Salata de alac cu rosii
Afara este o canicula cumplita, asa ca astazi va propun o salata de alac cu rosii (Insalata di farro con pomodori), o reteta racoroasa, usoara, bogata in fibre si rapid de pregatit.
Alacul (Triticum monococcum) este o cereala din familia gramineelor, constituind, inca din vremuri de mult apuse, o alternativa pentru grau. Chiar daca in ultimul timp se intrebuinteaza pe scara mult mai redusa, painea din faina de alac are un farmec, o fragranta si un gust deosebit.
Salata poate fi pregatita cu o zi inainte si pastrata in frigider, deci ideala pentru un pranz gustos, racoros si sanatos. Acasa, in pauza de pranz sau la plaja, in perioada de concediu, aceasta salata este o solutie cu care nu veti da gres.
Variantele ei sunt si ele nenumarate. Eu am optat pentru o reteta de baza, simpla dar gustoasa, reteta din traditia culinara a lumii simple a satelor din Italia. Exista, dupa cum spuneam, si retete mai elaborate ce prevad folosirea altor ingrediente, precum „mozzarella”, „prosciutto cotto”, ceapa, castraveti sau ton in conserva. Eu o prefer asa simpla precum urmeaza:
Reteta: (pentru 4 persoane)
Portii: 4
- Alac 300 g
- Rosii 450 g
- Parmiggiano reggiano 100 g
- Sare
- Ulei de masline
- Busuioc sau patrunjel (dupa gust)
Mod de pregatire:
Punem alacul la fiert la foc mediu pentru cca. 30’, il lasam sa se raceasca intins pe o tava, amestecam rosiile taiate bucatele si pe rand celelalte ingrediente. Aranjam salata intr-un vas, o acoperim cu o pelicula transparenta si o dam la frigider pentru cateva ore. Se consuma rece.
Pofta buna!
Mai multe retete:
–Trandafirul desertului-fursecuri crocante
6 COMENTARII
Alac asta, e un fel de arpacas de al nostru?
asta cred ca e o reteta din vremea italienilor saraci!?
Da si da. Eu sunt in Italia, deci alac se gaseste aici. In Romania se poate face cu arpacas 🙂
Hmm…interesanta combinatie, nu imi pot imagina gustul…arpacasul numai cu gandul la coliva ma duce 🙂
„Parmiggiano reggiano” este un fel de branza? Sarata?
E parmezan, se gaseste peste tot 🙂
N-am găsit alac, am încercat cu arpacaș, nu știu dacă are același gust da’ n-a fost rea…
Merge si cu arpacas 🙂