Borek cu branza feta: un preparat ce face parte din patiseria turceasca, dar este foarte popular si in tarile balcanice si mediteraneene.

Se realizeaza cu foi subtiri de placinta, in care se va rula umplutura. Aceasta poate fi de foarte multe feluri, precum: carne tocata, spanac, cartofi sau branza. In aceasta reteta va voi prezenta varianta cu branza feta.

Borek cu branza feta
Borek cu branza feta

Se pot servi atat la micul dejun alaturi de alte preparate, cat si ca aperitiv sau gustare intre mese.

Pe blogul meu gasiti si gasiti si alte retete, cel putin la fel delicioase precum aceasta:

Placinta cu dovleac si nuci
Placinta cu dovleac si nuci
Placinta cu carne, reteta moldoveneasca cu toate secretele
Placinta cu carne
Invartita cu nuca - reteta de invartita moldoveneasca
Invartita cu nuca
Placinta sarata cu branza si ceapa verde, cu foi de lavas
Placinta sarata cu branza

Borek cu branza feta

Ingrediente pentru reteta de borek cu branza feta

Borek cu branza feta
borek cu branza feta 6 700x525 - Borek cu branza feta
Ingrediente
  • 50 g branza feta
  • 1 ceapa verde
  • 1 ou
  • 1 varf cutit nucsoara
  • 50 g unt topit
  • Piper proaspat macinat
  • Foi de placinta

Cum preparam reteta de borek cu branza feta?

borek cu branza feta 1 150x150 - Borek cu branza feta borek cu branza feta 2 150x150 - Borek cu branza feta borek cu branza feta 3 150x150 - Borek cu branza feta borek cu branza feta 4 150x150 - Borek cu branza feta

Cuptorul il preincalzim la 180 de grade Celsius.

Branza feta o sfaramam marunt si o amestecam cu ceapa verde tocata marunt si cu oul. Le amestecam bine cu o furculita si condimentam cu nucsoara si cu piper dupa gust.

De sare nu va fi nevoie deoarece branza feta este in general suficient de sarata, dar daca aveti preferinte mai sarate sau folositi alte tipuri de branza se poate adauga putin.

Dupa ce avem compozitia pregatita, trecem la foi. Se pot folosi foi din comert sau de casa dar orice varianta am alege, tot trebuie sa le manevram cu foarte mare grija deoarece sunt extrem de fragile.

Intindem o foaie pe planseta si o taiem fasii de aproximativ 10 cm latime. In functie de cat de mari dorim sa facem boreks, le taiem mai inguste sau mai late, dar 10-12 cm este o dimensiune medie, cu care lucram usor.

Luam cate o fasie si o ungem cu unt topit cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Punem cate o lingurita de compozitie pe unul dintre capetele fasiei de aluat si vom incepe sa il rulam peste umplutura pana la jumatate. Dupa ce ajungem la jumatate, trebuie sa intoarcem laturile cate 1 cm in interior pentru a inchide capetele. In acest fel ne asiguram ca umplutura nu va curge afara.

Straturile se vor lipi intre ele cu ajutorului untului si nu se vor desface usor, dar tot trebuie sa avem inca grija cum manevram foile.

Continuam sa rulam aluatul pana ajungem la final, unde mai putem putin unt ca sa se lipeasca.

Sfat

Se pot pregati in avans cu 1 zi inainte si coace abia a doua zi sau se pot chiar congela in acest stadiu (dupa ce le-am rulat) si sa le gatim atunci cand avem nevoie.

Cand am terminat sa le pregatim pe toate, le punem intr-o tava pe hartie de copt si le ungem cu untul ramas. Acest lucru le va ajuta sa capete o culoare aurie in timpul coacerii.

Sfat

In functie de preferinte se pot face mai alungite si cu mai putin umplutura sau mai grasute cu mai multa umplutura.

Le bagam la cuptor timp de 10-15 minute pana devin aurii si crocante. Timpul difera putin in functie de cat de uscata a fost branza, deci este bine sa le verificam ocazional. De asemenea, nu este nevoie sa lasam mult spatiu intre ele deoarece nu isi maresc volumul in timpul coacerii.

borek cu branza feta 5 500x375 - Borek cu branza feta

Reteta si pozele ii apartin Mariei Pintean, colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea. Maria este dovada vie a faptului ca o tanara poate fi nu doar frumoasa si desteapta foc, ci sa si gateasca foarte bine.

Mai multe retete de la Maria gasiti aici.

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de patiserie si paine » Retete de patiserie sarata » Borek cu branza feta
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3382

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.