Piure de cartofi cu legume: cremos, fin, pufos, facut putin diferit de reteta clasica, dar minunat de gustos. Reteta video si scrisa, explicata pas cu pas.
Piureurile de legume, mai ales cel de cartofi se fac des in orice bucatarie romaneasca, fac parte dintre mancarurile cele mai obisnuite.
Denumirea corecta este piure, am auzit de multe ori folosita denumirea de pireu – impropriu spus, dar nu e total gresit, e o varianta, ba cred ca este mult mai des folosita denumirea de pireu. „PIURÉ, piureuri, s. n. Preparat culinar din legume sau din fructe fierte (ori crude), trecute prin sită sau zdrobite, folosit de obicei ca garnitură. [Var.: piréu, piré s. n.] – Din fr. purée. Asa ca denumirea de „pure” intalnita in diverse retete e total gresita.”
Daca va ramane pure de cartofi a doua zi si nu stiti ce sa faceti cu el, va recomand sa faceti crochete-bulete din cartofi, o paine cu cartofi minunat de pufoasa sau niste gogosi-langosi de o finete aparte. Pentru noi piureul este nelipsit de langa deliciosul ostropel de pui. 🙂
Chiar daca are morcov si ceapa, nu ezitati sa faceti paine cu piureul ramasa. Daca va incurcati in cantitati, cantariti piureul rece ramas, apoi veniti si-mi spuneti mie. O sa vedeti ce minunatii facem impreuna. 😀
Si-acum, dac-am stabilit denumirea corecta, sa va spun reteta de piure de cartofi cu legume.
Ingrediente pentru reteta de piure de cartofi cu legume
Rating

- 2 kg cartofi galbeni, fainosi, galbeni
- 1 ceapa mica
- 1-2 morcovi tineri
- sare
- 200 g smantana grasa sau 200 ml lapte clocotit
- 1 lingura de unt
- 50 g cascaval, parmezan sau branza topita
Cum preparam reteta de piure de cartofi cu legume?
Puteti citi reteta scrisa in continuare sau gasiti mai jos reteteta video, unde puteti urmari indeaproape cum prepar totul.
Legumele se spala si se taie felii sau cubulete si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere si sare.
Se pune capacul si se lasa sa fiarba. Este bine sa se puna sarea de la inceput (1 lingurita de sare este suficienta) pentru ca in felul acesta gustul legumelor va fi mai intens.
Dupa 20 de minute de fierbere, se verifica, se inteapa cu o furculita si daca nu sunt fierte legumele, se mai lasa pana cand se inmoaie.
Cand legumele sunt moi, se scurge lichidul (eu il scurg tot) si se sfarama cu un pasoar (pasoir in franceza), pana cand toate legumele sunt bine sfaramate, sau se zdrobesc bine cu o furculita, tel etc.
Se adauga untul si se amesteca si amantana (la temperatura camerei) sau laptele fierbinte, putin cate putin, sa nu fie prea fluid piureul.
Pe masura ce se amesteca (se poate face si cu un mixer) veti vedea ca piureul de cartofi se umfla, devine pufos si fin.
ATENTIE! – Daca se pun laptele, smantana si untul reci, de la frigider, piureul va capata o culoare cenusie si se va guma, va capata un aspect ciudat, se va intinde.
Se potriveste gustul de sare, se mai poate adauga si putin piper, nucsoara, boia, dupa gust.
Truc
Se poate adauga branza topita sau cascaval, parmezan – depinde la ce se foloseste piureul.
Inca un truc pentru cel mai bun piure de cartofi
Se pune un cubulet de unt deasupra pana in momentul servirii si in felul acesta nu va face acea coaja (pojghita) deasupra.
Se poate face doar din cartofi sau din orice alte legume, procedeul este la fel.
Veti avea un piure frumos colorat, gustos si foarte pufos. Cand este post, se adauga doar ulei, incalzit putin inainte.
Puteti servi piureul de cartofi alaturi de niste chiftele marinate, gasiti reteta cu un click pe poza de mai jos.

Reteta video pentru piure de cartofi o gasiti aici:
Pofta Buna!
woww de mult cautam o schimbare la piure,reteta ta suna perfect si cu siguranta o voi incerca e perfect ca si garnitura minunat abia astept sa le fac si nepotelelor mele
Sunteti aur pentru noi, tinerele gospodine😊. Multumim!
Multumesc si eu, Andreea! 🙂