Prajitura Siret, reteta originala de cofetarie de la Galati
Prajitura Siret, reteta originala de cofetarie de la Galati, mai elaborata, aparte: biscuiti fragezi, din aluat cu untura, crema aromata cu ness -cafe, totul imbracat in fondant de cacao. Este o prajitura care se facea pe vremuri in laboratoarele de cofetarie si se gaseste in general, in zona Galati, Braila, Tulcea.
Nu este greu de facut, o sa va explic pas cu pas cum se face. A fost cosmarul vietii mele la laboratorul mare de cofetarie, prajitura Siretul cu crema de Ness. Aveam norma de 1000 de bucati pe zi si mereu stateam peste program ca sa-l termin. Nu stiu de ce, toata lumea lauda Siretul ca e usor de facut, dar toata lumea se eschiva. Asa ca pica in sarcina noilor veniti. De dimineata pana seara stateam ca sa-l termin. Offff.
Mai are rost sa va spun ca nu ma omor dupa Prajitura Siretul cu crema de Ness? 😀
Este foarte dulce, eu nu pot manca o bucata intreaga. Parca mananci praline – daca le mai stiti, cat de dulci erau. 🙂
Alte retete de cofetarie autentice- aici, exact asa cum se faceau acum 35-40 de ani.
Ce ne trebuie pentru Prajitura Siret, reteta originala de cofetarie de la Galati
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- Pentru biscuiti:
- Pentru aluat
- - untura 100 g (sau unt, dar preferabil untura)
- -1 ou mic
- -faina 220 g
- -apa 35 ml
- -zahar pudra 40 g pentru aluat+1 lingura pentru decor
- -bicarbonat de sodiu-jumatate de lingurita, stins cu otet sau zeama de lamaie
- -arome dupa gust (eu am folosit 1 lingurita de coaja de lamaie)
- -1 praf de sare
- Pentru crema:
- -100 g fondant
- -50 g unt
- -2 lingurite ness-cafe
- -putin rom sau coniac fin
- Pentru decor
- -1 lingura glucoza sau miere de albine
- -300 g fondant de cacao
Cum se prepara Prajitura Siret, reteta originala de cofetarie de la Galati
Se framanta aluatul fraged si se decupeaza 20 de biscuiti ovali, exact la fel ca la Prajitura Siretul cu vanilie – vedeti reteta.
Daca nu aveti o forma ovala, va recomand sa cumparati o conserva de peste ovala, din aceea care se desface usor, nu trebuie taiata. Mancati pestele si spalati foarte bine cutia-veti avea o forma ovala pentru decupat biscuiti.
Sau pur si simplu decupati cu un pahar mai mare, forme rotunde. 🙂
Cum se face crema pentru Prajitura Siret
Fondantul – vedeti reteta aici, cum se prepara in casa este bine sa-l pregatiti inainte. Se pune pe foc exact cat sa se inmoaie putin si se amesteca. Se retrage de pe foc. Trebuie sa fie moale, ca o crema, sa putem adauga untul.
Se adauga untul moale, la temperatura camerei, cafeaua si romul si se amesteca bine cu un tel, pana se obtine o crema spumoasa. Daca este prea moale, se baga 10 minute in congelator. Nu prea mult, ca se intareste.
Se aseaza biscuitii pe o tava si se pune crema. Se poate pune cu un pos cu dui mare, cu o punga taiata la colt, sau pur si simplu, cu lingura, asa cum am facut eu acum. Se pune si celalalt biscuite deasupra si se apasa usor. Este bine sa nu va zgarciti la crema. 🙂 Are un gust grozav de bun crema asta.
Se incalzeste putin glucoza (1 lingura) cu 1 lingura de apa si apoi se ung prajiturile deasupra. In felul acesta, fondantul va face o priza mai buna, se va lipi mai bine de biscuite. Daca nu se va folosi glucoza sau miere de albine, fondantul se va sfarama foarte usor, nu va face priza buna.
Fondantul – vedeti reteta se pune pe foc si se incalzeste, se adauga 1 lingura de apa si cacaoa cernuta-1-2 linguri, in functie de cat de colorat vreti sa fie. Daca este deja colorat, adaugati doar apa. Fondantul trebuie sa fie fluid, ca sa puteti glasa Prajitura Siretul cu crema de Ness.
Fiecare prajitura se ia si se scufunda in fondant, atat cat sa acopere biscuitele de deasupra, nu tot, apoi se aseaza pe un gratar sa se scurga. Se repeta cu toate prajiturile. Se lasa 10-15 minute, ca sa se intareasca putin fondantul.
Un truc:
Pentru ca fondantul sa aiba un luciu frumos, adaugati o lingurita de ulei atunci cand il incalziti.
Dupa acest timp, Prajitura Siretul cu crema de Ness se poate lasa asa, simpla, sau se poate decora. Decorul consta intr-un gratar din fondant. Cu o lingura de lemn luati fondant si-l lasati sa curga in fir subtire peste prajitura. Se lasa la rece ca sa se intareasca.
Rezista lejer si 2 saptamani, daca este pastrat la loc uscat, fara umezeala si nu foarte cald. Nu este nevoie sa stea in frigider. 🙂
Truc pentru cea mai buna prajitura Siret:
Crema se poate face si cu alte arome, dupa preferinta: fructe, cacao, vanilie, nuci, alune etc. Fondantul se poate face si in alte culori.
Aceasta este reteta de baza, reteta dupa care se face Prajitura Siretul cu crema de Ness din cofetarii. 🙂
Da este exact acea reteta, mi-a mancat ficatii, asa ca nu o uit. :)) O am notata in caiet de aproape 30 de ani :))
Daca va mai intereseaza si alte retete de prajituri – vedeti aici. Veti gasi retete vechi, de familie, retete de la laboratoarele de cofetarie, sau retete italiene si franceze, autentice 🙂 .
Daca va plac aceste retete, va rog frumos sa va exprimati parerea dedesubt, in casuta de comentarii. Puteti distribui, ca sa vada si alte gospodine retetele, sa gatim impreuna mancaruri gustoase si sanatoase. 🙂
Pofta Buna!
Probate de cititori:
40 COMENTARII
super,multumesc din suflet pentru reteta!
Cu mare drag 🙂
Rugaciunile mele au fost, in sfarsit, ascultate!!! 🙂 Doamne, de cand caut aceasta reteta!! MULTUMESC DIN SUFLET! Azi vreau sa o fac, fara doar si poate!
Am o singura intrebare: in loc de nes pot pune cacao in crema? Eu asa cunosc Siretul, am incercat sa atasez poza, dar nu se incarca. Exista si cu crema de cacao sau e alt secret la mijloc?
In rest, este exact ce imi doream!
Multumesc inca o data, astept cu nerabdare sa ajung acasa si sa ma apuc de treaba 🙂
O zi minunata!
Crema initiala este cu cafea. Da, poti folosi cacao.
Pup.
Se incarca poza, dar poate e prea mare, mai redu dimensiunile
Buna
O reteta de la prajitura fanta,se poate? As vrea sa fac aceasta prajitura iar pe net multe retete diferite si nu stiu dupa care sa ma iau. Poate ma ajutati dvs.cu o reteta buna. Multumesc.
Eu nu fac prajituri cu Fanta, sunt impotriva la sucurile astea. Dar am alte retete de prajituri-vezi la dulciuri 🙂 , gasesti sigur ceva care sa-ti placa 🙂
Am reusit sa fac si eu Siretul! Cu mici peripetii (la fondant), dar pentru prima data este perfect! Mi-au iesit 7 bucati maricele. Am vrut eu sa fie mai maricele. Este exact asa cum il stiam, si ca aspect, si ca gust.
Cu siguranta data viitoare am sa fac portie dubla la aluat iar fondantul am sa il pregatesc din timp.
Am facut poze, as vrea sa le incarc, dar nu merge sub nici o forma. Sunt micsorate, nu incarca nici formatul gif, nici jpg. Poate maine reusesc sa le trimit cumva, acum dau fuguta la mami sa ii duc prajitura copilariei ei 🙂
Raman datoare ca ati impartasit cu noi aceasta reteta pe care eu o caut de fooooarte multa vreme. Multumesc din suflet!
Ma bucur din tot sufletul 🙂 . Fondantul nu e usor de facut, mai exerseaza. Te ajut, lucram impreuna. Dar nici greu nu e. 😛
Eu o sa fac si o sa trimit acasa, la sora, mama, cumnata. Eu stau in Dunarea. Vedem, cand trimit colet, poate pupi si tu ceva. Ma simt mituibila 🙂
Nu-mi dau seama cum am ratat tocmai acest comentariu 🙂
Abia acum mi-a aparut in fata ochilor! Pai ce sa va spun, dupa ce ca sunteti SINGURA DIN LUME care a putut sa imi dea reteta originala de Siret (lucru pentru care inca o data va multumesc din tot sufletul) credeti ca mai indraznesc sa va deranjez? 🙂
Multumesc pentru idee, suna extrem de tentant, dar nu vreau sa creez dificultati atunci cand trimiteti pachet acasa. Eu stau in Bucuresti, deci nu e chiar simplu.
Am sa mai lucrez (fara doar si poate) pana imi iese fondantul ca la carte, am sa incerc sa gasesc glucoza lichida si nu miere, poate si asta conteaza. Dar nu am gasit pe-aici cand am cautat, ramane varianta cu comanda online.
Oricum, azi am in plan sa urmez pas cu pas si sa fac prajitura Alba ca Zapada, de data asta e preferata sotului meu, am tot ce-mi trebuie. O sa scriu acolo cum iese.
Va pup si va doresc o zi frumoasa!
Draga mea, te ajut din toata inima sa-ti faci singura fiondantul acasa. Merge si fara glucoza, doar cu miere. Hai ca te ajut pas cu pas. Cand vrei sa faci ma anunti si facem impreuna, ok? Sunt aici, la un click distanta! 🙂
OK!!!
Multumesc foarte mult!
Cu mare drag, intotdeauna 🙂
Mare bucurie mare, mi-a iesit fondantul!!!
Nu am facut siretul, am facut eclere cu ness dar am vrut neaparat sa incerc din nou fondantul. Si bine am facut pentru ca a iesit perfect!!
Nu am facut decat o treime din cantitate dar mi-a ajuns, chiar mi-a si ramas.
Multuuuumesc inca o data pentru reteta!
Felicitari, ma bucur tare mult. Cand ceva nu-ti iese din prima, ai rabdare, mai incearca inca o data. Sau pur si simplu, intreaba-ma si facem impreuna, pas cu pas 🙂
Sa va dea Dumnezeu sanatate pentru toate retetele dar pentru aceasta in mod special! Caut reteta asta de cel putin vreo patru ani (de cand am plecat) si e singurul loc de pe internet unde am gasit-o! Nici de cumparat nu se mai gaseste in Galati (ceva cu gust) de cand Galmopan s-a inchis (nici aia nu era grozava…dar macar era). Va multumesc din suflet ca ati raspuns rugamintilor! Promit sa o fac si sa va scriu ce si cum. Multumesc din suflet!
Ma bucur tare mult. Eu am lucrat la Laboratorul de cofetarie, ala mare si urat, de la Patinoar, am facut cateva zeci de m ii de Siretul. Asta e 🙂
Te pup tare 🙂
Va rog îmi puteți spune exact cum se prepara biscuiți pt siret. Îmi puteți spune cât timp trebuie sa stea la cuptor, prăjitură siret?? Va mulțumesc
Aveti reteta: aluatul se intinde in foaie si se decupeaza. Coacerea e rapida, in maxim 10 minute sunt gata.
Am reusit si am facut sireturile….multumesc inca o data de reteta. Acelasi aluat cred ca e foarte potrivit si pentru paleuri. Eu le-am facut cu cacao in loc de ness (am adaugat cacao in fondantul pentru crema). In rest totul la fel. Aluatul e foarte fraged…muuult mai fraged decat cel de la sireturile cumparate….si a mai necesitat putina faina (2 linguri in plus – poate oul a fost mai mare). In rest…perfect. Va multumesc….cu adevarat o bucurie!
Ma bucur tare mult 🙂
Iaca c-am ajuns si aici (banuiesc ca ai bagat de seama ca n-am comentat niciodata pe retete de dulciuri). Cum am invatat sa gatesc, stii deja. Eee, aici e aici. La mancare am instinct, simt ce mai trebuie, am ajuns chiar la faza in care incropesc fara reteta, combinand ingrediente si condimente. La dulciuri…neam. Si nici curaj, ca am dat rateuri. Am un singur tort in „portofoliu” (pe care-l faceam alaturi de mama) si cozonacul „Rosen krantz” (evident…de pe net, ca atunci cand il facea mama…stii…eram ocupata).
Ti-am citit retetele de dulciuri. Crima! Esti vinovata! Sotul ma tot intreaba: dar Gina nu pune si retete de dulciuri? 🙂
Deci, repet, esti vinovata! Din cauza ta am sa ma apuc de dulciuri. Tortul Joffre si reteta asta ma termina! Gata! Pe barbatu’meu l-ar termina toate! Dar nu-i arat, ca i-am aratat poza de la Joffre si era sa se lase cu cearta 🙂
ps: te-am mai intrebat, ce-ai pus soro in blogul tau! ca da dependenta!!!
Ce-am pus stii foarte bine, asa ca raspunde-ti singura. Siretul e mai greu de facut, hai s-o luam pas cu pas, ok?
Fa tortul Joffre ca e usor si apoi discutam. Vedem ce vrei sa faci. O luam cu fiecare tip de aluat in parte. Ok? 🙂
Este o mare bucurie ca ati publicat reteta originala de Siretu ……..este prajitura pe care o cumparam aproape in fiecare zi cind mergeam la servici .Acum datorita bunavointei dumneavoastra ,am posibilitatea sa o fac si eu …am insa marea rugaminte sa-mi spuneti cum se face fondantul in cazul in care nu gasesc glucoza .Va multumesc si va pup
Poti folosi miere de albine in loc de glucoza 🙂
Vezi ca am multe retete din copilarie 🙂
Buna ziua si mii de multumiri.
Caut aceasta reteta de o viata. Am facut si un curs de patiserie pentru a ajunge in posesia retetei si degeaba. Sunt din Galati si este prajitura copilariei si chiar daca este pe toate drumurile aici, chiar si in marchet, doar se numeste „siret” si are forma pe care o stiam, gustul nici pe departe.
Multumesc! Astazi ma apuc de ea. La fondant am mari probleme, am mai incercat, dar ceva se intampla. Astazi sunt mult mai motivata vazand in sfarsit reteta aici.
Am o mica problema: stiam ca siretul este de post, cel putin asa mi se spunea si mancam aceasta prajitura in post. Poti sa ma ajuti si in acest sens?
Sanatate si numai bine!
Se facea cu margarina in loc de unt sau untura, dar eu nu recomand margarina. Da, asta era reteta ceausista, cu margarina, asa se face la patiseriile astea care fac prajituri vai de ele. Respecta reteta cum am scris-o eu si probeaza si reteta de la Siretul cu vanilie. O sa fii uimita. E reteta aceea pe care ai cautat-o 🙂 . Am facut foarte multe la Laboratorul de cofetarie, acum 30 de ani.
este o delicatese
La mine in oraș exista o prăjitura asemănătoare,dar rotundă si se numește ISLER.Sa fie vorba despre aceeași prăjitura?
Nu, sunt diferite. 🙂
io nu-mi amintesc prajitura asta deloc gina, pe unde-oi fi fost?? da’ pare ca trebuie incercata, multa lume pare innebunita dupa prajitura asta!
Este buna, sa stii, recomand reteta. 🙂
Prajiturile copilariei mele;siretul,corabioare,trigoane ,sarailie in tavi pline cu sirop,savarina si minunata braga cum numai in Galati gaseai! Multumim pt.retete.Sanatate sa aveti puterea sa ne mai scrieti retete!
Multumesc mult doamnă ptr reteta…
In aluat este precizat 35ml apa,când se foloseste?Nu este putină crema ptr toti biscuiții,doar 50gr de unt si 100gr de fondant?
Buna seara,
multumesc pentru reteta…imi amintesc aceste prajituri din Galati…fantastice…
Le-am tot cautat prin toata tare fara succes. ceva asemanator exista la Brasov sub numele de ISLER…nu se compara…
Cat de curand am sa incerc sa o fac in casa…voi pune poze si ceva comentarii…
Multumesc pentru reteta!
Buna ziua,
nu am rezistat tentatiei si aseara am hotarat sa incerc reteta…am inceput la 9.30 seara si am terminat la miezul noptii…
Ce probleme am avut…fondantul perfect, crema a iesit prea moale, nu stiu de ce. A fost tinuta si in congelator 10 minute. S-a intarit, dar dupa ce am intins-o pe biscuite, aceasta s-a scurs…
Biscuitii au iesit neuniformi, unii mari, unii mici, subtiri, grosi…mai lucram la asta…
Gustul demential, dar am simtit lipsa cremei dintre biscuiti ( fiind moale s-a scurs in tava)
Felicitari din tot sufletul. Mai exersezi si va fi perfect.
[…] spuneti de o prajitura Siretul – reteta aici. Tot de la […]
[…] Am facut Siretul – reteta aici. […]
[…] si crema aceasta fiarta, sunt cele care se folosesc si la Prajitura Siretul cu crema de ness. Se faceau la o sectia de fondant (eu eram la patiserie), mai erau alte sectii de: blaturi […]