Lebar de casa reteta ca-n Moldova

Lebar de casa – reteta ca-n Moldova, este un preparat care se face usor si rapid, in orice moment al anului, chiar daca nu aveti purcelul in batatura. Este ceva asemanator cu pateul de ficat, cu gust intens de ficat.

Se poate face si din ficat de vita, dar eu il prefer pe cel din ficat de porc.

 Mai multe retete de mezeluri de casa vedeti aici.

Lebar de casa, ca-n Moldova

Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de lebar de casa ca-n Moldova?

Lebar de casa

Rating 

Lebar moldovenesc reteta pofta buna cu gina bradea 700x467 - Lebar de casa reteta ca-n Moldova
Lebar de casa, ca-n Moldova, o reteta traditionala de Craciun, este asemanator la gust cu pateul de ficat.
Ingrediente
  • -700 g ficat de porc
  • -1 bucata de burta (poala de porc), cam de 500 g, sa aiba suvite de carne cu slanina
  • – 1 splina
  • -1 inima
  • -1 limba
  • -sare, piper, ardei iute , ienibahar boabe, dafin
  • -1 ceapa
  • -1 morcov

Cum se face reteta de lebar de casa, ca-n Moldova?

Ficatul si burta de porc, alaturi de celelalte organe, daca folositi, se spala bine in mai multe ape, limba se curata si se pun la fiert in apa cu sare.

Cand da in clocot, se lasa focul mic, sa se adune spuma si sa nu se tulbure zeama, se aduna bine spuma si se adauga piperul, ienibaharul boabe, frunzele de dafin si un ardei iute (optional, dar va recomand sa puneti macar un varf, ca tare mai da gust bun).

Dupa ce porcariile sunt bine fierte (se probeaza cu furculita), se scot si se lasa la racit.

Sfaturi de la Gina Bradea

  • Racite bine, se taie bucati si se trec prin masina de tocat sau robot, sa iasa o pasta fina.
  • Eu dau prin masina si ceapa si radacinoasele, le adaug in lebar, dau gust bun.

Se potriveste gustul cu sare si piper si se mai adauga din zeama in care au fiert carnurile, pana se obtine o pasta usor modelabila.

Se umplu intestinele (spalate in apa rece si calda si apoi lasate in apa cu otet sau felii de lamaie,sa dispara mirosul specific).

Se leaga sau se cos bine capetele, se inteapa din loc in loc cu o scobitoare si se pun la fiert, in zeama ramasa de la fiertul carnurilor.

Se fierbe cam 10-15  minute, apoi se scoate, se asaza intre blaturi din lemn sau tavi, cu o greutate deasupra, sa se aplatizeze putin si se lasa la rece pana a doua zi. Dupa preferinta si daca aveti unde, se poate si afuma.

Se serveste cu paine proaspata, mustar sau diverse legume (rosii, castraveti, ardei grasi, castraveti murati, gogosari in otet etc).

La bunicii mei, pe linia Barladului, la toba si lebar se adauga sange (am descris metoda la reteta de toba). Mie personal nu-mi place nimic in/sau cu sange, asa ca nu fac si nici nu mananc in alta parte.

Toba de casa (reteta moldoveneasca)
Toba de casa
Cighir moldovenesc
Cighir
Caltabos moldovenesc
Caltabos
Carne prajita in untura la garnita
Carne in untura

Tot la tara, cei care au porc, fierb organele, carne,picioare si cap de porc si cand sunt racite se separa care sunt pentru toba, care pentru lebar, pentru ca porcii de la tara au doar un singur ficat si 2 urechi, iar noi, cei de la oras cumparam cate 7 ficati si 3 inimi. 🙂

Pofta buna!

Lebar de casa (reteta moldoveneasca)

Lebar de casa (reteta moldoveneasca)

Lebar de casa (reteta moldoveneasca)

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de afumaturi » Lebar de casa reteta ca-n Moldova
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

20 comentarii

  1. Foarte gustoasa reteta….si din nou spun …..stiu eu ce am pus in ea si cum am pregatit-o!!!!Lebarul nu este o mincare "pentru slabit" deci aici se aplica vorba batrineasca"totul este bun in moderatie"..dar este gustos!!!!!Multumesc!!!!

    • Da, eu am un pitic, nu-mi place plamanul, dar da, asa se pune 🙂 .ò Iar slanina prefer s-o toc fin, sa nu se vada, sa manance si copiii mei 🙂

  2. Multumim frumos pentru reteta .Desi sunt mare iubitor si de mancat si de facut carnati,salamuri ,pastrame si alte de felul acesta , n-am facut niciodata lebar,Intrebarea mea este ca, daca il sarez un piculet mai mult si il afum se poate pastra la rece in camara sau trebuie neaparat la frigider sau congelat? multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Nu se congeleaza, va avea gust rau 🙁 Afumat, da, se va mentine mai mult timp. Recomand vidarea si se mentine bine si 1 luna.

  3. Excelenta reteta la care vin alaturi de ceilalti pasionati in ale gurii ,LEBARUL atinge pragul de specialitate cu brio si nu dezminte nici cele mai fine gusturi .

  4. Buna seara,d-na Bradea ! Se pare ca ati schimbat reteta de lebar,asa este..?Anul trecut am preparat cel mai bun lebar dupa reteta dv. pe care nu o mai gasesc,am pierdut si agenda pe care o scrisesem. Nu continea inima,splina , rinichi si ceapa se calea,nu se fierbea ,ingrediente find doar ficat si slanina..sau gusa de porc..,din cate-mi amintesc. Dadeati indicatii privitoare la raportul ficat -slanina ,la CAT se fierbe ficatul si cat de intens se caleste ceapa… Ce sa spun,explicatii complete.., totul asa ca la prosti..si bine faceati ca multi suntem incepatori.. Sunt convins ca stiti despre ce vorbesc..,era alta reteta decat cea pe care o gasesc acum la sectiunea “AFUMATURI”. Va rog daca puteti ajutati-ma cu VECHEA reteta sau cum sa procedez.. pt. a o gasi..,nu ma impac cu splina si inima ..in pateu (lebar).. Multumesc anticipat !

    • Nu am schimbat deloc reteta, e aceeasi. Anul trecut am adaugat si reteta video. Nu folositi splina si ninima, e ok. Dar eu evit prajelile in general, la orice.

  5. Buna ! Putine mancaruri fac fara sa te consult . Gatesti magnific ! Maine fac piftie . Ador acest preparat. Iti doresc sarbatorile cu bucurie, armonie si iubire! Binecuvantarea Domnului sa fie peste voi toti !🎅🌲🎅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.