Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide

Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide, moale si aromat, cel mai bun cozonac din lume.

Nu-mi pot imagina Craciunul fara mirosul de cozonac. E perioada in care miroase a copilarie, in care se resimte magia si speranta. In fiecare an de Craciun coacem cozonac si doar de Craciun. De Paste coacem Pasca. De aceea Cozonacul e simbolulu Craciunului pentru noi. Nelipsite in aceasta perioada pe masa noastra sunt si alte simboluri culinare: colacul moldovenesc, craciuneii, turta dulce, fursecurile de Craciun s.a. Cozonacul insa ne bucura cel mai mult.

Istoria cozonacului

Ne gandim cu totii ca acest preparat de patiserie ne apartie noua romanilor. De fapt, istoria cozonacului isi are inceputul in Egiptul antic, atunci cand se descoperise drojdia, dar acel preparat se mana mai mult cu o paine decat cu acel cozonac pe care il cunoastem. Grecii aveau si ei un tip de cozonac cu branza si nuci, indulcit cu miere, numit “plakous”.

Romanii sunt cei care au copt primii cozonaci cu stafide, nuci si alte fructe uscate, care purtau denumirea de “libum” (cozonac mic preparat pentru zei) si “placenta”.
Prima reteta scrisa de cozonac apare in Marea Britanie, iar autoarea recomanda forma alungita si mai subtire, care s-a pastrat pana in zilele noastre.

Reteta cozonacului pe care il cunoastem astazi dateaza din sec. XIX, insa fiecare tara din Europa gateste cozonacul intr-un mod specific. Romanii si italienii prefera un cozonac pufos si aromat, englezii si germanii unul mai uscat si plin cu fructe confiate, francezii – cozonacii mici cu multa cacao sau diverse umpluturi.

Eu va prezint o reteta pentru amatorii de alune si ciocolata. Acest cozonac este foarte pufos si foarte bun. Gustul sau incredibil este intensificat de umplutura de cacao, ciocolata, stafide si alune de padure.

Daca doresti sa-i rasfeti pe cei dragi de Craciun, opteaza pentru aceasta reteta. Nu se prepara usor, dar orice cozonac necesita rabdare, liniste in suflet si multa dragoste.

cozonac pufos cu alune cacao si stafide 1 500x243 - Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide

Am multe retete de cozonac, de departe preferatii familiei mele sunb cozonacul moldovenesc, dar si cozonacul cu 10 galbenusuri.

Cozonac cu mac, reteta traditionala de cozonac pufos
Cozonac cu mac, reteta traditionala de cozonac pufos
Cozonac pufos, reteta traditionala
Cozonac pufos, reteta traditionala
Cozonac rosenkrantz pufos, cu nuca sau scortisoara
Cozonac rosenkrantz pufos, cu nuca sau scortisoara
Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat
Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat

Ingrediente pentru reteta de cozonac pufos cu alune, cacao si stafide

Pentru 2 cozonaci mai mari

Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide
cozonac pufos cu alune cacao si stafide 1 500x243 - Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide
Ingrediente
  • Ingrediente aluat:
  • Faina – 1kg;
  • Drojdie uscata activa – 20 g;
  • Zahar – 300 g;
  • Unt topit – 100 ml
  • Ulei – 50ml;
  • Lapte – 500 ml;
  • Galbenusuri (temperatura camerei) – 5;
  • Un praf de sare;
  • Zahar vanilat – 14 g;
  • Coaja rasa de la o lamaie;
  • 2 galbenusuri + o lingura de lapte pentru uns.
  • Ingrediente umplutura:
  • O lingura suc de lamaie;
  • Un praf de sare;
  • Albusuri – 5;
  • Zahar pudra – 100 – 150 g;
  • Cacao – 50 g;
  • Alune + arahide sau nuci tocate – 150 g;
  • Stafide – 80 – 100 g;
  • Ciocolata razuita- 100 g.

 

Mod de preparare pentru reteta de cozonac pufos cu alune, cacao si stafide

cozonac pufos cu alune cacao si stafide 4 150x150 - Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide cozonac pufos cu alune cacao si stafide 5 150x150 - Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide cozonac pufos cu alune cacao si stafide 6 150x150 - Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide cozonac pufos cu alune cacao si stafide 2 150x150 - Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide

Se framanta aluatul

Drojdia se amesteca intr-un bol mic cu 1 lingura de zahar, una de faina si cateva linguri de lapte cald. Se acopera cu un prosop si se lasa 15 minute la loc cald.

In laptele cald se toarna zaharul si zaharul vanilinat si se amesteca pana acesta se topeste. Se cerne faina, apoi se aduga drojdia, laptele cu zaharul, coaja de lamaie si galbenusurile batute cu praful de sare. Se amesteca totul cu o lingura, apoi se framanta cu mana. Se adauga treptat(3-4 etape) uleiul si untul topit. Se framanta foarte bine coca, pana se incorporeaza tot untul. De lamama si matusa am invatat ca aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin 30 minute, ele framantau cate o ora, iar uneori mai mult.

Sfat

Daca aluatul e prea moale, adaugati putina faina, dar mai bine ungeti mainile cu ule si continuati framantatul. Coca trebuie sa fie moale si usor lipicioasa.

Ungem un bol incapator cu ulei, ungem si coca. Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit la loc cald cel putin o ora sau pana aluatul isi tripleaza volumul. Intre timp pregatim umplutura.

Umplutura pentru Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide

Albusurile reci se mixeaza pana obtinem o spuma densa, adaugam praful de sare si sucul de lamaie si continuam sa mixam inca 3-4 minute. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o compozitie ferma, ce nu curge din vas. Punem cacao si ciocolata si amestecam cu o spatula de sus in jos pana la obtinerea unei compozitii omogene.

Impartim umplutura in 2 parti egale, in una adaugam alunele si in cealalta stafidele hidratate (Stafidele se tin in apa calda cu cateva linguri de rom aproximativ o ora, apoi se usuca).

Modelare Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide

Aluatul crescut frumos se rastoarna pe masa unsa cu putin ulei si se imparte in 4 bile (eu am copt un cozonac mai mare si 2 mai mici si am impartit coca in 4 bile mai mici si 2 mai mari). Se ia o bila si se intinde de marimea potrivita. Se pune umplutura cu nuci, se ruleaza cu grija.

Sfat:

pentru a nu curge umplutura, nu o puneti pe la margini, lasati cate 4 cm de aluat. Lipiti bine marginile.

Se ia urmatoarea bila si se intinde, dar deja punem umplutura cu stafide. Trebuie sa obtinem 2 rulouri de dimensiuni egale. Impletim frumos si cu grija cele 2 rulouri. Punem cozonacul in forma unsa cu ulei, marginile cozonacului le indoim spre interior.
Aceeasi procedura facem si cu bilele ramase.
Lasam cozonacii la dospit la loc cald.

Sfat:

Pentru a obtine cozonaci pufosi recomand sa se lase la dospit in forme cel putin o ora.
Incalzim cuptorul la 160 C. Ungem cozonacii cu compozitia de ou si lapte si ii dam la cuptor pentru aproximativ o ora, ai mei s-au copt  80 minute (acel mai mare). Dupa ce ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca 10 minute, apoi ii scoatem din forme si ii punem pe o parte, din cand in cand ii intoarcem.
Cozonacii pufosi cu cacao, alune si stafide sunt gata.
Pofta buna!

 

cozonac pufos cu alune cacao si stafide 3 500x243 - Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide

 

Reteta si fotografiile ii apartin Radmilei Girbu si participa cu aceasta reteta la Marele concurs al Iernii 2019: gatesti si castigi

Mai multe retete de la Radmila Girbu gasiti aici.

Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 9,75.

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete » Cozonac pufos cu alune, cacao si stafide
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.