Sirop de visine si gem de visine, reteta 2 in 1
Sirop de visine si gem de visine, sau cirese, reteta 2 in 1 fara multa fierbere, fara conservanti sau aspirine, fara gelfix. Reteta simpla, rapida, asa cum faceau mamele si bunicile noastre. Reteta scrisa si video pas cu pas.
Imi place sa fac acasa, cu manutele mele, tot felul de conserve pentru iarna. Asa am vazut in familie, asa am facut si eu in cei aproape 30 de ani de casnicie.
Va spun sincer ca eu cu aceste conserve mi-am crescut copiii, cu gemuri, zacusca si compoturi facute acasa. Si totul facut fara conservanti, aspirina, gelfix…
Am o colectie frumoase de retete de conserve aici.
De toate stiu sa fac si adevarul e ca-mi place sa am camara plina. Iar acum, daca stam la tara si avem ditamai gradina si solarul, ar fi pacat sa nu profit, nu-i asa?
Da, desi suntem abia la final de iunie, deja am un raft plin cu sirop, gem, pastai la borcan, zarzavat pentru ciorba, ghiveci, verdeata si plante medicinale uscate…
In luna iulie pun si branza de oi si capra la borcan – reteta aici.
Ingrediente pentru reteta 2 in 1 de sirop de visine si gem de visine
Rating
- 2 kg de visine
- 2 kg de zahar
- 1 lamaie mare
Mod de preparare pentru reteta de sirop de visine si gem de visine, reteta 2 in 1
Puteti citi mai departe reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video.
Reteta video
Turnam zaharul peste fructe si amestecam. Acoperim totul cu un servet si lasam pana a doua zi, trebuie sa stea peste noapte, ca sa lase sirop. Mai puteti amesteca din cand in cand.
Cat de mult sirop si-au lasat! Anul acesta a plouat mult, visinele sunt pline de apa.
A doua zi punem totul intr-o cratita si pornim focul, adaugam si zeama de la o lamaie. Puteti adauga si o aroma, dupa gust. Puteti pune scortisoara, cuisoare, cardamon sau vanilie. Eu am adaugat putina vanilie, da o aroma discreta, extrem de placuta.
Amestecam des in cratita, sa se dizolve zaharul. De cand da in clocot, mai lasam sa fiarba la foc iute inca 10 minute. Amestecam continuu si mai adunam din spuma de deasupra de cate ori este nevoie.
Sfaturi de la Gina Bradea
Din cand in cand stergem marginile cratitei cu un burete nou, umezit. Nu trebuie sa fie marginile cratitei murdare de sirop zau zahar, pentru ca se pot carameliza si totul va prinde o culoare maronie, urata.
Nu plecati de langa foc, amestecati incontinuu. Se fierbe totul la foc iute si va fi gata imediat, iar culoarea va ramane vie, intensa.
Folositi o cratita larga, nu oala cu peretii inalti. In felul acesta, lichidul se evapora mai repede.
Dupa 10 minute vom vedea ca s-a format foarte mult sirop, il vom da deoparte. Scoatem sirop in asa fel incat sa ramana mai putin in gem.
In cratita mai lasam sirop cat sa fie suficient pentru gemul de visine. Lasam totul sa mai fiarba la foc iute, inca 20-30 de minute. Oprim focul si lasam sa se raceasca pana a doua zi. Acoperim vasul cu un servet.
Sirop de visine
Siropul de visine il punem la fiert, acum avem doua variante: fierbem siropul pana cand scade si se mai ingroasa sau mai adaugam zahar. Eu am preferat sa mai adaug 500 g de zahar. Daca nu puneti zahar, culoarea siropului va deveni mai maronie.
Dupa ce da in clocot, il mai fierbem 10 minute, este suficient.
Pregatim sticle pe care le sterilizam si uscam, turnam in ele siropul fierbinte. E bine sa puneti dedesubt o tava metalica. Aceasta va atenua socul termic.
Punem capacele, acoperim sticlele cu paturi si il lasam sa se raceasca in voie timp de 3-4 zile.
Gem de visine
A doua zi, vedeti cum este gemul, daca este suficient de legat. Eu l-am mai fiert inca 10 minute si am obtinut o consistenta perfecta. Se toarna fierbinte in borcane, se pun capacele si se asaza cu gura in jos, apoi se acopera cu servete groase. Se lasa asa cateva zile.
Vedeti ce culoare superba are! Iar visinele parca sunt confiate, asa sunt de tari. Aici este ce mi-a ramas, mai mult sirop.
Am obtinut 4 borcane de 370 g cu gem de visine si 6 sticle de cate 250 ml cu sirop de visine, deci 1,5 l. Bine, au furat si ai mei niste sirop, sa-l savureze cu apa rece. Treaca de la mine.
Recomand la toate conservele sa le lasati undeva pe masa in urmatoarea saptamana si sa urmariti mereu sa nu se umfle capacele, sa nu curga niciun borcan sau sticla. Daca se umfla, se schimba capacul si se mai sterilizeaza inca 15 minute.
Apoi le stergem le etichetam si le punem in camara.
Spor la gatit bunatati cat mai naturale. Pofta Buna!
9 COMENTARII
Mulțumesc mult pentru rețetă. ❤️
Azi 2 iulie 2020 am descoperit aceasta rețetă minunată pentru care vă mulțumesc frumos Doamna Gina Bradea. După ce am citit cu încantare multe dintre rețetele Dumneavoastră excelent ilustrate și explicate detaliat și cu umor sănătos, am ajuns la concluzia că sunteți o veritabilă și vrednică urmașă a străbunilor nostri daci care prin înțelepciunea învățămintelor strămoșești susține unitatea, sănătatea și moralul întregii familii: căci a mânca bine (deci, gustos) și sănătos (natural și fără chimicale, asa cum gătiți Dvs. și cum bine spuneți că „făceau mamele și bunicile noastre”) este o artă și în același timp o știință care vine de la moșii și strămoșii noștri. In plus, tot ce gătiți, gătiți cu dragoste pentru actul în sine și cu dragoste pentru cei dragi care vor savura cu plăcere ce le gătiți, nu doar se vor hrăni cu mâncărurile și dulciurile Dvs.. Cred că sunteți și un OM MINUNAT cu o frumusețe interioară sufletească și cu o personalitate puternică și pozitivă care transpare din felul în care descrieți prepararea bucatelor Dvs.. M-aș bucura sa vă întâlnesc într-o bună zi ca să ne cunoaștem și în realitate. Pentru că în textul descrierii acestei rețete de „Sirop de visine si gem de visine, rețeta 2 in 1” amintiți de „30 de ani de casnicie” pe care îi aveți, eu vă doresc să adunați și mai mulți ani fericiți și sănătoși de căsnicie alături de soțul Dvs. care precis știe și apreciază ce comoară de femeie și de soție are și ce mamă devotată și înțeleaptă are pentru copiii săi. Prin efortul + timpul + energia Dvs. pe care le depuneți cu devotament și drag de a le găti hrana gustoasă, curată și sănătoasă cea de toate zilele, le asigurați în același timp: sănătatea + energia pozitivă + unitatea familiei (căci în jurul mesei cu bucate gustoase se strânge întotdeauna cu voie bună toată familia, ceea ce este vital pentru unitatea întregii case) și moralul puternic de care au nevoie. Sunteți un model de româncă adevărată care face cinste neamului nostru românesc, un model de soție, de mamă și de gospodină tradițională. Incă o dată vă urez să fiți sănătoasă și fericită mulți, mulți ani împreună cu familia Dumneavoastră dragă Doamna Gina Bradea și să ne încântați mulți ani de acum înainte cu rețetele și talentul Dumneavoastră. Cu drag, Dacyana
Multumesc frumos si bine ai venit 🙂
Sper sa gatim multe bunatati de acum incolo, impreuna.
Am făcut anul acesta și sirop deja, am consumat deja ff bun e cu apa plata sau minerala. Iar gemul e delicios mai am câteva borcane. Le-am ascuns bine pt sărbători 😅😍
Buna Gina,
te rog ajuta-ma cu un sfat.
Am fiert gemul conform instructiunilor insa dupa racire pare cleios. Ajuta daca mai pun apa si il fierb putin?
Multumesc!
Da, poti sa adaugi putina apa clocotita si sa-l dai in clocot.
Super ideea 2 în 1! Mă bucur și de sirop, și de gem!
Mulțumesc! ❤️
Draga doamna Gina, am facut o boacana 😒. Cred ca am lasat prea putin sirop pt gem sau l-am fiert prea mult, ca a doua zi l-am gasit prea inchegat in cratita. Nici nu curge. Ce mai pot sa fac? Sau nu mai merge nimic? 😢
Nu te speria, se re4zolva foarte usor: adauga putina apa clocotita, amesteca bine si mai da in clocot. Gata 🙂