Chef Margarita Ovidiu – sot, tata si apoi Chef
Din seria interviurilor cu personalitati, oameni care-mi plac si-i respect pentru ceea ce sunt si ce au facut, oameni de o valoare incontestabila. 🙂
Astazi vi-l prezint pe omul si Cheful Margarita Ovidiu, participant la prima editie Top-Chef. Este unul dintre cei mai cunoscuti bucatari-chefi din Romania, asa ca am vrut sa stiu cum a ajuns aici. Mai multe interviuri – vedeti aici. Mai urmeaza si altele. 🙂
Si sa va spun si voua.
E un om care a muncit, a invatat, a pornit de jos si nu a renuntat la vise. A facut tot ce-a fost posibil ca sa si le indeplineasca. Acum este un om fericit, sot si tata si un Chef cunoscut si apreciat.
Cine este omul Margarita Ovidiu?
Omul Margarita Ovidiu este in primul rand un sot si tata a doi copii: Melissa(12 ani) si Dennis(9 ani). Am 38 de ani si ca sa ma laud si eu…deh, ca asa e romanul, am 90 de kg si 1,90m.
Scoala generala am facut-o in 2 locuri: liceul in centru, la George Calinescu, dupa care a urmat scoala de bucatari-ospatari la Hotel Parc sau I.N.F.M.T, pentru cunoscatori.
De unde vine Margarita Ovidiu,ehee…pai vine din Bucuresti, din cartierul Straulesti, unde am copilarit si inca locuiesc. Unde merg? Aici este mai simplu. 🙂 Cat mai sus! Vedeti voi, eu cam ce mi-am propus, mi s-a indeplinit. Cand eram mic imi propuneam sa ma insor la 25 de ani, sa am 2 copii, un baiat si o fata, mai tarziu am zis ca la maxim 30 ani sa ajung bucatar sef si la 40 de ani sa am propia mea afacere. Mai am 2 ani… nu a fost asa, la 24 am cerut mana sotiei mele Gina si imediat am si devenit tatic, a venit pe lume Melissa si dupa 4 ani si a facut aparitia si Dennis. Cand eram mic si nu ajungeam la aragaz, mama imi punea un scaun in fata lui si amestecam in cratita sau oala ce era pe aragaz. 🙂
Cum am devenit bucatar
Am avut un prieten din copilarie care era de origine sasa si avea ceva rude in Germania. El ma convins, stiindu-mi pasiunea pentru bucatarie sa facem acel curs la I.N.F.M.T., dupa care urma sa facem un bussines in Germania la matusa lui. Nu s-a intamplat asa, el a plecat in Germania si eu am ramas aici si am facut practica in meseria de bucatar la restaurantul „DOI COCOSI”, unde am si lucrat timp de 5 ani. Curiozitatea m-a facut sa invat mai multe, asa ca am plecat de acolo si am mers la terasa FITZE, cea din Herastrau. Am lucrat ceva timp acolo, dupa care am hotarat sa renunt la restaurante ca sa lucrez in CATERING, unde era un program mai flexibil.
Dupa o experineta de cativa ani in Catering am avut ocazia, ca tot romanul sa plec in alata tara, Spania… ai que vida… Un singur an am lucrat in Spania si mai exact pe Costa Brava, la hotel LLA FRANCH, un hotel de familie cu un mare flux de turisti de seama ai tarii si nu numai. Dupa acel an am revenit in tara, casa era in constructie si am hotarat sa nu mai plec si sa raman in tara. Uite asa am decis sa ma intorc in Catering, datorita programului fix (L-V de la 7 la 16). Am lucrat ca sef bucatar la JTI 2 ani si oleaca, dupa care mi s-a ivit ocazia sa preiau sefia bucatariei scolii americane unde si lucrez in prezent. Aici s-a schimbat totul in viata mea. Lucrez cu aproape 1000 de copii, care vin zilnic la masa, lucrez cu o echipa minunata care am gasit-o acolo si pe parcurs s-a mai intarit si este ca un ceas elvetian, toate persoanele care sunt in acea scoala sunt servite in 2 ore.
Asa am inceput campania cu revista GOOD FOOD – „Copii in Bucatarie”, unde trebuia sa merg timp de 9 luni in cate o scoala aleasa de ei, sa-i invat pe copii sa pape sanatos. S-a facut si un concurs, unde castigatorul campaniie a avut norocul sa mearga in Anglia la Birmingham, la un show culinar organizat de BBC. Experienta Top Chef a venit in urma insistentei unui bun prieten al meu, chiar daca nu ne vedem des, sa particip, mi-a zis el „ai sa vezi ca nu ai nimic de pierdut”.
Pe platourile de la Top Chef am avut sansa sa cunosc o alta lume, cea a chefilor adevarati. A fost o experienta de neuitat si am ramas cu niste amintiri placute si cateva prietenii pe viata, sper eu. Nostim era ca dupa emisiune, lumea ma arata cu degetul prin magazine sau pe strada: „uite-l pe ala de la Top Chef”! 😀
Viata de chef in Romania este una buna dar si rea, depinde cum ti-o faci. Am prieteni chefi carora le merge bine, altora mai prost un pic, fiecare cum are norocul, fie in tara fie peste hotare. Banoasa, da, trebuie sa stii sa te strecori si sa te impui, sa fii rapid si ager la minte.
Concurenta loiala sau neloiala
Aici mai este de lucrat, sunt firme si restaurante care angajeaza un bucatar bun si restul amatori care vin din diverse domenii, care nu au nici o treaba cu alimentatia publica. Fac de ras meseria asta, pentru care unii din noi am muncit cu sudoare, adica am dat cu matura, curatat ceapa si cartofi si am dus gunoiul pana sa ajungem sa facem un sos sau un preparat de la inceput pana la sfarsit. Satisfactii sunt, atata timp cat ai 2 maini si nu ai varice pe picioare e bine,a sta asa ca un spirit de gluma: se zice ca atata timp cat la mine in mana este cutitul, e de bine. :d
Intamplarea amuzanta de care imi aduc aminte este ca atunci cand eram la inceputurile carierei, sefa bucatareasa, d-na Tanta, sa-i dea Dumnezeu sanatate, imi spunea: „Ovidiu, ia matura tu ca sa-ti vad mersul, hai!” Si eu de 1,90 m si ea de 1,50. Colegele de atunci radeau cu lacrimi cand se uita la mine cu capul pe spate chiar si imi zicea acele vorbe. 😀
O reteta preferata de mine, asta in urma perioadei mele in Spania:
File salau -1 kg (sau orice alt file de peste care va place)
Carne de midii – 500gr
Creveti – 500gr
Rosii proaspete 1 kg
Usturoi – o capatana
Patrunjel – 2 legaturi
Ulei masline – 150ml
Vin alb demidulce – 200 ml
Pesmet – 50 gr
Lamai – 2 buc
Sare si piper dupa gust.
Pestele se taie in portii mici si se trage la tigaie in putin ulei de masline pana la rumenire, se da deoparte. Cartofii se curata si se taie felii, ca la musaca si se fierb in putina apa cu sare, dar nu de tot, cat sa fie al dente, cum se zice. Midiile se pun la fiert intr-o oala cu capac si la baza se pun o legatura de patrunjel si cativa catei de usturoi, apa (200 ml) si 50ml de vin.
Cartofii se aseaza intr-o tava tapetata cu pesmet, peste care se pun bucatile de peste, midiile si deasupra rosiile felii sau cubulete, cum doriti. Presarati sare si piper la fiecare strat si dati la cuptorul incins in prealabil la 180 grade timp de 25-35 de minute.
La sfarsit puneti usturoiul si vinul ramas si mai lasati 5 minute, deasupra presarati patrunjel tocat si stoarceti lamaile… deja in vine apa in gura.
POFTA BUNA
Proiecte de viitor
Nu va pot da detalii. Revin cu un viitor interviu cand am sa-mi pun pe picioare propria mea afacere.
Mentalitatea romaneasca culinara
Iti vine un client la masa si iti comanda, comanda e gata, i se aduce la masa si el spune:
-Eu nu am comandat asa ceva, nu arata asa ce am comandat eu.
E bine sa stiti ca acel client umbla probabil prin diferite carciumi sau bodegi, unde lucreaza acei chefi veniti din diferite domenii care au prelucrat ei reteta oleaca, asa au considerat ei de cuviinta. Si vin la tine in restaurant, tu care te spetesti sa respecti reteta, sau pastrazi ingredientele originale si „nu e bine domne… vreau o reducere sau macar desertul gratis, cred ca merit, nu? Dupa mizeria de preparat care mi-ati adus-o.”
Asta e clientul in Romania.