Sarmale cu varza in dovleac
Sarmale cu varza in dovleac – o reteta de sarbatoare, cu o savoare aparte. Reteta nu este complicata, la compozitia normala de sarmale, se adauga dovleac. Dar ce aroma si ce dulceata au aceste sarmale! De vis!
Am mai facut sarmale in dovleac si de fiecare data mi s-au parut si mai bune. Acum am gasit un dovleac micut, destul de frumusel, asa ca am zis ca va fi vedeteta mesei de Craciun. Si asa a fost, pentru ca s-au mancat imediat.
Nu o sa va dau cantitati anume, pentru ca depinde foarte mult de marimea dovleacului pe care-l gasiti. In Romania sunt dovleci frumosi, pe alese. Aici, in Italia, am gasit doar foarte micuti sau uriasi, cu mare greutate am gasit dovleacul asta cam de 1 kg.
E micut, dar mki-am facut pofta si va pot arata si voua, poate faceti de Revelion sau cu alte ocazii. Prima data sa stiti ca am mancat sarmale din peste cu varza, in dovleac, acum multi ani. Grozav de gustoase.
O sa va spun si reteta aceea, dar cand voi gasi peste de care vreau eu, ca nu se face cu peste oceanic sau marin, asa delicatesa.
O sa va dau reteta lipoveneasca, asa cum o stiu eu, de la mama ei.
Acum, sa va spun reteta de sarmale cu varza in dovleac. 🙂
Pregatiti compozitia din carne de porc sau porc si vita sau din carne de pasare, vedeti retetele dedesubt, dati click pe cuvintele cu rosu si alegeti ce va place:
– sarmale moldovenesti cu varza – vedeti reteta
–sarmalute cu piept de gasca – vedeti reteta (se pot face la fel din orice carne de pasare)
Cum se face reteta de sarmale cu varza in dovleac?
Se taie capacul dovleacului, dupa ce l-ati spalat si sters. Atentie la dovleac, sa alegeti unul care sa incapa in oala si in cuptor 😀
Se curata semintele cu o lingura, apoi se scobeste cu mare grija miezul, in asa fel ca grosimea sa fie de aproximativ 1 cm-daca e dovleac micut, de 2 cm daca e mai mare. Curatati frumos si capacul, dar lasati-i codita 🙂
De operatiunea aceasta s-a ocupat domnul Bradea, cat timp eu pregateam umplutura de sarmale 🙂
Pulpa de dovleac scoasa, tocati-o marunt cu un cutit si adaugati-o la umplutura de sarmale, apoi modelati sarmalele micute de 5-6 cm si late de 1,5-2 cm.
Va rog frumos sa le masurati cu sublerul, nu cumva sa depasiti aceasta dimensiune, da? 😛
In dovleac se aseaza la fund cateva bete de marar uscat (daca aveti) si varza taiata fin, apoi se aseaza in cerc sarmalele.
Se toarna deasupra suc de rosii sau bulion dizolvat in apa rece si se completeaza cu apa.
Printre sarmalute puteti aseza felii de afumatura daca doriti, dar eu nu pun.
Imi place sa simt dulceata dovleacului. Se pune capacul, se acopera cu un capac sau folie de aluminiu si se baga in cuptor.
Sarmale in dovleac
Se da focul mare la inceput, pana da in clocot, apoi se reduce, se lasa la 160 de grade (foc mic) pentru 2-3 ore, depinde cat de mare e dovleacul.
Dupa 2 ore, se ridica usor capacul si se toarna un pahar cu vin alb. Se pune capacul si se baga iar in cuptor.
Asa arata dupa 2 ore de coacere la 160 de grade Celsius. Eu am facut sarmalele si in dovleac, dar si normale, in oala de lut din spate.
Le-am fiert in cuptorul cu lemne mic, din curte. Imi pare rau ca nu puteti simti ce miros grozav au si ce fel am parfumat toata zona. Vecinii au venit sa ne ureze Craciun fericit (Buon Natale) si m-au intrebat daca fac sarmale.
De cand sunt aici, au dat de gustul sarmalelor si al mancarurilor romanesti si vecinii mei italieni.
Cand au fost gata, va dati seama ca am trimi si la vecini din bunatatile pregatite. Aici se ofera cosuri cu dulciuri, vin, branzeturi, salamuri, ulei de masline… tot felul de delicatese de bacanie.
Eu ofer mereu bunatati facute-n casa: afumaturi, carnati, dulciuri, sarmale, lichioruri, dulceturi, paine proaspata. Sunt foarte asteptate cosurile cu bunatati pe care le ofer si extrem de apreciate 🙂
Dupa 2 ore, eu las focul sa se stinga, nu mai pun pe foc si las sarmalele in cuptor pana a doua zi. In felul acesta, totul se aseaza molcom. Sigur ca scot cateva sarmale sa gust, va dati seama ca nu am rabdare.
E un ritual la noi, dupa ce sarmalele dau in fiert, cam dupa 30 min scot 2 sarmale sa le gust. Fac asta dintotdeauna si tare-mi place.
Pana cand sarmalele sunt gata fierte, eu ma satur, pentru ca mai scot si mai degust de 2-3 ori 😀
Sfat:
Puneti sarmalele intr-o cratita care sa poata merge direct la masa, altfel nu stiu cum il scoateti.
Cand am facut alta data, l-am lasat sa se raceasca si era in tava mare, asa ca l-am putut scoate. Acum, am patit rusinea: s-a sfaramat 🙁
Da, mi-am dat 2 suturi in fund pentru asta, asa ca nu faceti ca mine. Nu conteaza, sarmalele in dovleac sunt atat de parfumate, incat merita sa fie savurate si daca s-a sfaramat dovleacul. L-am asezat frumos in jurul sarmalelor si gata 🙂
Vedeti ce micute sunt, farfuria e cat palma, am pus furculita din lemn ca sa aveti cu ce face comparatie 🙂
Se vede si se simte gustul de dovleac, dar nu e foarte puternic. Pur si simplu, aceste sarmale in dovleac au o dulceata aparte demne de o masa de sarbatoare.
Nu uitati ingredientul cel mai important:
Presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete 🙂
Pofta Buna!
10 COMENTARII
O sa fac și eu de revelion (locuim la Padova)
Mulțumesc frumos pentru idee.
Va doresc sărbători fericite lângă Domnul Isus.
Gabriela
O sa fac și eu de revelion (locuim la Padova)
Mulțumesc frumos pentru idee.
Va doresc sărbători fericite lângă Domnul Isus.
Gabriela
Buna seara,
Tocmai vreau să dau oala la cuptor, sunt pe ultima suta de metri, și nu am inteles daca se pune apa doar in interiorul dovleacului, peste sarmalute, sau si in oala, in jurul dovleacului.
Sunt grozav de curioasa ce-o sa-mi iasa. Deocamdata arata foarte interesant 🙂
Eu v-am descoperit nu de mult si deja ati devenit o sursa de inspiratie foarte des accesata. Va multmesc!
Nu se pune afara, doar in dovleac. Verifici din cand in cand daca mai e nevoie de lichid. 🙂 Sa acoperi cu folie, da?
Spor!!!
cred ca este delicios
eu fac des tocanita cu carne de porc in dovleac,este o bunatate,am sa incerc curand si sarmalele.multumesc pentru idee!!!
Abia astept impresiile. Spor!
Multumesc frumos si eu.
Buna ziua,eu am facut astazi sa vad cum sunt de abia astept sa se fiarba 😀
O sa mai fac si de Craciun,sotului meu ii plac la nebunie sarmalele,aici in Austria nu face nimeni.El le adora nu are rabdare pana se fierb e ca un copil tot da tarcoale .
Multumesc mult pentru reteta D-na Bradea!!!
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine. Eu fac saptamana viitoare in dovleac, de ziua sotului 🙂
Nu am mâncat niciodată. Cred că sunt delicioase. 🌹🌹🌹