Piept de pui marinat, afumat si fiert
Piept de pui marinat, afumat si fiert este o reteta simpla de preparat acasa, cu un rezultat savuros. Se poate pregati la fel orice piept sau pulpa dezosata de pasare si iese un muschiulet fraged, suculent, aromat, din care se pot face niste sandvisuri minunate pentru toata familia. Se poate face si fara afumare, doar fiert si condimentat si iese minunat de gustos.
Mult mai sanatos si mai ieftin decat cele din comert.
Noi pregatim multe preparate acasa, stiti asta foarte bine, nu cumpar din comert decat de curiozitate sau cand ne apuca asa cate o pofta 🙂 Am pregatit pieptul asta de pui pentru fetita, e preferatul ei si i l-am dus.
Are rost sa va spun cat de bucuroasa a fost? <3
Va recomand sa va pregatiti acasa cat mai multe preparate, salamuri, muschiuleti, pasta de mici… Nici nu stiti cata economie veti face, veti scoate totul mult mai ieftin, iar de gustos si sanatos cred ca nici nu mai e nevoie sa va spun 🙂 Vedeti retetele noastre de AFUMATURI aici.
Ce ne trebuie pentru reteta de piept de pui marinat, afumat si fiert?
- -1 kg piept de pui
- Pentru 1 l de saramura (marinada)
- -40 g sare
- -4 frunze dafin
- -1 pastaie mica de ardei iute (optional)
- -1 lingurita rasa piper boabe, macinat mare sau usor zdrobit
- -10 boabe coriandru
- -5 boabe ienibahar
- Pentru amestecul de condimente de uns la final:
- -50 g boia de ardei dulce
- -2 g cimbru
- -1 capatana de usturoi
- -1 g coriandru boabe
- -1 g uenibahar
- -3 g piper macinat
- -2 g boia de ardei iute (optional-daca va place picant)
- -100 ml apa
Cum se prepara reteta de piept de pui marinat, afumat si fiert?
Va las si un video explicit, ca sa vedeti cu ochii vostri cum procedam. Am avut aproape 3 kg de piept de pui, asa ca am marit cantitatea de condimente si am facut 1,5 l de saramura.
Marinarea
Pieptul de pui cu sau fara piele se pune la saramura. Se prepara saramura adaugand condimentele si amestecand bine, sa se dizolve sarea. (sare, dafin, piper, coriandru, ienibahar, ardei iute). Se pune pieptul de pui, sa fie bine acoperit de saramura si se da la rece pentru 36 de ore. Trebuie sa stea in frigider, sau o camera racoroasa-daca este iarna, nu in congelator.
2. Zvantare
Dupa ce sta la saramura, se scot bucatile de pui, se leaga fiecare bucata cu sfoara alimentara si se pun la zvantat, la aer, dar ferit de muste, pentru cateva ore, sa se usuce la suprafata. Daca se pun bucatile de carne ude la afumat, produsul final va fi amarui.
3. Afumare
Dupa zvantare, se pune totul la afumat. Vedeti aici explicat pe larg cum se face afumarea.
Pieptul de pui se afuma la cald, la 80-90 de grade, cu lemn de pom fructifer sau fag, timp de 3 ore. Fiind afumat la cald, carnea se va coace usor, va prinde o culoare rosiatica, foarte frumoasa. Daca se afuma la rece, culoarea va fi gri-maronie. In felul acesta, la cald, gustul de fum va fi discret, nu foarte pronuntat.
Daca va place gustul intens de fum, faceti afumarea la rece, timp de 1 zi.
Dupa afumare, pieptul de pui se lasa 24 de ore in afumatoare, timp in care sa patrunde mai bine.
4. Fierbere
Fierberea se face la abur, la temperatura de 70 de grade, timp de 1 ora. Noi avem o oala de 50 l – vedeti in video.
Se pune apa de 3 degete in oala si se lasa focul minim. Deasupra se pun bucatile de carne atarnate sau asezate pe un gratar, sa nu atinga apa. Se acopera cu un capac in timpul fierberii.
5. Condimentare
Se face amestecul din condimente si 100 ml apa, sa fie ca un sos gros. Bucatile de pipet de pui se scot de la fiert si asa fierbinti, se ung cu amestecul de condimente pe toate partile. In felul acesta, condimentele se lipesc foarte bine de carne.
6. Zvantarea finala
Se atarna iar la zvantat, in loc aerisit, racoros si ferit de muste si rozatoare. Se lasa 24-36 de ore, apoi se pot consuma.
Da, bine, cine rezista 🙂 Noi taiem o bucata de piept atunci, fierbinte, si-l savuram cu muuulta pofta. Pai, oameni buni, miroase dumnezeieste!!!! Cum sa rezisti la asa ceva? Noi sigur nu putem, dar dam sfaturi altora:D 😛
E curcubeu pe cerul gurii, asa ca va recomand sa probati reteta 🙂
Se poate congela sau se poate pastra 2 saptamani asa cum este, in frigider. Noi vidma fiecare bucata in parte si rezista mai mult timp. Nu stiu cat, ca mai mult de 1 luna nu a stat la noi 🙂
Va invit sa incercati si reteta de rulouri din piept de pui (cu ardei si bacon): simpla, usor de preparat si explicata detaliat, pentru o reusita garantata. Spor la gatit si Pofta Buna!
Mai puteti gasi pe blogul meu multe retete de afumaturi, precum carnati trandafiri de casa, muschi de porc afumat, pastrama din piept de curcan si multe alte retete (le puteti gasi pe toate aici).
Nu uitati ingredientul secret: presarati cu dragoste si cu 2-3 zambete 🙂
Pofta buna!
8 COMENTARII
Multumim pentru reteta. Din pacate puiul Canadian nu-i bun la gust!!
Speram sa mincam ceva gustos in tara !
Doina&robert
Stiu ce spui. 🙁
[…] Mai multe retete de afumaturi vedeti aici, preparate de tot felul, dar si cum se face o afumatoare. Va recomand sa incercati neaparat reteta de ceafa afumata si cea de piept de pui marinat si afumat. […]
Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot sa fac si pulpe de pui in acelasi mod ca si pieptul de pui.
Am facut muschi tiganesc dupa reteta dvs. si a iesit foarte bun. As putea sa marinez pulpe de pui in aceeasi saramura cu un cotlet de porc?
Da si da, se poate si va iesi foarte bun.
Buna ziua!Va rog să-mi spuneți dacă pentru piept de pui de casă trebuie lăsat mai mult la marinat!Mă gândesc că puiul de casă este mai ațos!Mulțumesc!
Nu, acelasi timp de marinat, doar la fiert putin mai mult cu 10-20 minute.
Va mulțumesc foarte mult pentru răspunsul prompt. Am făcut kaizer, pulpe de pui și cotlet de porc după aceeași rețetă și au ieșit foarte bune. Am vrut sa va trimit o poza dar nu știu unde pot să o încarc. Sinceră sa fiu, nu mă așteptam să îmi răspundeți așa repede, sunteți fenomenală. Nu știu cum puteti să faceți atâtea lucruri. Va mulțumesc încă o dată foarte mult pentru toate sfaturile pe care le postați.