Dulceata de dovlecei cu lamaie
Dulceata de dovlecei cu lamaie, anason, vanilie, reteta pentru iarna. Are un gust si o textura asemanatoare cu cea a dulcetii de ananas. Cat zahar se pune la dulceata, cum se fierbe dulceata? Reteta scrisa si video pas cu pas.
In fiecare an pregatesc tot felul de conserve pentru iarna: gemuri, dulceturi, zarzavaturi, sosuri, lichioruri, muraturi…Ma ajuta si sotul si copii (cand vin pe la noi), adunam din solar si din gradina ce putem, mai si cumparam unele si ne place sa avem camara plina cu de toate, si noi si copiii.
Ce poate fi mai bun decat o mancare gustoasa, gatita acasa, cu ingrediente cat mai curate si mai naturale posibil?
Va invit sa rasfoiti albumul meu cu retete de conserve aici. Am peste 200 de retete publicate, scrise si video.
Din dovlecei pregatesc tot felul de bunatati: aperitive, ciorbe, supa crema, mancaruri, muraturi, compot, dulceata.
Gasiti albumul meu cu retete cu dovlecei aici. Am peste 90 de retete, una mai gustoasa decat cealalta.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de dulceata de dovlecei?
Acum a venit si randul aceastei delicioase dulcete, sa va dau reteta. Este incredibil de fina si va garantez ca extrem de putine persoane (sau chiar nimeni) vor ghici ca este dulceata de dovlecei.
Ingrediente pentru reteta de Dulceata de dovlecei cu lamaie
Rating
- 1 kg dovlecei cantariti curatati, fara seminte, taiati cubulete
- 1 kg zahar
- zeama si coaja de la 1 lamaie
- 100 - 150 ml apa
- 1 floare de anason sau jumatate de pastaie de vanilie sau un baton mic de scortisoara
Ingrediente pentru 3 borcane de 400 g.
Cum se face reteta de dulceata de dovlecei?
Puteti citi mai departe reteta scrisa, sau sa treceti direct la reteta video, aici, dedesubt, cu o apasare pe poza pe care scrie PLAY. E bine sa va uitati si la reteta video, se vede clar exact cum arata dulceata mea.
Reteta video
Care este diferenta dintre gem si dulceata?
Multe gospodine confunda gemul cu dulceata. Dulceata, asa cum ii spune si numele, este foarte dulce. Se face cu cantitati egale de zahar si fruct, plus lamaie. Gemurile sunt mai putin dulci si se fac cu o cantitate de 200 – 600 g de zahar la 1 kg de fruct, in functie de cat de dulci sunt.
Am scris mai multe despre termenii culinari aici. E bine sa stim denumirile corecte.
Taiem capetele dovleceilor, taiem dovlecelul in doua, curatam partea cu seminte folosindu-ne de o lingura sau lingurita.
Daca dovleceii sunt tineri, fragezi, fara seminte mari, miezul eu il folosesc la chiftele – reteta aici. Ies tare pufoase si moi. Iar daca nu-l folosesc la gatit, pun miezul acesta in punga si-l pastrez la congelator pana cand voi avea nevoie la chiftele sau o supa crema.
Taiem dovleceii cubulete, dar nu foarte mici.
La fel de interesanta este si dulceata din coji de pepene rosu – reteta aici.
Cum se face siropul pentru dulceata?
Punem jumatate din cantitatea de zahar in cratita, este bine sa folosim o cratita cat mai larga, adaugam 100 ml de apa si amestecam, sa se topeasca zaharul.
Amestecam continuu, pana se dizolva zaharul, mai adaugam apa, daca este nevoie. Trebuie sa obtinem un sirop concentrat de zahar, care sa treaca proba firului.
Sfaturi de la Gina Bradea
Este bine sa folosim o cratita larga, cu fundul gros. In acest fel dulceata sau gemul vor fierbe repede, fara sa se prinda de vas, iar lichidul se va evapora repede. Recomand sa se amestece incontinuu. Marginea cratitei se sterge mereu cu un burete umed, sa nu se caramelizeze zaharul, pentru ca va da culoare maronie dulcetii noastre.
Dulceata de dovlecei cu lamaie
Stingem focul si adaugam dovleceii. Pornim apoi din nou focul, amestecam intr-una, pana cand se inmoaie dovleceii si lasa mai multa apa, mai adunam de pe margine bucatelele de dovlecei, sa fie totul bine acoperit cu sirop.
Punem acum si jumatatea de floare de anason (sau 1 intreaga), curatam coaja de lamaie si o punem si pe aceasta. Tot acum punem si sucul de lamaie si amestecam, acesta va ajuta ca dulceata sa ramana de o culoare vie si nu va permite zaharisirea.
Daca doriti, puteti pune jumatate de pastaie de vanilie, un baton mic de scortisoara, cateva cuisoare…sau puteti pune doar coaja de la 2 lamai. Se gasesc lamai bio peste tot.
Pe masura ce vedem ca devine mai lichid siropul, mai adaugam putin cate putin zahar, pana cand il vom pune pe tot, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic.
Mai amestecam din cand in cand, mai stergem marginile cratitei cu un burete, ca sa nu se caramelizeze reziduurile de zahar.
Am fiert dulceata cam 40 de minute, nu e nevoie de mai multa fierbere. Apoi oprim focul si lasam dulceata sa se raceasca pana a doua zi, acoperim cratita cu servete umede. In felul acesta dovlecelul se va confia incet in siropul concentrat de zahar.
Cat de bine arata! Bucatelele de dovlecel sunt translucide, iar mirosul este fabulos! O frumusete de dulceata a iesit!
A doua zi doar dam dulceata putin in clocot, cat sa putem pune dulceata in borcane. Sub borcane e bine sa punem o tava din metal, care va atenua socul termic si borcanele nu se vor sparge.
Ne asiguram de faptul ca toti dovleceii sunt acoperiti de sirop, apoi putem pune capacele.
Atat, asta este totul, nu mai e nevoie de sterilizare. Acoperim borcanele cu paturi sau servete groase, le lasam pana a doua zi sa se racoreasca incet.
Este cu adevarat o reteta simpla si extrem de gustoasa.
Spor la gatit bunatati de casa!
6 COMENTARII
Super ,am sa o incerc cât de curând, mulțumesc pentru reteta.
Nu am gustat niciodată cu siguranță e foarte gustoasa. Voi face si eu o portie. Mulțumesc frumos pentru reteta
Doamna Gina,
Aveți undeva și rețetă de gem de dovlecei cu lămâie? Aș dori cu mai puțin zahăr decât dulceața dacă știți ceva. Vă mulțumesc tare mult!
Nu am reteta de gem, dar se face la fel ca orice alt gem: se pun cubuletele de dovlecei cu 300 g zahar la kg de dovlecei, se lasa putin ca sa-si lase zeama, apoi se pun pe foc cu zeama si coaja de la o lamaie.
Doamna Gina, sărumânaaaa!
Am făcut ieri fix cum ați zis, cubulețe de dovlecel, am pus numai 300 g zahăr la kil și am lăsat vreo două ore in frigider. Apoi lămâia. Am pus și o steluță mică de anason că doar p-aia o mai aveam.
Doamna Gina, mănâncă băieții mei de pocnesc, n-am văzut așa ceva. le-am făcut și niște pâine până s-a răcit gemul și s-au bătut turcii la gura lor. Vă mulțumesc din tot sufletul!!
Bravo, sa mai faci! Este ieftin, usor de facut si incredibil de gustos 🙂