Carnati trandafir de casa

Carnati trandafir de casa, reteta macelareasca, suculenti, aromati, discret picanti, copti, care nu necesita gatire ulterioara. Cand musti dintr-un carnat trandafir, sa pocneasca, si sa simti imediat buchetul de arome. Acesta e un carnat trandafir perfect, bine facut. 🙂

Carnati trandafir de casa

Noi preparam acasa tot felul de mezeluri, preparate din carne de pasare, porc, vita, oaie sau peste, cu sau fara afumare. Avem si retete de familie, dar am adunat retete si de la prieteni, vecini, de la tv, de pe net sau din carti.

Am testat, am stricat, am refacut, am scos sau am adaugat diverse condimente. Uneori am aruncat, pentru ca nu ne-a reusit. Dar am perseverat si acum avem retete cu totul cantarit si bine dozat.

Va recomand se vedeti mai multe retete de AFUMATURI aici.

Carnati virsli reteta traditionala
Carnati virsli reteta traditionala
Carnati cabanos de casa
Carnati cabanos de casa
Kaizer de casa
Kaizer de casa
Pastrama din piept de curcan, facuta-n casa
Pastrama din piept de curcan, facuta-n casa

Am aceasta reteta de la un macelar de pe vremuri, nea Nelu. Mai am si alte retete de la el, asa cum este reteta de Carnati de bere, reteta macelareasca. Va recomand s-o cititi si sa aflati si o mica poveste de acum 30 de ani 🙂

Ce ne trebuie pentru reteta de carnati trandafir de casa

Carnati trandafiri de casa

Rating 

Reteta de carnati trandafiri pofta buna cu gina bradea 500x334 - Carnati trandafir de casa
Carnati trandafiri de casa, reteta macelareasca, suculenti, aromati, discret picanti, copt
Ingrediente
  • -700 g pulpa de porc tocata
  • -300 g burta (poala) de porc tocata
  • -30 g boia de ardei dulce
  • -5 g piper negru proaspat macinat
  • -25 g usturoi pisat fin
  • -18 g sare
  • -4 g cimbru uscat
  • -2 cm ghimbir proaspat ras sau 1 lingurita rasa, daca e praf
  • -3 g ienibahar macinat

Cum preparam carnatii trandafir de casa?

Ca sa vedeti mai bine, va invitam sa vedeti reteta video. Veti vedea totul exact asa cum facem noi.

Adaugam carnea tocata intr-un vas, dupa care o framantam foarte bine.

Adaugam apoi toate condimentele peste carne si continuam framantarea, pana cand obtinem un aluat de consistenta uniforma.

Umplem apoi carnatii cu grija. Dimensiunea acestora trebuie sa fie cam in jur de 30 de centimetri.

Atarnam carnatii de casa intr-un loc racoros si ii lasam in jur de 24-48 de ore sa se zvante.

Afumarea carnatilor trandafir

Afumam carnatii cu fum cald, cam la 80 de grade Celsius, timp de 2-3 zile, cu pauze, sa se coaca.

Nu trebuie sa fie puternic gustul de fum, dar trebuie sa fie bine copti. Focul se face, preferabil cu lemn de esenta tare, noi am folosit fag.

Reteta nu este complicata, dar are o savoare cu totul aparte. Acesti carnati trandafir se pot manca asa cum sunt sau se folosesc la gatit. Noi vidam carnatii trandafir si ii pastram mai mult timp.

Vedeti reteta video de carnati trandafir mai jos 🙂

Pofta buna si spor la gatit bunatati!

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de afumaturi » Carnati trandafir de casa
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

27 comentarii

  1. Chiar mi se par extraordinari cârnații de casă ! Cred că am să dublez cantitățile ca să imi iasă mai mulți, eu oricum am rețeta mea dar pt. că mi se pare interesantă am să fac și așa !!! Vă mulțumesc pt.rețetă ! 👏👏👏 👍🎄🎅⭐️❄️⛄️

  2. Gina, am doua intrebari:
    – ce mate folosesti ? porc sau oaie ( subtiri )?
    – cum faceti voi coacerea ? Eu am o afumatoare din zidarie, inalta cam de 2,30 m.
    Jos de tot am vatra, pe ea fac focul cu lemn de brad. Peste foc pun o tulumba ( un trunchi de con ) metalica, cu baza mare jos, peste foc. Sus pe baza mica pun un lighean cu apa, ca sa nu-mi usuce produsele ca in cuptor. Tulumba metalica se incinge de la foc si pun lemne functie de cum vreau sa-mi conduc temperature, intre 60 – 80 grade Celsius. Focul cu lemn de fag imi produce caldura pentru coacere, dar si o anumita cantitate de fum, mai putin decat in cazul folosirii rumegusului. In general procesul il obtin intr-o singura zi, intre 4 – 6 ore. Pentru a verifica gradul de coacere, din ora in ora, pipai produsele si, cand constat ca au trecut de la stadiul de carne moale la un produs mai tare ( au eliminate apa ), atunci le scot din afumatoare si le pun la zvantat. Am facut acum doua saptamani, pentru un eveniment, muschi file si kaizer si si-au lins si urechile, nu numai buzele. Voi faceti altfel, pentru ca nu am vazut in clipul vostru video? Multumesc pentru parerea ta. Cu mult drag, tie si lui Doru

    • Hai sa raspund pe rand:
      -la carnatii trandafir se folosesc mate de porc
      -coacerea se face la temperatura mai mare, sa fie undeva la 80 de grade, dar sa nu depasesti 90. E bine sa ai un termometru de carne. Noi verificam asa: se inteapa un carnat si daca la mijloc e temperatura de 80 de grade, e bine. Coacerea o facem 2-3 zile, numai la fum cald, cu pauze. Afumam cam 5-6 ore la cald zilnic, apoi pauza. Gustul de fum e discret, e mai mult coacere decat fum. De-asta e si culoarea asa frumoasa, pentru ca e copt. Stii asta. Carnatul asta, dupa racire, se mananca asa, nu se mai gateste 🙂
      Am trecut pe video pentru ca se vede mult mai bine ce facem. Dar mai raspund la intrebari cu multa placere 🙂
      Va imbratisam si noi tare si cu dor 🙂

  3. Am batut gresit lemn de brad, folosesc numai lemn de fag, la care mai adaug, functie de disponibil lemn de prun sau cais.

  4. Usturoiul crud nu se adaugă niciodată în umplutură,este sfatul pe care-l dau majoritatea bucătarilor,ci se amestecă într-o supă gelatinoasă caldă de os de vită sau porc la 70°C ,se lasă acoperit să se răcească,se strecoară apoi zeama se pun cantitățile de sare și condimentele în această marinată și după ce s-a omogenizat se adaugă în umplutura de carne tocată.Usturoiul crud în umplutură se va altera prin fermentare și va da cârnaților un gust îndoielnic după o anumită perioadă,dar fiecare procedează cum crede de cuviință și ce gusturi are în materie de cârnați și o altă remarcă,mie personal nu-mi place gustul de ghimbir în cârnați iar cantitatea prea mare de cimbru amărește gustul cărnii.

    • E corect ce spuneti 🙂 Dar, usturoiul chinezesc e cel care provoaca multe rele, eu am avut usturoi bio.Si am facut doar 2 kg de carnati trandafiri, nu se intampla nimic. Nu am folosit mult ghimbir sau cimbru, e un echilibru intre condimente, folosesc strict cat sa dea aroma.

    • In cazul in care carnatii cabanos se coc la 80 de grade in 3 ture de cate 5-6 ore nu cred ca usturoiul ramane crud. Ma refer strict la retea de mai sus . In rest la carnatii traditionali aveti dreptate.

  5. Mă îndoiesc că doar usturoiul chinezesc trebuie exclus,eu folosesc usturoi bio din grădina mea,dar am avut multe experiențe negative cu usturoiul pus în tocătura de cârnați,după vreo lună când prăjești un astfel de cârnat se simte un gust neplăcut de usturoi alterat,dar poate eu sunt mai pretențios și am gustul mai altfel.Oricum fiecare prepară cârnații după gustul propriu și eu prefer să gătesc cârnații trandafiri afumați la fum rece,cu fasole boabe,iar gustul de usturoi vă garantez că strică toată afacerea când sunt gătiți cu fasole !

  6. este buna reteta video dar va sugerez sa lasati si comentariul scris pentru ca este mai usor de urmarit , altfel trebuie sa rulez filmul de mai multe ori , multumesc , o seara buna !

    • Multumim mult.
      Suntem la inceput si cautam solutii ca sa fie cat mai bine. Avem si reteta scrisa aici, pe blog. Nu pot pune toata reteta scrisa, amanuntit, pe youtube, nu este loc 🙂

  7. Buna ziua! Aveti o reteta de carnati de peste? M.am uitat pe blogul dvs si nu am gasit. Poate nu am cautat bine.

      • Multumesc frumos pentru raspuns! Va felicit pentru tot ceea ce faceti! De cand v.am descoperit, gatesc numai dupa rețetele dvs si toti ai casei mele sunt bucuroși deoarece mancarea mea acum are gust😊. Sanatate multa sa va dăruiască Bunul Dumnezeu!

        • Multumesc frumos, Maria Magdalena! Asemenea iti doresc si tie!
          Te astept pe blogul meu cu cea mai mare placere!

    • Ma bucur din tot sufletul 🙂 Va invit sa rasfoiti si celelalte retete de afumaturi si preparate din carte. Cred ca voi castiga un prieten cu asta, mult mai valoros decat un fan 🙂

  8. Felicitari ești minunata De când am descoperit retetele tale nu mai gătesc nimic fără sa te consult Acum nu mai dau greș îmi iese totul gustos și bun folosesc produse din gospodăria proprie așa ca obțin un gust delicios

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.