Oua posate sau ochiuri romanesti
Oua posate sau ochiuri romanesti, care este denumirea corecta? Reteta originala, reteta veche sau reteta moderna, care e cea mai buna reteta? Eu va las reteta scrisa si video, voi alegeti ce va place.Eu le-am invatat in liceu ca ochiuri romanesti, denumirea moderna, acum, este de oua posate. De fapt este aceeasi Marie, cu alta palarie, iar aceste oua sunt delicioase. Asta conteaza cel mai mult.
Ouale sunt hranitoare si sanatoase, nu va mai spun ce beneficii au ouale pentru organism. Dar mie nu-mi lipsesc din frigider si le gatesc in diferite moduri: omleta, oua umplute, oua in smantana, oua in cuib de mamaliga sau niste delicioase salate de oua.
Cam asa arata:
Sunt mai multe metode de preparare a acestor ochiuri romanesti sau oua posate si o sa incep cu metoda clasica, veche, cea care se preda in scoli acum 30 de ani sau mai bine.
Ce folosim pentru reteta de oua posate (ochiuri romanesti)?
Rating
- -oua
- -apa
- -sare
- -otet
1. Metoda veche de preparare a retetei de oua posate (sau ochiuri romanesti)
Puteti citi mai departe reteta scrisa, cu mai multe metode de preparare, sau sa treceti direct la reteta video aici:
-Se pune la fiert 1 l de apa, in care se adauga o lingurita rasa de sare si 3 linguri de otet. Se lasa sa dea apa in clocot, apoi se reduce focul la minim, cat sa nu se vada deloc bule de fierbere. Ouale se sparg in cate o cescuta fiecare si se toarna usor in apa. Metoda veche mai spune ca inainte de a adauga oul, sa se creeze un vartej in apa, pentru ca in felul acesta, oul sa-si pastreze forma frumoasa. Da, merge si asta, dar nu este obligatoriu. Daca ouale sunt foarte proaspete, isi vor pastra forma. Se lasa pe foc 4 minute daca le vreti cu galbenusul moale, sau 5-6 minute, daca le vreti cu galbenusul mai tare. Focul se mentine minim in tot acest timp. Eu pun cate 4 oua odata la fiert, dar le torn pe rand, cu ceasca.
La inceput vor face spuma, dar sa nu va speriati, asteptati sa se limpezeasca apa, iar daca se lipesc de fundul cratitei, le desprindeti usor cu o spumiera. Se scot cu o spumiera, se scurg bine de apa si se servesc imediat.
Se pot presara cu sare, piper si ardei iute macinate, cu scortisoara, ghimbir, se poate adauga un strop de unt sau ulei de masline deasupra, dupa preferinta.
Oua posate sau ochiuri romanesti
2. Metoda la punga
Se taie bucati de folie de plastic, se sparge un ou si se strange folia cu ajutorul unei furculite. Voi reveni cu poze, ca sa vedeti pas cu pas.
Se pune asa la fiert, in aceeasi apa cu otet, acelasi timp. Ies bine, dar mai mult imi place forma naturala a oului.
3. Metoda aceasta e ceva mai complicata, provine de la Julia Child si va spun sincer ca mi se pare ca se exagereaza.
Pe scurt: oul se sparge putin intr-un capat, cu un ac, se lasa 1 minut in apa rece, se sparge si se pune la fiert intr-o strecuratoare. Se scoate in apa rece etc. complicat si mult prea migalos pentru un simplu ou fiert in apa.
Aceste oua posate sau ochiuri romanesti sunt absolut delicioase la micul dejun, pe o salata, langa tochitura, se pot servi cu diverse sosuri, sau pur si simplu, pe o felie de paine prajita.
Farfuria cu 8 oua ochiuri este pregatita pentru micul dejun al familiei mele: oua, lapte sau ceai, paine prajita si ce mai gasim prin frigider (salam, jambon, branzeturi, iaurt, dulceata, unt).
Nu e atat de greu sa faceti oua ochiuri fierte in apa.
Incercati metoda simpla, prima metoda si astept impresiile voastre.
Pofta Buna!
10 COMENTARII
Bune tare ochiurile romanesti ! Eu asa le stiu si le fac dupa prima reteta.
Sunt gustoase cu paine prajita si nidte unt topit deasupra…
Dar si linga o tochitura romaneasca , asa cum spui tu Gina, merg de minune…..
Te tzuc !
Asa e, sunt minunate, iar prima reteta e cea clasica si simpla 🙂
Pentru a nu mai pune otet sau sa facu vartej, folosesti un termometru de bucatarie si pui oul in apa incalzita la 80 de grade le lasi 4 min si ies perfecte de fiecare data.
Eu sunt de moda veche, nu folosesc termometru 🙂
[…] In loc de piept de pui sau curcan puteti folosi friptura rece ramasa din ziua precedenta sau oua fierte tari, sau chiar omleta sau oua posate(ochiuri romanesti). […]
[…] se fac ouale posate, ochiurile romanesti vedeti aici. La ouale de prepelita, fiind micute, este bine sa le lasati doar 1 minut […]
[…] Booon. Oua ochiuri v-am dat reteta, ba chiar 2 retete: oua ochiuri in smantana si oua posate. […]
Foarte bine! Simplu si efectiv bucătaria noastră pentru ochiuri Românești!
Despre denumire , unora, acum tot mai mult nu le mai plac cuvintele Românesti. . Ei introduc cuvinte străine , să apară mai deștepți…dar in zădar.
[…] In loc de piept de pui sau curcan puteti folosi friptura rece ramasa din ziua precedenta sau oua fierte tari, sau chiar omleta sau oua posate (ochiuri romanesti). […]
Mulțumesc mult pentru ceea ce faceți, când nu știu ceva pur și simplu caut pe net, (mă refer la rețete culinare). Prima dată când am,, luat cunoștință ” cu ouăle posate, a fost din doua motive, 1-nu mai aveam ulei pentru a face ouăle ochiuri așa cum le făceam de obicei și 2-din curiozitate, vroiam sa văd daca merge și cu apă… Și a mers, au ieșit cam împrăștiate dar au fost bune. Mai ales că au fost făcute de mine, iar când i-am zis mamei de,, ispravă ”mi-a zis că de fapt acelea se numesc oua posate sau ,,Ochiuri Românești’ ‘ și ca de fapt am Re-inventat coada la prună, Oricum pe vremea aceea eram de vre-o 15ani,