Dulceata de portocale-reteta italiana

Dulceata de portocale: o reteta italiana, o dulceata fina si delicioasa, cu o aroma cu totul speciala.

Am primit cadou de la prieteni 2 ladite cu portocale proaspete, o ladita cu portocale obisnuite, dar si vestitele portocale rosii de Sicilia (sangrete), asa ca am pus repede de-o dulceata.

Pai, nu degeaba-s moldoveanca, nu? Bagam dulceata la camara. 😀 Aceasta este o reteta italiana, de la prietena mea, Stefania. 🙂

Daca tot am atatea portocale, o sa fac si Lichior de portocale, coji de portocale confiate, chec cu portocale, crema cu mascarpone si portocale si multe altele 🙂 Gasiti aici mai multe RETETE CU PORTOCALE.

Dulceata de portocale
Dulceata de portocale

Ingrediente pentru reteta de dulceata de portocale

Mi-au iesit 6 borcane de 400 g, plus cat am mai degustat si noi, ca prea e buna 🙂

Dulceata de portocale-reteta italiana

Rating 

Durata Preg.: 

Total: 

DULCEATA DE PORTOCALE RETETA ITALIANA POFTA BUNA CU GINA BRADEA - Dulceata de portocale-reteta italiana
Ingrediente
  • -2 kg portocale curatate
  • -2 kg zahar
  • -1 kg mere
  • -200 ml apa+piureul de mere
  • -vanilie (optional)

Cum preparam reteta italiana de dulceata de portocale?

Portocalele nu contin pectina, de aceea dulceata nu se leaga si folosim mere, pere sau gutui, fructe bogate-n pectina naturala.

Eu am pus 4 mere golden, coapte si dulci, pe care le tot ocoleam ca sa fac o tarta.

Apa si merele taiate felii se pun la fiert. Se lasa sa fiarba pana cand merele sunt inmuiate complet.

Se pot scoate, dar eu le-am facut piure si le-am lasat in dulceata.

Acum se adauga si portocalele taiate cubulete sau felii, cum doriti. Se lasa la fiert la foc mic, pana cand portocalele sunt inmuiate (cam 40-60 de minute).

Acum se adauga zaharul, cand da in clocot se spumeaza si se sterge marginea oalei, ca sa nu se caramelizeze, acum se adauga si vanilia.

Se lasa sa dea cateva clocote si se verifica dulceata.

Cum se verifica dulceata?

O farfurioara se baga 10-15 minute la congelator, apoi se scoate si se pune pe ea o picatura de dulceata.

Se incheaga imediat si in felul acesta va dati seama cat o mai lasati la fiert, in functie de cat de legata vreti sa fie.

Se stinge focul si se toarna dulceata fierbinte in borcane curate si uscate, apoi se aseaza cu gura-n jos (ca sa se sigileze bine si sa nu patrunda aer), se acopera cu paturi si se lasa 2-3 zile, sa se raceasca-n voie.

Nu e greu de facut, nu-i asa? Are rost sa va spun cum miroase la mine-n casa si ca sotul meu de cate ori trece pe langa masa-si mai baga nasul in chiseaua cu dulceata?

Paote va intereseaza si alte RETETE CU PORTOCALE – vedeti aici 🙂

Acum, in ianuarie-februarie e cea mai buna perioada pentru facut dulceata, portocalele sunt dulci si bine coapte.

Maine ma ocup de celelalte portocale, stati pe-aproape, sa vedeti cate bunatati mai pregatesc din portocale (inca 3 retete). Va recomand si alte retete de conserve pentru iarna, printre preferatele mele sunt visinele la borcan pentru iarna si compotul de visine.

Daca v-am starnit curiozitatea, va puteti abona dedesubt la comentarii si articole noi si veti primi totul pe e-mail.

Pofta Buna!

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de conserve » Dulceata/ Gem » Dulceata de portocale-reteta italiana
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

69 comentarii

  1. Arata foarte bine,merita incercata!Eu fac dulceata din cojile de portocale sau le confiez.Acum pot sa folosesc si miezul lor dupa reteta ta.Multumesc!

    • Draga Sanda,sper c-a folosesti portocale biologice ptr.a le folosi coaja, deoarece acestea nu sunt tratate cu o ceara, care de obicei se foloseste la toate citricile care nu sunt biologice.Aceasta ceara se foloseste ptr. a nu mucegai si a se mentine proaspete, deci foarte mare atentie cand folositi coaja acestor citrice deoarece sunt foarte toxice.

  2. Gina, azi am incercat sa fac dulceata,dar cred ca am dat-o in bara.Am pus 500 ml apa cu cele 4 mere asa cum ai scris.Le-am lasat sa se inmoaie si cand sa pun portocalele taiate nu am mai avut nici un pic de zeama.Deci, ce sa inteleg ca trebuia facut? astept un raspuns de la tine,poate maine continui si o scot la cap.O seara buna,Violeta

    • Mai pui apa, nu trebuie lasat sa scada apa complet. Cand s-au inmuiat merele, trebuie sa ramana un sirop. Probabil ai dat focul mare si ai lasat fara capac. Focul trebuie sa fie potrivit si sa fiarba acoperit cu capac. Mai pui apa. Dar, fii atenta ce culoare are siropul: daca e maroniu, l-ai ars si strici dulceata. Mai bine refaci siropul. Hai ca o scoatem la capat. Sunt aici, la un click distanta si raspund la intrebari. Facem o dulceata grozava!!

  3. D-na Gina am facut si eu dulceata de portocale si mi-a iesit foarte buna!!!Eu portocalele si merele le-am cantarit curatate nu stiu daca asa trebuia,oricum mi-a iesit f buna si toata familia a apreciat-o.Multumesc!

  4. Buna ziua,aveti un blog minunat ,imi place foarte mult noua prezentare .Vreau si eu sa fac dulceata asta acest weekend de cand am vazut reteta tot salivez si oricum mi s-au terminat rezervele de gem facute in toamna.O intrebare insa, credeti ca zaharul brun ar afecta in vreun fel dulceata? Eu pana acum am folosit doar zahar alb si nu stiu daca tine conservata cu zahar brun.In rest toate cele bune si felicitari pt toata munca de pe acest blog eu va lecturez zilnic cu placere.

  5. Buna ziua,asi vrea sa va intreb daca pot face dulceata si in perioada aceasta a anului? Multumesc si mi-ati facut pofta cu dulceata aceasta si tin mult sa o fac. B-)

        • Reteta publicata pe blogul Pofta buna, e facuta doar din pulpa. La iarna, cand va fi sezonul citricelor, voi face si din coaja. Am cateva retete italiene pe care le voi testa 🙂

        • Eu am facut aceasta reteta dar fara apa.portocalele leam taiat in felii ff subtiri cu tot cu coaja.dar secretul retetei mele , pt.a nu iesi dulceata amara din cauza cojilor,este urmatorul: spalam bine portocalele, luam o furculita gaurim coaja, (nu pina la pulpa) in mai multe locuri si le voi acoperi cu apa.le las asa la inmuiat 1 zi 2 , 3 depinde de cheful fiecaruia.veti schimba apa de cateva ori pe zi asa va iesi amareala.dar…locul unde le tineti sa fie rece altfel fermenteaza si nui bine.apoi daca doriti ca dulceata sa fie mai deasa si vreti sa simtiti si coaja bagam mixerul si frulam de cateva ori.este o reteta pe care mia dato o cucoana in varsta,din calabria o zona in italia

  6. Buna, am si eu o intrebare, si sper k imi vei raspunde cat de repede (nu ma intelege gresit) pt k mi’ai starnit curiozitatea, si vreau sa fac aceasta dulceata cat de repede. Anul acesta, este prima data cand m’am hotarat sa fac si eu dulceata (in viata mea n’am mai facut), datorita fiului meu, caruia ii place ff mult si nu am avut curaj pan’acum sa fac, de frica sa n’p dau in bara prea tare, asa k am cumparat, si m’am enervat pe cele din magazin k indiferent de pret, erau marmelade de’a dreptu’! Asa k, anul asta, am facut si eu, dulceata de piersici (k fiul meu are alergie la capsuni, mure, zmeura si alte fructe de padure), si cam din vreo 10 retete de dulceata de piersici care le’am citit, la 1kg de piersici venea 800 gr zahar, 200 ml apa si zeama de la o lamaie. Ei, ca aroma, aspect, si cat de tare s’a “inchegat”, a fost ff bine. Dar de dulce, mi’a iesit cam ca mierea de albine, exgerat. Sotul a glumit si a spus k el nu mananca, k da in diabet :)) dar totusi…apoi, am intalnit cateva persoane ( dupa ce’am facut dulceata) iar ele mi’au spus k mai mult de 3-400 de gr de zahar, nu pun, poate nici atata. Asa k, (poate este evidenta intrebarea) intrebarea mea e: nu e cam mult zahar? Sper k nu te’am plictisit k am scris asa mult si imi vei raspunde, mersi oricum, o zi buna!

  7. Buna seara Gina ti_am urmarit cateva retete atat de prajituri cat si de preparatele din carne mai ales acele care necesita afumate ,arata nemaipomenit si astept cu nerabdare sa_mi taie porcul sa ma apuc de lucru,ca doar vin sarbatorile nu?am sa fac poze si o sa_ti trimit sa vezi cum arata ,sper sa iasa bune ,am tot ce trebuie afumatoare,dulap de zvantare,de uscare iti multumim ca existi si ne dai aceste sfaturi bune ,si s_o tii tot asa MULTUMESC.

  8. Buna seara. Am si eu un set de intrebari. 1 la mana, ati pus portocalele cu tot cu coaja? Am vazut in poze ca le ati taiat pe jumatate si cam atat. Cand le punem la fiert, le taiem mai micute sau ele se înmoaie?
    2 la mana, as dori sa fac aceasta reteta fara zahar, sa i pot da si fetitei mele de 11 luni. Ar merge fara zahar? N am facut niciodata dulceata, dar niciodata n am inteles rolul zaharului …fructele si asa sunt dulci, pt ce mai trebuie zahar?

    • Raspund pe rand:
      1. Se pun fara coaja, scoti miezul si il tai cubulete, nu foarte mici: tai feliile in 2.
      2. Se poate fara zahar deloc so folosesti mere dulci. Zaharul are rolul de a lega dulceata. Fara zahar va fi mai acra. Dar folosesti de exemplu 1 l de suc de mere, il pui la fiert(suc stord de tine, din mere dulci), lasi pana scade la jumatate si adaugi 1 kg de portocale(cantarit doar miezul). Lasi sa fiarba 30 de minute la foc mic. Opresti aragazul, acoperi cu servet si lasi la racit. Vezi a doua zi daca e legata sau mai trebuie sa mai fierbi 🙂

      • O , multumesc mult! Eu am persoane cu diabet in familie. Vor tot timpul ceva dulce si trebuie sa lucrez fara zahar… 🙂

  9. Aici se vede mai bine culoarea la dulceata de portocale,cred ca din cauza luminii ,gustul este acelasi :)))))….mirific

  10. Am făcut și eu azi,erau dulci,zemoase ,a ieșit perfect.dar mi sanghegat prea tare a ieșit ca o peltea si cam Amara,e drept n-am pus mere. De ce? Unde am greșit ,am respectat rețetă antocmai anafara de mere cum am spus.Ce să fac să numai fie așa? Ajutatima.

    • Ai fiert prea mult timp dulceata si sigur e si mai inchisa la culoare, nu-i asa? Data viitoare respecta exact cum am scris eu.

  11. Am făcut dulceata de portocale și a ieșit amara. Am curățat portocalele de pieliță și de sâmburi dar am pus un baton de scorțișoară. Sa fie amara din cauza scorțișoară sau portocalele sunt problema? As putea sa fac la fel din clementine sau mandarine?

    • Se poate face si din alte citrice, la fel.
      Depinde mult de tipul portocalelor, unele sunt mai amarui, da. Daca ai nimerit din cele care au stat la frigider foarte mult timp, pot fi amare. Portocalele se congeleaza si rezista luni sau ani 🙂

      E multa scortisoara, poate fi si asta un motiv. Dar depinde mult si de portocale.

  12. Eu am profitat de ,,invazia portocalelor” desi sunt inca scumpe,prin ianuarie urmeaza portie tripla 🙂

  13. Pt noi muritorii de rând care nu cochetam des cu bucătăria dați mai multe detalii privind modul fierberii !!!!! Cu capac fără etc altfel eu de 3 ore tot fierb la dulceața asta

  14. […] exotice diferite: Dulceata de rosii, Dulceata de ceapa rosie cu zmeura, Dulceata de ardei iute, Dulceata de portocale etc. Vedeti retetele la fiecare-n parte, dati click pe numele scrise cu rosu 🙂 .  Nu pot sa va […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.