor bucatarese 😉 :*
Buna seara,
Mulțumim frumos de rețetă, este intr-adevar foarte detaliata. Tocmai am terminat ciorbita, am urmat pasii exact cum ați spus si sunt foarte mulțumită de rezultat, mai ales ca este prima dată când am gătit cioban de burtă. A ieșit foarte gustoasa si bogata adă cum ați descris-o in rețetă. Inca o data , multumesc si un An Nou cu bucurii !!!
Ma bucur tare mult si astept o poza aici, ca sa intrati in concurs: officepoftabuna@gmail.com
ciorba mea e pe foc,abia astept sa maninc ,,pofta buna,,
Si la mine 2 portii 🙂
Copita? Ce anume se poate gasi in copita? Intotdeauna copita se da deoparte 🙂 . Interesant, oare ce gust are ciorba de unghii? Asta e copita: unghia vacii :)) . Iar faina are rolul ei. Se pune extrem de putina si ,,leaga” proteinele din galbenus si smantana 🙂 .
super am facut-o e bestiala ,ia legatura cu reteta lui dragos sa oconsume el …dar cu multa lamaie
cum se curata burta de vita luata de la macular si nu curata deloc?
mersi
Vedeti la reteta de ciorba de burta, am explicat acolo 🙂
La ingrediente e trecut usturoiul (o capatana) imediat dupa smantana, dar nu se mai pomeneste nimic de el pana la… opționale. Celelalte care urmează dupa usturoi sunt tot optionale???
Am specificat: eu nu pun usturoi in ciorba, fac mujdei si il asez pe masa. Se serveste cine vrea, daca si cat vrea. Sotul meu nu mananca usturoi, ii face rau, asa ca nu pun 🙂
Se pune piciorus de vitel,dar fara copita!
Are dreptate Dragoș se pune glezna din fata și nu știu dacă ați uitat sau nu știți ,dar se pune o lingura de oțet la 2litri de zeama după 2ore de fiert pentru a limpezi și albi zeama iar cu făina aveți dreptate și ați uitat sa menționați împreuna cu zarzavatul se pun și 2-3catei de usturoi ,iar cu scursul nu sunt de-acord ca zboară tot gustul (nu e fasole)sunt multe procedee de a curată burta!
Nu vreau sa va supărați pe mine ca v-am contrazis dar 35 de ani de bucatarie zi la zi am reușit sa experimentez multe preparate și încă studiez și învăț ca lumea merge înainte!
Va doresc mult succes in ceia ce faceți și multe farfurii goale!
Si eu pun tot partea de jos a piciorului de vita cu copita cu tot
Doamne, cata dreptate aveti! Eu mai adaug la ce-ati spus dv. si 30 cm din coada taiata cat mai marunt, 1/3 din urechea dreapta si o una bucata tita nr.3 daca-i fata, sau nr. 1 daca-i boy. Ce mai, une vrai delice, cum ar zice francezul, stimate Dragos si stimata Mihaela, pentru care acesta din urma ar plati chiar un bilet intreg la microbuz sa vina grabnic in Romanica, sa va cunoasca personal si pe bucatele dv.
P.S. Reteta dv. este foarte reusita si, daca imi permiteti, va recomand sa nu va lasati intimidata de unii romani… perfectionisti.
Titel, vineri vine burta acompaniata de oasele necesare (fara cozi si tzate), sambata o bag la procesat si asta-i reteta adevarata pe care am mai urmat-o cu mult succes. Sambata sau duminica, up to you, te invit la degustare. In Oltenia, multi mananca ciorba de burta cu hrean si cu mai putin usturoi. De-aia e bine sa le ai toate pe masa. Mustarul nu mi se pare potrivit. E o gaselnita de a-i da culoare dar culoarea adevarata i-o da morcovul ras si calit. Foarte buna reteta!
Sı eu am lucrat pe lıtoral!!eu la cıorba ımı place sa pun o lıngura de mustar sı pe masa ardeı ıute sı la fıert cateva boabe de mustar altfel e prıma data cand gasesc reteta asa cum o fac eu !!!AS PUTEA SA MANANC TOATA ZIUA!!!!GINA IMI PLAC ATAT DE MULT RETETELE TALE!!!
Multumesc frumos 🙂 . Frumosi ani si grea munca pe litoral 🙂 .
Unde este usturoiul? Este trecut la reteta dar nu spuneti cand sa il folosim,deci?
Cititi atent 🙂 . Eu fac mujdei si servesc separat, nu pun in ciorba deloc 🙂
Du-te bah cu copita ta..De cand am vazut prima data ciorba de burta (prin 86), n-am auzit de la nimeni asemenea tampenie
Copita punea cei ce nu aveau altceva de folosit, NENE .. si scuteste-ne ca literele mari, nu mai urla ca un bezmetic. Esti penibil ..
Happy Caps Look Day!!
Corect facuta dar mai puneti si o lingura de mustar care de fapt este secretul ciorbei de burta.Pofta mare si La Multi Ani.
O lingura de mustar ??? N-am gasit in nicio reteta asa ceva , dar voi incerca separat intr-un bol si cu un vf de cutit de mustar si daca-mi va placea , voi adauga in toata oala . Ms de pont .
LA MULTI ANI !
O sa-ncerc si eu, orice merita incercat,sigur 🙂
secretul ciorbei de buta este sa puneti si o lingura de mustar iute.
La fel fac sieu ciorba, dar pun aproape de final si ardei iute rosu, taiat rondele marunte.
Eu pun ardei iute la fiert cu legumele, de la inceput 🙂
o intrebare:de ce se pun galbenuse de ou¿¿
Se drege ciorba cu galbenus, nu se pune si albusul. In felul acesta, aspectul este mult mai cremos si nu mazarat, branzit.. Albusul este mai greu, nici la cozonac nu folosesc albus 🙂
Usturoiul se adauga la fiert cu radacinoasele ?
Nu, eu il servesc separat, facut mujdei si fiecare-si pune cat vrea si daca vrea.
„cat vrea si DACA VREA”??? pai asa fac ciorba de pui fara pui, fierb legume si atat. Apoi pe o farfurie separat pun pui fiert, si ii spun ciorba cu pui. fiecare isi pune daca vrea. Asta-i in sud. si doar acolo. Cu mujdeiul langa ciorba. Cum poti compara gustul unei ciorbe in care a fiert usturoi cu gustul unei ciorbe in care pui mujdei in farfurie?? doamne…acolo in sud chiar nu stiti gati. Ar trebui sa ramaneti la „adu tigaia” si atat…
Multumesc frumos pentru aprecieri. Sunt tare curioasa cum gatiti dvstra. Am mancat ciorba de burta in toata tara si rareori am mancat o ciorba cu adevarat buna si bine gatita. De multe ori am nimerit ciorba extrem de sarata sau cu prea mult usturoi si nu am mancat. Iar daca se fierbe usturoiul, a doua zi va avea un gust usor metalic.Chiar stiu ce spun 🙂 , iar fiecare persoana isi pune cat usturoi vrea in farfurie. Iar daca nu vrea usturoi, nu-si pune si gata. Simplu.Fiecare om gateste-n felul lui, dar nu este nevoie sa impunem parerile si felul nostru de a gati tuturor. As vrea sa vad cum gatiti dvstra, asa, la adapostul anonimatului puteti spune orice, dar va provoc sa-mi aratati ce gatiti si-apoi sa discutam. Da, se vede ca nu stiu sa gatesc 😀
Sunt total de acord cu tine.Ba mai mult, eu nici otetul nu-l pun in ciorba, fac separat un mujdei cu usturoi si otet si fiecare si-o pregateste cum vrea.Mai acra, ia mai mult otet, mai usturoiata, ia mai mult usturoi.Prajeala nu fac, in schimb in ardeal ( sunt bacauan) am gasit ardeiul rosu in ciorba.Si nu era rea deloc, ba dimpotriva.Cu ce n-as prea fi eu de acord, cu aruncarea apei dupa primul clocot.Dar daca nu-s eu de acord nu insemna ca n-o bine.Eu nu arunc.Spal bine inainte, spumez bine ( de preferat inainte de a clocoti, daca nu ai cascat gura).Ca, daca am gati toti la fel cu maestrii – ca vad ca mai sunt si din astia pe aici-, n-ar mai avea nici un chichirez mancarea!PS Si, asa-i, daca ai fiert usturoiul s-a cam dus efectul.Dar, cum spuneam, de gustibus…
Eu pun otet, dar nu mult si fac separat mujdei cu otet. Oliviera la mine sta pe masa in permanenta si am ulei, otet, sare, piper si ardei iute. Sotul meu nu mananca usturoi, ii face rau, asa ca fac doar pentru noi mujdei, in general. Si fiecare-si asezoneaza in farfurie, eu nu suport mancarea exagerat de sarata sau prea iute. Picant, aromat, dar nu exagerat. Asa ca fiecare isi pune cum vrea. Arunc apa, de fapt o dau la catei, asa fac mereu cand fierb carnea si supa este mult mai limpede si mai curata, eu asa m-am obisnuit. Sunt persoane care folosesc ardei rosu si nu e rea ciorba, cum sa fie rea? Eu mai pun uneori gogosari in otet, la final. 🙂
vai, vai, eu nici burta n-o pun in ciorba, o fierb si o pun in bol, linga farfurie. Va izmeniti si va jgniti de nu se poate. Si daca ma gindesc bine, aduc termosul cu apa fierbinte, celelalte fierte, combinatia si-o face fiecare cum vrea. Fiecare spune cum face el acasa, care-i problema ?!!!
Nu este nici un fel de izmeneala, fiecare spune cum face acasa. Sunt si oameni mai patimasi, dar adevarul este ca fiecare mancare se face in foarte multe feluri. In schimb, la capitolul otet, sare, usturoi si iuteala, eu le fac potrivite. Nu pun usturoi, din cauza sotului, are niste probleme de sanatate si-i face rau. De aceea pun separat. Dar fiecare om mananca in felul lui, asa ca ar fi o mare nesimtire sa faci mancarea sarata si acra rau din prima. Eu nu mananc sarat, de exemplu. De multe ori cand am fost la cineva la masa, ciorba de burta era mult prea acra, sarata sau usturoiata. Nu mi-a placut deloc, asa ca am gasit o scuza si nu am mancat. Cel mai bine este ca gustul sa fie potrivit, echilibrat, iar cine vrea mai acru-sarat-usturoiat, isi adauga in farfurie. Doar acestea se servesc separat. Iar smantana, pun si separat doar cand am musafiri( sunt persoane care au o placere aparte sa-si mai adauge smantana), in rest, o pun asa cum stiu ca place familiei.
Nu va stresati d-na Gina carcotasi vor fi mereu ,eu de exemplu nu pun deloc usturoi la ciorba de burta asta nu inseamna ca altii nu o pot face.Va urmaresc cu drag ,si ma ajuta mult blogul dumneavoastra.
Multumesc si eu mult 🙂
Nu ma stresez deloc, e firesc sa avem gusturi diferite. Accept pareri diferite, daca sunt spuse pe un ton decent 🙂
Carcotasi ! Fiecare casa cu bucatarul ei.Copite la ciorba de burta?Se foloseste partea de sus a copitelor.Eu nu pun zarzavatul in ciorba,pun numai gogosar rosu ,arata mai bine.Asa fac si eu ciorba de burta.Multumesc Gina !
Sa va fie de bine! Cea mai buna mancare este cea facuta cu drag si apreciata de familie. Restul e can-can 🙂
Corect.Gust metalic si culoare albastra.E plin netul de bucatari de 3 parale
Bibicule (sau bibico, ca nu-ti „vad” sexul)!
Tu fierbi usturoiul?
Bravo!
Meserie, te halesc!
Viata lunga!
Cum sa fierbi usturoiul? 😀
Usturoiul cum îl puneți?
Am spus: il las separat, fiecare isi pune in farfurie cat vrea si daca vrea. Sunt multi care nu vor usturoi, asa cum e sotul meu 🙂 . De ce sa oblig? 🙂
Madam Gabi, usturoiul fiert in ciorba nu e sanatos. Plus ca a doua zi daca vrei sa mananci are gust ca naiba. Dar na, pt voi cei care mancati orice, ca porcii, cu copite si alte minuni, pofta buna.
… si tu stimate/a EU poti intra in randul oamenilor incercand sa te adresezi politicos fara sa jignesti pe cineva chiar adac are alta parere decat tine … hai ca poti!
Da,usturoiul se pune la fiert cu legumele ! RETETA DOAMNEI GINA ESTE FOOOOARTE BUNA !
cea mai buna ciorba 🙂 o ador 🙂
Si noua ne place mult 🙂
Ce bine arata ! Nu am fost niciodata adepta ei.. dar daca ai face-o tu, la cum arata, as incerca 😀
Daca este bine facuta, este delicioasa…dar mai am si alte surprize, le voi arata, in timp. Ciorba asta nu merge vara, e prea grea 🙂
Merge tot timpul. Depinde cat ai baut cu o zi inainte. 🙂
Si fara sa bei nimic merge 🙂
si atunci depinde ce pui mai mult in ciorba : usturoi sau otet…..
bune comentarii!!!am facut ciorba in toate felurile,am mancat de multe ori in multe locatii…daaar…cea mai gustoasa este cea mai simpla…si sa nu uitati usturoiul mujdei sau strecurat,el este adevaratul dres la ciorba!!!pe langa cele necesare bineinteles…daca abuzezi de prea multe legume este prea ..dulce,daca sunt prea multe condimente..la fel…dar mustar nu stiu daca nu-i schimba gustul!si apropo sunt Ardelean! in fiecare regiune ciorba are alt gust!!!iar fiecare restaurant o prepara in functie de …buget!!!
Asa este, Sorin!!! Te mai astept in vizita si sa discutam despre bucate gustoase, gatite cu drag 🙂 -asta e ingredientul secret!
Buna ziua, am o intrebare , zarzavaturile se pasereaza si se adauga in ciorba sau nu , este o regula sau fiecare face cum vrea , multumesc frumos .
Nu este o regula anume, fiecare face cum doreste. Eu le pasez si le adaug in ciorba 🙂
cu regret dar nu este reteta originala,cea originala este fara zarzavaturi,iar burta se opareste in 2-3 ape pt a scoate mirosul.burta se curata cu ceapa apoi se freaca,cu bicarbonat cu gura unui pahar
Depinde de zona 🙂 . Bicarbonat nu era acum 100 de ani, iar fara legume…. chiar nu ma-ncanta. Eu sunt moldoveanca, la noi mancarea fara legume, nu e mancare 🙂
Bingo!Ciorba de burta, se condimenteaza , dupa gustul fiecaruia, este? Gina ne-a dat reteta de BAZA!!!!Oasele folosite de la vita, nu sunt copite, se numesc CIOCANELE. si sunt articulatiile de la copite-n sus!!Ptr. curatirea burtii se mai foloseste , zeama de var, dar se gaseste din ce in ce mai greu!Fiecare cu parerea lui, usturoiul se fierbe-n ciorba, se serveste separat,se ia la pachet etc. POFTA BUNA!!!!
fantastic!!!!!!!!!!!!!!
Multumesc frumos 🙂
Usturoiul se fierbe in ciorba. Se pune jumatate de cantitate pisata la inceputul fierberii, cealalta jumatate la sfarsit, cam cu 10 minute inainte de a opri focul. Usturoiul trebuie sa fiarba in ciorba. NU PUNETI MUJDEI PE MASA!!! eventual puteti pune mujdei, daca serviti friptura dupa, dar aduceti-l dupa ce a terminat lumea ciorba.
Usturoiul NU SE FIERBE in ciorba, daca se fierbe atat cat spuneti, ciorba va avea un gust amarui. Mujdeiul se aseaza pe masa si fiecare-si pune cat vrea si daca vrea. Nu e obligatoriu sa mananci ciorba de burta cu usturoi, sunt persoane care nu mananca decat foarte putin usturoi sau chiar deloc.
Ca sugestie: mujdeiul sa fie dinacela frecat cu sare, putin ulei, otet si smantana. Toate astea se pupa perfect la ciorba de burta si nu-i mai da acel gust metalic.
Exact, asa este!!! 🙂
Trebuie explicat faptul ca se gateste ciorba de burta si nu piftie. Si nici la piftie nu se fierbe usturoiul, se vantura la urma. Suntem romani si trebuie sa ne intepam in loc sa ne ajutam.
Spor la gatit si asteptam si alte retete.
Cu parare de rau, dar cea mai buna ciorba de burta mancata era cu usturoiul fiert in timpul prepararii, nu cu mujdei separat. De altfel reteta este foarte precis explicata si o voi incerca. Sa vedem ce iese.
Gresit 🙂 . Usturoiul fiert are alt gust fata de cel proaspat. Eu folosesc si piper si ardei iute uscat, proaspat macinate-au alt gust. Probeaza si apoi discutam 🙂
POFTA MARE!
Multumim frumos 🙂
scuze, dar faina care o puneti in ciorba este otrava curata
Daca faina e otrava, atunci spaghetele sunt ceee???? daca faina e otrava minca mamaliga!
Se apropie de ciorba de la Casa Simi din Petresti ,jud.Alba….dar: fara faina si in loc de otet zeama de lamaie…smintina si oua de casa ……si inca doua ingrediente !…si fara trucuri
reteta este corecta.asa o stiu si eu de la un restaurant f.bun.
Wowww….a trecut ceva timp de cand caut o reteta de ciorba de burta cum facea mama mea, bineinteles ca pe internet am gasit foarte multe retete dar nici una nu era ca aceasta…ma bucur foarte mult ca am dat peste articolu dv
cei drept ca nu am facut niciodata ciorba de burta, dar acum ca am gasit aceasta reteta ma tenteaza sa incerc
multumesc pt reteta, felicitari si la cat mai multe postari delicioase 😉
Simona, iti multumesc pentru vizita si aprecieri 🙂 . Sunt aici, la un click dostanta, te ajut cu mare placvere. Gatim impreuna ciorba de burta, sau orice alta mancare doresti 🙂
mi-ai facut o mare pofta:)
boieri nu mîncau organele animalelor , le dadeau la slugi .
reteta este f buna , am vazut comentariile si am ramas prost cand uni spun ca reteta ta nu este buna , probabil sunt bucatari de duminica si nu stiu ce inseamna o ciorba de burta cu o asemenea reteta
tine-o tot asa ca esti o bucatareasa f buna cu asemenea retete si te rog sa mai postezi si alte retete de ciorbe
Fiecare om are gusturile lui si eu respect parerile fiecaruia, dar gatesc asa cum imi place mie si cum stiu ca este bine-si asta scriu pe blog 🙂 Ciorba de burta o voi face mereu cu burta proaspata, oase cu maduva si legume din belsug. Secreteul unei ciorbe bune este zeama: sa fie gustoasa cu adevarat, cremoasa- de aceea se ingroasa cu galbenus de ou si smantana, iar un strop de faina este exact ,,acel ceva” in plus. Usturoiul il servesc alaturi, sa-si puna fiecare cat doreste si nicidecum nu se pune la fiert de la inceput 🙂 . Am facut tone de ciorba de burta! Si apropos, imi place muchia de la burta 🙂
sunt curios cum o iesi o ciorba de burta fara zarzavat .Zama cu gust de burta, naspa nu as manca asa ceva
Fara zarzavat iese un pui de fas cu ochii verzi 🙂 . Iar daca mai e facuta si cu burta prefiarta si fara os cu maduva- aia prefer sa n-o numesc ciorba de burta, e ciorba de cartoane 🙂
E doar ”ciorba CU burta”N-are cartoane, are burta, dar gustul e de cartoane.Te cred pe cuvant, si nu as incerca asa ceva never!
Nu ai incerca ciorba de burta? 🙂
spuneam ca fara zarzavat, fara os, cu burta prefiarta, este ciorba ” cu burta” si gust de carton cum spuneai tu.N-ai fost atenta.Cum doamne feri, sa nu incerc ciorba de burta?n-ai vazt comentariile mele?
Am vazut si de-asta m-am mirat 🙂 , nu stiam la ce te referi 🙂 . Cum sa nu pui zarzavat la ciorba, pai zeama de la ce sa fie gustoasa, de la apa? :)) .
Draga mea Gina, nu te uita dupa gurile oamenilor.Tu ai fost tare draguta si ai postat reteta asa cum o ai si tu de la cei mai batrani care au facut-o poate de sute de ori.Cui nu-i place sa nu o faca iar postaruile celor invidiosi ca nu stiu nici eii cum sa o faca nu au decat sa postyeze ce vor ca cine se uita la ce spun eii.Felicitari pt. postarile tale si Dumnezeu sa-ti aduca bucurii si pace in suflet. Si eu o fac putin diferit de tine dar asta nu inseamna ca trebuie sa postez parerea mea de dezapreciere pt. tine.Sa ai o zi binecuvantata de Domnul;.
Fiecare om gateste-n felul lui, iar asta nu e motiv de cearta, deloc 🙂 . Eu am scris cum o fac eu, fara sa impun asta nimanui 🙂 . Multumesc frumos pt vizita si aprecieri 🙂
Eu sunt moldoveaca get-beget insa nu am auzit in viata mea de vreo ciorba in care se adauga faina…cat despre oua eu le pun intregi , asta e chiar marele secret de preparare ciorba folosind ouale intregi, smantana o pun in farfuri si niciodata in ciorba tocmai pentru ca atunci cand se incalzeste daca are smantana se taie si mai e si modul in care se incalzeste.Ca veni vorba de burta "in stare naturala" in Italia…eu o cumpar mereu de la macelar…cauta un macelar de incredere si macar cu ajutorul sau vei avea burta asa cum o da vacuta…eu azi fac ciroba de burta,voi face o poza si o voi adauga…cat despre reteta..nu o dau!!!!
Cate bordeie, atatea obiceie, spune o vorba din batrani 🙂 . Va cred ca faceti o ciorba de burta foarte buna, dar sunt unele ciorbe la care se adauga putina faina. In Ardeal, de exemplu, se face rantas din ceapa, zarzavat, cu bulion si putina faina pentru diverse ciorbe. Am vazut si la unele gospodine din Moldova obiceiul acesta. Sunt gustoase ciorbele, dar eu le prefer fara rantasuri. La ciorba de burta se pune ca sa ,,lege” ciorba, e un secret vechi. Se pun doar galbenusuri, pentru ca albusul este cel care ,,taie” ciorba. Iar smantana pusa la fiert, impreuna cu galbenusurile si un strop de faina, va face o zeama placuta, cremoasa, nu apa chioara si nici nu se va taia la incalzit 🙂 .Ciorba mea nu are aspect mazarat ci cremos 🙂 . Abia astept sa vad poza cu ciorba dvstra, sunt convinsa ca va iesi grozav de buna. Am mancat si ciorbe bune dar si mai putin bune, facute dupa diferite retete. Eu am scris cum fac eu ciorba si asta este una dintre retetele vechi 🙂 , dar mai sunt si altele.. Romancele au fost mereu gospodine desavarsite 🙂 .
Mie ciorba dvs. mi se pare extraordinara. si ideea cu faina imi venise si mie. la sf lui noiembrie am fost in romania si am mancat la restaurantul”la nuci” in afumati langa bucuresti cea mai buna ciorba de burta ever. vroiam sa o fac si eu de sarbatori si ma gandeam ca probabil au pus faina ca prea era cremoasa. acum citind reteta dvs. m-am convins……….. daca iese ca cea de la nuci este regina ciorbelor de burta. multumesc din suflet pentru reteta
Draga mea, va iesi si mai buna, pt ca va fi facuta de manutele tale 🙂 . Sunt aici, la un click distanta, oricand ai nevoie de un sfat. Gatim impreuna 🙂
Buna ziua, nu pot spune ca sunt o experta in ale gatitului dar ciorba de burta o fac dupa reteta mamei care este asemanatoare(recunosc ca mai fac si cu prefiarta cand nu gasesc proaspata si vreau neaparat sa mananc). Legumele fierte le arunc sau le dau la catel 🙂 ,galbenusurile amestecate cu smantana le las la temperatura camerei, apoi la sfarsit pun cate putina ciorba si dupa le pun in oala(o varianta care a incercat-o sora mea, ca sa nu se taie compozitia de ou cu smantana cand o pui in ciorba, ar fi sa pui putin otet in ea,in compozitie,) in schimb cand pun morcovul ptr culoare pun si foarte putin usturoi sau chiar facut mujdei,simplu, iar restul il pun pe masa ptr asi drege fiecare cum vrea ….si otet
se adauga faina eu am vazut si la televizor cum aratau ca se face ciorba de burta dar eu pun un cartof in loc de faina si ii da o textura mai groasa dar zarzavaturi se pun fara ele ciorba nu are gust
Si cartoful e bun, dar faina leaga si da o senzatie catifelata, fina, ca un sos delicat 🙂
fara zarzavaturi nicio ciorba nu e buna cum sa zici asa aceva fiscare regiune cu reteta ei dar fara zarzavaturi nu am auzuit niciodata
Fara zarzavaturi e doar burta fiarta 🙂
Buna ziua! Am hotarat sa pregatesc o ciorba de burta pentru familia mea, este o mare bucurie pentru ei, dar am avut inspiratia sa caut o reteta pe net, asa, pentru diversitate.Am gasit reteta ta si am incercat-o . A fost foarte apreciata, cea mai buna pe care am facut-o pana acum, drept pentru care vreau sa-ti multumesc din suflet si sa-ti doresc multa sanatate. Am facut-o cu burta prefiarta de la supermarchet, cu oase pline de maduva si legume.Eu nu suport curatatul burtii proaspete…A iesit super atat la gust cat si la consistenta si aspect.Multumesc mult! Iti trimit o poza drept dovada. O zi buna mai departe!
Da Gina,este una dintre cele mai bune retete de ciorba de burta !!! Aceeasi am primit-o si eu de la un batran bucatar ce gatea in anii interbelici!
Iar tu Gabi fii mai putin agresiv,desi si tu ai putina dreptate .
Gina,incearca sa pui 3-4 catei de usturoi sa fiarba impreuna cu oasele, legumele si burta iar la sfarsit dupa ce ai dres-o cu smantana, ia 4-5 felii de gogosari rosii murati,ii toci marunt,ii calesti in ulei si apoi pasezi totul in ciorba.
Apoi sa vezi gust si stelute…rosii !!!
Cluj-Napoca
Pofta buna !!!
Buna se mai pune si ardei gras rosu la ciorba de burta ?
Poti sa pui ardei gras, va da gust bun, dar atentie la ardeiul rosu, va inrosi ciorba, sa nu pui mult 🙂
daca se pune otet la fiert si la urma se drege cu sosul de smantana nu se taie?eu cred ca da
Nu, nu se taie 🙂 .
Eu sunt in Italia si as vrea foarte mult sa fac ciorba de burta, cum pot sa fac ca sa iasa buna?
Si eu sunt in Italia 🙂 . Reteta este extrem de explicita, altceva ce as putea sa mai spun? 🙂
Nimic, multumesc
Daca va mai pot ajuta cu ceva, spuneti-mi, va rog. Dar, efectiv eu am scris toate secretele, nu mai am nimic de adaugat. Daca totusi nu intelegeti ceva, discutam cu placere 🙂 . Saptamana trecuta am facut ciorba de burta, am avut burta proaspata din Romania, aici nu se gaseste decat burta prefiarta.
Subscriu, nimic multumesc!
Aveti toata consideratia mea!
Astept si alte provocari!
O sa nu uit ciorba de burta e pe foc, si sigur va iesi grozav!
La Multi Ani!
D-na Gina, mie deja a inceput sa-mi ploua in gura. Maine fac tot posibilu sa experimentez reteda dvs. N-am facut pana acum ciorba de burta. Am sa-i fac o surpriza sotiei cu aceasta cred minunata ciorba. Cu deosebita stima si respect C.C
Va ajut cu drag daca mai aveti nelamuriri 🙂 , cu siguranta va iesi ceva grozav 🙂
Buna seara!
D-na Gina nu credeam sa-mi iese asa bunatate de ciorba. Este prima data cand fac ciorba de burta. De mancat am mancat, pe la unul pe la altul dar asemenea minunatie (adevarata ciorba de burta)nu am avut ocazia pana acum cand am folosit reteta si indicatiile dvs. Am mancat cu babuta mea (sotia), noi avem varste mai cuvioase si locuim la tara, cate doua portii de fiecare si tot nu ne-am saturat, in loc de mujdei din usturoi am folosit hrean. Morcovii, ardeiul iute, ardeiul gras, radacinile de patrunjel, pastirnac si telina au fost „bio” din gradina proprie, precum si ouale, probabil si asta a contat umpicut la bunatatea care a iesit.Va multumesc din suflet. Acum bine ca v-am descoperit, am sa va mai fur din retetele publicate si am sa tin cont neaparat de indicatiile pe care le oferiti. Cu stima si respect C.C
Ma bucur tare mult ca v-a placut, m-au emotionat cuvintele dvstra 🙂 . Da, conteaza fosrte mult si calitatea materiei prime, dar si felul in care se gateste 🙂 Astept poze si impresii la tot ce gatiti de la mine. Si sugestiile sunt bine venite 🙂 . Sa nu credeti ca eu sunt vreo pustoaica :)))
Avem niste prieteni care au apreciat de fiecare data când au venit la noi ciorba de burta dar anul trecut după ce băiatul nostru a reușit la facultatea de medicina – la buget ca altfel nu mai mâncam ciorba de burta…- am facut un chef de pomina si am dat lovitura cu aceasta reteta; super de buna cu legumele pasate, cu galbenusuri, cu smântână si putina faina dar si cu mujdei de usturoi adăugat spre final si dreasa in așa fel încât nu stiu daca ceilalți au mai adăugat ceva; O bunatate. Mulțumesc pentru rețetă!
Cu mare drag! Ma bucur in primul rand pentru reusita baiatului, pentru ca ei-copiii sunt comorile noastre. Si apoi ma bucur ca ati pregatit o ciorba de burta delicioasa 🙂
Draga Gina,
Sa imi dau si eu cu parerea…. Ca nu dau cu paru’. Eu nu pun oase cu maduva. Pun genunchi de vita – daca ceri la piata os pentru ciorba de burta stiu ei. Un alt pont l-am primit de la o bucatareasa dintr-o spelunca – la cantitatile spuse de tine patru cepe mai mari. Eu folosesc cu rezerva ceapa dar dupa ce am incercat i- am dat dreptate. Se fierb intregi ca la supa, impreuna cu morcov si ardei gras intreg si apoi se arunca.
De asemenea, NICIODATA nu pun faina in ciorba. Se leaga de la gelatina din genunchi. A doua zi dupa ce o fac, pun la incalzit cate un …. Cub de… Piftie de burta. In ceea ce priveste finalul eu sunt mai generos: la ce spuneai tu – 2 kg de burta – eu merg pe 8 galbenusuri, 700 g smantana grasa, otet, bat bine si pun incet apa fiarta de la robinet amestecand bine. Ideea este ca temperatura dintre ciorba si dresing sa nu fie mare pentru a evita branzirea. Apoi pun compozitia in ciorba amestecand cu spumiera.
Am avut multi prieteni „experti” in ciorba de burta si foarte reticenti ca poti face asa ceva si acasa. Au plecat cu burta plina si scuzele de rigoare.
Grozav 🙂 . Eu asa m-am obisnuit sa folosesc: oase cu maduva. Cantitatea de lugume difera de la om la om, asta e. Genunchi de vita se gaseste mai rar, dar cand am gasit, l-am luat imediat 🙂
Pentru diaspora.
Merge si burta prefiarta. Dar neaparat genunchi de vite. Sau daca nu se poate…. Cub knor de vita. Tot buna iese.
e buna ciorba de burta, dar ti se lungesc urechile de foame pana o faci
buna, puteti sa-mi spuneti si mie cum se curata burta proaspata?, .Si daca pot folosi picioare de porc, in locul celor de vita?
Multumesc.
Citeste reteta, am explicat: se opareste burta si apoi se curata. Nu am burta proaspata ca sa fac poze, nu gasesc aici 🙁 .Dar cumpara burta si te ghidez pas cu pas, ok? Tu vei vedea in locul meu 🙂
In primul rand va multumim pentru toate retetele si sfaturile bune.
Reteta e buna si corecta! Dar de aici incolo incep preferintele fiecaruia. Dupa multa ciorbareala de asta, facuta acasa pt familie si musafiri pot spune ca:
Legumele pe care le pun sunt (la o ciorba de 7-8l)3 cepe intregi, un ardei gras taiat in doua, 2 cartofi curatati si taiati in doua(astia sunt capitali;rotunjesc gustul), un morcov, o radacuna de patrunjel,3-4 catei de usturoi in coaja, si telina doar cat o nuca(pana la urma nu vrem sa viram totul spre o supa de legume 🙂 ). Dupa fierbere, legumele se arunca.
La dres ia incercati dumneavoastra, pe langa galbenusuri, smantana, mustarul domnului de mai sus, sa adaugati 2-300 ml de lapta gras de tara, si mai vorbim dupa aia…
Toate celelalte, ca in reteta doamnei Gina. Pofta mare!
Sigur ca difera gustul casnic, asa este 🙂 . Si fiecare gospodar are trucurile lui si e frumos sa le impartasim cu totii 🙂 . Nu exista retete batute-n cuie, nimeni nu cantareste totul la gram(decat in cazuri extrem de rare 😛 ) . Ceea ce imi place foarte mult este faptul ca ne respectam reciproc si ne impartasim secretele. E foarte important acest lucru, e o forma de darnicie si de bunatate, dar si de respect reciproc, pe care le apreciez. Nu-mi plac oamenii care-si impun cu pumnul parerile proprii-in general acei oameni nu stiu mare lucru, de fapt 🙂 .
Asa este.
Ce voiam sa mai zic este ca la servire, mai ales daca e la „after party”, sa nu uitam de recomandarea lui Pastorel: se presoara in farfurie hrean proaspat ras asa, cam cat iei cu trei degete…
sint deacord cu gina mai putin cu faina in rest e ok ca la moldova uraaaaaaaa
Cu faina, asa am invatat, e la fel ca si cu acei cartofi- e nevoie de ceva care sa lege 🙂
eu am pus lamaie, nu otet si am folosit burta prefiarta, am gasit una cu gust(dar nu mai stiu ce firma era 🙁 )
Ca si oase am avut coada de vita, care i-a dat un gust f bun avand carne, nu doar os
Usturoi am pus la final dar nu prea mult. A iestit f buna, m-au laudat musafirii de ziceai ca ce sti ce minune le-am dat sa manance 😀
Faina nu am pus, am renuntat sa mai folosesc faina la dres ciorba de cativa ani, inainte o foloseam la toate dresaturile
Sibiu
Da, merge acrita si cu lamaie, dar in nici un caz cu bors. Coada de vita este buna, dar incercati sa adaugati si ceva genunchi sau os cu maduva, veti vedea diferenta. Faina sau cartof se pun la fiert ca sa lege, nu mult, 1 lingura de faina la o oala de 7-8 l cu ciorba nu e mare lucru, nu se simte, dar are rolul ei 🙂 . Cu burta prefiarte, imi pare rau, nu ma-ncanta 🙂
Hm….deja ii simt gustul ciorbitei…o sa incerc sa o fac de Revelion…sper sa-mi iasa!
Va iesi, cu siguranta, sunt aici pentru orice intrebare 🙂
Bună ziua! Am avut burtă proaspătă, am curățato, am opărito dar nu îmi place culoare, o pot lăsa 2 ore în apă cu oțet să se albească chiar dacă este opărită? Va mai avea același efect oțetul, de albire? Mulțumesc
Bună ziua! Am avut burtă proaspătă, am curățato, am opărito dar nu îmi place culoare, o pot lăsa 2 ore în apă cu oțet să se albească chiar dacă este opărită? Va mai avea același efect oțetul, de albire? Mulțumesc
Da, las-o in apa cu otet, adauga si o lingura de bicarbonat de sodiu, apoi o speli cu apa rece si o pui la fiert.
Mulțumesc frumos!
Cu drag 🙂 . Astept sa-mi spui cum a iesit.
Buna reteta, cam asa o fac si eu – mai putin adaugirea eventualelor bucati de carne de pe oase (nu adaug nimic de pe oase). Dar ai uitat cu desavarsire sa ne spui ce facem cu usturoiul. 😛 :)))
Eu fac musdeiul de usturoi, il strecor bine, ca sa ajunga in ciorba doar aroma, nu si bucati de usturoi si apoi – zice-se ca e un secret – se „vantura” bine zeama in care s-a adaugat usturoiul (ca si la piftie).
Acum pregatesc ciorba, cautam pe net sa vad o reteta buna. Multumim, dar nu uita sa ne spui cum adaugi tu usturoiul. 😉
Sarbatori fericite tuturor!
Eu pun foarte putin usturoi in ciorba, doar 1 catel, de aroma, restul fac separat, din cauza ca sotului meu ii face rau 🙂 . Dar e foarte bine cum spui, fa asa cum stii, ca faci bine 🙂
ca să gătești o ciorbă de burtă adevărată, durează între 4 și 4 1/2ore.
începând cu opăritul burții și mai apoi porționatul în fideluțe
dar mai departe nu vă mai spun. E SECRET
l-am dezvăluit unei singure persoane
Toți invitații mei, cu idei preconcepute (ciorba de bută e inacceptabilă), i-au dat de gust și nu numai,
au agresat boolul cu ciorbă chiar și după ce l-am reumplut
satisfacția mea pt faptul că au consumat cu poftă nedisimulată ciorba de burtă, a fost diminuată de faptul că nu au mai putut aprecia și felul 2 pt care am depus enrgie și suflet în egală măsură
un mic detaliu: NU se pune nici pătrunjel(rădăcină), nici țelină
ingrediente f.f.bune dar pt alte ciorbe
la o o oală de 4-5l yo pun cam 1,5kg de burtă. și sotez cam 350g de morcov cu 100g de făină albă și 150g de smântînă
restul mai descoperiți și voi dacă chiar sunteți pasionați de bucătărie
ciorba de burta cu rîntaș?ce ciorba mai este și asta, doar cu morcovi și daca cantitatea de făina de 100 gr ai norocul sa nu fie proaspătă sau amară sau s-a prajit un pic ,o idee mai mult fi sigur căinii iți vor multumi
Domnule Eugen, sunt diferite moduri de a gati o reteta, fiecare bucatar are secretele lui. Craciun fericit!
Felicitari, chiar sunteti pasionat de bucatarie!! Astept cu mare drag sa ma mai vizitati si sa discutam, sa facem schimb de retete si secrete 🙂 . Eu spun toate secretele pe care le stiu, asa cum le-am invatat de la altii sau cum le-am descoperit gatind. Imi place tare mult cand aflu alte si alte secrete delicioase de la cititori. Va multumesc din tot sufletule, domnule Gelu 🙂 Craciun fericit!
Ce ma bucur, cand citeam modul tau de preparare parca o vedeam pe mama, asa face si ea ciorba de burta, si este tare buna, as manca zi de zi :)) Bravo, un blog foarte reusit , cu idei foarte bune!
Multumesc mult 🙂
Buna ziua .Eu astazi trebuie sa prepar o ciorba pentru 20 de persoane.Am incercat fel si fel de trucuri de a lungul timpului si am ajuns la niste concluzii.In primul rand osul sa fie neaparat genunchi de vita.zarzavaturile le pun in cantitate aproape dubla fata de majoritatea retetelor.adaug catre final la cantitatea aceasta un borcan de 800 gr de gogosar rosu murat taiat fideluta plus zeama din borcan.acresc la final cu lamaie si 2 3 lingurite de otet din ardei iute murat.galbenusurile batute le pun cu 5 minute inainte de final morcovul ras calit iar dupa ce iau ciorba de pe foc pun smantana si mujdeiul.Aatfel ciorba e una foarte consistenta .gustoasa si arata si bine datorita gogosarului taiat.Fiecare isi pune in farfurie smantana si mujdei dupa preferinte si neaparat ardeiul iute se baga taiat rondele in ciorba.Asa se mananca la restaurantul Contichi din Sibiu.Si sa nu uitam ca ciorba de burta este cel ai bun leac antimahmureala merge de minune dupa chefurile de sarbatori….
Multumesc frumos de precizari, Cristi, imi place! Da, genunchiul de vita e sfant 🙂
Cea mai buna cioarba de burta pe care am mancato vre-o data la Kon Tiki din Sibiu pe str. Tudor Vladimirescu 12. Am incercat in multe parti atat in tara cat si in Ungaria. Nu exista mai buna…
Sa ma pun pe treaba 🙂 zic 🙂 LA MULTI ANI SI LA MULTE RETETE APETISANTE !!
multumesc mult d-na GINA ,un bloc reusit ,maine am sa fac si eu ciorba dupa reteta dvs. la multi ani !!!!
La multi ani si dvstra. Sunt aici, la un click distanta, daca mai aveti intrebari 🙂
Trebuie sa încerc rețeta niciodată nu am făcut și nici nu mi a plăcut dar trebuie și mă bucur ca am găsit rețeta dumneavoastră
Esti o BUNACIUNEEEEEEEE draga Gina..Multumesc ca te-am depistat,cu dragoste si multe bucurii de aici din Chicago.Sa ne iubim chiar pe mess.Asa imi doresc de o viata sa ne ajutam intre noi .LA MULTI ANI!
Sarumana, Natalia draga!!! Eu te pup de nu te vezi, din Italia, da pe romaneste 🙂 . Am si pagina de FB, putem vorbi si aici, bine ca ne-am gasit, asta conteaza 🙂 . La multi ani si happy ce vrei tu sa fie!!!!
Sa nu uit chestia cu un click distanta desi e cam cliseu e superba!
Numai Bine!
Un an nou fericit!
Liviu
Cliseu sau nu, e adevarat 🙂 . Eu chiar gatesc pas cu pas cu oameni din toata lumea! Zilnic fac asta, cam 3/4 din zi 🙂 . La multi ani si astept poza cu ciorba, sa am ce carcoti 😀
Buna ziua! Eu o sa incerc reteta dumneavoastra; e prima mea ciorba de burta, asa ca o sa ascult o persoana care a preparat sute de ciorbe! Dar o idee de usturoi cred ca o sa folosesc in ciorba…:). Am mai probat si alte retete postate de dumneavoasttra si mi-au placut. Sarbatori fericite!
E foarte bine, dar ustuoi se pune la final, dupa ce s-a oprit fierberea. Va avea alt gust 🙂 Astept impresii si poze, sa am ce carcoti 😀
Personal, consider că cea mai bună ciorbă de burtă am mâncat-o la cantina abatorului. Bine-nțeles că sunt zeci de rețete care ”ies” unele mai bune , altele mai proaste. Fiecare apreciază după standardul papilar propriu. Gina Bradea v-a dat o rețetă. Încercați-o așa cum v-a spus și nu veniți cu fantezii culinare ! Dacă nu iese gustoasă, criticați-o după dar NU înainte !
Multumesc frumos, nu pentru laude,ci pentru corectitudine 🙂 .Asa este! Va mai astept in vizita pe la mine. Nu ma deranjeaza o critica, dar sa fie ceva real si constructiv, nu carcoteli si rautati nefondate. Invat zilnic lucruri noi, nu le stiu pe toate, mai fac greseli, sunt om 🙂 . Sunt atatea trucuri deosebite, care fac o mancare savuroasa. Eu spun doar ceea ce stiu si ce-mi place mie, e doar parerea mea si nu o impun nimanui 😀
Adevarata ciorba de burta o gasiti in cartea lui Radu Anton Roman.Iar chestiile cu morcov prajit si gogosari sunt chestii care o indeparteaza de adevarata ciorba de burta.Adevarat e chestie de gust aceste artificii dar nu mai vorbim de adevarata ciorba de burta.Am fost servit in Ardeal pe langa vesnicii gogosari si rosii depelate in ea
Sunt multe variante ale ciorbei de burta, asa este, domnule Tanase. Cu rosii in nici un caz nu se face, sau cu verdeata, cu orez sau cu multe altele…. Cu gogosari in otet am vazut in multe locuri, inclusiv in marele retetar culinar care se folosea in restaurante.
ai uitat usturoiul pe masa 😉
Eu nu pun usturoi in cirba de burta din cauza ca ii face rau sotului meu. Dar eu si copiii avem mereu pe masa mujdei de usturoi 🙂 , noua ne place.
Esti grozava Gina, nu doar findca ai talent natural, dar rabdarea pe care o ai cu razboinicii astea de duminica. De asemenea stiu cata devotare ia sa faci si sa pastrezi un blog functional.
Sunt divortat si gatesc singur findca nu mai am gust pt ce se ofera la restaurante, ori magazine. Fiind nascut in Romania, sunt tot mai mult atras de culinarul (matern). Locuiesc in usa de 30 ani, si putin ajutor de experienta, e foarte apreciat.
Acum fac ciorba de burta dupa reteta ta, nu am sa te deranjez cu intrebari decit daca scioapat undeva. Un pic tirziu, dar un an nou fericit pentru Gina e corect.
La multi ani, Mircea si ma bucur ca m-ai descoperit. Ba chiar te rog frumos sa ma deranjezi. Gatim impreuna pas cu pas. La tine e alta ora, la mine e 20.38, sunt in Italia, dar mai stau 2 ore la calculator. Las orice comentariu, daca este spus in limbaj decent. Fiecare om are felul lui de a gati, gusturile lui. Asa invatam 🙂
Ce bine e de mine !Chiar acum vin de la masa si am mancat…ciorba de burta facuta de mine……
Asa ca am putut citi cu atentie reteta si nu am inghitit in sec !
In sfarsit gasesc si eu pe cineva care fierbe burta si oasele CU MADUVA si arunca apa de pe ele, apoi pune alta.
Asa fac si eu ciorba , doar ca pun mujdeiul in ea la sfarsit si da un clocot.
Gogosarii nu ii trag la tigaie, doar ii toc si ii zvarlu in ciorba !
E miraciloasa ciorba asta, delicioasa !
Ah…sa nu uit ! Musai ardei iute proaspat, linga ea !
Te tzuc Gina si An Nou fericit sa ai !
La multi ani!!!duminica o sa încerc si eu reteta.nu e prima data când fac.aștept si pozele cu curățatul burții de pielita….eu o curat când este cruda,dar merge destul de greu.
Un an 2015 plin de realizări si multa sănătate!
Cruda se curata foarte greu, incearca dupa ce o oparesti, sa vezi ce usor se curata. Din pacate, vei avea mult de asteptat, sunt in Italia si aici nu gasesc burta proaspata. Spor la treaba si astept sa vad ce-ti iese. Eu am facut ieri o ciorba radauteana din gasca de curte, o ne-bu-ni-e!!
Merci de răspuns…trimit eu burta….spor la treaba
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ce bine-ar fi 🙂 . Mi-e tare pofta de o ciorba adevarata de burta, dar fac radauteana si trece pofta. O sa scriu reteta zilele astea. Eu raspund intotdeauna la intrebari daca sunt puse aici, pe blog 🙂
Am observat ca raspunzi.nu toți fac asta.eu unul apreciez foarte mult asta.îmi plac retetele tale si pe unele le-am incercat.citesc din blog aproape zilnic.tine-o tot așa.poate pe viitor postezi o rețetă de PANCETTA adevărata.am avut si eu tangente cu Italia pana acum doi ani si eram bine aprovizionat cu prosciuto,parmezan,guanciale si altele.cele de la noi din magazine nu toate sunt de aceeași calitate.
M-ai ghicit 🙂 . Am la sare pancetta si un prosciutto alle erbe 🙂 . Mai am inca de scris retete de afumaturi, n-am terminat 🙂 . Dar dureaza pana cand este gata. Mi-ai dat o idee, o sa vezi ce surpriza iti fac maine 🙂
Abia aștept….
Mi-am pregatit ingredientele pe masa.. in 5 min incep gatitul :)) *feeling excited :))
Sunt aici, la un click distanta si nu ma culc devreme. Gatim impreuna 🙂 . Te ajut daca ai intrebari. La urma astept poza 🙂
Am făcut ciorba,am mâncat ciorba.foarte buna,cremoasa. A mea nu ieșea așa cremoasa.
Ma bucur tare mult 🙂 , astept poze.
Data viitoare.acum nu mai am material…:)))
Am uitat.am pus pe faceebok o poza
Draga mea,am si eu un mic comentariu,este chiar asa reteta de la mamaia mea,adica o batranica de 75 de ani pe care am cununat-o la nunta de aur,dar dansa mai adauga si o lamaie fara coaja taiata marunt. Daca credeti ca e OK,puneti !
Multumim de toate retetele , ne sunt de ajutor chiar daca suntem gospodine experimentate.
Fiecare gospodina are trucurile ei, sigur ca da. Merge si cu lamaie, cum sa nu, iese delicioasa. Sunt multe secrete, asa ca e tare bine sa le impartasim 🙂
Multumiri din Madrid.Ciorba de burta iese buna, cu reteta de mai sus,iar acea lingura de faina face diferenta plus multa rabdare.Am facut prima data ,pe 31 dec. ptr.Revelion,am avut invitati,au mancat pana si copii mici,iar fata mea a mancat ,pana acum nu am putot sa o fac sa manance.Pot sa spun ca si cei ce ziceau ca nu le place ciorba de burta, au mancat.O RETETA BUNA, inca odata MULTUMIRI.
Ma bucur tare mult si graçias 🙂 . Da, acea lingura de faina are rolul ei, zeama iese catifelata si fina, e grozava!
Acum incep sa pregatesc…. nu am mai facut niciodata… doame ajuta !!!!
Sunt aici, la un click distanta daca ai intrebari. Te ajut cu mare drag. Va iesi foarte bine, sunt convinsa 🙂
Ador ciorba de burta, insa recunosc, pana in seara asta n-am gatit-o niciodata, gandind ca este mult prea complicata si nestiind cum sa fac sa nu se taie compozitia de galbenusuri de ou cu smantana. Zilele trecute am cumparat un plic cu ciorba de burta instant, fiindca aveam o asa pofta !!! Astazi m-am hotarat sa o fac, dar aveam niste ciolan de porc proaspat, asa ca am hotarat sa o imbunatatesc….Am cautat o reteta pe internet si am gasit-o pe aceasta atat de detaliata, incat m-am hotarat sa fac intocmai si apoi sa adaug continutul plicului. A iesit atat de gustoasa, atat de aspectuoasa, incat plicul, nedesfacut, l-am pus frumos la loc in debara, sa nu stric bunatate de ciorba! Acum, dupa ce am =ras= un castron intreg, desi e seara, m-am asezat cu burtica in sus si cu notebook-ul pe genunchi, gandind ca de-acum nu mai consider ca e complicat sa gatesc ciorba de burta si ca e frumos sa va si multumesc pentru ponturi! Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Ma bucur din tot sufletul, draga mea! Bine ai facut si cu ciolanul ala, sigur a iesit o nebunie!!! Arunca plicul ala de prostie instant, nu mai ai nevoie de el 🙂 . Sunt aici, la un click distanta, oricand ai nevoie de mine, daca ai o intrebare. Raspund la toate intrebarile, zilnic. Gatim impreuna, chiar daca nu am reteta scrisa pe blog. Gasim impreuna solutii 🙂 . Astept o poza, sa ma bucur si eu de reusita ta. Felicitari! 😀
Si astept sa mai gatesti si alte retete de pe blogul meu. Daca ai facut ciorba de burta, crede-ma ca urmatorul pas poate fi cozonacul moldovenesc sau un tort elaborat. Ce zici? Eu te provoc sa gatim impreuna 🙂 . Si provoc si prietenele tale :))
A!…Ce surpriza! Dupa asa mult timp am reusit sa intru iar pe aici si constat cu placere ca mi-ati si raspuns. Multumesc! Da, pentru cozonaci am nevoie de consiliere….Am facut de vreo cateva ori, si asta doar pentru ca sunt, de felul meu, foarte perseverenta, fiindca de cele mai multe ori au iesit cam…turtoaie, pline de nuca si ciocolata. La torturi insa…sunt o specialista. Ii delectez pe ai mei cu orice ocazie, dar si fara un anume motiv, cu fel si fel de minunatii de mega astfel de prajituri. Promit sa fac fotografii din cand in cand, sa le fac pofta si celor de-aici, poate ne mobilizam mai mult cu totii, sa prajiturim…sa gatim…impreuna.
Va astept cu mare drag sa reveniti, puteti atasa poze la comentarii. Raspund intotdeauna la intrebari 🙂 .
frumoasa prezentare…va multumesc,maine incerc reteta dvs
Multumesc frumos, abia astept poza si impresiile 🙂
Sunteti varza toti. Ce mare kkt este sa faci o ciorba de burta? Atata va dati cu parerea si habar n-aveti. Se vede ca sunteti bucatari de duminica… Care mai de care sunteti prin usa prin italia v-ati renegat tzara si traditiile dar cand vine vorba de retete romanesti sunteti profesori.. Hai ma lashi !?!
Biky, daca toti cei care am discutat aici, suntem varza, de ce nu ne spui cum se face ciorba de burta? E usor sa spui rautati. Mai bine spune-ne care este adevarata reteta, sa dam noi, astia care suntem varza, cu teasta de pamant, cu multa umilinta si respect . Daca reteta ta este atat de buna, promit ca o gatesc 🙂
Iete-l ia șâ pi ista …. !
De unde-ai rasarit Agamiță în topicul ăsta cu bocancii necurățați ?
😀 :)))))))))))))))) Pufulete, esti maxim!! 🙂
Tocmai am făcut ciorbă de burtă după rețeta ta, însă am pus cam mult ardei iute. O pot drege cumva?
Da. Mai adaugi o cana de apa la fiert, apoi mai pui o smantana si 2 galbenusuri, lungesti zeama. Acum depinde cat de mult ardei ai pus, ca sunt unii ardei iuti tare. Cauta ardeiul in oala si scoate-l. Alta solutie ar fi sa pui in oala un cartof mare, in coaja si sa-l fierbi 15 minute, apoi sa-l scoti. Daca inca mai este iute ciorba, atunci adaugi apa si smantana in plus.
E un adevarat deliciu …e prima data cand fac ciorba si mi-a iesit din prima …felicitari si multumesc mult ptr ca ai publicat reteta ta!!!!
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine 🙂
Bravo Gina …asta demonstreaza Lipsa de cultura pe care o ai unii oameni care au impresia ca restul trebuie neaparat sa faca ca Ei si care nu pot sa inteleaga anumite chestii …oricum reteta e super 😉
Multumesc frumos 🙂
Buna,
Am citit ca vei posta si un video cum instructiuri despre cum se curata burta dar nu il gasesc. Sau nu a fost postat inca? Mersi
Inca nu am postat. Nu am burta proaspata, sunt in Italia. Cand voi gasi burta proaspata, voi posta. 🙂
Draga Gina, uite asa ma determini sa l dau afara din bucatarie pe sot atunci cand vom dori sa gatim ciorba de burta cu toate ca are o placere nebuna in a gati, orice….De data asta voi gati eu reteta ta, voi face poze si voi posta. Ms mult ptr sfaturi.
Toate cele bune si retete cat mai delicioase!
Fetelor,eu o fac ntocmai dar fara faina ! Si inca un secret,pun otet de pe ardeii iuti si tarhon in otet pentru gust ! Deci este dementiala !!!!! tarhonul ii da o savoare speciala !
Tarhonul nu este deloc specific ciorbei de burta, asa cum nu se pune deloc verdeata, de nici un fel. Faina are rostul ei, ,,leaga” zeama, nu se simte deloc o lingura de faina la 6-7 l de zeama. Ciorba nu va avea deloc aspect ,,branzit” .
Azi am facut pentru prima data ciorba de burta cu ajutorul acestei retete. Sotul meu este innebunit dupa ciorba de burta, si am zis sa incerc sa ii fac eu ciorba, ca nu esti foarte sigur de ceea ce mananci in restaurante (am lucrat in restaurant si am vazut ce se face ciorba de burta daca nu se cumpara), si tin sa spun ca a fost un real succes 🙂 Multumesc pentru ajutor!
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine!
Orice retete aveti nevoie, chiar daca nu e scrisa pe blog, sau daca aveti intrebari, sunt aici, la un click distanta. Raspund cu drag 🙂
Buna seara! Nu am facut niciodata ciorba de burta si nici nu mi-a placut cand am avut ocazia de a manca, dar citind reteta dvs. incep sa salivez. Cred ca am sa ma lansez si am sa fac si eu. Cunosc eu unul (sotul meu) care o sa fie tareeeeee bucuros! Am descoperit blogul dvs. acum cateva saptamani si este o adevarata mina de aur. Multumesc pentru toate retele pe care le impartiti cu noi!
Draga Gina, tu ai postat reteta , cine vrea sa o faca sa o faca , cine nu lasa-i sa vorbeasca ca nimeni nu-i baga in seama.Toata lumea face diferit dar ciorba ta este speciala si f. buna.Si eu o fac mai diferit in sensul ca eu fierb burta separaat si oasele separat si apoi adaug burta la oase , iar zarzavatu il pun asa ca si tine il pasierez si apoi il amestec in ciorba.Ciorbita ta este excelenta si tu nu te uita la gura carcotasilor.Iti doresc succes pe mai departe si Dumnezeu sa-ti de-a multa sanatate , pace si bucurie in sufelt.
Tot respectul ptr retetă si pentru șarmul bucătaresei! Tot așa! Zâmbeste! Există fel de fel de oameni…păreri…
Mulțumesc!
iti multumesc ai fost foarte explicita in modu de preparare am so fac am invitati sigur o sa fie f buna pupici
Reteta este foarte buna,asa o fac si eu…exclud faina. Sunt moldoveanca,moldoveanca si asa am mancat eu ciorba pe la noi. Am invatat reteta de la un bucatar si o tin minte 🙂 Eu pun gogosar in otet taiat bucatele mici…asa-mi place. Nepotelul meu de 3 ani si 7 luni e mare amator doar ca lui nu-i pun usturoi.
Multumim! :-*
Faina are rolul ei, am mai explicat asta: ,,leaga”. Nu e multa faina, e foarte putina, dar aspectul final e altul. Va recomand sa probati si apoi discutam 🙂
Daca sotului meu nu ii place smantana cu as putea sa fac ciorba de burta .?ce sfat imi dati
Puteti folosi iaurt, Sana, Kefir…
Toate bune si frumoase,dar nimeni nu a pomenit aici de marele secret care face ca ciorba sa para si mai savuroasa !…ati ghicit…paharelul de palinca, langa farfurie !!!
😀 😀 😀
Am facut ciorba dupe reteta ta a esit excelenta doar ca am bagat ardei copt din greseala an loc de ardei murat este bestiala toata stima!
Ma bucur tare mult ca v-a placut. Nu-i nimic, sunt convinsa ca a fost grozava ciorba. Din greseli inveti 🙂
Vreau sa spun ca mi-ati facut o pofta … Intrebare: nu merge decat cu oase de vita? Multumesc!
Reteta de ciorba de burta, da, cu oase de vita se face. Sunt persoane care pun picioare de porc-iese ciorba buna, dar nu senzationala. Daca nu va place vita- probati Ciorba radauteana-reteta este pe blog 🙂
AM FACUT SI EU CIORBA DUPA ACEASTA RETETA SI MIA IESIT EXTRAORDINAR DE BUNA EU O FACEAM DUPA O ALTA RETETA ACUM AM SA O FAC NUMAI ASA
Ma bucur tare mult 🙂
Avand in vedere ca nu se stie cine a „inventat’ ciorba de burta nu putem avea pretentia ca avem reteta originala. Aceasta regula este valabila la aproape toate retetele.
Sunt convinsa ca reteta e buna, se aseamana cu a mea. Nu sunt de acord cu doua precizari:
1. faina leaga galbenusurile – fac multe supe/ciorbe (inclusiv de fructe) drese cu smantana si galbenusuri, fara faina si ies cremoase. Apropo, cand fac lapte de pasare la sos nu pun faina, doar lapte, zahar, vanilie si suficiente galbenusuri si obtin aproape o crema …. deci mai multe galbenusuri
2. usturoiul fiert ajunge sa dea un gust metalic a doua zi- nu este adevarat – sunt o groaza de mancaruri in care pun usturoiul de la inceput si a doua zi nu are gust metalic.
Eu prefer sa fierb burta bine curatata separat la inceput, dupa care arunc apa, iar oasele cu maduva le pun in apa rece cca 1 ora sa iasa sangele (pe maduva pun sare si nu iese din os) si dupa aceea le pun la fiert.
Asa este. Cine stie care sunt acelea ,,retete originale”? 🙂
Faina se pune in cantitate extrem de mica, nu se simte si nu dauneaza deloc. Se vede strict la aspectul ciorbei, e ,,legata”, nu are acel usor aspect de mazarat 🙂 . Nu e taiata ciorba, dar nu e ,,legata”
Iar cu usturoiul si felul in care se fierb celelalte-aici e in functie de fiecare om in parte. Cu totii avem ceva al nostru, modalitati diferite. Important este ca finalul sa fie gustos, nu-i asa? 🙂
Regret, dar aceasta nu este „reteta veche”. Abia asteptam s-o citesc. Ciorba aceasta este, mai curand noua. Ciorba de burta nu se face cu faina, ea se ingroasa numai din gelatina lasata de oase si tendoane, dar si din oua, care se adauga fix in fiecare farfurie, batute cu smantana. Chestia cu morcovul prajit si fasiile de gogosar acru sunt gaselnite noi, pentru aspect.
Mujdeiul se adauga la tuslama, dar nu la ciorba.
Cu toate scuzele de rigoare!
Asta cu ouale in fiecare farfurie, nu o stiu. Fata data cu morcov, se face de mult, iar cu gogosarii acri, iar e de foarte mult timp 🙂 . Am gasit aceste sfaturi si in carti de bucate vechi, de prin anii 40 🙂
Pun pariu ca cei scandalizati de lingura de faina nu au consumat niciodata fast-food si nici prajituri cu crema la plic…
Lingura aia de faina are rostul ei, am explicat foarte bine. Nu inlocuieste nimic altceva. Eu nu oblig pe nimeni sa gateasca la fel ca mine, doar am scris reteta asa cum gatesc eu 🙂
Bună seara,
Nici nu știu când au trecut anii (baiatul meu a trecut in anul III de medicina și este tot la ,,buget” și sunt tare mândru de el), am recitit toate postarile și mâine voi face din nou vestita ciorbă de burtă cu care am dat lovitura în fața prietenilor noștri – acum doi ani, după admitere – și cu ajutorul vostru…al tuturor sper ca ciorba să iasă delicioasa. Voi adauga și muștar, dar și puțină făină, voi pune si radacina de patrunjel (chiar daca cineva spunea ca Nu) și mă voi strădui să aplic toate sfaturile dvs. Oricum, sper să avem o seara frumoasă și chiar dacă este vară și cald toți prietenii au răspuns prezent când au auzit de ciorbă… Numai bine tuturor și voie bună ! Cu respect,
Buna dimineata, Aurel. Pupa baiatul din partea mea, ma bucur tare mult. In Italia, noi locuim in casa unor medici(partintii si 2 baieti-medici toti) si ieri a venit baiatul cel mare, sa ne vada. E medic, dar lucreaza in America, la Boston, e cercetator la Harvard. E venit in vacanta si a venit pe la noi sa ne vada, e un baiat tare bun si inimos 🙂 . Sa dea Dumnezeu baiatului tau sa ajunga unde isi doreste, sa fie om cu bun simt si cu frica lui Dumnezeu 🙂 . Fetita mea, anul asta merge la Iasi la Arte.
Iar ciorba va iesi minunata, cu siguranta. Cumpara os din belsug, smantana buna si galbenusuri proaspete. Iar daca ai si burta proaspata, va fi ceva minunat. In Galati pot sa-ti dau sursa de burta proaspata. 🙂
prin partile noastre,de Sf.Ilie, se mananca grau fiert cu miere,lapte sau zahar.Grau nou,udat cu apa si pisat in „chiua” si-apoi vanturat.Se fierbea cateva ore pana cand inflorea bobul…
Ce bun este!! Imi place foarte mult 🙂
Știam șmecheriile, mai putin faza cu pielița – e doar o chestie de estetică, părerea mea.
In Romania, dacă n-ai pile la vreun abator e imposibil sa procuri burtă proaspătă. Eu neavând pe nimeni, apelez la un bun prieten care-mi face rost. Doar ca am de așteptat câteva zile, ceea ce face mai plăcut gătitul ciorbei, parcă devine și mai gustoasă! 😀
Eu sunt maniac al mâncărurilor din burtă, nu numai al ciorbei de burtă. Încerc tot felul de rețete de „tocane” și „supe” de burtă: arăbești, iraniene, italiene, mexicane, ungurești, nemțești, etc. Fiecare are farmecul său. Doar că ciorba de burtă românească e #1! 🙂
Da, e mai greu de gasit burta proaspata, asa este. Dar si ce ciorba iese…. Chestia cu pielita e normala. Am fost acasa la mari gospodina si cand am vazut pielita la burta, m-am oprit. Am si ei piticii mei. E ca si cum s-ar gati puiul cu tuleie 🙂
Mi-ar face mare placere sa facem schimb de sfaturi si retete, Florian. Esti binevenit printre prietenii nostri. Iar pe FB am si niste grupuri 🙂 . Cauta Carte de bucate online 🙂
D-na Bradea,din intamplare am ajuns sa va citesc conversatiile cu privire la CIORBA DE BURTA.M-au amuzat enorm.Sunteti toti asa de draguti ca ma simt dator sa v-o spun,desi nu sunt deloc un fan al ciorbei de burta.Dar un lucru m-a apropiat de opiniile dvs.USTUROIUL pe care nu-l suport,asa pus in exces in ciorba adusa deunazi prin catering-nu spun care si de unde.Asadar sunt de acord cu dresul mancarii in farfutie de catre consumtor.
PS. Se vede ca ati predat la catedra,Aveti rabdare cu toti.Cu atat ma mult cu cat si eu am fost profesor economist gr.I la un liceu economic.Cu stima si satisfactii multe.Si inca ceva.Cu numele de Bradea sunt o multime int-un sat bihorean.Nu sunteti cu originile de pe la Cheresig?
Multumesc frumos pt vizita si aprecieri.
Nu-mi plac impunerile, limitarile, obligatiile, nu accept sa bata cineva cu pumnu-n masa si sa-mi impuna ceva. Nici eu nu impun nimic nimanui 🙂 . Asa ca e firesc sa servesc deoparte usturoiul si otetul, pt ca fiecare sa-si asezoneze sau nu, ciorba. E o dovada de respect fata de omul celalalt. Am fost de multe ori in vizita si cand s-a servit ciorba de burta, nu am putut s-o mananc: era prea acra, prea sarata, prea iute, avea prera mult usturoi…sau dimpotriva, era total fada si mai avea nevoie de dressing. Ca sa nu mai spun de burta necuratata, care-mi face greata completa!
Bradea e numele sotului si parintii lui sunt dintr-un sat de undeva intre Galati si Vaslui 🙂 . Are rude-n toata tara, cine le stie pe toate. Stiti ca se faceau cate 10-12 copii pe vremuri 🙂
Am citit cu atentie reteta ta si desi n-am mai facut de mult aceasta ciorba,mi-ai dat o idee…ma voi duce si voi cumpara eu burta proaspata,ca daca „trec pe lista”… stiu eu cu ce ma „pricopsesc”!Eu,avand in vedere „tineretea” mea…stiam „secretele” tale de la mama mea…eheiii…”dinaintea erei”…tale !Dar un singur „of” am in ceea ce te priveste : chiar daca reteta este absolut OK,ai grija,iubito !Esti plecata ,se pare,din tara si ca atare,te iert pentru sfatul urmator dat de tine:”mestecam bine galbenusurile…mestecam…smantana…etc,etc”!Draga mamei,intai A-mestecam si abia apoi M-estecam !Sper ca nu te superi pe mine,dar imi doresc ca toti romanii plecati pe meleaguri straine sa vorbeasca (scrie)romana corecta,ceea ce-mi doresc si pentru romanii ramasi in tara !Dar voi veti avea copii,si nu uitati,sa-i invatati limba romana,sa stie ce identitate au si sa stie sa vorbeasca cat mai corect limba noastra stramoseasca !Sa traiesti sanatoasa si sa ai succes pe acolo pe unde te afli!
Draga mea Geti,
Multumesc frumos pentru vizita, aprecieri si corecturi 🙂
Am mancat un a, e o greseala, stupida ca orice greseala. Am recitit reteta si intr-un singur loc era scris ,,mestec”, in rest era scris corect . Efectiv am gresit. Cand scrii, se mai intampla sa mananci sau sa inversezi litere. Se mai intampla ca in loc de a sa scriu s sau …altele la fel 🙂 Vrei sa-ti spun ca am mancat a-ul cand am scris Paula? :)))) Fara voie, desigur.
Recitesc textul, dar tot se mai intampla uneori sa nu vad greseala. Asa ca ma ajuta foarte mult cand cititorii imi semnaleaza aceste greseli 🙂 .
Sunt de 3 ani in Italia, vorbesc si scriu romaneste, nu fac parte dintre cei care dupa 2-3 luni isi uita limba. 🙂 Eu ii cam reped pe cei care se dau mari si vorbesc in alta limba cu romanii. Romaneste. 🙂
este o greseala inadmisibila pentru o profesoara, cum spuneti ca a-ti fost 😉
Ce anume?????Care e greseala? :)))
Daca tot e sa facem corecturi, si referinte despre cit e de inamisibil ceva, „a-ti fost” se scrie, corect gramatical „ATI fost” ! Dar, de, ce sa-i faci, asa-i romanul, perfect … Doamna Gina, si eu locuiesc tot in Italia si va multumesc f. mult pt. reteta ! Chiar nu stiam de faza cu galbenusurile si puneam ouale intregi. Din pacate, nu reusesc sa gasesc in Roma burta cruda, „murdara”. Doar in Romania am mai gasit, pe la tarani.
Cauta la magazinele indiene sau turcesti, vei gasi burta cruda, curatata.
Ce inseamna cateva ore (referitor la cat se lasa burta la fiert)? 2 sau 10 tot cateva sunt, dar probabil rezultatul nu-i acelasi in ambele situatii. Deci?
Si inca ceva: ce zeama va mai ramane in ciorba daca eu fierb cu apa doar cat sa acopere ingredientele? Raportul de 100 de grame de carne la 300 de lichid cu ce se realizeaza?
Depinde durata de fierbere de varsta animalului. Aici nu se poate da un timp exact 🙂 . Poate sa fiarba intre 2 si 5 ore, da. Iar apa, pe masura ce scade, se completeaza cu alta apa calda-e o regula extrem de clara si de simpla la orice mancare 🙂 . Daca pui de la inceput 10 l de apa, esti sigura ca o sa scada…cat?
E f f bunaSi eu o fac la fel cu o mica modificare in loc de faina folosesc gustin(amidon alimentar).Merci Gina
GINA ESTI EXTRAORDINARA1!!!111
Multumesc frumos 🙂
Mulțumesc, Gina! Chiar acum urmez rețeta ta, sunt convins ca o sa iasa foarte bine!
Acum e pe aragaz,dupa miros pare buna,dar daca respecti reteta…………..ce poate fi rau?Multumesc .
Spor la treaba, draga mea, iar daca ai intrebari, sunt aici, la doar un click distanta 🙂 .
Abia astept sa vad finalul 🙂
Nu pot decât să vă mulțumesc pentru rețetă, este prima dată când fac ciorba de burtă, nu am cum sa compar decât cu ce am mai mâncat iar ce mi-a ieșit este o nebunie în sensul bun 🙂
Reteta ori bucătarul …cine primește laudele ? !!!
Cu drag și cu bucurie ca am descoperit rețelele dumneavoastră (tale daca-mi permiți )
Laudele le primeste bucatarul, pentru ca oricat de buna si de bine explicata ar fi o reteta, daca bucatarul habar n-are de bucatarie, iese un dezastru.
Asa ca, va felicit!! 🙂
buna ziua, imi place la nebunie ,este metoda pe care o folosesc si eu dar ati omis ceva :galbenusurile de ou se bat intr-un castron cu o lingura de otet si smantana ptr ca atunci can le amestecam in cirba sa nu se faca zdremite sa dea un aspect urat
Va multumes,
sper ca a fost buna observatia
Buna, draga Gina! Doar ce am terminat de păpat ciorba de burta. Deschid fb si ce văd? Rețeta ta. Eu o fac exact la fel doar ca azi am folosit „carton”(burta prefiarta ????????????) ca-mi era tare pofta si cum știi si tu in Italia nu găsești burta proaspăta. Chiar si Nicola, ursul meu, iubește ciorba asta. Eu rețeta o știu de la Mătușa mea care a fost mulți ani șef bucătar in Iași si pe litoral. Rețeta veche cum zici tu. Cu usturoi fiert, cu copite date cu oja roz cu ce o fi, cum ii place fiecăruia așa o face. Eu o fac ca tine. E păcat ca uneori nu putem sa o facem cum scrie „la carte” si mai folosim si „carton” dar am pus muuuuuulte oase bune si a ieșit demențială. Așa e când nu ești acasă la tine si lui nenea cu bocancii murdari care intra pe bloguri si da cu bată in balta i-as pune o întrebare. Are ceva cu cei care sunt plecați? El de ce nu plecat? Nu a putut sau nu l-au lăsat părinții? Sau poate l-au întors de la vama din cauza bocancilor.. In rest îți doresc numai bine, la distanța de un click sunt si eu, mai da un semn de viața. Te pup, Ligia
Te pup, scumpa mea. Cea mai buna mancare este cea facuta cu drag. Restul e can-can. Lasa frustratii sa-si verse veninul, sunt multi si din astia.
Va pup tare pe tine, Nicola si copiii 🙂
pt cine nu gaseste proaspata sau cine nu are chef de curatat burta cruda, este la Lidl burta ungureasca congelata care e mai buna decat celelalte pt ca e f alba, bine curatata si nu e prefiarta, doar oparita. Pe punga scrie ca se opareste 10 min, se arunca apa si apoi se gateste, am procedat asa si a fost f buna, fara diferenta mare cu cea cruda. De asemenea, daca nu aveti macelarie am gasit la Billa oase de vita taiate suficient de mic pt a intra in oala, aveau si maduva.
Nu fac reclama, doar dau niste indicatii 🙂
A mai avut uneori burta proaspata si la Billa, si la Auchan, dar nu se gaseste tot timpul
Foarte bine si multumim de informatii, sunt bine venite 🙂
exact aceasta burta de la Lidl o recomand si eu. Foarte gustoasa, foarte bine curatata, si cand se decongeleaza e burta nu zeama. Oase se gasesc la macelariile mici, de cartier, am gasit si la Kaufland la raionul de carne
Azi vreau sa fac ciorba de burta si am gasit reteta asta. Este ceeace stiam si eu din vechime. Prima data am mancat ciorba de burta buna, la Constanta prin anii ’60…
Mi-a placut chestia cu copita… chestie de gust…hi…
Daca folositi usturoi din China sau Turcia, acela se inverzeste, pentru-ca este stropit cu sulfat de cupru, impotriva incoltirii.
Folositi usturoi romanesc, si va fi in regula, fara gust metalic, fara culori ciudate…
Am citit reteta Ginei, am citit si ceva comentarii. Probabil ca ciorba pregatita de voi se maninca in acea zi. Eu o maninc cam in trei zile. De aceea nu pun faina, galbenusuri,smintina si usturoi. Smintina, usturoi si otet le folosesc cand maninc o portie de ciorba. Faina, …doar cand fac paine. Zarzavaturile le pasez si le pun in oala. Am pus vegeta, ptr culoare si gust. Cand nu am pus vegeta, am primit reclamatii. Pentru Craciun, ptr culoare si gust vreau sa folosesc turmeric, iar ca ulei voi folosi coconut in amestec cu morcov. Nu stiu ce va iesi , dar am sa las un mesaj
Eu asa o fac singura diferenta e ca faina o prajesc separat in putin ulei si cind e maronie adaug galbenusele amestecate cu smintina in care am pus deja supa fierbinte si mai las putin sa fiarba toate la un loc abia pe urma amestec cu restul de ciorba.Probabil cantitatile mele difera putin,eu gatesc pentru nunti si la o oala de 60 litri folosesc 50 lb.de burta.1 lb. e 450 g.
Buna seara doamna Gina, am facut reteta dumnevoastra si cred ca e una din celé mai bune ciorbe care am mancat. Eu traiesc in Spania si am un prieten macelar care imi aduce burta curata si proaspata , am pregatit aceasta reteta de 4 ori si acum toti prieteni vor numai ciorba de burta pana si a spaniolilor le place.
Va multumesc din nou pentru aceasta reteta si va doresc SARBATORI FERICITE alaturi de cei dragi.
Multumesc si eu din tot sufletul 🙂 . As fi onorata daca ati proba si alte retete de pe blog, sa gatim romaneste peste tot in lume!
Sarbatori fericite si dvstra 🙂
Am facut impreuna cu barbatul meu pentru prima data,acuma inca este pe foc,ii aproape pe gata,a iesit super gustoasa si frumoasa felicitari pentr-u aceasta reteta cu respect Cami si Gabi din sibiu
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine 🙂
Am facut impreuna cu barbatul meu pentru primprima data si a iesit super gustoasa si frumoasa felicitari pentr-u aceasta reteta cu respect Cami si Gabi din sibiu ☺
An nou fericit DNA Gina ! Va multumes pentru reteta de ciorba de burta . Am facut cum Ati scris dumneavoastra SI à iesit grozava????????
chiar faceti cu burta proaspata? din aia cu un fir de iarba in ea? 🙂
aia o cureti ca lumea in cel putin o saptamana si douazeci de ape, te ia gaia…
Exista burta congelata de calitate, ce naiba, curatata cum trebuie.
In mare asa o fac si eu, cu mici variatiuni:
-usturoiul pisat il pun final, dar se pune (putin) in ciorba, cand fierbe. Mujdeiul separat, … ma abtin.
– personal prima oara fierb burta un clocot FARA oase si arunc zeama, doar apoi fierb impreuna cu oasele, nu de la inceput, si aceasta zeama NU o arunc.
– faina nu pun, asta e un artificiu ca sa o ingrosi. Consistenta trebuie data din zema de la tendoane, aici e secretul: oase bune, fierte cat trebuie, nici nefierte dar nici racituri sau gelatina.
-am incercat de-a lungul timpului sa o acresc si cu otet, si cu bors si cu zeama de lamaie. Cel mai subtila „acreala” e cu zeama de lamaie.
– mustar in ciorba de burta? ce treaba are o chestiune frantuzeasca – mustarul, intr-o zeama fanariota? Cred ca nici nu stiau de mustar. Dar la noi mai nou se pune mustar in orice, vezi reclama la TV.
Voi incerca si reteta dvs, sunt chiar curios.
Da, folosesc burta proaspata, pun si 1 lingura de faina, am explicat clar de ce si nu mai explic. Faceti un calcul simplu si vedeti cat inseamna 1 lingura de faina la oala de ciorba. Nu mai explic, am facut-o deja.
Am scris reteta cum o fac eu si nu sunteti obligat sa probati reteta. Nu impun asta.
La multi ani!
La multi ani ! esti o gospodina desavarsita felicitari si la cat mai multe secrete in ale bucatariei cu conationalii tai >te pup.Cum am pus si eu de o ciorba de burta ca e ziua lui fratelo si abia asteapta o ciorba de burta dupa aceeasi reteta ca a ta ,mi se pare caea ma gustoasa si reusita ,cui nui place sa se uite.Iar copite sa le manance tot cei cu copite.
Am facut aceasta ciorba si a iesit f f buna! Recomand tuturor sa o incerce ,multumim Gina Badea ,cu siguranta o sa incerc si alte retete delicioase de pe blogul tau.
Cu drag, sa va fie de bine 🙂
buna seara!
mie imi place foarte mult ciorba de burta iarc cum o facem noi e foarte apropiata de reteta dumneavoastra.folosim mai putine oua si mai multa smantana.
eu sunt macelar iar azi seful meu a adus pe cineva sa dreaga o ciorba de burta.(burta proaspata).am ramas mirat cand asa zisul bucatar a folosit 22 de oua la o oala de 10L cu doar doua kg de burta numai muchie si jumatate de kg tendoane.credetima imi place foarte mult ciorba de burta dar din asta nu am avut curaj sa gust.nu mai zic ca la toata cantitatea a folosit 2 morcovi o felie de telina si o capatana de usturoi.
Hm.
Eu pun galbenusuri si smantana adaug putina la ciorba, asa e, dar pun pe masa si fiecare isi adauga cat vrea, in farfurie. Asta e optionala, dar mie nu-mi place cu prea multa smantana.
Legat de ,,minunatul expert bucatar”, aia e apa-npinsa, e mai mult zeama. La 10 l de ciorba(25 de portii), sa pui 2 kg de burta, chiar si muchie, e enorm de putin. 22 de oua, e enorm, ciorba aia a fost ciorba de oua, dreasa cu burta 🙂
Am facut ciorba dupa reteta asta ieri. E bunaaaaa….
Am noroc, aici in USA gasesc burta la un magazin in apropiere, de foarte buna calitate, curatata, fara pielita, alba… numai o spal intr-o apa-doua si e gata de fiert. Cam scumpa ($5/pound care vine cam $11/kg) dar merita.
Am incercat alte retete mai de mult, dar nici una nu s-a apropiat de ce-mi aduc aminte de acasa ca asta.
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine 🙂
Ah, si un secret: la fiert pun niste chimion. Dar nu-l las in supa dupa ce e gata – il pun intr-un saculet de tifon si pe urma il scot.
http://pofta-buna.com/ciorba-de-burta-reteta-veche-autentica-din-caietul-cu-retete-boieresti/
Din meniu de weekend….
Controversata,adorata,comentata dar in final de toti adorata,,Ciorba de burta ”
Sa mai zic? N-are rost…la ce minune a iesit…multu’ de reteta Pofta Buna…ti-am zis ca vreau sa bat record la probat retetele tale 😛
Cine nu stie secretul despre care ai spus nu se numeste gospodina.Reteta aceasta este asemanatoare cu a mea,eu nu pun pastarnac si faina dar in schimb pun o galetusa de smantana cu cel putin 20%grasime si 8 oua,2-3 cu tot cu albus si restul decat galbenusurile le bat bine dupa care le amestec cu smantana
Si daca sunt multe gospodine la inceput de drum si nu stiu, nu e firesc sa aiba de unde sa invete? 🙂
Sunt extrem de multe gospodine, chiar si mai in varsta, care nu stiu aceste secrete, pentru ca nu au facut din diverse motive, ciorba de burta. Asta inseamna ca nu-s gospodine? 🙂
Bunica mea nu stie sa faca ciorba de burta si are aproape 90 de ani. Inseamna ca nu e gospodina?
Mai usurel cu astfel de afirmatii pe pagina mea, va rog frumos. Sunt foarte multe gospodine extraordinare, dar care nu le stiu pe toate. Pentru asta suntem oameni, ca sa invatam unii de la ceilalti 🙂
Smantana cu doar 20 % grasime si ouale cu tot cu albus, vor face ca ciorba sa aiba un aspect usor branzit 🙂
Buna seara nu sunt eu mare bucatareasa , nici nu cred ca am mari talente , nici timp suficient la dispozitie , am facut ciorba de burta dupa reteta dvs si a iesit dementiala .Va multumesc mult si o sa va mai urmaresc blogul . Acum aiu o pauza si apoi o sa afc laptele de pasare , tot dupa reteta dvs . Va Multumesc mult pt ajutor
Ma bucur tare mult. Daca ti-a reusit ciorba de burta, altele sunt floare la ureche 🙂
multumesc! n-am gatit in viata mea, dar m-a impins „nevoia” si a trebuit s-o fac. dintre multitudinea de retete a ta mi s-a parut cea mai atragatoare. a iesit asa cum stiam eu ca trebuie sa fie o ciorba de burta. am apreciat altruismul tau fata de cei care tin mici secrete, ca nu care cumva sa faca cinva o ciorba (reteta) la fel de buna. cand nu ai experienta e usor sa muncesti cateva ore si din cauza unei cantitati aiurea sau etape sa iasa ceva bataie de joc.
Ma bucur mult, sa va fie de bine. Un barbat care gateste e foarte sexi 🙂
NU se lasa legume in ciorba!!!
Cititi atent reteta, am spus ce se face cu legumele 🙂
Am mancat tot felul de ciorbe de burta la multe restaurante ,la multi prieteni si mai bune si mai rele , da toate au fost bune . Cum o face sotia mea e cea mai buna . E la fel ca aceasta reteta numa ca nu aruncam legumele din ea .Eu consider ca daca arunci legumele e ca si cum ai desface o ciocolata si sa arunci bucata si sa mananci hartia .Stiu ca nu toata lumea are aceeasi parere si aceleasi gusturi .
„Tanti” asta n-o avea ea habar de ciorba de burta, insa daca o gătești asa cum scrie ea in neștiința ei acolo iti iese cea mai tare ciorba in veci. Nici nu vreau sa ma gandesc, cum ar fi iesit daca avea habar ????
Eu iti multumesc „tanti” pentru reteta
Multumesc Anna, te imbratisez cu drag 🙂 <3
E o vorba: cainii latra, caravana trece 🙂
Deci trebuie sa va spun de la bun inceput ca sunt un iubitor al ciorbei de burta. Nu mai mancasem o ciorba adevarata de burta de cand s a desfiintat Zahanaua de la Brancoveanu.Anul acesta intamplator am dat peste un restaurant pe la Busteni unde am mancat o ciorba extraordinara de burta, cu o smantana adevarata, un deliciu. Am mai fost de cateva ori de atunci dar totusi sa te duci de la Bucuresti la Busteni sa mananci o ciorba buna e un ceva cam mult timp pierdut. Azi am incercat aceasta reteta si tin sa ii multumesc minunatei doamne Gina pentru aceasta minunata reteta pe care ne-a impartasit-o deoarece este un deliciu , repet , un deliciu.
Singurul lucru care nu mi-a iesit a fost coloratura. Cred ca morcovul din care am incercat sa scot culoarea era chinezesc pentru ca nu prea a iesit deloc culoare din el cand l-am calit in ulei . In rest 100% ” curcubeu pe cerul gurii” .
Gina esti foarte tare si iti multumesc mult.
Nu exista Craciun fara sa fac o oala de 12 l de aceasta ciorba, ne adunam cu totii si o savuram maxim !
Va multumesc din suflet ca v-ati facut acest site. Sunt casnica si am 2 copii pentru care gatesc cu placere. Imi place sa fac lucrurile bine si la mancare imi place sa aiba gust dar si aspect placut. Am facut mai multe din retetele de pe site atat dulciuri cat si mancaruri sau conserve. Este printre putinele site-uri culinare unde iti iese ceea ce vrei sa gatesti chiar ca in reteta. Eu am vrut sa fac si cursuri de bucatar, am inceput dar nu am reusit sa ajung pana la final, urmaresc pe paprika de un an de zile toate emisiunile, si vizitez aproape in fiecare zi diverse site-uri culinare, si am doar 3 sau 4 dupa care ma pot ghida, pt ca am observat ca unele retete de pe alte site-uri, retete incomplete. Imi sunteti foarte draga si gatesc cu placere retetele dumneavoastra, anul acesta o sa fac ciorba de burta exact ca aici abia astept sa o gust. Sarbatori fericite si multa sanatate! Va imbratisez cu drag! Ma numesc Ana.
Draga mea Ana,
Iti multumesc pentru vizita si incredere. Sunt Gina si atat 🙂
Si mie-mi place sa gatesc si sa-i rasfat pe ai mei cu bunatati. Iubesc retetele simple, mancarea gustoasa, care arata bine, facuta cu ingrediente la-ndemana si fara fite.
Da, sunt mUlte site-uri cu retete incomplete, furate, copiate de ici colo, si de la mine se fura cu tupeu, de aceea e blocata copierea. 🙁 . Dar sunt si siteuri cinstite, unde bloggerul respectiv gateste si da retetele corect. Vezi unde-ti place si unde te simti bine, acela e cel mai bun site pentru tine 🙂
Ma bucur ca si eu sunt printre preferintele tale. Nu uita ca sunt aici, la un click distanta, foarte aproape, daca ai nevoie de un sfat sau o cicaleala de mama moldoveanca 😀
Pup tare si cu drag.
Sarut mana pentru masa! Este CEA mai buna ciorba de burta pe care am facut-o sau am mancat-o. Am respectat reteta doar cantitatile nu au fost masurate exact. V-am descoperit acum vreo 2 ani si de atunci am facut mai multe retete de pe site, va admir ca om dar Si munca depusa. Pur si simplu imi sunteti ca a doua mama. Sunt moldoveanca din Vaslui. Va urez in an nou plin de inspiratie, cu multa sanatate alaturi de cei dragi! Pur si simplu va iubesc!
Ma bucur din tot sufletul!
Sunt Gina, atat 🙂
Fa o poza si arata-ne, sa te lauzi, ca meriti, e facuta cu manutele tale. Meritul cel mai mare e al tau 🙂
Yummi, delicioasaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Pofta BUNA cu Gina.
Fiind zi de sarbatoare, mi-am zis sa mai vad ce mai spun priceputii privitor la zisa ciorba de burta. Putine sunt temele care sa insumeze atatea comentarii si controverse.
Prima ciorba de burta am mancat-o, impreuna cu trei colegi de serviciu, intr-un restaurant bucurestean. Din cate am auzit, multi provinciali care poposesc, ca delegati, in Capitala nu pot rata o bunatate precum ciorba de burta.
In ultimii ani am facut deseori acest preparat. In timp am aflat cateva imbunatatiri, precum utilizarea morcovului, un mare secret al restaurantelor. Asa ca vreau sa concluzionez ca …chiar ma pricep la acest preparat.
E adevarat ca „De gustibus non dispuntandum”, dar nici nu se poate „inventa” o mancare traditionala. Copite, chimen si alte asemenea sunt simple experimente ale unor amatori de bucatareala.
Apoi: usturoiul trebuie sa fie doar adjuvant aromatic discret. NU are ce cauta altcumva!! El se pune intr-un tifon sau, mai bine, intr-o capsula (ca cea pentru ceai) care se deplaseaza 2-4 minute prin zeama.
Morcovii, pentru o mai buna dispersie a culorii, trebuie dati pe razatoarea mica.
Prefer sa feliez burta inca de la inceput; fierberea si dezvoltarea gustului se face mai bine astfel.
Legumele NU au ce cauta in ciorba de burta; fiind deja cremoasa nu are niciun rost sa mai fie „ingreunata”.
Imi pare o exagerare si chiar o pierdere a gustului prin fierbere de doua ori; burta de vita nu este fasole ce sa impuna asa ceva. Ciorba de burta are un gust specific: il accepti asa cum este sau renunti. Unii nu mananca urda sub motivul ca miroase a oaie; mie doar asa imi place. Se face urda si din lapte de vaca dar mie nu-mi place.
Se spune in retata ca oasele si burta se fierb cateva ore! Sa fie trei?! sa fie cinci?! Cei interesati ar trebui sa stie la ce sa se astepte.
E parerea dvstra si o respect. Si eu vorbesc din experienta, pentru ca fac ciorba de burta de peste 30 de ani, am facut si la restaurante si acasa. Am facut tone de ciorba de burta, fara exagerare. Ganditi-va ca la restaurant faceam cate 1-2 oale de 50 l zilnic 🙂
Privitor la legume: nu ingreuneaza deloc, o ceapa si un morcov dau dulceata. Nu vad ciorba fara legume.
Osele si burta fierb mult, minim 3 ore, depinde de varsta animalului. Nu se poate spune timpul exact, vita in general fierbe greu, dar daca e vita batrana, fierbe si mai greu. Aici ar trebui sa stiti, daca faceti ciorba de mult timp 🙂
Daca aveti oala sub presiune, timpul de fierbere este 1 ora.
Apoi, nu fierb de 2 ori: prima data oparesc oasele si burta, nu se pierde nimic prin oparire, decat spuma 🙂
Controversata reteta,comentarii mai bine zis,cand o sa am vreme chiar ca o sa le citesc pe toate,am ajuns aproape de jumate,te amuzi citind…
Ma rog…de la 12 l in sus la noi,la Craciun suntem mereu multi !
.
Merci pentru reteta Gina. E pe departe cea mai buna reteta de ciorba de burta pe net, a iesit excelenta
Multumesc frumos 🙂
M-am distrat teribil , citind comentariile cititorilor. Unii sunt naivi ,altii putin ironici si cred ca nu trebuie sa le puneti la inima doamna GINA! Nu sunt un bucatar autentic sau cu diploma in domeniu culinar , dar imi place sa gatesc si ma simt bine in bucatarie sau langa gratarul cu carbuni la o pastrama sau o scrumbie.. Doresc sa va felicit pentru tot ce faceti. Am incercat acum vreo doi ani in urma, reteta de PASTRAMA DE OAIE . A iesit EXCEPTIONAL!!! Consider ca un barbat daca stie sa gateasca , e testul cel mai convingator de supravetuire.Asta asa ca fapt divers. Nu am in intentie sa va plictisesc, mai ales ca e o ora cam tarzie, cu parerile mele.Doresc in schimb sa va prezint RETETA de CIORBA DE BURTA pe care o fac eu , de cca. 20 de ani. In primii ani puneam si eu in ciorba OUA. Dar pe parcurs , capatand experienta , am ajuns la a face ceva bun , apreciat de toti cei care au avut sansa sa guste.REGULA DE BAZA ESTE CA CE BAGI IN OALA AIA IESE.Va prezint reteta pe care o fac eu. Asa ca sa incepem: INGREDIENTE: UN kg de CEAPA , UN Kg de RADACINOASE ( morcov, telina , pastarnac, patrunjel) din toate cate o leaca . TREI SAU PATRU Kg. de BURTA CRUDA, PATRU – CINCI Kg. de OASE DE VITA care sa cuprinda 3-4 TIBII , taiate la fierastra (cereti la macelar ca stie ce sunt) OASE DE LA GENUNCHI (articulatii) , OASE DIN ZONA COZII (nu coada) , TREI „ADIDASI” (picioare de prc).Eu mai puneam cca 3-4 oase de la picioare de VITEL DE LAPTE . Nu mai incape , dar voi continua.
Multumesc frumos 🙂
M-am obisnuit cu rautatile. Las comentariile daca sunt scrise pe un ton decent, chiar daca nu ma lauda sau nu sunt de acord cu mine. Sterg doar comentariile deplasate 🙂
Picioarele de vitel de lapte arata exact ca picioarele de prc (adidasii) , bineinteles putin mai groase , dar UNGHIA ( copita) prin fierbere se topeste si se incorporeaza in zeama ciorbei dandu-i acesteia consisteta . Locuiesc in GALATI si le gaseam canva la supermarket REAL la raionul de congelate , acum dupa ce s-au mutat nu am mai gasit. Dar este valabil pentru cei care poate gasesc in restul tarii.
Sa revin la regula de baza.Cumparati numai BURTA CRUDA , burta sa fie GROASA ( cel putin 4-5 mm ) cu vene groase cat degetul
Acum sa trecem la fapte. Burta impreuna cu oasele se fierb si dupa ce dau in clocot si iese spuma din ele , se spala . Se mai curata burta daca e cazul . Se curata ceapa si radacinoasele , se spala . Aveti doua variante : sa le tocati sau sa le taiati bucati si sa le repartizati in mod egal in oalele in care puneti la fiert bucatile de burta si oasele.Fierbeti separat picioarele de porc , pentru ca fierb mai repede. ( Inainte de a le pune la fiert , curatati-le bine de par si fierbeti-le pana cad de pe os)
Dupa cca. 2-3 ore scoateti o bucata de burta si o verificati cat e de fiarta.Bucata de burta trebuie sa fie aproximativ pe jumate fiarta , se simte la pipait. Daca o firbeti prea tare , nu o veti mai putea taia . Atunci veti face snitele din burta si sigur nu o sa va para rau. Este un adevarat deliciu sa mancati snitele din burta de vita , dar atunci va trebui sa o fierbeti de sa se ” topeasca in gura” Daca considerati ca burta e in regula , o scoateti pe toata intr-un castron o lasati sa se raceasca si dupa aceia o taiati fasii dupa cum va place.
Oasele , le lasati sa fiarba pana se desfac cca. 4ore si pana cand ies toate zgarciurile afara din ele. Dupa care le pescuiti cu o spumuitoare din oala in care au fiert si le lasati la racit , ca sa puteti pune mana pe ele.
In acest timp strecurati si unificati zeama care a rezultat . Zeama trebuie strecurata pentru a indeparta eventualele bucatele de oase care sunt un adevarat pericol in farfurie. Daca doriti, cand strecurati zeama , puteti pasa un pic legumele , dar nu mult. Asta va da o consistenta aparte a ciorbei.
Dupa ce s-au racit , taiati burta , desprindeti canea si tendoanele de pe oase , pe care le veti taia fasii ca pe burta.La fel procedati si cu picioarele de porc. MARE GRIJA LA MADUVA ! Loviti oasele cu maduva de fundul de lemn si puneti toata MADUVA in oala cu zeama , impreuna cu burta si cu tot ce a rezultat de pe oase. Nu o puneti pe paine ca nu va mai iesi ciorba buna. Oala in care faceti ciorba ar trebui sa aibe cam 10-15 Kg ca sa aibe loc sa fiarba. Acum punem totul la fiert si avem posibilitatea in functie de cantitatea continutului sa mai adaugam apa sa o facem cat de densa vrem. recomand sa pastrati proportiile aproximativ o parte continut , trei sau patru parti zeama.Dupa cum va place. Fierbem totul acum pana ce fierbe in primul rand burta. Se fierbe pana cand burta e moale . Eu o incerc luind o bucatica de burta si o strang intre degete. Daca se destrama cand o strang inseamna ca este bine fiarta.Acum burta este gata si va rog sa nu mai puneti nimic in ea. Daca veti face asa cum v-am spus , va iesi o ciorba groasa , cu o culoare galbena specifica. Nu puneti morcov ras ca nu va imbunatati cu nimic gustul. Nu puneti faina sau ou pentru ca va fermenta mai repede. Daca va iese o cantitate mai mare si sigur o va saturati dupa doua zile , dupa ce s-a racit o puneti in casorele de plastic la congelator. Eu fac ciorba de burta de CRACIUN si mananc si de PASTE si se pastreaza perfect si are acelasi gust.
Cand va asezati la masa sa aveti SMANTANA ( de preferinta vrac sau varsata pentru ca cea de la pahar parca e aracet si nu se dizolva ), OTET , USTUROI (mujdei) si un paharel de tuica. Ciorba trebuie sa fie fierbite pentru ca daca adaugati toate ingredientele se raceste.
Acum VA DORESC „POFTA BUNA” ! Asa cum se numeste si blogul doamnei GINA.
P.S. Sper ca n-am uitat nimic important. Am sa recitesc totul si am sa revin daca voi considera ca e cazul.
Cu nstima SILVIU.
Felicitari, Silviu, e cea mai completa si mai originala reteta de ciorba de burta pe care am primit-o pana acum de la cititori. 🙂
Sa ne mai dai retete, se vede ca stii ce faci in bucatarie 🙂
Super delicioasa si merge perfect cu ardei iuti ,adoram ciorba de burta,multumesc e super delicioasa si de fiecare data cand fac iasa la fel de gustoasa ,ca nu te mai saturi asa buna e,multumesc pt retete esti minunata,te pup
Am gasit acum rețeta dvs. După multi ani. E prima oară cand incerc ciorba de burtă, inclin sa cred ca nu voi mai face prea curand deoarece este foarte migăloasă. Daca vă încântă cu ceva va pot spune ca a ieșit foarte buna cu ingredientele pe care le-am gasit aici in Olanda unde locuiesc acum. Am bagat si o coada de vacă pentru a avea ceva carne, mai mult pentru fetita mea care a mancat totul. Va mulțumim pentru rețetă!
Multumesc frumos si eu <3
Este o reteta migaloasa, da, dar rezultatul este minunat 🙂
Nu prea scriu cometarii la retete. Prefer sa le iau de pe net si sa le incerc. Nu am facut niciodata ciorba de burta desi imi place sa o mananc. Cu explicatiile date de dv foarte detaliate si cu talent nu ai cum sa gresesti reteta. Mi-a iesti perfect si nu pot decat sa va multumesc, Pentru ca la noi acasa nu prea se consuma gluten, decat paine cu maia , am pus faina de orez. A iesit geniala. Fina si plina de gust datorita indicatiilor primite. Nu pot decat sa va multumesc. Aveti retete foarte bune si m-am convins nu numai citind aceasta reteta dar si altele facute de dv. Felicitari inca odata si multumesc.
Multumesc din tot sufletul si felicitari. Magia au creat-o manutele tale, eu doar ti-am dat cateva indicatii simple 🙂
Te mai astept pe la mine, sa mai gatim impreuna si alte retete gustoase. Sunt aici, la doar un click distanta oricand ai nevoie de un sfat sau o cicaleala <3 Si mie-mi place daca-mi lasi comentarii.
Pup tare.
Am facut-o si a iesit foarte buna. Am facut doua modificari: in loc de o lingura de faina am pus o lingurita de amidon si nu am pus morcov calitat in ulei la final. Am pus doar gogosar murat, taiat foarte subtire. Dar astea sunt amanunte si fiecare face dupa gustul lui. Reteta si explicatiile sunt foarte bune. Ciorba a iesit excelenta.
Am mancat ciorba de burta in multe locuri cu pretentii dar parca cea pe care am facut-o astazi este mai buna decat cele pe care le-am mancat pana acum.
Multumesc pentru reteta si explicatii, este excelenta.
Luminita
Alta ciorba de burta reusita! Sa va dea Dumnezeu sanatate, doamna!
Multumesc din tot sufletul.
D-na Gina, singura diferenta pe care o stiu este ca nu se pune otet si usturoi in timpul prepararii. La sfarsit cand se serveste se pune pe masa hrean ras cu otet, mujdei si smantana. N-o luati ca pe-o critica asta mi-aduc eu aminte de prin anii 60-70 cand mai exista oarece respect pentru clienti.Revenind la reteta acuma depinde si ce-nteleg unii prin ” țurloaie” de vita. Reteta corecta, felicitari
Nu e suparare deloc. Eu pun foarte putin otet in ciorba, pentru ca se fixeaza altfel gustul. Usturoiul, da, il servesc separat, mai pun si otet, pentru ca fiecare sa-si puna cat vrea in farfurie.
dear gina ,
este o reteta grozava. sper intro zi ne intilnim. te invit sa faci to cierba asta fenomenala.
Multumesc frumos 🙂
Am avut pofta de mult de ciorba de burta și am încercat azi rețeta dumneavoastră. Am crescut in Ardeal unde legumele se arunca după fiert însă am încercat sa văd cum iese. Gustul a fost bun dar textura a fost mai mult de supa crema decât ciorba de burta. A trebuit sa folosesc de asemena smântâna de frișcă (heavy cream) cu un pic de buttermilk, fiindca in state nu exista smântâna, cel mai apropiat fiind creme fraiche care nu am găsit de data asta. Am dres-o bine înainte pana amestecul de oua și smântâna a fost fierbinte însă la fiert s-a tăiat care cred ca a adăugat la textura de crema. Mâine Adaugă mai multă apa și vom vedea. Eu am adăugat usturoi și in ciorba și in bol. De asemena am pus cu mult mult mult mai mult oțet și sare, fiindca avea altfel gust de supa
Daca s-a taiat, da, de-asta pare supa crema. Sa pui putin otet in crema de oua si smantana, apoi adaugi zeama clocotita. Oul si smantana sa fie la temperatura camerei, nu de la frigider.
O sa fie mai bine data viitoare.
cind a aparut aia cu alert de frica nu am mai citit reteta.ma baga astia la furt.pacat poate ca era buna dar e dreptul d-vstra si nu vreau sa vil iau.mai bine o bagati la secret.
Alerta este pentru cei care fura poze si retete si le posteaza pe siteurile personale 🙂
Multumesc pt reteta a iesit foarte buna, e prima data cand o fac, dar a iesit buna pentru ca v-am urmarit pas cu pas
Mă bucur, Luiza! 🙂
Sărbători fericite!
Saru-mana pentru masa. O reteta extrordinara, am papat tot!
Sa va fie de bine, George! Multumesc!
Te invit sa incerci si alte retete de pe blog, ai de unde alege. 😛
De acum e reteta dupa care ii prepar ciorba de burtă soțului meu, ii place tare mult, dar mereu a avut ceva de zis pana acum. Reteta aceasta a fost (citez): „asa cum o facea mama”.
Va multumesc!!
Cu cel mai mare drag, Gica!
Iti multumesc si eu si te astept cu drag oricand pe blog.
reteta este f buna,si f bine explicata.unele comentarii sunt de prost gust
Bună ziua,
Am cumpărat și eu burta proaspătă sa fac ciorbă. Mi-au spus că este deja curățată de pieliță. Am dat-o in clocot și într-adevăr cum am văzut în filmulețul dvs , de pe o bucata am jupuit pielea, dar de pe celelalte se jupuiau așa că niște firișoare, nu piele. Credeți că celelalte bucăți erau curățate sau așa era normal să se curate? Mulțumesc mult pentru răspuns!
Unde sunt firisoare e bine, e curatata deja. Eu o verific si o curat mereu, pielita aceea nu o curata, doar albesc burta atat.
Spor la gatit gustos si Sarbatori cu multa bucurie 🙂
Am cumparat si eu burta cruda de vita. Am spalat o bine, i am curatat un strat de piele (cred ca asa trebuia), am tinut o in apa cu otet si bicarbonat. Cu toate acestea dupa oparire are o culoare cenusie si un miros destul de neplacut de grajd. Mentionez ca era curatata deja. Mirosul si culoarea sunt normale? La prima oparire mirosea in toata casa de ti muta nasul din loc.
Mai trebuie tinuta in apa cu otet si bicarbonat, schimbi apa de cateva ori.
Dupa parerea mea reteta este completa si mai ales delicioasa. Recunosc ca eu nu folosesc faina. Prefer putin mai multa smantana din cea mai grasa pe care o gasesc in comert. Fie vorba intre noi, are smantana din comert destula faina, amidon etc. Eu folosesc picioare de vita de regula articulatii pentru zgarciuri si tendoane. Ceea ce nu stiu este care parte de la buta de vita este mai buna pentru ciorba: partea fagure sau partea „flausata”. Astept sfatul priceputilor in materie.
Multumesc si pofta buna!
Multumesc frumos.
Pun 1 lingura de faina pentru finete. Reteta e foarte veche, pe atunci se folosea smantana de la tarani 🙂
Burta eu recomand sa iei din toate felurile cate putin, se combina. Clar, flausata e mai buna de ciorba, iar preferata mea e muchia, partea aia groasa, numai carne 🙂
Multumesc pentru reteta. Abia am terminat ciorbita, este pentru prima data cand fac si mi-a iesit superrr buna!! Am inceput sa gatesc de putin timp si m-am tot ferit de ciorba de burta pentru ca stiam ca este un pic mai pretentioasa dar cu reteta dumneavoastra a iesit exact cum trebuie.
multumim doamna gina pentru retete! strict informativ. mai sus sint mai multe comentarii despre copitele – unghiile de vita. din memorie , sursa tvr1 , ceva un reportaj din si despre azerbaijan – scuze daca nu este dactilografiat corect , din care am inteles ca : ciorba din unghi si copita de vita , rachiu din agude – dude – sint produse traditionale acolo. sa zic asa prin comparatie sarmalute si mamaliga , rachiu de prune la noi romanii. evident ca nu am consumat niciodata nimic din Baku sau de pe linga . cam greu sa inteleg cum reusesc aia sa faca distilat din dude! canalul tv rtc = alta sursa. ocazional vizualizez o emisiune despre „restaurante americane” = un tip se plimba prin statele unite si filmeaza restaurante , bucatari si retete deosebite. intr-un episod , un patron si bucatar negru – in varsta -prepara ca meniu zilnic intr – un fel de cantina amplasata linga poarta unei uzine , unghii , copite si coada de vita, intestine de porc fierte. clienti super multumiti. cica retetele sint transmise de la strabunici , negri , care trebuiau sa se multumeasca cu ce aruncau mult mai bine plasati social cetatenii americani albi. da , se folosesc cu succes si unghiile de vita. evident nu ma pricep la aceste retete. avem destule retete traditionale romanesti.
Salutari din UK. Aseara am incercat reteta dvs. Excelenta. Sunt cateva chestiuni pe care le-am aflat ieri – lingura de faina adaugata la galbenusuri si smantana, legumele pasate puse in zeama (care sunt convins ca au dat surplusul de gust) si ardeiul iute la fiert. Atat de simplu, dar cam cum e in cuiul lui pepelea – “asa cui faceam si eu, poate chiar mai dichisit, insa vezi ? Nu m-am gandit”. Nu am avut burta proaspata, insa am luat burta pre fiarta de la un magazin polonez si spre surprinderea mea aroma era inca foarte puternica. Deci a fost ok. In plus am adaugat si ardei capia murati in otet, pt ca stiti ca in afara est europenilor nu prea stie nimeni de gogosari. Una peste alta este cea mai reusita ciorba de burta pe care am facut-o pana acum.
Felicitari din tot sufletul si ma bucur ca a iesit ceva pe gustul tau. Pupa-ti manutele, ca ele au infaptuit magia, eu doar am dat niste sugestii simple 🙂
Abia astept sa mai probezi si alte retete de la mine 🙂
Buna seara! Sunt din Bucuresti si nu stiu daca gasesc pe undeva burta proaspata. Ma gandeam daca m-ati putea indruma. Va multumesc!
Imi pare rau, nu stiu.
Fiți binecuvântată doamna Gina Badea 💝💝💝🌺🌺🌺😘😘😘
Doamna Gina Badea ar fi mult deranj pt d-voastră câteva explicații pt cum se fac gălușcuțele (cele din gris) sau altceva???
Nu cam îmi ies
Mulțumesc frumos 🌷🌷🌷
Sigur ca da, Mia. Gasesti reteta aici: https://pofta-buna.com/galuste-de-gris/
D.na Gina am și eu o întrebare:de ce dacă este cea mai buna supa de la genunchi se aruncă și nu se pun genunchii separat și burta separat luăm spuma de la apa genunchilor și la urmă să punem burta tăiată peste? Aruncăm bunătate de supa de la cartilagii? Și eu aș adăuga la sfârșit și 1-2 gogoșari de la oțet tăiați fideluta.Stima și-mi cer scuze dacă am deranjat.
Nu e deranj deloc. Se arunca doar prima apa, cand totul abia a dat in fiert, nu apuca sa iasa gustul din oase. Dureaza cateva ore pana fierb oasele si cartilagiile 🙂
Am o problemă, eu folosesc multe oase de vită la prepararea ciorbei de burtă, îmi plac foarte mult tendoanele şi cartilajele împreună cu burta propriu-zisă. După ce se răceşte, ciorba se leagă devenind o pastă asemănătoare cu piftia, iar problemele apar când, pentru servire iau din respectiva compoziţie şi o încălzesc constat că bucăţile de carne şi/sau tendoane rămân undeva la fundul oalei, devenind o aventură amestecatul prin oală pentru a nu mânca doar ciorba simplă. Întrebarea este dacă e o soluţie să las ciorba simplă în oală şi să scot carnea şi tendoanele separat într-un bol,urmând să le servesc separat la masă ? Nu se usucă dacă le ţin scoase din lichid ? Am văzut odată, la un fast-food cum se puneu în farfurie ciorba şi bucăţile de burtă ţinute separat.
Mulţumesc.
Si eu patesc la fel, pun multe oase si iese o gelatina 🙂 Ca sa fie bine, recomand sa pui ciorba calduta in cutie de plastic din aceea cu capac, dar o cutie mai mare. Dupa ce se raceste si se incheaga o tai cu cutitul, ca pe budinca, si scoti cate portii vrei. In felul acesta ai portiile cu tot cu carne, tendoane, zeama.
Nu e bine sa tii carnea separat, se usuca si prinde gust neplacut. La restaurante trebuie sa cantareasca, de aceea tin totul separat, dar acasa, nu e cazul.
Mulţumesc mult pentru răspuns ! Unii, cărora le-am povestit păţania mea m-au certat pentru că pun atâtea oase încât să se lege ciorba spunându-mi să pun doar un os-două cât să dea gust şi nici nu se încheagă. Evident că fiecare găteşte acasă după cum doreşte, dar aşa după cum ai spus şi în reţetă, nu vreau să iasă o zeamă lungă chioară şi fără gust. O să-ţi urmez sfatul. S-auzim de excelent !
Multumesc frumos si eu. Intotdeauna raspund.
Sa tii minte de la Gina: cea mai gustoasa mancare e cea facuta acasa, cu mana, asa cum iti place tie, nu cum spun asa zisii experti. Iar o mancare apa chioara, nu are rost. Da, am vazut mari experti care fac ciorba de burta apa chioara, dar asta e fix treaba lor. Eu, acasa, gatesc mancaruri gustoase, prefer sa mananc putin, dar bun. Nu vreau sa fie matul ghioaga, sa fac oale imense cu mancare.
Da, recomand sa pui si lingura aia de faina: nu inlocuieste smantana, doar face zeama matasoasa, cremoasa, nu mai are acel aspect de taiat. E sceretul bucatarului.
Iar o mancare la care nu faci economie la oase, carne, legume…e gustoasa!
Astazi am sa fac si eu reteta asta de ciorba de burta, sincer dupa ce am vazut videoclipul nimic nu ma mai poate opri. Trebuie sa recunosc ca am gasit burta prefiarta, nu am stiu de care sa cumpar, dar am incredere ca va iesi. Va las sa stiti.
Multa sanatate
Spor! Daca ai oase de vita va fi buna.
A iesit super buna, trebuie sa recunosc ca am pus faina cu mai multa grasime si asta a facut ciorba sa fie groasa dar si foarte gustoasa.
Multumesc mult pentru reteta
Multa sanatate.
Sa va fie de bine!
Buna ziua stimata doamna.
Ați devenit prietena mea online,gătesc numai cu dumneavoastră, sunt plecat din România si nu am știut sa gătesc,acum pot spune ca sunt mulțumit datorita dumneavoastră, ori ce gătesc împreună cu dumneavoastră totul este super bun iar vecinilor le plac foarte mult.Mulțumesc.
Sa-ti fie de bine, Nicusor, te imbratisez. Stiu cum e sa fii plecat, nu e deloc usor.
Sa fii sanatos, ai grija de tine 🙂
E prima data cand fac ciorba de burta acasa, iar rezultatul este mult peste asteptarile mele. A iesit o ciorba de burta perfecta, mai buna decat cele pe care le-am mancat la restaurant. Recomand.
Prin anii 88-89, eram fotbalist de divizia A într-unul din cele mai mari orașe din țară. Eram, cu toții înnebuniți după ciorba de burtă. Într-o zi, am intrat în bucătărie (eram cunoscut și respectat, așa că nu s-a supărat nimeni) și l-am rugat pe bucătarul „nea Petrică” să-mi dea rețeta. S-a codit puțin, dar a acceptat și mi-am notat totul, în detaliu, ba chiar am și asistat la întregul proces. Rețeta e IDENTICĂ cu cea a doamnei Gina, INCLUSIV făina! La capitolul oase, am scris atunci un „genunchi” de vacă, deci nu copite, nu unghii! și câteva oase cu măduvă. Nea Petrică punea usturoiul chiar la ultimul clocot și oprea focul, apoi urma liezonul pus dintr-o dată, „în bloc”, cum zicea el, în mijlocul unui vârtej făcut cu destoinicie în uriașa oală!
Minune de ciorbă de burtă, ce vremuri! Restaurantul se numea Dunărea…
Da, era vestita ciorba de burta. Erau restaurante care din asta supravietuiau, toti stiau unde se manca cea mai buna ciorba de burta din oras. Recomand sa folosesti multe oase de vita, cu maduva. Iar maduva o scoti sio mananci pe paine prajita, cu sare, usturoi si stropita cu otet.
O bunatate! Asta era mancarea bucatarului 🙂
Delicioasa!
Ciorba de burta perfecta!! Am retinut toate trucurile, de acum nu voi mai renunta la ele….
Buna ziua Gina….Multumesc mult pentru sfaturile si ponturile pentru o ciorba de burta de vita reusita. Sarut mainile si la numai de bine sa auzim. Cu deosebit respect, Nelu, Bucuresti sector 5.
Dna Gina, doresc să fac, pt prima oară, rețeta aceasta dar am cumpărat burtă de vită porționată congelată. Nu scrie dacă este prefiartă, dar scrie că necesită tratament termic.
Cum procedez cu acest gen de burtă?
Mă ajutați, vă rog, cu un sfat? Mulțumesc,
Recomand sa cumperi si oase de vita, ca sa fie gustoasa. Pui la fiert oasele, burta o lasi in apa cu otet. Dupa ce fierb oasele 1 ora, adaugi burta si mai departe respecti reteta data de mine.
Cea mai buna ciorba de burta in anii 80 din Galati o gaseai la Continental apoi la Dunarea jos in crama sau la restaurantul de vis a vis de Biserica Greceasca, cred ca studentesc se chema si mai era unul la Gradina Publica , unde ati lucrat? Studenti fiind faceam cheta si era ciorba preferata. Apoi am invatat sa o fac in casa si ciorba de burta si tuzlama la ocazii, aveam acces in abatoare si luam numai muchii de burta si tendoane evident. Foarte rar gasesc acum burta proaspata , am cumparat burta prefiarta , aveti dreptate , nu e acelasi lucru chiar daca am fiert oase de vita inainte. Am citit cu placere reteta, aveti multe trucuri pe care nu le stiam , toata viata ai de invatat !
Ciorba buna de burta prin 86 – 87 era la Zahana, in port, la Dambovita – in Mazepa…deja nu se mai gasea burta buna, era mare problema.
Acum se gaseste burta proaspata in multe locuri, sunt macelarii dar si in Auchan sau Selgross.
Multumesc, Gina Bradea!
A iesit asa cum ai spus că va ieși! Rezultatul este garantat! A fost cea mai complimentata ciorba din cate am facut pana acum! Multumesc!
Multumesc frumos si eu. Ma bucur din tot sufletul. Sa mai imcerci si alte retete de la mine, vei fi surprinsa de rezultat 🙂
La mine acasa eu sunt maestrul cand vine ciorba de burta. Desi aveam alta reteta, am incercat-o si pe a dvs si am reusit sa imi impresionez si mai tare familia. Am reusit sa obtin laudele sotiei, mi-a zis ca asa savori aveau doar mancarurile facute de bunica ei. Ma simt mandru si va multumesc ! 🙂
Nimic nu se compara cu mancarurile facute de mame si bunici, asa e! Sa va fie de bine!
Am deja câțiva ani de când fac ciorba de burtă după rețeta dumneavoastră și mereu mi-am impresionat prietenii cu ea. O rețetă simplă, explicită, cu rezultat excepțional. Chiar și acum în plină vară nu m-am putut abține să nu fac asemenea minunăție. Vă mulțumesc și vă doresc sănătate!
Multumesc mult si eu, sa va fie de bine!
Aceasta este una dintre cele doua specialitati pe care sunt stapan in bucataria noastra. Toti ma lauda si imi spun ca fac cea mai buna ciorba de burta, iar cand ma intreaba le spun ca reteta e secreta. De fapt e de la dvs. Va multumesc
PS: A doua specialitate de care ma ocup este gratarul, evident:)))
Acele mici trucuri date de dvs fac diferenta si ma ajuta sa fac cele mai bune mancaruri. Am incercat pentru prima data sa fac ciorba de burta si a iesit ceva fantastic de delicios
Super buna ciorbita, multumesc mult Gina pentru reteta, totusi o singura nedumerire: de ce trebuie aruncata apa dupa prima… oparire…? Consider ca o parte din gustul oaselor si al burtii se pierde!
Nu se pierde nimic, stai linistit. Doar se opareste, nu se fierbe nimic. Poti sa treci peste etapa asta daca ai dubii, dar incearca o data si vezi cum iese 🙂
Sărut măna doamna Gina, vă stimez și vă respect pentru ceea ce faceți și să știți că multe rețete de a dumneavoastră am încercat și sunt foarte mulțumit de rezultat( cârnați, tobă, ciorbe, pui etc), ca și remarcă, cea ce nu am citit la comentarii la nimeni este faptul că teoretic așa fac și eu ciorba de burtă cum o faceți și dumneavoastră, numai că eu nu completez cu apă apa ce se evaporă ci cu zer(cea ce îi dă o aromă și gust mai aparte și zic eu mai gustoasă……
Foarte bine! Dar nu toti avem zer, asa ca punbem apa 🙂
La mulți ani, soțului Dvs! 🥳
Sarutmana!
La mulți ani domnului Urs! Sa vă trăiască ani buni, frumoși și sănătoși!
Sarutmana!
La mulți ani sănătoși soțului dumneavoastră!
La multi ani,domnului urs,multa sa natate si fericire.
La mulți ani domnului Bradea, sănătate și bucurie nemăsurată!
La mulți ani sănătoși și rodnici, alături de cea mai iubită doamnă din social media, domnule urs! 😀
Sarutmana!
La multi ani dl Urs! Multa sanatate si fericire alaturi de asa o familie frumoasa! 🙂
Sarutmana!
La mulți, mulți ani domnul „Urs”cu sănătate și mii de binecuvântări divine!!
Sarutmana!
La multi ani sănătoși și fericiți alaturi de cei dragi! Să rămâneți mereu aceeași persoană minunata !
Sarutmana!
La multi ani frumoși Celui mai Iubit Urs!🥂
🎂🥂🎉🎆
Sarutmana!
LA MULȚI ANI! Să vă trăiască soțul și dvs împreună cu el! Sănătatea si fericirea să vă umple viața!
Sarutmana!
La mulți ani domnului Urs! Să vă trăiască și mulți ani împreună cu sănătate și bucurii vă doresc!
Sarutmana!
La mulți ani soțului dumneavoastră, sa fie sănătos alături de voi și cei dragi !!! O zi frumoasa va dorim !!!
Sarutmana!
La multi ani ,cu sanatate si bucurii , sotului !
Sarutmana!
La mulți ani binecuvântați soțului dvs., „dl Urs”! Sănătate de oțel și bucurii nenumărate alături de cei dragi!
Sarutmana!
La multi ani, soțului!!!
Sarutmana!
La multi ani, pentru domnul Bradea! Va urez sa fiti sanatos si sa aveti multe bucurii!
Sarutmana!
La mulți ani, cu sănătate,bucurii și împliniri,domnului Bradea! 🥳🍾🥂🎂🍀
Rusalii binecuvântate,cu oameni dragi aproape!🙏
Sarutmana!
La multi ani frumosi și sănătoși domnului Urs! 😀
Sarutmana!
Multă sănătate și fericire, alături de cei dragi.La mulți ani, Doru!
Sarutmana!
La multi ani minunati, cu multa sanatate, spor si ajutor in toate! Chiar ieri, cand invarteam la sarmale, ma gandeam la dvs, cum faceti sarmalele impreuna. Asa sa va tina Dumnezeu, cu multe bucurii si impliniri! Imbratisari din București!
Sarutmana!
La mulți ani fericiți cu sănătate și bucurii,d-nui Urs!
Sunteți minunați!
Vă urmăresc cu mare drag!
Sarutmana!
La mulți ani sănătoși și fericiți alături de cei dragi ❤️ mulțumesc pentru rețete și sfaturi.
Sarutmana!
Tare delicioasa ciorba de burta ,si noua ne place foarte mult.E super rețeta .La multi ani sănătoși și fericiți 🥳🥳 soțului tău !
Sarutmana!
La multi ani cu sanatate si multe bucurii!!
Sarutmana!
La multi ani soțului dumneavoastra! Petrecere frumoasa!
Sarutmana!
La mulți ani fericiți și frumoși! Sa va trăiască și sa ii trăiți! Sa aveți o zi frumoasa!
Sarutmana!
La mulți ani frumoși! Sunteți un cuplu superb! Îmi sunteți tare dragi! 🤗
La multi ani!🥂
La mulți ani, cu sănătate și fericire! Petrecere frumoasa!
La mulți ani minunați și sănătoși, domnul urs! 😊🥂🎁
La multi ani sanatosi pentru sotul D -voastra!
Felicitari pt tot !
la multi ani binecuvantati cu sanatate dl Sot si cat mai multe bucurii sa aveti impreuna 🙏🥳🎂
La multi ani sanatosi si fericiti! 🥂🥂🎁🎁
La mulți ani frumoși și sănătoși, soțului dumneavoastră!
La mulți ani, sănătoși și fericiți domnului Urs 🐻 !
Dna Gina, de câțiva ani de zile gatesc dupa rețele dvs iar soțul, copii si invitații de la masă sunt foarte fericiți. Vă îmbrățișez cu drag ❤️
La multi ani, domnule Urs 😀! La multi ani, doamna Gina! La multi ani fericiti impreuna! Sunteti o super-echipa si o super-familie!
La mulți ani cu sănătate soțului! Sa vă bucurați împreună ani mulți cu sănătate și bucurii!
La mulți ani cu sănătate și multe bucurii!!
La multi ani! 😊🎂🥂🍾🥳
La multi ani, dlui Doru, aka Ursu” dnei Gina!
Multa sanatate si numai bucurii Dvs si întregii familii!
La mulți și binecuvântați ani!🎂🍾
Vă mulțumim pentru rețetele minunate, să aveți o zi binecuvântată! 💐
La multi ani, domnule Bradea!
La mulți ani, domnul Urs! Sănătate și bucurii.
La multi ani sarbatoritului!Sa fie sanatos si fericit!🎊🎉🍻
La mulți ani fericiți soțului dvs., ,multă sănătate și bucurii alături de frumoasa familie!🥂🍾🎂🎉
La multi ani sanatosi!! O zi frumoasa Sa aveti !!!
La multi ani frumosi si sanatosi Dl Urs! 🍀🥂
La mulți ani sănătoși și fericiți alături de soțul dvs! Iubire și înțelegere vă doresc 🥳🥂
La multi ani! 🍾Multa sanatate si bucurii impreuna! 🎉🎉🎉
La multi ani frumosi sotului dvs ,sanatate si tot ce-si doreste !
La mulți ani sănătoși și fericiți pentru soțul d-voastră!🎉🍾
La mulți ani, Ursului! Îi doresc multă, multă sănătate, fericire cu multe bucurii. Sunteți foarte frumoși, iar umorul să nu vă părăsească niciodată! 💕💕💕
Să aveți o zi superba ca voi! 🥂🍾❤️🥂🍾❤️
PS: Foarte bună ciorba de burtă! Este preferata familiei mele și nu numai. Avem un prieten de familie care, pe unde se duce spune:”Ciorbă de burtă ca la Irina, nu am mâncat nicăieri.” 😊
La mulți ani soțului, multă sănătate cu bucurii și împliniri; la cat mai multe ciorbe de burta pentru dumnealui 🤗🎉🎉🎉🎉🎂🎂🎂🎂
La mulți ani! Cu sănătate, bucurii și reușite în tot ce vă propuneți să faceți!
Poftă bună și petrecere minunată!
La mulți ani, cu bucurii!
La mulți ani sănătoși și voioși, domnule Urs!
La mulți ani dl Doru! Ciorba de burta e și preferata mea! La mulți ani inca o dată!!! 🍾🥂🎊🎉🎂
La multi ani si multa sanatate sotului
La multi ani cu sanatate sotului !Pofta buna si multumim !
La mulți ani sănătoși și fericiți! 🍾🎊🎂
La multi ani sanatosi, domnului Urs. O zi minunata alaturi de cei dragi.
La multi ani !
La mulți ani frumoși și sănătoși, Doru! Domnule Urs, am împlinit și eu 55 ieri, așa că…Bun venit în gașcă!
Să fii sănătos! Că iubit ești!
Doamne ajută!
Gina Bradea este preferata mea, gătesc, vă urmăresc, BRAVO vouă!
Succes, sănătate, La Mulți Ani!
Sarutmana! La multi ani si dvstra!
La multi ani, Doru Bradea! sa fii sanatos si fericit, sa ai grija de Gina! (reciproca , sigur, ca la matematica, e adevarata! )
La mulți ani,să vă fie sănatos si fericit și să vă bucurați unul de celălalt,oameni harnici și frumoși!
La mulți ani domnule Urs , multa sănătate amândurora! 🤗
Doamna #Gina Bradea La mulți ani, „jumătății” dumneavoastră! Să fie sănătos și să vă bucurați de multe momente frumoase împreună, până la adânci bătrâneți!
La multi ani cu sanatate ,sotului dumneavoastra si dumneavoastra alaturi de el !
La mulți ani frumoși și sănătoși alaturi de cei dragi!
La mulți ani cu sănătate, bucurii și bunătăți!
La mulți ani domnule Bradea!
Sarutmana!
La mulți ani buni cu sănătate și bucurie alături de cei dragi! … și la multe rețete gustoase pentru noi … 🍾🥂🍰🌞🌞🌞🎉🎉🎉
Sarutmana!
La mulți ani sănătoși și frumoși
Sarutmana!
La mulți ani domnului Urs!
Sarutmana!
La mulți ani fericiți și sănătoși,soțului dvs!Un abbraccio
Multumim din tot sufletul!
daca fierbi usturoiul se inverzeste si ida si un gust prost la ciorba