Suc de rosii fara conservanti
Suc de rosii pentru iarna, preparat dupa o reteta simpla, clasica, fara conservanti sau E-uri. Cum se face sucul de rosii acasa, reteta traditionala.
Acesta este sucul de rosii pe care-l fac dintotdeauna si rar s-a intamplat sa se strice o sticla (depinde, daca a prins aer).
Este o reteta gustoasa, pe care o recomand oricui. Va recomand sa incercati si reteta de rosii in bulion, se face la fel de simplu si e delicioasa. Mereu am cateva borcane in camara. 🙂
Mai multe retete cu rosii pentru iarna vedeti AICI. Veti gasi retete de bulion pasta, ketchup, sos pentru paste si pizza, rosii in bulion sau in suc propriu, rosii uscate la soare…
De ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de suc de rosii?
Rating
- -rosii carnoase, bine coapte
- -sare
- -zahar
Cum se face reteta de suc de rosii fara conservanti?
Rosiile bine coapte se spala, se taie, se indeparteaza partea verde, se trec prin masina de suc – si sucul obtinut se pune la fiert.
Se spumeaza bine, de fiecare data cand se aduna spuma deasupra si se sterge marginea oalei cu un burete ud.
Se lasa sa scada pana cand ajunge la consistenta dorita (daca-l lasati sa scada mai mult devine bulion, se face exact asa), apoi se adauga sare si zahar.
Sfaturi de la Gina Bradea
Eu pun foarte putin, la 10 litri de suc scazut pun 2 linguri de sare si 1 lingura de zahar.
Deci am oala de 10 litri (sau ceaun de 30 de litri, la tara, in Romania) si las sucul sa scada bine, mai completez cu suc si tot asa, pana ajunge la consistenta pe care o vreau, apoi pun sare si zahar.
Zaharul e optional, puteti sa nu-l puneti, dar fiind asa cantitate mica, ajuta doar la o conservare mai buna, nu afecteaza gustul.
Suc de rosii pentru iarna
Il fac potrivit de gros,nu are deloc zeama limpede, iar gustul este perfect, poate fi folosit si la cocteiluri sau prajituri.
Sarea ii intensifica si culoarea, o sa observati cum devine rosul mai viu, iar zaharul ii taie din aciditate.
Asa clocotit il pun in sticle curate si uscate (sub care asez cutite sau le pun in chiuveta metalica).
Se asaza intre paturi, acoperite bine si se lasa 2-3 zile.
Recomand din tot sufletul aceasta reteta, o sa ma pomeniti, pastreaza gustul natural al rosiei si pregatit in felul acesta tine si 3 ani, fara probleme… mai mult n-am avut ca sa vad cum rezista.
Va mai recomand si alte retete cu rosii, toate la fel de simple si usor de facut, fara conservanti sau chimicale inutile:
72 COMENTARII
Aceeasi reteta folosesc si eu de ani de zile dar cum noi avem o problema cu sarea,mai reduc din ea putin
Spor la bucatarit Gina draga!!
Multumesc frumos, sunt rupta, acum am terminat 🙂 . Iar am framantat ca nebuna, am facut azi aluaturi din 14 kg de faina, am facut iar pizza, focaccia, paine alba si neagra…Umplu congelatorul 🙂 , ies bune tare coapte pe vatra. Nici eu nu pun multa sare, nu iubesc sarea prea mult. Pun la suc, dar la mancare mai adaug sare la urma de tot, dupa ce pun suc de rosii 🙂
Au aparut in piata rosiile prunisoare si sunt coapte,numai bune pentru suc.Ma pregatesc,ma organizez sa imi prepar sucul pentru iarna.Multumesc doamna Gina pentu reteta.Eu adaugam putin mai multa sare si zahar.
Draga Gina, eu nu pun nici sare, nici zahar, dar sterilizez in cuptor sticle de sampanie sau cele de zarzavat( cu gura larga) si stau la fel de bine in camara( ani!!!) Atentie! Plasticul incins (de la PET-uri) devine toxic!
Folosesc multe sticle, in pet-uri pun putin, completez. Am cumparat 100 de sticle de bulion cu gura larga si-mi ajung acum.
Aceeasi mentiune si eu:plasticul incalzit(atentie deci si la peturile cu apa ramase in masina, mai ales acum, vara!) elibereaza substante puternic cancerigene!
In rest, retetele sunt minunate, sunteti prima cu care ma „consult” cand am o nelamurire la…bucatarie!Va multumesc!
Buna Gina,Am facut si eu bulion dupa reteta ta de suc de rosii.Gustul e f bun, am fiert la el 4 ore, l-am pus in sticle inchise ermetic, le-am invelit in patura, problema este ca dupa 2 zile o sticla a crapat si s-a scurs bulionul din ea, apoi dupa alte 3 zile a mai crapat inca una!Bulionul in sticle l-am pus fierbinte, am pus sare si putin zahar, sub sticle am asezat un cutit.Nu stiu unde am gresit?!Te rog ajuta-ma, nu vreau sa le pierd s pe celelalte!
Depinde cat de curate au fost sticlele inainte, trebuie sa fie sterilizate inainte si perfect uscate, fara strop de apa. Verificate si capacele inainte, sa inchida bine. Ai strand bine capacele? . Uneori se mai intampla la cate o sticla, dar foarte rar. Daca sunt sticle din sticla si ai dubii, e bine sa le sterilizezi cam 30 min din momentul in care au dat in clocot. Nu ar trebui sa fie probleme. Eu fac asa de foarte multi ani si rar fermenteaza cate o sticla.
Depinde cat de curate au fost sticlele inainte, trebuie sa fie sterilizate inainte si perfect uscate, fara strop de apa. Verificate si capacele inainte, sa inchida bine. Ai strand bine capacele? . Uneori se mai intampla la cate o sticla, dar foarte rar. Daca sunt sticle din sticla si ai dubii, e bine sa le sterilizezi cam 30 min din momentul in care au dat in clocot. Nu ar trebui sa fie probleme. Eu fac asa de foarte multi ani si rar fermenteaza cate o sticla.
Dar…ai facut bulion sau suc de rosii? Bulionul este cel pasta, scazut bine. Eu pe ala il mai sterilizez, ca sa fiu sigura.
Buna Gina.Da , bulion am facut , cel pasta , dar intradevar cred ca nu am scurs bine sticlele.Data viitoare o sa le strerilizez inainte si dupa, asa cum zici tu.Multumesc frumos pentru informatii!
Cu drag 🙂
de foarte foarte multi ani pun sucul de rosii in sticle direct de pe foc ,(dupa reteta ta Gina ) dupa care le acopar ,si apoi le pun in camara , cand eram tanara le puneam in sticle de apa minerala si le capsa sotul meu ( ah ce chin) dar niciodata nu mi s-a intamplat sa mi se sparga vreo sticla si nici sa fermenteze sau sa sara capacul . Cand stateam la bloc si nu aveam loc , sticlele cu suc le tineam in sifonerul cu haine dar nu am avut surprize .
trebuie sa alegi cu atentie sticlele sa nu fie crapate
[…] fiecare an pregatesc suc de rosii, bulion din ardei, sos pentru paste si pizza si multe alte bunatati – vedeti retetele unde […]
[…] ml suc de rosii sau 2-3 linguri de […]
Eu tai rosiile bucati,le pun in oala[cratita ]la fiert,cateva clocote, le las sa se raceasca si in felul acesta trec mai usor prin masina.
Eu nu am inteles foarte bine treaba cu rosiile.Le dai prin mad=sina de suc, deci ele raman fara seminte sa inteleg?Sau raman si semintele?Multmumesc pt.toate retetele .
Daca se dau prin masina, raman fara coaja si seminte 🙂
Aha….ma gandeam la storcatorul de fructe…scuze…
Multumesc Gina pentru toate minunatiile pe care ni le impartasesti cu generozitate! Cum noi femeile suntem permanent in criza de timp, am expeimentat cate ceva ca sa-mi fac munca mai usoara:
– rosiile le dau intai prin storcatorul de fructe, asa nu trebuie sa le mai tai (doar daca sunt prea mari), iar apoi, ce ramane. le dau de cateva ori prin masina de separat seminte; incercati ca se merita!
– dupa ce am extras sucul, scot cu ajutorul furtunului pe care-l folosim pentru vanturat varza, o parte din zeama depusa la fundul oalei si astfel diminuam considerabil timpul de fierbere pentru a ajunge la consistenta dorita. Zeama adica apa extrasa o punem la rece si o putem folosi la gatitul curent, pe post de apa sau ca bautura hidratanta ca doar in bucatarie este foarte cald cand fierbem sucul de rosii!
– cum locuiesc la bloc, pentru a nu munci in zadar, aproape toate consevele trec prin sterilizare la bain-marie.
O zi buna si cu spor!
Multumim pentru sfaturi! Te mai asteptam pe la noi, cu mare bucurie!
Pup tare.
Foarte bine explicat, multumesc frumos. Ma apuc acum cu soacra mea in Polonia, au rosii multe din gradina lor. O sa o impresionez cu rezeta ta, draga Gina! Am primit si cartera ta de bucate de la niste prieteni de acasa.
Poate dai niste sfaturi la ce fel de mancaruri folosesti tu sucul asta de rosii, sa le caut pe pagina ta.
Multumesc.
Alina
Multumesc frumos si eu, Alina.
Folosesc sucul de rosii la orice mancare: ciorbe, tocanite, pizza, fripturi cu sos…
Cum sterilizati voi sticlele?
Sticlele le spal bine, apoi le bag in cuptor la foc minim, pentru 10/15 minute. Pun sucul clocotit in sticle, pun imediat capacul si gata, la paturi. Nu mai sterilizez dupa ce pun sucul.
Multumim pentru toate retele Dna Gina ! Imi doresc si eu f. mult o masina electrica de facut suc de rosii,unde o pot gasi?Se poate stoarce si catina cu ea?
Multumesc frumos si eu.
Se poate stoarce orice fel de fruct sau leguma. Se gaseste in orice magazin cu electrocasnice.
Retetele -scuze
retetele -scuze asa e cand te grabesti
Gina , anul trecut am facut pt prima data Ketchup dupa reteta ta , a iesit o nebunie …. a fost foarte apreciat de toata lumea . debia astept sa fac si anul acesta .
Multumim mult pt toate retetele , mie personal imi sunt de mare ajutor , chiar daca stiu sa gatesc inca am multe de invatat .
Multumesc
Multumesc frumos si eu, pup tare.
Cu aproximatie din momentul ce l-ati pus la fiert pina la final cit dureaza????????????Multumim din suflet pt retete m-am molipsit pe bune!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Multa sanatate.
Trebuie fiert 1 ora minim. Daca nu este bine fiert, fermenteaza. Eu il las pana scade suficient, il vad la ochi. Daca rosiile sunt apoase, pot sa0l fierb si 2-3 ore, sucul meu este gros, nu apa chioara.
Am facut cateva sticle de suc, de proba,si a facut floare deja.
Acum am vazut un comentariu de-al dvs mai sus in care spuneti ca sticlele la cuptor le tineti 10-15min., eu le-am tinut pana in 10 min. Si am mai facut o greseala: am pus sare iodata in loc de sare de muraturi. Mai pot salva cumva cele 6 sticle de suc?
Multumesc
Daca mai fac inca 6 sticle de suc, le pun la fiert impreuna cu celelalte si pun sare de muraturi (asa cum trebuia sa fac de la inceput) le mai pot salva?
Da, se poate.
Le fierbi bine.
Da, rastoarna sucul, alegi floarea si-l fierbi cam 30 de minute. Apoi il torni clocotit in sticle. Mai adaugi doar 1 lingura rasa de zahar la tot, atat. Si se rezolva.
Este recomandat să se pună sucul de roșii în stare de plastic ,si cum se pune?
Am pus si in peturi dar e mai bine sa le evitam. Acum folosesc doar recipiente din sticla.
Multumim pentru sfaturi, eu pun sucul de rosii in sticle de bere de 450ml care au un capac care etanseaza foarte bine, le folosesc de trei ani si doar o sticla a prins aer.
EU AM FACUT ASEARA SUCUL DE ROSII .FOLOSESC ACEEASI RETETA DOAR CA NU STIAM CA TREBUIE SA STERILIZEZ STICLELE IN CUPTOR.AM PUS SUCU FIERBINTEL IN STICLE CURATE USCATE SI AM FIERT LA BAIN MARIE. MULTUMESC PENTRU MINUNATELE TALE DE RETETE. ASTEPT CU DRAG NOI SI INTERESANTE SFATURI.
Multumesc frumos si eu.
Mulțumim d-na Gina .pentru toate rețetele care le împărtășiți cu noi. Gomboțul cu prune a fost delicios,l-am făcut și au ieșit SUPERRRRRRRRRR BUNE.
[…] sare, piper, cimbru uscat, boia de ardei dulce, frunzele de dafin si sucul de rosii. Am folosit suc de rosii facut de mine, foarte gros, din rosiile din gradina mea. O bunatate, ai mei il beau dimineata, la […]
[…] Adaugam orezul, amestecam totul bine si adaugam aproximativ 700 ml de suc de rosii. […]
Imparti totul la 2 🙂
[…] carnea este fiarta, adaugam sucul de rosii, frunza de dafin, 2 lingurite cu varf de sare, 1 lingurita cu varf de cimbru, 1 lingurita rasa de […]
Eu, pe lângă zahăr și sare mai pun frunze de pătrunjel și țelină. Îmi place bulionul aromatizat cu aceste arome. Mulțumesc mult pentru sfaturile tale, foarte utile. 😘Te pup, dragă Gina.
[…] carnea este fiarta, adaugam sucul de rosii, frunza de dafin, 2 lingurite cu varf de sare, 1 lingurita cu varf de cimbru, 1 lingurita rasa de […]
[…] Se poate folosi pentru pizza si suc de rosii (vedeti reteta aici) sau ketchup de casa (vedeti reteta […]
[…] fiecare an pregatesc suc de rosii, bulion din ardei, sos pentru paste si pizza si multe alte bunatati – vedeti retetele unde […]
[…] borcane de compot, dulceata, gem, zacusca, muraturi si acrituri, zarzavaturi de tot felul, suc de rosii, ketchup, […]
[…] utilizare nu are rost sa va mai spun, nu-i asa? 🙂 Insa va recomand sa incercati si reteta de suc de rosii si sosul de rosii facut dupa o reteta italiana. Ambele retete sunt cat se poate de naturale, fara […]
[…] am curatat pestele si l-am desfacut fileuri. Inca nu au iesit rosiile de gradina, asa ca am folosit suc de rosii (vedeti reteta aici) facut de mine asta toamna. Am presarat totul cu cimbru proaspat, iar aroma este… fara […]
Buna ziua.Doamna Gina.
Am folosit de multe ori retetele dumneavoastra,inclusiv cele de muraturi si suc de rosii pentru iarna.Nu locuiesc in tara,dar am o gradina destul de mare unde cultiv castraveti,dovlecei,rosii si multe altele.Din lipsa spatiului nu am cumparat toate ustensilele necesare intr-o bucatarie normala,asa ca am renuntat la masina de tocat rosii.Am folosit un mixer pe care il folosesc si pentru alte legume ( varza, dovlecei ).Desigur ca in felul acesta nu am putut separa semintele si coaja,dar sau mixat foarte bine.Am avut ceva emotii ca nu se va pastra,dar tot bulionul a ramas foarte bun.Nu este foarte fin dar noua ne place. In fiecare an am foarte multe rasaduri si nu ma indur sa le arunc asa ca le plantez pe toate.Asa se face ca toamna am o productie de rosii,castraveti de nu mai stiu ce sa fac cu ele..Mai dau pe la prieteni si vecini dar as vrea sa stiu ce as mai putea face sa le pot folosi pentru iarna si sa le pot pastra intr-un spatiu mai mic.
Te imbratisez. Uite aici retetele mele de conserve, sa te inspiri: https://pofta-buna.com/category/conserve/
[…] Sucul de rosii se pune nefiert, exact cum se dau rosiile prin masina. […]
[…] Rasturnam sucul de rosii in tava pe care o vom pune la cuptor. In sos adaugam un varf de lingurita de sare, usturoiul, un varf de lingurita de cimbru, un varf de lingurita de oregano, un varf de lingurita de piper si cateva frunze de busuioc pe care le rupem. Reteta de suc de rosii o gasiti aici. […]
[…] de aceasta, va recomand sa incercati si reteta italiana de sos de rosii si reteta de suc de rosii, ambele retete se fac usor si sunt delicioase, merita sa le incercati. Sunt fara conservanti sau […]
[…] -2 l suc de rosii – vedeti reteta […]
[…] verde, dovlecei sau celebra zacusca de peste dobrogeana), nectar, visinate, lichior, zarzavaturi, suc de rosii, gem/ dulceata/ peltea, rosii in bulion, fasole verde, dovlecei, vinete, verdeturi la borcan, […]
Un sfat. Storc rosiile cu o masina de tocat electrica, Partea cu simburii si cojile are umiditate mare si pulpa multa in ea. Dvs. cum procedati cu aceast rezidu?
Mai dau inca o data prin masina, apoi resturile se pot da la pasari sau la porci. Sau merg la compost.
[…] Iarna si primavara, cand nu am rosii proaspete de gradina, folosesc rosii congelate, puse de mine sau un suc de rosii gros, bun, reteta aici. […]
[…] Puteti adauga 2-3 rosii, o lingura de bulion sau o cescuta de suc de rosii. […]
[…] Dar fac si suc de rosii, bun tare de tot, reteta aici. […]
[…] adauga sucul de rosii, boia, sarea, piperul si apa si se lasa sa fiarba cateva minute pana ajunge la consistenta care ne […]
[…] pune intr-o tigaie ulei, suc de rosii (sau pasta de rosii) usturoi si sare si se fierbe pentru 5 […]
Buna ziua! Ce masina recomandati pt suc si bulion. Am uja electria,dar mereu se infunda.multumesc
Ai pus si in sticle de plastic ?
Acum vreo 30 de ani, da le puneam in peturi de 1 l, dar nu mai pun de foarte multi ani, de cand am aflat ca e cancerigen.
Buna ziua! Masina mea de suc e din fonta. Se infunda foarte usor. Ce tip de masina recomandati?
Eu am una profesionala, cumparata din Italia, TRE SPADE – se gaseste si la noi, pe net.